Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Въпроси относно кърменето. Попитай тук

Recommended Posts

Здравейте.

Дъщеря ми е на 2 г и още я кърмя. Тя обича това и няма и най-малък изглед да се откаже сама.

Подскажете ми методика за отбиване. Трудно ми е,защото не иска да пие нито адаптирано мляко,нито прясно мляко.Приема само кисело и то не в часовете ,в които обикновено другите деца пият мляко -сутрин и вечер.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не,че искам да я отбивам,но съм под натиск от близки и роднини.Те смятат,че вече е прекелено голяма,освен това ме търси за сучене по всяко време на деня,което е доста странно в очите на другите.За мен не е.

И второ-започнах работа,карам нощни смени и пия кафе и кола,за да издържам и мисля,че не е толкова полезно вече млякото ми.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мнението на другите просто така, а не ако е професионално, си е тяхно мнение. Не виждам защо трябва да се разпореждат с тялото ти.

Само въпросът за кафето и колата заслужава внимание, но нямам опит точно с това. Търси още инфо в нета, както и от лекари - специалисти. Във всеки случай е по-добре да си намираш някой , който да те отменя и да ти дава възможност да се наспиш през деня... знам, че е трудно, но ти го пожелавам от сърце.

http://forum.bg-mamma.com/index.php?board=85.0 - тук има много инфо и можеш също да зададеш въпроса, ако вече не си го направила. :)

Редактирано от късметче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет teоha,

Както вероятно сама си се убедила всяко дете е различно, както и всички възрастни се различаваме. Има такива, които предпочитат да не закусват, други обичат да си похапват нощем, трети нещо друго, така е и с децата. По същия начин някои деца предпочитат да приемат млякото през деня, други сутрин, трети вечер. Децата обикновено не са обременени от светоусещането на възрастните и е много по-вероятно да следват собствените си нужди и потребности. Всяко си има свой вкус и предпочитания, като често те се променят в етапите от израстването им.

Докато детето все още суче, то вероятно си набавя необходимото количество мляко и е напълно възможно да му е достатъчно и да няма нужда от друго мляко. Децата са в кърмаческа възраст до навършване на третата си годинка и до тази възраст се счита, че те се нуждаят от мляко. Предвид, че ти имаш кърма, която е млякото предвидено за нашия биологичен вид и това мляко е създадено специално за твоето дете, с нужния състав и количество променящи се според нуждите и възрастта на детето, напълно разбирам, че за теб това е нещо естествено. Кравето мляко, било то и адаптирано за бебета/деца се различава като състав от майчиното мляко и е напълно възможно да не допада на детето. Все пак то приема кърма и кисело мляко, а ако предпочиташ можеш да добавиш към менюто сирене, извара, сусам. Липсата на подкрепа е честа пречка в нашето общество, което отдавна е отвикнало от гледката на кърмеща жена и още повече кърмеща по-голямо кърмаче. Ако до навършване на 6 месеца се счита, че млякото би трябвало да съставлява 100% от храната на детето, между 6-тия и 12-тия месец е около 75-85% от източниците на калории, между 18 и 24 месеца съставлява около 50% от калориите, на 2-3 години е около 10-20% от енергийните нужди. Най-вероятно на този етап тези 10-20% са достатъчни от млякото, което изсуква. Кърменето от самото начало далеч не е само храна, то дава утеха, комфорт, сигурност, близост с мама. Повечето организации занимаващи се с кърменето, вкллючително и Ла Лече Лига считат, че в идеалния случай окончателното отбиване ще настъпи тогава, когато детето е готово за това. Началото на отбиването започва с началото на захранването. Около и след първата годинка, когато е и пика на никнещите зъбки, при които често детето може да откаже твърда храна, децата на естествено хранене имат предимството да могат да сучат и да задоволяват хранителните си нужди малко по-лесно. Когато зъбките излязат, най-често това се случва между 2 - 2,5 години, повечето деца, започват да разреждат кърменията си, като най-често отпадат част от дневните кърмения, оставяйки това за заспиване. В някакъв следващ етап при някои деца първо отпада кърменето за заспиване, при други сутрешното кърмене. Постепенно когато останат 1-2 кърмения за денонощие, често децата започват да ги разреждат, понякога да пропускат, да започнат да заспиват сами и т.н. В даден момент детето може да суче през 1-2 дни, после през малко повече, докато в даден момент напълно престане, открило че е порастнало и вече голямо :)

При отбиването на по-голямо дете, обикновено работи принципа не предлагам, не отказвам. Когато то поиска, но не и непременно, ако не се е сетило. Често им действа стресиращо, ако им се отказва възможността да сучат и в такива ситуации може да се наблюдава още по-голямо вкопчване в мама. Не случайно тази възраст я наричат и бебешки пубертет, когато от бебешка се преминава в детска възраст, когато детето започва да осъзнава, че вече не е бебе и се отделя от мама. Следвайки горе описания метод, често децата се отбиват около или малко след 3-тата си годинка.

Друг подход би могъл да бъде с известна инициатива от твоя страна, т.е. да се насочи и/или убеди детето, че иска да приключва с кърменето. Можеш леко да насочиш, да побутнеш процеса. За голямо дете това става обикновено с много търпение, спокойствие и приказки. Можеш да опиташ да и разкажеш история. Например за голямото дете, което било много умно, красиво и т.н. и когато порастнало, решило, че е време да спре да пие от млякото на мама... или нещо друго, което намираш за по-подходящо. Понякога когато детето отказва да чуе какво му се говори, ако се разкаже история от трето лице или пък ако се намеси някой любим приказен герой, детето се инициира с образа и схваща смисъла.

Можеш да създадеш различни ритуали. В моментите, когато най много иска да суче, можеш да опиташ да измислиш различни от сученето забавления. Можеш да опиташ да организираш приспиването по съвсем различен начин, да четете книжки, да пеете песнички, да приспивате играчките, някаква нова, но и позната игра. Новият режим, по наситеният с нови игри и предизвикателства ритъм може да помогне да се сеща все по рядко за сучене. Времето сега е подходящо за разходки и с повече време на открито (ако не суче навън), може да е допълнително редуциране на кърменията през деня. Ако има начин, някой би могъл да ти помага с приспиването, ако се буди през нощта или с храненето. Може би сега е моментът таткото да стане по активен в заниманията, а и някоя баба може да се включи. Би било чудесно в този период да получава много любов, прегръдки и целувки от теб за да не се чувства отбита, а по скоро порастнала.

Можеш да опиташ с отлагане на кърмене, тоест когато си поиска да и кажеш, ей сега ще ти дам, след малко... Понякога това помага да се пропускат постепенно няколко кърмения. Например решаваш си, че ще и дадеш след няколко часа и като поиска и обясняваш, че ще има кърма, ама след известно време. Обикновено мрънкането е за кратко, а и децата разбират, че не ги лъжеш, защото наистина получават това което искат, но по късно.

Обикновено не е много удачен вариант да се оставя детето за по дълго време при бабата, заради риска да се травмира и да се чувства изоставено. Възможно е за няколко дни да отвикне от сученето, но повечето големи кърмачета не забравят толкова лесно как се суче. Много майки прибягват до помощни средства като горчив лак или лепенки на зърната. Лака е доста горчив и детето може доста тежко да приеме промяната. Лепенките пък са малко съмнителни, защото над две години малките хитреци бързо могат да схванат за какво иде реч и просто да ги махнат. Ако си привърженичка на алтернативната медицина, има варианти в хомеопатията, които намаляват стреса от процеса, но това може само класически хомеопат да ти го препоръча. Има и есенции на Бах, които помагат, но пак е добре да се обърнеш към специалист.

При естественото отбиване, хубавото е, че организмите и на детето и на майката много плавно се настройват към промяната. Хормоналните промени при майката се случват съвсем постепенно и гърдите имат възможността без особен стрес да се върнат към състоянието си преди забременяване, като жлезистата тъкан отново плавно се замества с мастна. При естественото отбиване намаляването на количеството кърма, се случва естествено и рядко се наблюдават проблеми свързани с това като напрежение или тежест в гърдите. Добре е да знаеш, че понякога 1-2 години след отбиването може все още да има по малко кърма и това е нормално. Все пак е добре да се правят контролни прегледи на гърдите на 6 месеца или 1 година, както те посъветва съответния лекар. Ако има напрежение може леко да се изцедиш, да правиш лек масаж на гърдата, там където е дискомфортно в посока от основата на гърдата към ареолата и зърното (масажа е съвсем лек като погалване, за да не се наранят тъканите на гърдата). Ако усещаш напрежение може за известно време да се приема лецитин (по 1 от 1200мг би трябвало да е достатъчно, ако няма сериозни проблеми), за да се предотвратят запушвания на каналчетата и да се слага хладен компрес за успокояване на гърдата. По принцип е хубаво да се ходи профилактично на мамолог веднъж годишно преди 35 години и 2 пъти годишно след 35. Има разлика, разбира се, дали кърмата тече сама (не би следвало да има напрежение месеци след спирането) или са капки при стискане. Някои лекари още съветват да се пристягат гърдите, но този метод е отдавна отречен като опасен. Пристягането може да доведе до сериозни запушвания и мастити и не е добро решение. Има хомеопатични препарати, които подпомагат спирането на кърмата, но пак трябва да се посъветваш с опитен хомеопат.

Има признаци, които обикновено подсказват дали едно дете е готово за отбиване или напротив още не е. В тази статия можеш да прочетеш за тях.

Относно колата и кафето, добре би било да се приемат максимално отдалечено във времето от следващото кърмене. А за нощния труд Кодекса на Труда в чл. 140 ал. 4 казва:

Нощният труд е забранен за:

1. работници и служители, които не са навършили 18-годишна възраст;

2. бременни работнички и служителки;

3. майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря ви от все сърце за съветите!

Държах на мнение от вашия портал.

Изчела съм почти всички методики за отбиване в нета.

Но това,което аз усещам интуитивно е,че не искам никакво насилие над желанието на детето .То е чувствително и фино и явно намира подкрепа и утеха в мен все още. Започнала съм отдавна да й говоря,че ще дойде време,когато млякото ще отиде при бебетата и разни други истории.Тя разбира всичко,но явно още има нужда.За сега се справи чудесно с моето отсъствие.

Радвам се,че тук намирам подкрепа на моите възгледи. Понякога е много трудно да накараш хората да приеман нормалните неща:)))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Държах на мнение от вашия портал.

Изчела съм почти всички методики за отбиване в нета.

... това,което аз усещам интуитивно ...

teoha,

извинявай, ако съм ти дала усещането, че те препращам към методики за отбиване. Точно обратното.

Навсякъде жените, преживяващи Майчинството, имат широка магистрала, отворена към подсъзнателното и надсъзнателното. Затова много жени извършват най-правилното за детето си, без да са хиперначетени. В тях е отключена интуицията и именно майчинството може да отключи по-бързото развитие на духовността.

А може би е по-добре, ако майчетата си подават ръка и се подкрепят в интуитивните си и съвсем естествени ( освен това и най-здравословни за тялото и духа на майка и дете ) желания.

Както перфектно го е направила Иви.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Точно това визирах и аз.

Интуицията винаги е най-верния път.

Благодаря за подкрепата.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Моето малко момиченце е на 2г и 2 месеца и с радост се кърмим. Че за част от хората това е странно явление, да , така е. Но за мен и моето детенце това е естествено, хубаво, мило, необходимо.

И между другото срещам майки, които споделят с мен, че и те са кърмили дълго, което не съм и предполагала и които едва ли щяха да споделят , ако не знаеха за нашето кърмене.

Мисли от Учителя за кърменето. Какво съм прочела от Учителя: "До три години майката може да кърми детето си, но от четвъртата година нататък то трябва вече да дъвчи храната си."

И в в бг-мама има форум за дългокърмещи майки. За първи път там с радост "видях", че в България има толкова много жени, които кърмят децата си до три години. Това ме зарадва толкова много и тогава пожелах и аз да кърмя до три години.

След това прочетох думите на Учителя, което е една голяма подкрепа!

Много често се случва да се кърмим и навън като се поскриваме с дрешка.

Както ти казваш децата са нежни, чувствителни и единственият начин да се отнасяме с тях е с майчина любов.

Не зная четеш ли беседи от Учителя. Но е такова богатство и помощ!

И молитва!

Пеете ли песнички с детенце!

Тия дни чета "Учителят за образованието" Боян Боев и частта "Мисията на майката" с толкова любов описва майката, истинската жена...........

няма думи, трябва да се прочете.........................

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, сина ми е в тежка кърмаческа стачка и моля за съвет как да се справим с нея.

Привет Medeia,

За кърмаческите стачки често значение има възрастта, на която е детето. Удобно ли е да попитам колко голямо е бебето? Вероятно, за да можем да дадем подходящи предложения за вас конкретно би било чудесно, ако може да опишеш малко повече за ситуацията, в която се намирате. Какво се случва по време на кърмене? Колко кърмения има за денонощие? Кое е това, което реално те притеснява? Колко напишкани памперси има детето за 24 часа, какъв е техния цвят и мирис? Колко често се изхожда, какъв е цвета и консистенцията на изхожданията? Вижда ли се влажност в устичката (лигички, балончета, слюнка)? Детето приема ли нещо друго освен кърма (вода, чай, глюкоза, сокове, твърди храни или друго)? Приема ли някакви медикаменти, било лекарства, добавки, витамини или друго?

При бебетата под годинка, обикновено помага спокойна, тиха обстановка, в която детето е свикнало и където се чувства сигурно, на място без много нови неща за изучаване. Може да помогне да се дръпнат завесите и да се имитира време за сън, когато обиикновено бебетата сучат по-добре. Може да се използва момента, когато бебето още не е напълно разбудено, за да му се даде да суче, както и може да му се предложи на заспиване, ако е склонно. Много майки намират, че поставянето на нещо шарено около врата, задържа интереса на детето в близост до гърдата и може да реши да посуче малко повече, преди да се заеме отново с важната мисия да опознае света около себе си. Това може да е шал, накит, някои майки дори правят балончета от дъвка или пък пеят нежно на бебето, други ползват устройства, за да пуснат музика, ако това действа успокояващо.

Никой не познава детето по-добре от собствената му майка, когато са заедно тя е човека, който има най-добри наблюдения кое би могло да помогне или да не е подходящо. Може да опиташ да се довериш на собствените си инстинкти и на тези на бебето, и да помислиш за нещо друго, което да е работещо при вас. След като споделиш повече, бихме могли да получим по-ясна представа и да дадем някои допълнителни предложения също така :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здрасти Иви, след три дена прави 4 месеца. Притеснителното е че всеки път като тръгна да го храня и той започва да реве безутешно и да се извива. До вчера изцапваше поне по един памперс на ден, но днес даже мокрите памперси намаляха. Гледам да го храна на 2 часа и поне два пъти на нощ . Поне около 10 хранения да направим, но не става. Губим час в див рев, след коего той се измаря и заспива и някъде напошовината на съня го прилъгвам да захапе. А през нощта най много да хапне към 3 и после чак към 8 иска. Последното ни хапване е към 23:30 . Не приема други течности , не иска да яде нито от шише нито с лъжичка, и ме притеснява чд ще се обезводни. Сега като сматам имаме към 7 хапвания и вчера и днес.

За изхожданото до вчера беше добре днес бяха едни зелени пръчки. А намокрените памперси са с леко жълт цвят и мирис не много остър , но осезаем. А за слюнкоотделанего е повече от обилно, ръцете са му постоянно в устата, бута ме ? Вплюе гърдата и си напъхва пръстите. След като спре да суче , веднага започва да суче пръсти.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здрасти Иви, след три дена прави 4 месеца. Притеснителното е че всеки път като тръгна да го храня и той започва да реве безутешно и да се извива. До вчера изцапваше поне по един памперс на ден, но днес даже мокрите памперси намаляха. Гледам да го храна на 2 часа и поне два пъти на нощ . Поне около 10 хранения да направим, но не става. Губим час в див рев, след коего той се измаря и заспива и някъде напошовината на съня го прилъгвам да захапе. А през нощта най много да хапне към 3 и после чак към 8 иска. Последното ни хапване е към 23:30 . Не приема други течности , не иска да яде нито от шише нито с лъжичка, и ме притеснява чд ще се обезводни. Сега като сматам имаме към 7 хапвания и вчера и днес.

За изхожданото до вчера беше добре днес бяха едни зелени пръчки. А намокрените памперси са с леко жълт цвят и мирис не много остър , но осезаем. А за слюнкоотделанего е повече от обилно, ръцете са му постоянно в устата, бута ме ? Вплюе гърдата и си напъхва пръстите. След като спре да суче , веднага започва да суче пръсти.

Здравейте, мили майки-кърмачки. Ние с моята принцеса се кърмим вече 1г и 7 м. и въобще няма и признаци за отказване от млякото. Аз, от своя страна, също не я притискам и си я храня с удоволствие. Но тук идва "компетентното" мнение на баби и роднини: до кога ще се кърмите? тя вече е голяма и трябва да яде всичко? На такива атаки отговарям, че не им е работа да се месят и докато бебчето иска да суче, аз ще съм на линия. Мисля, че никой няма право да се меси в отношенията майка-дете, още повече, ако това дете е бебе и суче! И още нещо: в нашето общество все още битува мисълта, че детето ТРЯБВА ДА СЕ ОТБИВА! Защо? С каква цел трябва да се отнема на бебето ЕДИНСТВЕНАТА му храна, за да бъде заменена с ЧУЖДА, просто защото НЯКОЙ МАЛОУМНИК решил така! Хей, майки, вие интереса на децата си ли ще защитавате или на някой друг!? Не се поддавайте на манипулации и стойте неотлъчно до децата си, защото това един ден ще ви се върне стократно като внимание, обич, послушание, ум, интелект и най-вече детето ви ще е една перфектна, хармонична, интелигентна и завършена емоционално личност, на която всички ще се възхищават! Защото кърменето е тежко и сложно изкуство (майката трябва да е спокойна, за да кърми и да има кърма, а и нощните кърмения са си изморителна работа...) и за положеният труд винаги има награда! ВИНАГИ!!!

А за бебоците,които не искат да сучат от гърда аз лично имам следните наблюдения, не от моето дете, а от други майки: ако сте пушачка, то и кожата ви мирише на неприятно и така детето се отблъсква от миризмата, не ви разпознава като майка и не иска да ви приеме за източник на храна. Ареолата е много важна за кърменето. Това е "централно разположено кръгло поле от силно пигментирана кожа с диаметър от 1,5 - 10 см. Цветът на ареолата варира от розов до тъмно кафяв. Тя съдържа голям брой специализирани мастни жлези, наречени жлези на Монтгомъри (на латински: glandulae areolares Montgomery), които могат да се появят, като малки повдигнати бучици по повърхността на ареолата. Тези желези имат за цел да смазват ареолата по време на кърмене. " - именно тези жлези издават аромат, който е идентичен с аромата на околоплодните води и така бебето ви разпознава като нещо свое, познато и сигурно. Възможно е, ако често миете гърдите си със сапун или душ-гел или ако използвате някакви кремове за тяло или пък силен парфюм, тази миризма да е притъпена и детето да се чуди "коя е тая дето се опитва да ме храни" . В областта на ареолата има и много потни жлези, което ще рече, че потенето прекомерно пак може да повлияе на кърменето.

А ето и за лактацията. Цитатите съм ги взела и уикипедия:" Лактацията е физиологичен процес, при който се образува и отделя мляко от млечните жлези. Тя се регулира по нервно-хуморален път посредством хормоните: пролактин, окситоцин, соматостатин, тиреотропен, инсулин, стероидни хормони и др.

По време на бременността, под въздействие на плацентарните хормони се покачва нивото на пролактин в кръвта. При самото раждане неговата концентрация е максимална.

След раждането лактацията се поддържа чрез стимулиране на хипофизата при сучене, което води до секретиране на пролактин. Последният дразни рецепторите в жлезния епител на гърдата и предизвиква млечна секреция. Едновременно с това се отделя окситоцин, който предизвиква контракция на миоепителните клетки, обграждащи алвеолите, и изхвърляне на млякото към млечните канали. Този рефлексен процес е много чувствителен към емоционални въздействия и може да бъде подтиснат лесно, чрез адреналин или чрез кората на главния мозък при стрес, отрицателни емоции, напрежение, страх, болка и др."

Така че, мили майки -кърмачки, изхвърляте овехтелите разбирания за кърменето, изхвърляте всеки източник на стрес, бил той и най-близкия ви човек (щом като не проявява разбиране към вас, дали е достоен да е до вас? само да подчертая, че става дума за емоционално отхвърляне, т.е. да не се вързвате на думи, действия, приказки, поведение, а не за физическо :) ), по-внимателни сте с козметиката, забравяте за алкохол, цигари, наркотици, чай (особено зелен и черен), кола и всякакви други стимуланти и в продължение на поне 2 години градете нова личност, която ще донесе светлина и хармония на света!!!.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Ивета

А за бебоците,които не искат да сучат от гърда аз лично имам следните наблюдения, не от моето дете, а от други майки: ако сте пушачка, то и кожата ви мирише на неприятно и така детето се отблъсква от миризмата, не ви разпознава като майка и не иска да ви приеме за източник на храна.

Нямам навика да пиша в тази тема, но точно този абзац от мнението ми се стори интересен.

Добре е да не се правят обобщения.

Имам приятелка, която пуши и то на воля и кърми сина си, който вече е на повече от две години: той яде всичко и е заприличал на малко слонче, но и се кърми. Което показва, че кърменето далеч не указва съществен хранителен процес (визирам след определено време), а е по-скоро изява на емоционална зависимост от майката и към майката.

Лично мнение :-)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А за бебоците,които не искат да сучат от гърда аз лично имам следните наблюдения, не от моето дете, а от други майки: ако сте пушачка, то и кожата ви мирише на неприятно и така детето се отблъсква от миризмата, не ви разпознава като майка и не иска да ви приеме за източник на храна.

Нямам навика да пиша в тази тема, но точно този абзац от мнението ми се стори интересен.

Добре е да не се правят обобщения.

Имам приятелка, която пуши и то на воля и кърми сина си, който вече е на повече от две години: той яде всичко и е заприличал на малко слонче, но и се кърми. Което показва, че кърменето далеч не указва съществен хранителен процес (визирам след определено време), а е по-скоро изява на емоционална зависимост от майката и към майката.

Лично мнение :-)

Да, аз също познавам, майка,която пуши и кърми детето си вече повече от година и половина,. Както и познавам майка, която е пушачка и нейното дете за нищо на света не искаше да сучи от гърда, а само от беберон. В предния си коментар съм изложила варианти на проблема, а не правила и норми за кърмене, нали. А колкото до това твое изречение " Което показва, че кърменето далеч не указва съществен хранителен процес, а е по-скоро изява на емоционална зависимост от майката и към майката.", трябва да ти кажа, че е пълна заблуда от твоя страна. Просто - прочети в гугъл какво е кърмата за бебето и детето. Иначе си свободна да изразяваш каквито искаш мнения - винаги има кой да ги подкрепи или отхвърли. Така се стига до истината :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Ивета

А колкото до това твое изречение " Което показва, че кърменето далеч не указва съществен хранителен процес, а е по-скоро изява на емоционална зависимост от майката и към майката.", трябва да ти кажа, че е пълна заблуда от твоя страна.

Виж Итое, всеки има право да вярва в заблудите си: аз в своите, ти в твоите.

Благодаря, все пак, че ми позволяваш да изказвам свободно мнението си :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×