Прехвърляне към съдържание


Снимка
* * * * * 1 Гласове

Растенията - живи, дишащи, общуващи създания


 • Please log in to reply
21 мнения в тази тема

#1 Донка

Донка

  Приятел на Портала

 • Глобални Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 6468 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 07:30

Природата е жива и разумна, нищо не е безгласно в нея. Който има уши, той може да слуша говора на Природата и да я разбира. Всички мистици схващат Природата като музика, говор и песен – така тя проповядва и поучава хората.

Мисли за Природата

"Годината е 1966....Изследователят се нарича Клийв Бакстър, а този опит ще промени из основи неговия живот и изобщо представите на човечеството за растенията.....След поредица от интересни и разнообразни опити с различни растения било доказано, че:
- при растенията има някакво подобие на чувства;
- реагират на физическата болка;
- различават истинската от фалшивата болка. Това означава, че могат да мислят;
- притежават Екстрасетивно Възприятие (ЕСВ), което е по-основополагащо от отделните сетива при човека;
- човешките пет сетива са ограничаващи фактори;
- може би растенията виждат по-добре, отколкото хората с очите си;
- не очакват друго растение да ги нападне, но реагират както на преднамерена заплаха, а така също и на застрашаващи ги фактори;
- когато са заплашени от непреодолима опасност или нараняване, изпадат в "безсъзнание";
- растенията и сочните плодове желаят да бъдат изядени, но само чрез един вид любовен ритуал, при истинско общение с поглъщащия.
Оказва се, че в наше време са намерени множество доказателства за това, че растенията са живи, дишащи, общуващи създания, надарени с индивидуалност и душевни качества.
Качествено нов етап в тази насока достига Марсел Вогел...."Това е факт: човек може да общува с растителния свят и наистина го прави. Растенията са живи, чувствителни създания със свое място в пространството. Те може да са слепи, глухи и безсловесни от гледна точка на човека, но няма съмнение, че са изключително чувствителни инструменти за измерване на човешкия емоционален свят. Те излъчват енергийни сили, които са благотворни за човека. Човек може да ги усети! Те подхранват собственото му силово поле, което на свой ред излъчва обратно енергия към растението."
http://otkrovenia.co...n=show&id=90155
"Один шведский учёный по имени Л.Карлсон [L.Karlsson]2 доказал, что группа растительных клеток может произвольно изменять свою полярность. Но что служит причиной, и какая сила заставляет поляризоваться клеточные ткани, он не установил. Бёрд считает, что ответственными за эти процессы является сознание растения...
Чёткая реакция растений на человеческие мысли доказана опытным путём, но как её объяснить, Бёрд не знает. Напрашиваются различные спекулятивные версии - от изменений в магнитном поле Земли, или в биоплазме растения, до спиритический феноменов и паранормальных процессов. В одном своём докладе перед Американским Обществом Кибернетиков Бёрд сообщал, что в Советском Союзе проводятся многочисленные эксперименты по передачи мысленных посылок при помощи растений, в ходе которых обнаруживается новая, до сих пор не изученная форма энергии..."
http://www.nexx.ru/4-Plants_3.htm

Какво знаете за общуването между растенията и човека? Книги, статии, филми, сайтове с изследвания?
Имате ли опитности, подобни на описаните в горните статии?
Можем ли да научим езика на растенията? Какво би ни помогнало?

Ще сме благодарни на Александра AL414 ако успее да открие в руските библиотеки и нет страници информация за експериментите, провеждани в Русия. И на нашите приятели, които живеят и работят в Щатите и Канада за информация на английски език.
 • 2

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#2 Ани

Ани

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2911 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 08:14

Какво знаете за общуването между растенията и човека? Книги, статии, филми, сайтове с изследвания?
Имате ли опитности, подобни на описаните в горните статии?
Можем ли да научим езика на растенията? Какво би ни помогнало?


Донкa, :thumbsup: :D

Не съм професионалист, но имам някакъв опит с някои растения. В жилището ми растат доста буйно, независимо от наличността на също така буен котарак. :P Може би изложението е благоприятно за тях, тъй като много пъти забравям да ги полея или пресадя, ако са изтощили почвата в саксията. Но съм забелязала, че някои от тях, като че ли излъчват повече приятелски вълни от други :) . В това отношение най-добре се разбирам с мушкатото, индришето и здравеца, а най-зле, с мечовете (забравих им латинското име). Но и те ще пръснат саксията. :D

Ето интересн статии:
СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ - ЕНЕРГЕТИЧНИ ЗАЩИТНИЦИ И ВАМПИРИ


Новото земеделие по Учителя Беинса Дуно-връзки между растителното и човешкото царство.

Файла е във формат HTML от bratstvoto.net . Има възможност да се изтегли и във DOC формат, но не знам как да дам линк.
 • 1

#3 petina

petina
 • Участници
 • 54 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 09:41

Любимата ми тема са цветята! Терасата ми е пълна с преливащи багри от розови, лилави, червени цветя- съкъзчета, мушката, петунии. Те са чувстващи същества, мисля си , че колкото повече им се радваме, толкова повече те цъфтят, сякаш искат да ни се отблагодарят за грижите и нежността с изобилието от ярките си, наситени цветове.
[quote name='Донка' date='Jun 2 2008, 08:30' post='68036']
[quote], Качествено нов етап в тази насока достига Марсел Вогел...."Това е факт: човек може да общува с растителния свят и наистина го прави. Растенията са живи, чувствителни създания със свое място в пространството. Те може да са слепи, глухи и безсловесни от гледна точка на човека, но няма съмнение, че са изключително чувствителни инструменти за измерване на човешкия емоционален свят. Те излъчват енергийни сили, които са благотворни за човека. Човек може да ги усети! Те подхранват собственото му силово поле, което на свой ред излъчва обратно енергия към растението."
А представяте ли си колко лечебно и благотворно за човека би било създаването на лично пространсто от растения, цветя, овошки, една прекрасна градина, засадена с много любов!
 • 0

#4 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 12:35

Да, растенията усещат, чувстват, възприемат - това за мен е факт! Чела съм разни статии и публикации, но в момента нямам готовност да дам линкове към тях, пък и не всичко е било в електронен формат.

Също така наблюдавала съм растения, които се развиват чудесно във видимо неблагоприятни за тях условия - малки саксийки, рядка смяна на почвата, опълчени на преки слънчеви лъчи, като всяко "нормално" растение от същия вид/сорт би получило например слънчев пригор по листата - а те не само, че растат буйно или че не са податливи на заболявания например или на нападения от вредители, но и тези чисто физически фактори (в случая слънчевите лъчи), от които с една дума няма как да избягат и на теория би трябвало да са пострадали, кой знае защо не им вредят. Хората, при които растат обаче са много силни, положителни личности, които ги подхранват със своята енергия-любов. :thumbsup:

Мога да дам и обратен пример - сестра ми не си пада много по цветята, сама си го казва и съответно почти няма цветя (и да й подарят някое, не отцелява дълго). Преди доста време й бях подарила една палма, която обаче й хареса и реши, че ще бъде много добро украшение за техния хол. Вече желаната от нея палма, не само че отцеля в дома им, но и започна да расте добре, стана голяма, но ... след години им се наложи да се преместят да живеят в София. Въпросната палма, вече много голяма, стана проблем - какво да я правят, кой да я гледа, да я пренесат ли, как и ... докато се чудеха и суетяха, палмата геройски загина само за няколко месеца, освобождавайки ги от присъствието си. :(

Аз например усещам кога едно растение е жадно, преди още да има каквито и да било външни признаци за това и без да виждам/пипам почвата. Измежду много други растения посочвам едно и казвам на моите служители - това цвете има нужда от поливка; те винаги се учудват как разбирам това (всеки път се оказва, че почвата наистина е суха), а са агрономи. Явно улавям някакви сигнали, включвам се на тяхната честота. :)
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#5 nina7705

nina7705

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 276 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 18:33

Ще ви разкажа какво ми се случи съвсем наскоро.По принцип в къщи гледам много цветя,предпочитам пространството да деля с живата природа отколкото да трупам мебели.Имам два спатифилиума,наричат ги още бялото фламинго,заради красивия бял цвят.Та единият от двата реши да ме изненада с цвят след кратка почивка(цяла зима цъфтяха),аз му се зарадвах искренно и му направих комплимент :) Когато чакам някое цвете да цъфне винаги се радвам като дете.Познайте какво се случи след ден-два....Неговият брат,който не получи комплимент се бе постарал също да ме зарадва с цвят,а нямаше и следа от пъпка ден преди това.Бях изумена,колко се бе постарал за моето внимание.След тоя случай реших да внимавам и да не ги деля.
А имах и едно друго цвете,забравих му името ,беше с едни големи оранжеви цветове,които ме зареждаха с красотата си,то пък беше решило че ще отваря цветовете си точно на рожденният ми ден няколко поредни години,аз не смятам,че това е случайност.
До мен на бюрото стои една любознателна теменужка,явно четенето и се отразява добре,защото цялата е отрупана с лилави цветчета,вечер с нея изпращаме слънцето от близкия прозорец.
Не се сещам сега за определена литература,но ми се върти в главата книгата"Селестинските пророчества" на Джеймс Редфилд.В една от първите глави се разказва за обмена на енергии между човека и заобикалящата го среда.За едни експериментални лаборатории наречени"градините",където учени от различни сфери насочват мисълта си и медитират колективно с цел подобряване качествата на растенията най-общо казано.Книгата разбира се не е научна,но на мен не ми пречи да вярвам в това,нали!
 • 1
По-добре запали свещ,отколкото да проклинаш тъмнината

#6 Атлантида

Атлантида

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 883 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 19:42

Понякога обичам да "разговарям" с цветята и дърветата, струва ми се, че те са радостни и благодарни когато се отнасяме с любов и внимание към тях. Няколко пъти съм "усещала" сякаш страданието и болката на изкоренени, осакатени растения. Може би тук мога най-после да споделя всичко това.
Според мен цъфналите цветя са като едни акумулатори и генератори не само на красота, те излъчват любов.
 • 0
Не трябва непременно да сте луд, за да работите при нас, но все пак помага!
http://antoanela.wordpress.com/

#7 nina7705

nina7705

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 276 Мнения:

Публикувано: 02 юни 2008 - 19:50

Понякога обичам да "разговарям" с цветята и дърветата, струва ми се, че те са радостни и благодарни когато се отнасяме с любов и внимание към тях. Няколко пъти съм "усещала" сякаш страданието и болката на изкоренени, осакатени растения. Може би тук мога най-после да споделя всичко това.
Според мен цъфналите цветя са като едни акумулатори и генератори не само на красота, те излъчват любов.


:3d_047: Много истински са тези усещания,дано все повече от нас им се доверят.
 • 1
По-добре запали свещ,отколкото да проклинаш тъмнината

#8 Лъчезарна

Лъчезарна

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 1353 Мнения:

Публикувано: 10 март 2010 - 00:34

Две ябълкови дръвчета - раснаха година, две, три...
Една зимна вечер, дядо каза, че ако не родят плод ще ги отсече.
Нали се сещата, че през лятото те се отрупаха ...

Студенството ми се напълни с тези дъхави ябълки.

Изминаха още няколко години, и изведнъж осъзнах, че тези дръвчета притихват и линеят.
Цъфтяха, завързваха плод, но нещо не беше наред.

Когато прегръщах стволовете им, те все едно се готвеха да заспиват. Фино и леко притваряха очи.

Не се мина време и дядо си замина от този свят. С него си замина едното дръвче.
Баба го последва след около две години. Тя си замина от този свят с другото дръвче.

На мястото им сега има два пъна, около които всяка година цъфтят много гергини.
Това бяха любимите цветя на баба ми.
По-силните, по-едрите и по-отрупаните с цвят, са до мястото на второто дръвче.

Публикувано изображениеПубликувано изображение


 • 2
"Раждането и смъртта на листите са бързото кръжене на въртопа, чиито по-широки кръгове се плъзгат бавно сред звездите." Рабиндранат Тагор

#9 bledolikiq

bledolikiq
 • Участници
 • 7 Мнения:

Публикувано: 10 март 2010 - 12:49

За всеки човек усещането е индивидуално. В един момент си е глас в главата в друг е усещането че на растението срещу тебе трябва да се помогне. Но точно на тези усещания и мисли не обръщаме внимание.
Но малко по малко разбирам защо сме били най добрите градинари..........

Бъдете Здрави и Разумни:rolleyes:
 • 0

#10 Гост_pavletA_*

Гост_pavletA_*
 • Гости

Публикувано: 10 март 2010 - 13:40

Красотата на България не е пълна, ако не споменем разнообразието на нейната растителна природа.Това е невероятно богатство, прикътано в пазвите на една плодородна земя.В тези растения се крие магическото действие на добри духове, населявали нашите земи. Нашия език притежава  истинско богатство от имена на растения.Факт е, че нашия народ се занимавал предимно със земеделие и скотовъдство и ежедневно е общувал с природата.Проявена е голяма наблюдателност към заобикалящите ни растения и животни.Българинът виждал цветята, плевелите, растящи по полето и посевите, стремял се да предсказва плодородието или недоимъка през годината.Не малко растения са свързани с неговия живот, вярвания, обичаи, лекуване на болести.Китни градини с различни цветя окръжавали дома на българина, където той с любов се грижел за тяхното размножаване и запазване.Нашият народ е дал много повече имена на растенията, отколкото други по- големи  и културни народи.Народният лечител Петър Димков казва, че в билките се кондензира слънчева енергия.В това е лечебната им сила. 
 • 0

#11 Дъгата

Дъгата

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1493 Мнения:

Публикувано: 14 март 2010 - 11:26

Чудният свят на растенията

* Науката алелопатия изучава взаимоотношенията на растенията

Известно е, че растенията притежават особен вид двигателни реакции, известни като “настии”. Те възникват в резултат на едни или други изменения на околната среда: светлина, влажност, температура, слънчева светлина, излъчвания от живите същества и др.

Така например листата на памука се обръщат перпендикулярно на слънчевите лъчи, но други растения избягват прекомерното лъчение и обръщат листата си ребром към слънцето. Има цветя, които са много чувствителни към измененията на температурата.

Учените естествоизпитатели отдавна са забелязали, че растенията и дърветата проявяват съвместимост или антипатия едни с други.
Днес изследванията са насочени към реакцията на растенията към човека и неговите излъчвания – добри, лоши и пр.

Например е доказано, че по време на менструалния цикъл на жените докосването до цветя води до по-бързото им увяхване. Това става вследствие на менотоксина, чието съдържание в кръвта и потта на жената през този период значително се повишава.

Установено е, че цветовете и корените на растенията не само поглъщат различни вещества от външната среда, но и отделят различни съединения в твърдо, течно или газообразно състояние. Като резултат около всяко растение се създава своебразна аура или присъща само на него среда, която му служи за защита от болестотворни въздействия и оказва съответно въздействие върху съседната растителност.

Сред отделяните вещества има витамини, антибиотици, ферменти, хормони, етерични вещества, фитонциди и др.

Изяснено е, че плодовете ускоряват увяхването на цветята благодарение на отделяния етилен.
Пелинът потиска растежа на своите съседи чрез отделяното вещество абсинотин.
Бялата акация пък потиска другите растения вследствие на отделяните от нея дъбилни вещества.

източник

http://www.youtube.com/watch?v=wyI5Z5fJrBc&feature=related
 • 1
"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори." Матей 7:7

#12 Дъгата

Дъгата

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1493 Мнения:

Публикувано: 23 март 2010 - 09:14

Ванга е била известна, че говори с цветята и растенията.
Доколкото си спомням преди време бях чела нейде, че тя е препоръчвала няколко растения, които задължително трябва да присъстват:
Чесън – да пази от болести и злини. Е, пред блока не е уместен...
Босилек – да пази от зли сили;
Здравец - да носи здраве и сила;
Невен – да носи радост и топлина...
Публикувано изображение

Вървешка (върбинка) – билка, от която са правени венци; пре-трансформира енергиите и дарява семейна хармония;
(много не ми е ясно дали става дума за билката или за градинското цвете???)


Ето и малко данни:

Върбинка - Verbena officinalis (LINN.), Verbena hastata
Синоними-Herb of Grace, Herbe Sacrée, Herba veneris, син хисоп

Малко инфо има и тук

Verbena oficinalis (Simpler's Joy, Holy Herb, mosquito plant)
Публикувано изображение


Ето я много разпространената в БГ – swamp verbena, "Blue Vervain" (verbena hastate)???
Публикувано изображение


?????????
Ще е интересно дали може да се диагностицира едно място (чрез хората и събитията, общата атмосфера) и да му се насадят растения, свързани с БАХ-есенциите?
Щом работят като есенции, то значи и влияят като израстват??
Диана, Божидар, clematis, искате ли да поразсъждаваме???

 • 1
"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори." Матей 7:7

#13 Гост_azbuki_*

Гост_azbuki_*
 • Гости

Публикувано: 23 март 2010 - 09:30

И моите ме обичат и ми прощават, че понякога по две седмици ги забравям. Но и в природата е така. Почвата понякога изсъхва и минава време, докато падне дъжд. Аз на моите растения им говоря и всяко си има различен характер. Едно иска да го глезиш, друго вика "не ме пипай". Орхидеите ми са едни малко префърцунени. Тях обаче не мога да ги докарам да цъфтят... не знам защо. Ако има спецове тука, нека ми кажат.
 • 0

#14 Розалина

Розалина

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2852 Мнения:

Публикувано: 23 март 2010 - 10:33

azbuki,тъкмо вчера погледа ми се спря на една цъфнала орхидея в саксия.Впрочем за пръв път виждам орхидея в саксия,а не в икебана.Полюбопитствувах и цветарката ми каза,че са капризни и не за всеки .Какво ли означава това?Не разсъждавах,защото не са "моите" цветя.Аз харесвам простите градински цветя.Цъфнал трендафил например ми е слабост.Така,че не знам какво искат тези нежни орхидеи ,за да цъфнат .Може би светлина,а може просто да очакват,да не ги забравяш и да им отдаваш внимание.Може да искат да ги откроиш сред другите.Все пак са много нежни и чувствителни към внимание.Пробвай смяна на мястото в помещението и общувай по-често с тях .
Поздрави
 • 1
"Под „Бог“ разбирам възвишеното, великото, благородното в света. Не е името, което определя нещата. Ако служиш на Бога, ще живееш в хармония с всички живи същества. Това всеки може да опита. Религията, духовният живот е опитна наука. Всеки може да подложи духовния живот на строго научен опит, но за това е нужно голямо хладнокръвие. "Беинса Дуно ("Двете жени"-НБ 1921 г)

#15 Дъгата

Дъгата

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1493 Мнения:

Публикувано: 23 март 2010 - 10:52

Публикувано изображение
Аз се любувах на красивите орхидеи в Ботаническата градина, но така и не се престраших да си купя - наистина са много капризни. Жената 1 час обясняваше за отглеждането и грижите, почва, поливане, пулверизиране.....
Все пак има много видове и е добре по снимка да определиш от кои вид е твоята, в нет-а сигурно има инфо.
Успех!

Публикувано изображение
 • 0
"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори." Матей 7:7

#16 Гост_azbuki_*

Гост_azbuki_*
 • Гости

Публикувано: 23 март 2010 - 14:07

Е, тези тук за Phalenopsis. И моите двете са такива. Чела съм много ама май с четене не става :-))) Поне живеят. Листата им са добре.
 • 0

#17 Eлф

Eлф

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3304 Мнения:

Публикувано: 15 май 2010 - 19:22

Попаднах на нещо интересно което искам да споделя с вас. Дано това да е подходящата тема -


Шамбала Магическите градини на Богинята: как да създадем магически градини на духа

 • 0
 • „ Елфите рядко дават необмислен съвет — съветът е опасен дар, дори между мъдреци, а и с него, и без него нещата могат да тръгнат зле.“- изт.

#18 Розалина

Розалина

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2852 Мнения:

Публикувано: 15 октомври 2010 - 08:05

Аз зная, че в растенията има съзнание, в кристалите също има съзнание. Може да мислите за мене, каквото искате, но казвам ви: аз разбирам съзнанието на растенията, аз разбирам съзнанието на кристалите, аз разбирам съзнанието на животните - на всички риби, на всички птици и най-после - разбирам съзнанието и на всички хора. Всички тия съзнания се хармонизират по особен начин. Има един велик закон, който ги хармонира. Външно, между хората и животните има само една допирна точка, но вътрешно, духовно, има три допирни точки. И с растенията, външно има само една допирна точка, но вътрешно, има три допирни точки.


Домовит човек -НБ

Здравейте съфорумци.От вчера ме занимава въпроса с растенията ,като живи същества.Поводът - един бонзай.Израдвах се на малкото дръвче в саксия.Толкова красиво и миниатюрно копие на големия вид.Не знаех нищо за бонзая и реших да надникна в нета.Прочетох интересни неща,но също така нещо,което ме разтърси.Бонзай е изкуствен вид,създаден от хората ,чрез ".....насилие".Да направиш разстението джудже,да не му позволяваш да порасне.Не знам ..Това вмешателство и насилие над природата ,оправдано ли е според вас,от гледна точка на желанието за консервирана красота в жизненото ни пространство?.Датира от 12 век и е японско изкуство за създаване на мини модели на заобикалящата ни природа.

Поздрави
 • 1
"Под „Бог“ разбирам възвишеното, великото, благородното в света. Не е името, което определя нещата. Ако служиш на Бога, ще живееш в хармония с всички живи същества. Това всеки може да опита. Религията, духовният живот е опитна наука. Всеки може да подложи духовния живот на строго научен опит, но за това е нужно голямо хладнокръвие. "Беинса Дуно ("Двете жени"-НБ 1921 г)

#19 Розалина

Розалина

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2852 Мнения:

Публикувано: 15 ноември 2010 - 13:57

Здравейте приятели.Растенията са точно, както е написано в заглавието на тази тема-живи,дишащи,общуващи създания.
Тази пролет засяхме в градината на село, 5 плодни дръвчета-кайсия,череша,праскова,слива и круша.На втория ден след засаждането,мина ураганен вятър ,след който видях,че връхчето на малката прасковка е пречупено и самата фиданка е някак наклонена и гола.Не знахме какво да направим,но спонтанно се изредихме да я погалим .Поляхме и си тръгнахме.Следващата седмица видях,че дръвчетата са се хванали.Прасковката още линееше и не даваше признаци дали ще оцелее.След още няколко дни пусна нови листенца и тя.Така дръвчетата изкараха лятото и се адаптираха на големите градуси успешно.Като слушам страховитеите прогнози за зимни студове се питам сега пред вас на глас,с надежда някой по-вещ в овощарството да сподели опит.
Виждам,че въшка е нападнала листенцата на прасковката и се питам -дали е добре да пръскаме сега ,преди началото на зимата.Чела съм в списание,че есенното пръскане се прави с бордолезов разтвор ,в средата на ноември и при температури под 12 градуса.При нас ,те са в момента до 20 градуса през деня ,а вечер е доста по-хладно 5-9 градуса .Т.е подходящо ли е и кога да се направи това?
И другият въпрос е как се предпазват от измръзване дръвчетата?

:3d_043:

Мнението беше редактирано от Розалина: 15 ноември 2010 - 13:58

 • 0
"Под „Бог“ разбирам възвишеното, великото, благородното в света. Не е името, което определя нещата. Ако служиш на Бога, ще живееш в хармония с всички живи същества. Това всеки може да опита. Религията, духовният живот е опитна наука. Всеки може да подложи духовния живот на строго научен опит, но за това е нужно голямо хладнокръвие. "Беинса Дуно ("Двете жени"-НБ 1921 г)

#20 Дъгата

Дъгата

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1493 Мнения:

Публикувано: 12 януари 2011 - 11:44


10 Strangest Trees on Earth
Публикувано изображение
 • 1
"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори." Матей 7:7
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители