Jump to content
Порталът към съзнателен живот

jul

Участници
  • Общо Съдържание

    450
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Репутация Активност

  1. Haha
    jul got a reaction from АлександърТ.А. in Почистване на Витоша   
    Хора, апелирам към вашата съвест - нека се съберем и почистим Витоша от снега
  2. Like
    jul got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    В този форум се запознах с някои от най-най-любимите си хора....половината вече са изтрити. Слава Богу, свързахме се и разменихме координати преди това да се случи...Искам да благодаря, че ги срещнах тук и ми помогнаха за толкова много неща!!!
  3. Like
    jul got a reaction from Слънчева in Санскритски думи в българския език   
    Ами не точно...има го и в арабския език.
  4. Like
    jul got a reaction from feya in Карма, прераждане,...Изход ?!?   
    С това, че много хора на Земята са без души.
  5. Like
    jul got a reaction from Desy_V in Вярвате ли в ЧУДЕСА?   
    Еси дори и картите Таро не са чудо:-)) Нима не е безкраен и удивителен езика на нашата Душа - интуицията и всевъзможните начини, чрез които се проявява? И на мен ми се е случвало през различни времеви интервали за един и също въпрос от всичките 78 карти да се пада само една...странно "съвпадение",нали...

    Странна е по-скоро насоката, която взе темата
    Интересно ми е кое дефинирате като "Чудо"?
    В каква сива и мрачна мъгла трябва да се намираме, за да не виждаме красотата около себе си...и всичко, което излиза извън ежедневната обикновеност да ни уЧудва?

    Има много неща, случки, ситуации, които първоначално с възторг и взривена до небето емоция съм определяла като чудеса, но това е било признак само на моето незнание. Това са само неща, които не си обясняваме...зад които не съзираме проявената закономерност и божествената искра...
    Една такава кратка история ще ви споделя, която вероятно някои мои приятели тук вече са чували.

    Миналата година се прибирах от Щатите и при едно от прехвърлянията си, се озовах "по план" на летището в Минеаполис. Там една много мила и приветлива жена ме насочи да се опитам да хвана по-ранен полет, за да не чакам дълго време. След едно порядъчно дълго преглеждане на билета ми, изчерпващо максимално търпението ми.....за мой най-голям ужас обявиха билета ми за невалиден, защото идвах не от Аляска, а друга посока...не фигурирах в системата вече. Намирах се сама на едно огромно летище, в напълно непознат щат, с голямо количество багаж, където дори нямаше къде да оставя, защото не разполагаха с гардероб, заради атентатите, бях си закрила американската сметка, тъй-като последното ми намерение определено не е включвало да се връщам....в САЩ и освен всичко друго - със сигурност бях изхарчила парите си, оставяйки една неголяма сума за необходими дребни нужди. Дали имаше време да почувствам цялата безпомощност, в която изпаднах? Смразяващо беше - нямаше как да се обадя вкъщи и да ми преведат незабавно поне $1500, за да се прибера в София. Нямах вече и сметка, където да ми ги прехвърлят, ако, все пак се намереха тези пари.
    Нещата се промениха светкавично. Жената, която ме насочи извика управителката, която след известно суетене ми заяви тихо "Правим нещо нелегално." и отново ме вкара в системата. Междувременно, макар че никак не и беше работа това, въпросната жена с нейна карта се обади, съдейства ми да отседна в много луксозен хотел, хвана половината ми багаж, извика ми такси и каза, че ако имам някакъв проблем - да се свържа с нея. На другия ден, когато ме изпращаше, ми заяви, че ако е нямало къде да отседна, щяла да ме покани в дома си и че....най-големия подарък за нея била моята благодарност. Не е възможно да ви ...опиша как съм се чувствала...какво е усещането да Разбереш, че...човек Никъде не е сам. В Минеаполис се чувствах - преди да се появи тя - сама накрая на света - и буквално и преносно. Последните й думи бяха...(докато аз държах в джоба си едно ангелче от Аляска, което щях да и подаря и секунди преди това чух..)..."АЗ СЕ ЯВИХ КАТО ТВОЙ АНГЕЛ ТУК, НАЛИ ЗНАЕШ".
    Това не беше чудо, зад всичко стои една божествена искра, и нашата неспособност да го прозрем винаги ще го дефинира като чудо. Чудесата са нужни само за невярващите.
  6. Like
    jul got a reaction from Ushna in Любимите ви романи. Кои са те?   
    Един наистина грабващ по отношение на стила и сюжета роман за мен е "Любов по време на холера" от Габриел Гарсия Маркес, помня, че го четях на "един дъх", включително ходейки, хаха
  7. Like
    jul got a reaction from Кон Круз in Вегетарианството в Духовния Път   
    Аз също съм на мнение, че не бива да прокарваме елементи на порицание, вина и страх, когато се докосваме до най-фините пластове на хората - душите им. Едно е да бъде естествено решение, взето отговорно и съзнателно и съвсем друго, когато е провокирано от травма и погнуса. Мисля, че отношенията между нас - хората, надхвърлят като мощ и влияние екологичните проблеми и страданията на животните. И знаете ли защо? Защото ние ги създаваме. Ако работим в насоката да се хармонизираме самите ние и да смекчим отношението си към хората, ще се промени самата заобикаляща реалност.
    убедена съм, че негативните ни мисли създават на физическо равнище....боклуците.
    Убедена съм, че настървеното ни отношение към "месоядните", към престъпниците, към....към...и към....създава реалността с животните в кланиците.
    Този проблем НЯМА как да се оправи, ако първо не се оправят самите хора помежду си!!! Затова и еколозите, хулещи тези, които замърсяват и рушат, се въртят в порочен кръг.
    Затова и вегетарианците, които подяждат другите, всяват вина и се настървяват срещу "виновниците", не са по-различни от тях.
  8. Like
    jul got a reaction from Кон Круз in Мъжът   
    Ако слабостта на мъжете е тяхната огромна и очевидна чувствителност, то нима това е недостатък?
    И нима се крие нещо изкривено и ненормално в това жената да е смела и силна и кой щи си позволи да тълкува това като липса на женственост? Това са разменените принципи и позиции само на този, който рисува собствени отражения....Може би колкото повече надделява твърдостта в жената, толкова повече тя ще презира мекотата в мъжа...
    В някои отношения темата пое насока от чисто феминистки характер, но това само може да говори за едно непознаване на женската природа, защото отхвърлянето на мъжа, отхвърля и жената в нейната същност...а във всеки от нас се съдържат и двете, та в този случай отрицанието говори единствено за липса на себепознание.



    Макс, по този повод се сещам за едни прекрасни думи от Учителя, че "Мъжът познава себе си чрез жената и жената познава себе си чрез мъжа". Няма нищо лошо в обсъждането и споделянето, жалко ако липсват обаче Вчувстването и разбирането.
  9. Like
    jul got a reaction from Кон Круз in Интимността между мъжа и жената   
    Има нещо гнило и твърде съмнително в негативните нотки, които се прокрадват по отношение на интимността. Това, как мислите, дали води до нещо градивно или напротив фино и деликатно затваря пътя, че даже и го подпечатва с цитати от Словото, ползвани като средство за защита на личнита позиция. Всички знаем докъде води изваждането на дадени мисли от контекста на беседите. Още повече, често срещано е в други беседи да се представи една контрастна позиция по същия въпрос. Как мислите, в случая удачно ли е Словото да се ползва като "оръжие", с което да защитиш личната си позиция и някак още повече да затвърдиш мнението си, да го утежниш....защото...явно без тези цитати би стояло...твърде леко..? Хм.
    Деликатна тема. Всеки елемент на негативизъм по отношение на интимността за мен лично крие известни пробойни, показва липсата на приемане и любов. Как можеш да издигнеш къща, чийто основи се клатят или...липсват изобщо? ДА, вярно е, че има хорта, които си остават само до основите, но предполагам, че пишещите тук са с други възгледи. Или само се интересуваме от горните етажи, разкриващи поглед към Планината и Небесата, докато основата, скрита дълбоко в Земята приемаме за мръсна и порочна?
  10. Like
    jul got a reaction from pcheliza in Пречистване на организма   
    Здравей,
    съгласна съм с цитираното по-горе! На мен лично не един опит са се проваляли именно поради замърсената градска среда и натоварването в работата, конкретно в София. Затова такъв прочистващ пост правих на Рила.Не казвам, че всички са като мен Но това върви с един закон, че когато се прави пост или какъвто и да било лечебен глад, основната идея не е само за прочистване на тялото...и когато човек е зает с много задължения, които го отклоняват от възможността да е повече съсредоточен, самовглъбен, съществува реалната опасност по време на подобно гладуване в него да "се настанят" нежелани "енергии". Природата не търпи празнота. Важно е гладуването да бъде съзнателен процес, насочен не само към тялото, но предимно към душата и подкрепен от вътрешна молитва.
    ~
  11. Like
    jul got a reaction from Cveta5 in Суфиите   
    http://tv7.bg/spodel...ails&id=9311052
  12. Like
    jul got a reaction from tetty71 in Как се прави сирене и кашкавал? Сирищен ензим!   
    Хахаха, да, съгласна съм с теб, vorfax! Звучи смешно

    Ето малко материал по темата (аз се водя от темата за Сирищния ензим в състава на млечните продукти като начална, тъй-като бях забелязала, че основната идея не се въртеше около кулинарни рецепти за направа на сирене и кашкавал, а по-скоро за истината в тези продукти, нали?)
    ~
    Този материал е част 3 от интервюто с Робърт Коен, автор на книгата “Milk: the Deadly Poison” (Млякото – смъртоносната отрова) и на сайта www.notmilk.com Пропуснал съм нарочно някои въпроси, тъй като в тях се говори изключително много с имена, години и институции в САЩ, които не касят България и не добавят информация за млякото, а в тях става дума за много силното лоби на млечната индустрия, което дори е подкупило президента Никсън).

    Майк Адамс: Би ли направил един общ преглед за хората, които не са запознати с истинската история на млечните произведения и на кравешкото мляко?

    Робърт Коен:Истинската история е, че млечните произведения са най-вкусните храни на планетата. Няма нищо по-вкусно от сиренето/кашвавала – един ден без тях е ден без слънчева светлина. Млякото е вкусно, особено ако вземете 5.4 килограма от него, махнете всичката вода и го смесите със захар, замразите го и му сложите черешка отгоре. Мляко, сирене, кашвавал, сладолед, кисело мляко – не знам как някога бих живял без тези неща. Може би бях най-големият консуматор на млечни произведения в щата Ню Джърси – където живеех; моите деца също бяха като мен в това отношение. Докато един ден нещо, наречено генно инжинерство не се появи на трапезата ни и аз започнах да разследвам дали искам децата ми да пият доброто старо пълноценно мляко или генетично направеното мляко.
    Преди бях начело на една лаборатория – правех изследвания и се опитах доста честно да погледна на всичките спорни неща, касаещи генното инжинерство. Това беше през 1994 г. и започнах да чета научни статии от журнали за генно модифицираното мляко. Започнах да изследвам, да се обаждам на Монсанто (бел. пр. – една от главните компании на илюминати за производство и разпространение на генно модифицирани храни, създател на аспартама; разположена е в щата Мисури) и разговарях с техните учени. Един ден просто ми дойде изведнъж – след като бях правел изследвания в продължение на седмици, месеци и над една година – млякото е проблемът, глупчо! Всяка една глътка от кравешкото мляко съдържа вирус, гной, бактерии, мощни хормони на растежа, протеини, които причиняват алергии, антибиотици, пестициди, мазен холестерол и диоксин – кои от тези неща бихте искали във вашето тяло?

    Майк Адамс: Според мен чуването на подобна информация е един огромен шок за повечето хора.

    Робърт Коен:Ами да ти кажа това не е точно голям шок, защото ако кажа на по-голямата част от слушателите ти: “Ето тук имам една хубава, ледено-студена чаша със свинско мляко, която да си изпиете със сладкото, което ядете”, или “Какво ще кажете за малко кравешко мляко с вашите шоколадови сладки”, на хората би им призляло. Биха казали: “Категорично не!” Инстиктивно биха знаели, че не трябва да го правят. Всъщност, вие не бихте ги изкушили дори и със студена чаша човешко мляко. Би им призляло на секундата, защото те знаят, че има вещества в онези млека, които са предназначени за младите животинчета от съответния вид.
    И тези вещества имат имена – лактоферини, имуноглобини – не е хубаво да приемате естроген ежедневно, прогестерон, проактин, мелатонин, окситоцин; мога да продължавам и да изброя 59 различни хормона във всяка глътка мляко. Точно това е млякото – една система за доставяне на хормони във вашето тяло. А вие не искате кучешки или свински хормони. Не искате и кравешки хормони. Вие, дори като пораснали хора, не желаете хормони от човешко мляко.

    Майк Адамс: Точно така – човешкото мляко е перфектна храна за бебенца, но не и за пораснали хора. Винаги ми е било интересно как порасналите хора са избрали да консумират храна, течна храна от друг биологичен вид.

    Робърт Коен:Това е интересно и в името на доброто здраве, поне ги направете здрави животни. Но 9-те милиона крави в САЩ в по-голямата си част, не са здрави. Половината крави от стадата в САЩ са инфектирани с вируса левкемия бовина (bovine leukemia virus), половината от кравите са инфектирани с болест, наречена болестта на Крон, която е причинявана от една бактерия, наречена mycobacterium paratuberculosis, от която 40 милиона американци са засегнати със синдрома на раздразнените черва. Всеки човек с болестта на Крон дава положителен тест за бактерията mycobacterium paratuberculosis. До последния човек! 100 процента! И това беше публикувано през 1965 г. за работата на националната академия на науката. Така че тук говорим за истинска наука, не си ги измислям тези неща. Разполагаме с хиляди изследвания, публикувани в научни весници и списания, с хиляди отделни подкрепящи се доказателства, които ни казват, че млякото изобщо не помага на човешкото тяло. Ние пием телесни течности от болни животни.

    Майк Адамс: Какво ще кажеш за скритите източници на мляко, тъй като има много продукти, които съдържат мляко или млечни протеини – зная за доста протеинови напитки, които например са направени с млечни протеини.

    Робърт Коен:Разбира се. Когато видите на опаковките думата “суроватка” си казвате: “В никакъв случай!” Когато видите “казеин”, “натриев казеинат”, “калциев казеинат” – това е млечният протеин на прах, който вие не искате във вашето тяло. Когато вземете млякото и се отървете от мазнините, водата, и останете само с протеини, те на практика са само кръвни протеини: серумалбумин, млечен протеин, 90% от млякото е казеин. Когато казеинът се извлече от млякото, той всъщност е едно лепило, използвано да залепя лепенки върху бирени шишета. Той е едно лепило, използвано, за да крепи дървото във вашите мебели. Когато приемате казеин – това лепило от млякото, и тялото ви вижда този чужд протеин, то произвежда тези хистамини, които накрая стават на слуз. И ето защо млякото е слузе-образуващо. Отново – това е един процес, който отнема 10-12 часа.

    Майк Адамс: В кои други видове храни, протеинови напитки или продукти се съдържа казеинът?

    Робърт Коен:Понякога, да не повярва човек, се среща в консерви от риба тон. Понякога в определени зърнени храни – използва се като лепило, за да поддържа някои храни. Но това, което е за отбелязване е, когато разглеждате в супермаркети – например сметана на прах за кафе, отпред на опаковката на която е написано, “Не съдържа мляко”, а когато потърсите на гърба на продукта, с малки букви ще видите “натриев казеинат– производен на млякото”.Не зная как им се разминава да твърдят, че нещо не съдържа млечни произведения, когато то ги съдържа. Хората обаче трябва да се научат да четат малките надписи на стоките. Ако видите думата “казеин” в какъвто и да е вид или форма, като казеинат например – това е мляко от крави – не го яжте.

    Майк Адамс: Производителите на храни, да знаеш, са изключително съзидателни с техните надписи на продуктите им. Виждал съм паста от авокадо, без да съдържа никакво авокадо!

    Робърт Коен:Стига бе! Това е невероятно!

    Майк Адамс: Абсолютно! Съдържаше хидрогенирани мазнини и изкуствени оцветители.

    Робърт Коен:Това е плашещо.

    Майк Адамс: И така стоят нещата в по-голямата си част. Човек трябва да отиде на здравословен магазин или на някакво специално място...

    Робърт Коен: Проблемът тук, Майк е, че нямаме силно лоби на производителите на авокадова паста. Но наистина имаме едно много силно лоби на собствениците на млечната индустрия. Това ти го гарантирам.

    Майк Адамс: Кое е това, което те накара да проявиш такъв интерес и енергия, за да преследваш истината за млякото и млечните продукти?

    Робърт Коен: Три малки момиченца с имена Дженифър, Сара и Лизи – дъщерите ми. Исках те да имат здрави тела. Исках да не изкарат 4 години гимназиален живот, с черни точки и пъпки по цялото тяло, както беше при баща им. И знаеш ли? Те нямаха никакви черни точки и пъпки! Никакви акнета, и ако рагледаш книгата ми “Milk A to Z” (Млякото от А до Я), вземам всяка буква от азбуката и попълвам нещо за млякото. П е за пъпки и ние знаем, че тези крави всъщност се доят преди да родят и това мляко е различно – това е мляко, нареждащо на млечните тъкани да растат. Малките момичета са се променили в наше време, но ние откриваме, че с отделянето на всички тези андрогени, кравите постоянно използват андрогените, за да произвеждат други хормони. Тинейджърските пъпки се подобряват в секундата, в която спрем да консумираме мляко. Отнема 2 седмици и акнето изчезва. И тези андрогени стимулират мастните жлези, които са жлезите, причиняващи акне и черни точки.
    Така че откриваме връзка между млякото и много човешки заболявания. И аз не съм първият, който твърди това – д-р Спок твърдеше това. Д-р Спок продаде 75 милиона бройки от книгата си за отглеждане на деца. Единствената книга, която е продавана повече в историята е Библията. Д-р Спок казваше, че никой човек на средна възраст, дете или възрастен няма нужда от кравешко мляко – това е измама от страна на правителството, за да поощрява консумацията на мляко. И ние се учим, както казах, повече доктори научават нещо, което не им е било преподавано в университета. Добре ще е да погледнете етиологията (бел. пр. наука, изучаваща причините за възникване на болестите) на алергиите и диабета! Ако решите да разгледате диабета, разгледайте New England Journal of Medicine, 31 Юли, 1992 г. (эурнала за медицина на Нова Англия) – точно може да проверите това! Там се казва, че излагането на тези волски протеини, волският серум лактобумин (bovine serum lactobumin) е един активиращ механизъм за инсулино-зависещия диабетов мелит, няколко месеца по-късно. Октомврийското издание на Сайънтифик Америка (Scientifc America) от 1992 г. обсъждаше млечния лозунг: “Млякото е добро за тялото.” Там се казваше: “Млякото е добро за тялото – това звучи малко празно тези дни”.

    Майк Адамс: Би ли дал едно кратко резюме – ти спомена няколко по време на интервюто – диабета, пъпките, сърдечната болест се споменават доста изтъкнато в книгата ти. Но какви други хронични болести са да речем, влошавани или дори причинявани от продължителна употреба на мляко?

    Робърт Коен: Това е интересен въпрос, да знаеш. Нека разгледаме Голямата Петица – в САЩ убиец номер 1 е сърдечната болест, после е остеопорозата, ракът, диабетът и астмата. Разглеждаме нации, които пият мляко. Откриваме, че тези болести са често срещани. Когато разглеждаме нации, където консумацията на сирене се е утроила през последните 30 години, като Англия, Франция, Канада и САЩ – откриваме също утрояване на асматичните заболявания и видовете рак на гърдата. Познай коя страна има най-висок процент от болни от рак на гърдата? Номер 1 в това отношение е Дания, следвана от Норвегия, следвана от Холандия, следвана от Швеция – забелязваш ли тендения?

    Майк Адамс: Консумацията на мляко.
    ...
    изт.http://www.xnetbg.co...ent/view/585/1/
  13. Like
    jul got a reaction from Креми (късметче) in Секс и семейни отношения   
    Здравейте,
    може да опитате с оздравителната програма на М.Норбеков. Той е минал през същия проблем и има чудесни и ефективни упражнения.
    Колкото до сексуалната енергия - потискането й е най-сигурния път към множество заболявания....не ви съветвам да се мъчите. И да, качественият секс е основа в хармоничните отношения - не казвам единствено необходима, защото над нея се гради, но съществена! Напълно е възможно да се регулират нещата....вече хиляди хора по света са успели, можете и Вие. Нека не забравяме, като жени, че играем много важна роля за това - Вие бихте могла да му помогнете.
  14. Like
    jul got a reaction from Nicki64 in Сугестопедия - забравеният български бисер   
    http://www.public-republic.com/magazine/2012/06/92442.php#more-92442
  15. Like
    jul got a reaction from Nicki64 in Сугестопедия - забравеният български бисер   
    С най-искрена благодарност към тази велика душа...

    Предлагам ви откъси от



    СУГЕСТОПЕДИЯ -ДЕСУГЕСТИВНО ОБУЧЕНИЕ
    (КОМУНИКАТИВЕН МЕТОД НА СКРИТИТЕ В НАС РЕЗЕРВИ)



    Десугестопедията е изкуство - непрекъснато вибриращо, адаптирано изкуство




    Лекционно резюме 1995-2004


    Известно е, по официални данни, че в училищата преумората, невротичните заболявания и явната и скрита дидактогения (разболяване или подтискане развитието на децата поради нетактичен подход на учителите) вземат големи размери.
    Вместо да създават условия за радостно удовлетворяване на основната потребност на личността - жаждата за информация -като се съобразяват със закономерностите на главния мозък, преподавателите често искат като че ли „да научат мозъка как да работи". Ето, например, някои от противоречията, които възникват с основните физиологически и психологически закономерности на личността:
    1. Известно е, че няма случай, при който мозъкът да работи само с коровите си структури или само с подкорието, или само с дясното (лявото) полукълбо. Функционалното единство на мозъка е неразкъсваемо, независимо от обстоятелството, че в някои случаи на преден план изпъква една или друга активност. Следователно, емоционално-мотивационния комплекс, образното мислене и логичната абстракция трябва да се активират едновременно, комплексно и в неделимо единство. Но най-често се правят следните два типа отклонения от тази природна даденост:
    А) Обучението се адресира само към хоровите структури и към лявата хемисфера на ученика, като че ли той е беземоционална и безмотивационна кибернетична машина (с.44)
    * 1. Известно е, че аналитико-синтетичната дейност в главния мозък при нормални условия се
    извършва едновременно - няма чисто аналитичен етап и чисто синтетичен етап. Тази едновременна и
    неделима свързаност на физиологичните процеси има и своя психологически израз. Тя лежи в
    основата и на познанието - от общото към частното (като елемент на общото) и пак към общото (като
    осмислена структурна цялост на елементите!). (c.45)


    ~ ~ ~
    МЕЖДУПРЕДМЕТНИ ВРЪЗКИ

    Принципите и средствата на сугестопедията, ако се анализират внимателно, ще подскажат и как да разбираме междупредметните връзки.
    Те подсказват, че учебният процес не може да бъде повече „линеарен". Това означава, че не трябва да схващаме обучаващото се дете като някаква многоетажна машина, всеки етаж на която работи независимо от другите. В часа по математика „матема-тичният етаж" се захранва с математически знания, в часа по музика „музикалният етаж" получава необходимата информация и така по всички дисциплини - всяка дейност откъсната от всички останали.
    Отречената от сугестопедията линеарност на учебно-възпитателния процес обхваща и сухото логицистично обучение, откъснато от неоткъсваемото по същина „емоционално присъствие".
    Особено вредно се отразява линеарността на един учебен процес по отношение на прилагането на криворазбрания „принцип на съзнателност". Това е довело до несполучлив опит за противопоставяне на естественото единство на съзнаваните с парасъзнаванието процеси. Същевременно това е довело и до демотивиращото, неприятно съзнателно изучаване на отделните безсмислени елементи преди да е получена предствава за смисленото цяло, за приятната мотивираща глобална единица, която тези безсмислени елементи в крайна сметка съставят.
    Различните форми на междупредметните връзка, при сегашното развитие на сугестопедията, могат да се подредят по важност и да се разгледат така:
    1. Прави се по-емоционално обученето при логично насочените дисциплини, без да се губи спецификата на предмета, т.е. емоционално-логичен баланс. Това не означава редуване на емоционални етапи и разсъдъчно-логични етапи при обучението, а импрегниране и едновременност на тези две основни страни на човешката личност.
    Например, по математика въвеждането в глобалната тема да бъде сочно и артистично, както
    при работата с детските сугесто-педични опери в първи клас. На същия принцип да се работи и в по-горните класове на началното училище.
    При разработването на подтемите, при решаването на задачи, текстовете да бъдат от актуалния живот, с много емоционалност и от интерес за децата. Настроението на учителя да бъде стимулиращо, без да преиграва и без да държи децата в непрекъснато изкуствено напрежение. Да се решават задачи и из областта на изкуството. Да се пеят песни и да се рисува или моделира в часа по математика, но с оглед някаква математическа задача. Решаването и на най-трудната и суха задача да се свързва с емоцията на някакво приятно очакване. Да не се забравя, че приятните емоции стимулират висшата интелектуална активност.
    Обратното, по музика например, наситеното с емоции пеене или слушане на записи да се обогатява с някое логическо обяснение за структурата на музикалното произве-дение, с някои обяснения от теорията на музиката или - в първи клас - с четене на текста под нотите.
    Емоционално-логичният баланс трябва да се търси по подобен начин при обучението по всеки друг предмет.
    2. Баланс на съзнавано-парасъзнаваното в организацията на урока. Това означава, че
    преподавателят трябва да си изработи усет за съзнаваните и парасъзнаваните съставки в учебния процес. Не трябва да се акцентира само на осъзнаването на материала, нито само на интуитивното възприемане.
    При обучението по всеки предмет може да се наклони информационният процес към
    съзнаваните или към парасъзнаваните съставки. Когато не достига необходимият контролиран парасъзнаван фон, трябва да се увеличи подаването на информация чрез периферните перцепции и чрез емоционалния стимул. А когато не достига логифициране, трябва да се засили осъзнатото рационално осмисляне на подавания материал. Това оптимално балансиране на съзнавано паразъснаваните функции може да се подпомогне в някои случаи и чрез въвеждане в часовете по даден предмет елементи от часовете по друг предмет, който предлага повече възможности в желаната насока. Например, ако в часа по математика преподавателят не се досеща как да оползвотвори периферните перцепции в математическия кръг от дейности, той може да се обърне към помощта на литературата, музиката, изобразителното изкуство, които предлагат повече възможности за ангажиране и хармонизиране на неспецифичната психическа активност и главно - на периферните перцепции и емоционалните стимули. Обратното може да се подпомогне при предметите от естетическия цикъл, където преподавателят може да осигурява съзнавано-парасъзнавания баланс с предмети от логичния цикъл, ако в момента не се досеща как да оползотвори логичните страни в самия предмет на изкуството.
    3. Междупредметна глобализация на темите. Това означава, че глобалните теми не трябва да обхващат сухо дидактично само определени раздели от дадена дисциплина. Те трябва да обединяват по възможност голяма част и от други предмети, които имат отношение към темата, без с това да се заличи разликата между предметите. Водещо си остава знанието и творческото развитие по конкретния изучаван предмет, а другите дисциплини само дооформят обемно въпросите и от друг поглед. Например, в една глобална тема по музика може да се направи бегло обогатяване и с някои изучавани в момента математически действия, които имат място и в музиката. В часа по математика може да се дадат примери от математиката в изкуството. И двата предмета могат да се обогатят с примери от поезията, където и музиката и математиката също имат място. А и трите предмета могат да бъдат открити в родинознанието, физическото възпитание, изобразителното изкуство, трудовото обучение. Навсякъде има математика, необходимост нещо да се прочете, ритмика, музика. Но всичко това трябва да се прави с много тънък усет, без прекаляване. Работата по междупредметните връзки може да подпомогне затвърдяването на материала по тези дисциплини, по които има изоставане. Например, в началото на първи клас, трябва да се търсят всички случаи за четене. Четат се текстове под ноти, условия на задачи, инструкции за игра по физическо възпитание и т.н."

    ~ ~ ~

    ЗЛАТНА ПРОПОРЦИЯ
    Сугестопедията, особено в нейния последен вариант - десугес-тивното, депрограмиращо
    „всмукване"" на знания, умения и навици - е единствената методика, която е съобразена със законите на златните пропорции.
    Но какво всъщност е златната пропорция?
    От векове златната пропорция е привличала умовете на редица изтъкнати философи, учени, архитекти и др. Тя е считана за най-съвършената пропорция. За първи път тя се споменава през III век преди н.е. от Евклид. Леонардо да Винчи е посветил много време в проучването и. Той е илюстрирал една книга за златното сечение, публикувана във Венеция през 1509 г. Намирано е като основен и най-съществен принцип къде ли не: в размерите на египетските прамиди, в съразмерността на човешкото тяло, в размерите на картините в художествените галерии, в архитектурата, в природата - в пропорциите на цветя и дървета. Школите на Платон и Питагор разработвали въпросите за златното сечение. Известно е, че веднъж Буда е произнесъл своето „Слово за цветята ", непроиз-насяйки нито дума, само държейки мълчаливо пред слушателите си едно цвете. Чрез модела на цветето той вероятно е искал да им покаже единството и хармонията в природата.

    ~ ~ ~

    От особено значение е хуморът, смехът в класната стая. Известно е, че смехът е най-сигурното успокояващо средство, но когато не е злостен и когато е спонтанен. Смехът е характерен за нашата система на обучение, особено за последния вариант - десугестивното, освобождаващото, спонтанното комунициране на нивото на потенциалните възможности на мозъка и ума. При това трябва да се отбележи и дебело да се подчертае, че смехът при нас не е хаотичен. Той е система в системата. Преподавателят е обучен кога и как, на кои места и с какви средства, а също и на какво ниво да създаде на пръв поглед съвсем естествени условия за спонтанен смях. Това е обучение със смях! Смях! Смях! Не забравяйте."





  16. Like
    jul got a reaction from Слънчева in Отношенията снаха-свекърва   
    Ха! Ето това е казано много добре. Това значи също да позволиш на другия човек да не трупа карма, като ти вреди добре е и за едните, и за другите. Проблемът е, че малко хора издържат, защото обикновено се започват всякакви драми, театралничене, за да се предизвика съжаление. Накратко, започва периодът на абстиненцията, в който трябва да сте нащрек и да не се връзвате излишно, а да го разпознаете....
    Много, мнооооого рядко срещано е енергийните вампири да се усещат какво правят. Защо в приказките и във филмите за тях се казва, че нямат отражение в огледалото?! Защото те не могат да се видят отстрани, т.е. да се осъзнаят, съответно и променят. Твоята свекърва, Ани, по-скоро би се изживявала като жертва, във всички случаи. И да ти кажа - ще си вярва до дупка.
  17. Like
    jul got a reaction from ISTORIK in За реалната самоличност и използването на псевдоним   
    Орлине, защитните механизми са необходими и пропиляването на енергията граничи с безрасъдство, защото без нея не бихме могли да бъдем реално полезни и да служим на Цялото. Псевдонимът и прикритата лична информация са нещо напълно естествено в публичното пространство, където не всички хора се отличават с "чистота" . Освен това името, личните данни не са фасона на Душата, та.. междувпрочем защо толкова си се развълнувал от тази лична информация какво толкова смущаващо и нередно виждаш тук или любопитството не издържа продължителни диети?..
  18. Like
    jul got a reaction from Диляна Колева in Психеделичната култура (след 1990г.)   
    Мила Павли!
    Заставам зад всяка твоя дума - написала си го сърдечно, истинско, мъдро и вътрешно зная, че си права. Интуицията ми в същото време ми подсказва, че излизането на едно такова ценно растение извън ръцете на един по-тесен кръг от вещи лечители, шамани, води до една масова профанизация - нещо което наблюдавам сред определени лечителски "кръгове".
    "Снощи бях поканен на прием на ДМТ - "молекулата на духа"" е написал Орлин по-горе, сякаш е поканен на коктейл.
    Нали ме разбираш?
  19. Like
    jul got a reaction from ~Тара~ in Архивен филм от Изгрева   
    http://filmotizgreva.wordpress.com/
  20. Like
    jul got a reaction from FoxMulder in Никола Тесла и свободната енергия   
    На днешната дата, (10 юли 1856г.) е роден Никола Тесла - геният, който озари нашия свят в началото на 20-ти век. Човекът, открил начин за доставяне на безплатна енергия до всяко кътче на планетата.






    ‎- Г-н Тесла, доколкото знам, Вие имате над хиляда патента за най-различни изобретения.
    - Ами аз нищо не изобретявам, просто го виждам, всичко това вече съществува. Знаете ли, ще Ви разкрия тайната си. Аз повече не работя за настоящето, сега аз работя за бъдещето. (Лонг Айлънд, 1900г.)

    Никола Тесла е баща на съвременната концепция за енергосистемата и автор на повече от 700 патента, слага началото на електрификацията.

    Тесла открива принципите на робототехниката и двигателите, работещи със слънчева енергия, родоначалник е на телемеханиката, формулира принципа за предаване на изображения, използван по-късно в телевизията, на "проникващите лъчи", известни днес като рентгенови.

    Пръв разработва електрическото запалване на автомобила, сваляйки бензиновия двигател, флуоресцентните лампи, негови са идеите за електронните микроскопи и лазерите. Преди да бъдат открити космическите лъчи, Тесла предсказал тяхното съществуване и използването на безплатен ток чрез безжично предаване на електрическа енергия на големи разстояния.
    След като хората на Томас Едисон запалват неговата люборатория и геният изпада в немилост....какво знаем днес за него?

    Тесла твърдял,че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.Той обяснявал сънищата си като”друг свят”, където всички тези изобретения му били показвани от населяващите този свят. Също така твърдял,че там самият той се чувства по-добре отколкото в реалния живот и, че за него онзи свят, който се появявал в сънищата му, бил също толкова истински, колкото и този.
  21. Like
    jul got a reaction from veselinvalchev1981 in Никола Тесла и свободната енергия   
    http://www.vbox7.com/play:55daa107&start=6
  22. Like
    jul got a reaction from Слънчева in Никола Тесла и свободната енергия   
    http://www.vbox7.com/play:55daa107&start=6
  23. Like
    jul got a reaction from Слънчева in Никола Тесла и свободната енергия   
    На днешната дата, (10 юли 1856г.) е роден Никола Тесла - геният, който озари нашия свят в началото на 20-ти век. Човекът, открил начин за доставяне на безплатна енергия до всяко кътче на планетата.






    ‎- Г-н Тесла, доколкото знам, Вие имате над хиляда патента за най-различни изобретения.
    - Ами аз нищо не изобретявам, просто го виждам, всичко това вече съществува. Знаете ли, ще Ви разкрия тайната си. Аз повече не работя за настоящето, сега аз работя за бъдещето. (Лонг Айлънд, 1900г.)

    Никола Тесла е баща на съвременната концепция за енергосистемата и автор на повече от 700 патента, слага началото на електрификацията.

    Тесла открива принципите на робототехниката и двигателите, работещи със слънчева енергия, родоначалник е на телемеханиката, формулира принципа за предаване на изображения, използван по-късно в телевизията, на "проникващите лъчи", известни днес като рентгенови.

    Пръв разработва електрическото запалване на автомобила, сваляйки бензиновия двигател, флуоресцентните лампи, негови са идеите за електронните микроскопи и лазерите. Преди да бъдат открити космическите лъчи, Тесла предсказал тяхното съществуване и използването на безплатен ток чрез безжично предаване на електрическа енергия на големи разстояния.
    След като хората на Томас Едисон запалват неговата люборатория и геният изпада в немилост....какво знаем днес за него?

    Тесла твърдял,че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.Той обяснявал сънищата си като”друг свят”, където всички тези изобретения му били показвани от населяващите този свят. Също така твърдял,че там самият той се чувства по-добре отколкото в реалния живот и, че за него онзи свят, който се появявал в сънищата му, бил също толкова истински, колкото и този.
  24. Like
    jul got a reaction from Диана Илиева in Вяра и Логика   
    Именно!
    ...Или опитът на ограничената човешка мисъл да си обясни Необятното. Вярата е вътрешното знание за Него, освободено от необходимостта да търси логическа обосновка.
  25. Like
    jul got a reaction from Стоянка-таня in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    В този форум се запознах с някои от най-най-любимите си хора....половината вече са изтрити. Слава Богу, свързахме се и разменихме координати преди това да се случи...Искам да благодаря, че ги срещнах тук и ми помогнаха за толкова много неща!!!
×
×
  • Добави...