Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За реалната самоличност и използването на псевдоним


Recommended Posts

Първата ми мисъл, която минава през съзнанието ми при о5тговор на въпроса: "Кой от какво се крие при използването на псевдоним в един форум за съзнателен живот?" е - От Сянката си!

Доколко съм прав, не знам, това е само непринудената ми първа мисъл!

От какво още можед а се крие човек - от шефа си, от колехгите си, от семесйтво и роднини и техните мнения... В смисъл, че "АКо разберат какво си мисля и какви ги редя тук, лелее, каква излагация ще падне... Какво ще си помислят хората!" Какво ще каже шефът - "Какъв е пък тоя с тези негови фантазми, ами че той си е направо недобре!" Или се пази от мнението на другояче мислещите колеги или рофители или роднини, от погледите им, от насмешката им, от тяхното ВЕЛИЧАЙШО мнение!

...

А всъщност имаме ли от какво да се крием,освен от собствените си модели на възпитание, прозиращи зад такова криене зад никове? От сянката си - о тсобствените си неприемания на това какви сме? Или се пазим зад прякорите си тук от общественото мнение, което поведение е проекция на съдържанието на свръхаза ни, който пък е моделиран от родителскот о ни възпитание и техните разбирания, които подсъзнателно силно ни влияят, въпреки съзнателното развитие на разбиранията ни в друга посока?

Не обвинявам пишещите зад никове - някои просто от нехайство го правят - например Хамелеона - Илияна сподели как синът и случайно отворил акаунт с този ник и така си останало - но тя некрие самоличността си. Други пък - като Благост - се познава лично с голяма част от посетителите на сайта и никът и е просто проформа. Трети си имат други причини... Какви ли са те - интересно ми е!

Все пак си мисля, че в сайт, в който честността, съзнателността и Истината са на почит, участието зад ник е малко в дискорд с насоката на форума!

Може би съм малко краен - да помислим заедно!

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Малко като закона за достъп до Информацията...

Не, не, не.

Нека всеки да има своите тайни и да не се спекулира със сянката и с проекцията. Никът е онази граница, която създава усещането за дистанция - полезна и удобна.

И още нещо, аз не съм в Изповедалня. Нито говоря с личния си психоаналитик. Аз съм на обществено място и общо взето нямам навика да се събличам, когато говоря с някого, освен ако нямам други отношения с него. Онези, които трябва - знаят моето име, за другите то не е толкова важно.

А едва ли, ако пиша с истинското си име, ще променя и речта си. Не, няма.

Link to comment
Share on other sites

Според мен пък някой от никовете ни помагат още повече да вникнем в същността на човека който се крие зад тях,повече показват отколкото скриват!

Link to comment
Share on other sites

На мен ми е все едно дали някой пишел с името си или с ника си, това е негов личен избор и мен не ме касае. Кой, както се чувства добре, така да се нарича. Аз съм тук с имената си.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Според мен, няма "анонимни", или "псевдонимни" и т.н., има хора, на които не сме обърнали достатъмно внимание- когато отдадем в ниманието си изцяло и напълно на някой, в процеса на общуване, тогава когато възприемаме, тогава и псевдоним да има, и да няма, личността на човека се разкрива.

А имената, дадени ни от родителите са всъщност друг вид псевдоними- обществено-институционални псевдоними. С трите ни имена тук, сме познати за родзнините, близките, приятелите и тези, н акоито се представим, или тези които ни издирват за нещо...що се отнася за името, с което ни познават навсякъде из вселената, то е специфично за всеки, няма повтаряемост в имената, и превставлява уникален светлинно-звуков вибрационнен модел, който в триизмерния ни свят би звучал твърде близко до "делфинския" език, но в същото време и доста по-различно. Всъщност, за това наше име, което ни представя навсякъде във всички нива на Творението, в писането се казва, че Бог знае по име човека...Това е името на Душата, и в този смисъл, ако сравним душата със съд, граал, то всяка една кристална чаша има свой специфичен звук, с определена честота, който чашата издава, а в случая на Душата, това езвукът, който чашата издава при триенето на Светлината в стените й- и в това отношение същинското ни име представлява фрагмент от "песен"....

Иначе, вибрациите на иманета ни не винаги са удачни или н и създават трудности в общуването, изразяването и т.н., и чрез избора на псевдоним, човек до горляма степен подбира такова име, което да му помогне да общува по-пълноценно, или да изложои това, което иначе му създава затруднения- всъщност, не съм проучвал тази страна на въпроса с псевдонимите, но всеки пък може сам да си проучи псевдонима, и да го съпостави с данните от трите си имена- в сайта има достатъмно информация как се изчислява стойността на името, и кое от имената какво значение има, а в случай на добавяне на числа към ника, се прибавят и техните стойножсти в изчисленията- би било интересно ако някой намери връзка с тезата която предлагам, а аз имам предвид съвсем съзнатевлното обмисляне на псевдоним, под който определен човек да проявява някаква активност спрямо другите в насока общуване под някаква форма- изхождам от данни за псевдоними на някои артисти, музиканти и т.н. хора на изкуството и не само на него, които са съобразили псевдонимите си с влиянието им върху тяхната творческа работа, кариера и т.н. :)

Link to comment
Share on other sites

Всеки има право в публичното пространство да не си "съблича" Душата.

Тук някой каза .."публичното пространство не е изповедалня" - поддържам това мнение.

Като сте толкова разкрепостени, защо не тръгнете и голи по улиците? Лично не бих го направил на този етап от развитие на Обществото- след 20 века може би ???

Не съм се крил пред никого който ми е писална лични съобщение или по е-мейл.

Считам за недупостимо изваждането на лични неща без разрешението на дадения човек. Ако се формулират принципно и анонимно, за да се получи честен и принципен отговор на зададения въпрос в публичното пространство - тогава да. В противен случай явно не са се разделили със социализЪмЪТ някои съфорумци и по този начин се опитват да оказват някакъв натиск. По този начин се игнорира напълно свободата на личното пространство / тема по която ясно съм изразил становището си/ .

Призовах ясно и отчетливо - ако се знае за мои престъпления - да говори или в противен случай да се замълчи.

Нямам намерение да правя душевен стриптийз на аудиторията.

Има явно незачитане на личното ми пространство във Форума.

Много съжалявам че допуснах до себе си тази видна лекарка Силвия. Дълбоко съжалявам - но тя сама ме потърси на лични. Искренно съжалявам за това.

Върнах се във Форума след покана от Орлин, но не исках по никакъв начин да се навлиза в личното ми пространство, а да се обсъждат само идеите. Лично право на суверенна личност.

Явно лошо се изразявам и съм лош човек според вашите разбирания и не мисля повече да ви притеснявам с присъствието си.

Иван

Link to comment
Share on other sites

Форумът не принадлежи на един човек, който и да е той, Ян! Това, че някой е изразил неодобрение на личността ни, схващанията ни, това не е причина да напуснем "смирено-обидено". На мен ми е приятно да дискутираме и ми харесва начина ти на мислене и изразяване, макар и схващанията ни да се различават. Ако очакваме всички да ни приемат с аплодисменти и да ни цитират, да уважават и приемат мнението ни и дори да споделят нашите представи за света - ами то е същото като да се нахвърляме върху някого защото не мисли като нас...

По темата - това, че още от самото начало влезнах с истинското си име, местожителство, професия и месторабота (по които всеки мой съгражданин веднага ме идентифицира - Хасково е малък град, а аз уча децата на хасковлии вече 26 години), сложих си лична снимка (тя и аватарът ми са началото на хобито на моя син и затова са ми толкова скъпи), оставих си и номера на ICQ... - това съвсем не означава, че очаквам същото и от другите. Просто така ми "текна" тогава. Опитах се да си измисля псевдоним (като в други форуми), но докато опитвах, в главата ми звучеше само моето лично име...взех го като решение на "вътрешния си глас" и го послушах без опасения или суета.

Но познавам хора с псевдоними тук, на които псевдонима (според мен) им прилича повече отколкото личното им име - Добромир, например. :thumbsup:

Нека всеки сам реши кое ще му даде повече свобода да изразява себе си тук - името или псевдонима - кое ще го представи по-добре.... Важно е да пише под тях свободно и с Любов.

Link to comment
Share on other sites

При всеки е индивидуално- както винаги.

Може да искаме искаме да не ни разпознаят, бранейки личното пространство или за да е по-интересно се регистрираме под няколко имена и предлагаме тези и контратези, комбинации много.

Преди 3 години се регистрирах в няколко американски сайта за медицина. Навсякъде ми искаха ник, реших да бъде инициалите ми - A I M, лесно ще го помня и няма да се объркам. Така се регистрирах и тук - малко по навик вече. Имаше един период, в който си мислех да се пререгистрирам с името си - Ася, но вече ме познавате, нали съм си същата, какво ще се промени, ако пиша под ново име? Много хора са с това име, но аз съм една единствена като душа - тук Кристиян е прав. Който чете внимателно, ще разпознае стила и начина на мислене и писане.

Иван, мисля че без причина си се почувствал засегнат. За нашите разбирания можеш да съдиш само ако те бяхме затрупали на лични с гневни писма колко си лош. В случая е възникнало някакво недоразумение и не е необходимо да се чувстваш обиден на всички. Трябва със Силвето да си изясните нещата, ние не сме съдници, ние сме участници.

По някои от темите съм съгласна с теб, по други имаме различно виждане. И аз на моменти си мисля, че съм излишна с това, което пиша, но понякога и от моите глупости може да има полза :31: . Тук сме за да се учим и да си помагаме. А ако влагаме по-малко отрицателна енергия ще е най-добре.

С обич към всички :3d_047:

Link to comment
Share on other sites

На мнение съм кой с какъвто ник или име да си пише във форумите, но да цапа имената на невинни и нищо не подозиращи хора само поради това, че има някакви страхове, с които ги свързва, това е недопустимо. А ти, Иван, имаш страхове от някакъв човек, който аз проучих, защото не го познавам. По мое мнение този се занимава с недотам "духовни" неща, но това какво ме касае не знам. Съвпадение е, че аз съм от този град, а по стечения на обстоятелствата ти си работил години в града и си имал връзка с него. Аз нямам такава - това разбери веднъж за винаги. Както и много от нищо неподозиращите участници в този форум, които ти свързваш с него, явно са ти големи страховете от този човек. Това, обаче, е само твой проблем, а защо не ме интересува. И ти казах - грешиш като мислиш, че половината форумци ( няма да им изреждам никовете и имената, защото е направо смешно и грозно, но не са един или двама, а с някои ти си влизал в конфликти още преди да попадна тук ), пишещи активно тук и идея си нямат с какви хора ги объркваш. Още като се появих в Портала ти ме обърка с един от тях, а сега ми приписваш твои страхове. До този момент подхождах с подобаващо разбиране поради заболяването ти, но вече нямам намерение да търпя този фарс. И няма да ти правя мечешки услуги и да те галя с перце, а ти да нападаш неподобаващо невинни хора, които са объркани само в твоята глава и само защото не са на твоето мнение. Ще ти кажа в очите и публично - страдаш от параноя, вземи мерки и се лекувай, защото пишейки тук правиш големи обърквания.

И не ме интересува изобщо кой си и с какво се занимаваш, това си остава само за теб.

Бъди здрав!

Link to comment
Share on other sites

Според мен пък някой от никовете ни помагат още повече да вникнем в същността на човека който се крие зад тях,повече показват отколкото скриват!

Много съм съгласна с това твърдение! А освен него ми хрумва:

1.Някои имат нужда от анонимност, за да изливат безпрепятствено боклуците от себе си, които иначе много ги притесняват. Е, така започват да притесняват другите, но... Иначе реално другите пак са притеснени, но неосъзнато. 2.Други са откровени само ако използват илюзията за анонимност. 3.Обаче като кажа, че се казвам Сашка, дали пък наистина така се казвам? И който не ме познава- дали Багира, или Сашка му е все тая. 4.И, уви, злоупотребата с лични данни е реалност. Защо трябва да бъдат винени хората, които се боят от обявяване на самоличността си? 5.Добре, обявавам името си, бия се в гърдите- ето, колко съм откровен/а, открит/а... А дали така не прикривам още по- дълбоко неща, които в никакъв случай не бих искал/ а да покажа? 6. Има и публични личности. Достатъчно ги гледат отвсякъде. Няма нужда и на такива нива да се заглеждат в тях. Те имат нужда да съхранят за себе си не само публични нива. 7.Със ник, или без, не виждам проблем да бъде зачетено личното пространство. Също няма проблем да бъде и нарушено. :)

Абе игра на илюзии. Най- важното е да не считаме, че е чак толкова сериозна и съществена! :)

Edited by Багира
Link to comment
Share on other sites

Това кога ще се покажа целият или частично, или само като идеи пред Света е мое лично и суверенно право. Нека друг да не ми изземва правото.

Хайде знаещите лекциите на Беинса Дуно да намерят къде Беина Дуно е писал ..., че на едно семенце когато покълва, на едно младо дръвче когато расте му трябва тишина. А не непрекъснато да се чопли като кокошка на бунище и да се рови пръста, за да се провери дали е пъкълнало, поникнало или пораснало семенцето.

Изобщо не става въпрос за тайна,а за "тишина", разграничаване и чистота на взаимоотношинията.

Неуважаващият чуждото лично пространство, неуважава и себе си. Такъв вреди и на околните.

За мене псевдонима служи да се разграничи личноста в материалния живот от идеите които се излъчват. В друг тема посочих, че понякога хората бъркат двете неща, даже много често.

Моля правете разликата.

На "сърцевидката" Силвия ще кажа да не се занимава с моята личност/лоша или хубава/ в публичното пространство, независимо от оторизацията й във всякакви науки.

Коментарите за личности от всякакъв вид на лични средства за комуникация. Тук в публичното пространство само принципните идеи.

Тук съм Ян и моля да го запомните.

Link to comment
Share on other sites

Интернет е интересно пространство! Можеш да се представиш под какъвто си искаш псевдоним, за мъж или жена или за безполов, за млад или възрастен, за красив или грозен... можеш да си фантазираш и си създаваш какъвто искаш имидж в интеракциите на това виртуално пространство!

Животът също е едно виртуално пространство, може би по-тромаво от електронното. В живота, колкото и да е илюзорен и променлив и изкривена проекция на една Реалност, все пак не можеш да си глътнеш големия корем толкова, че да се представиш за елегантен джентълмен, ако не си, не можеш да минеш за 18 годишен, ако си на 64, трудно минаваш за жена ако си мъж или обратното и често имаш проблеми с това в лицето на общественото мнение (оправдано или не), не можеш да си изфантазираш толкова лесно какъвто искаш образ както в нет пространството!

Интернет наистина дава възможност за игра на въображението и ролево театрално майсторство! Влизаш в каквато си искаш роля и според уменията ти да я усетиш качествено и представиш добре - наистина ставаш тази роля! Това е добър тренажор всъщност! Аз лично никога не съм се представял с никове в нета нито съм играл роля. Но това си е мое предпочитание. Наистина е интересно да си играеш и обогатяваш личността си чрез един вид интернет психодрама - навлизане в различни маски! Много хора го правят - анонимно, разбира се.

Що се отнася до никовете - наистина даден ник може да отпусне човека, да го предразположи към искреност, каквато не би имал ако пише зад собственото си име. И не е задължително ако човек използва псевдоним (ник), да играе и роля - може просто да бъде себе си. Така е!

И все пак - защо някой търси известна или пълна анонимност и къде я търси? Мисля си, че за интернет пространството като цяло анонимността е нормална практика, но специално в сайт, в който вибрацията, темите и общата му насока са насочени към Истината, може би е по-подходящо използването на собственото име! Освен това - зад пожеланата анонимност - винаги стоят определени психологически предпоставки, за които споменах в първия си постинг по тази тема! Това е личното ми становище по въпроса!

Link to comment
Share on other sites

Преди години имах един период, в който през мене минаваха доста стихове. Те бяха особени. Обикновено след молитва, медитация, сякаш потичаха и аз ги записвах, бяха като част от мене, но не идваха от ума ми.

Един такъв стих споделих с един много по-млад от мене приятел, който също споделяше какво е писал. Тогава като му го прочетох, много въодушевен ми каза, че ми отива да имам ник "Изгрев". Доста дни се колебах, защото се опитвах да си обясня връзката ми с името, но в последствие реших, че всъщност във всеки от нас има изгрев и всяка сутрин той се случва. Усетих го и започнах да пиша с този ник. Името, което са ми дали родителите ми, е Елена. Приятно ми е да се запознаем с тези, които не го знаят.

Ето стихчето:

Не се самоограничавай

и мярка ти не си поставяй,

кому по колко да дадеш.

С приетото от Мен огрявай,

Изгрева в тебе да не спреш.

Лъчите знаят где да светят,

не пускай облаци пред тях,

че буря може да се разрази.

Свети! Свети! Свети!

Светъл ден на всички! :)

Link to comment
Share on other sites

Мисля си, че за интернет пространството като цяло анонимността е нормална практика, но специално в сайт, в който вибрацията, темите и общата му насока са насочени към Истината, може би е по-подходящо използването на собственото име! Освен това - зад пожеланата анонимност - винаги стоят определени психологически предпоставки, за които споменах в първия си постинг по тази тема! Това е личното ми становище по въпроса!

Така е, стоят, но тези предпоставки могат и да не са непременно "неуважителни". В днешно време по различни причини е трудно за човек да смени името си, а смени на името от край време се правят и за изразяване на променящата се душевност у мистици и творци на изкуството. Един малък заместител на това може пък да са точно такива сайтове! :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Може би съм малко краен - да помислим заедно!

Да ти кажа честно доста си краен оставаше да поискаш и егн -то :rolleyes:

Реалната самоличност не мисля ,че се крие зад някакво си име .

Тя си Е :)

Link to comment
Share on other sites

За егн-то си има място в профила ... :dancing yes:

АКо за духовната ни самоличност името на тази - конкретната личност, през която тя се проявява, не е важно - то защо сме тук - да си бяхме стоели на небесата ... Всичко е важно. В сайт посветен на Истината използването на никове е против моите разбирания. А персоната, малкото ни аз - би могла да е добро отражение на онази - Реалната ни самоличност... !

Link to comment
Share on other sites

Мисля си, че за интернет пространството като цяло анонимността е нормална практика, но специално в сайт, в който вибрацията, темите и общата му насока са насочени към Истината, може би е по-подходящо използването на собственото име! Освен това - зад пожеланата анонимност - винаги стоят определени психологически предпоставки, за които споменах в първия си постинг по тази тема! Това е личното ми становище по въпроса!

Така е, стоят, но тези предпоставки могат и да не са непременно "неуважителни". В днешно време по различни причини е трудно за човек да смени името си, а смени на името от край време се правят и за изразяване на променящата се душевност у мистици и творци на изкуството. Един малък заместител на това може пък да са точно такива сайтове! :sorcerer:

Съгласна съм с Добромир, че не би трябвало някоѝ да се засяга от това, че всеки от нас си е избрал име, което му допада.

Орлин при избора на оригиналното ни име, никой не ни е питал, и сега когато имаме тази възможност ти искаш да ни я отнемеш :dancing yes: . Аз лично винаги съм искала да имам някакво лигаво и лесно произнасящо се именце, защото оригиналното ми с прекалената си дължина и несъответстващ на вибрациите ми :rolleyes: звук ме малко ме дразни.

Edited by Криси
Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Първо има закон за защита на личната информация.

Второ, абсолютно от мен зависи какво ще представям пред света за себе си.

Трето, никой няма право да се рови в моята идентичност и да ми казва кое е редно или не е. Това решавам единствено аз и затова имам граждански права.

Спекулирането със самоличността в интернет-пространството е нездравословно.

Link to comment
Share on other sites

Ами или се криеш от някого, или по принцип се криеш, или от сянката си се криеш, или обичаш да с ипоставяш главата в пясъка, за да си мислиш, че се криеш...

Защита на информацията ... Ами кой ти иска информация или кому е притрябвало дълбинната ти идентичност? Става дума за елементарни правила на междучовешкото общуване, а не за криене зад компютърния екран под фантастичен псевдоним... :) Когато общувам с някого, ако той ме лъже използвайки поредица от измислени звуци, това нормално ли е? Да, такова нет - пространство си има особености - и именно сайт с подобна насоченост като този не би трябвало да споделя много от тези особености!...

Прякорите си имат място в живота - нищо против ... Ако някой не си харесва името - о'к...

Но всички ли пишещи под никове тук не си харесват името? ... О, не ... всеки се пази от нещо - колеги, "приятели", шефове, родители, социум... или от нараняване, отправено против реалната му персона, която пък е свързана с това Аз, за коет оспоменахте по-горе... И все пак - в тези защитни механизми стои преди всичко не толкова чуждата, но собствената ... Е, изтрих го... ОМ

Link to comment
Share on other sites

Орлине, защитните механизми са необходими и пропиляването на енергията граничи с безрасъдство, защото без нея не бихме могли да бъдем реално полезни и да служим на Цялото. Псевдонимът и прикритата лична информация са нещо напълно естествено в публичното пространство, където не всички хора се отличават с "чистота" :hypocrite:. Освен това името, личните данни не са фасона на Душата, та.. междувпрочем защо толкова си се развълнувал от тази лична информация какво толкова смущаващо и нередно виждаш тук :3d_068: или любопитството не издържа продължителни диети?..

Edited by jul
Link to comment
Share on other sites

За егн-то си има място в профила ... :dancing yes:

АКо за духовната ни самоличност името на тази - конкретната личност, през която тя се проявява, не е важно - то защо сме тук - да си бяхме стоели на небесата ... Всичко е важно. В сайт посветен на Истината използването на никове е против моите разбирания. А персоната, малкото ни аз - би могла да е добро отражение на онази - Реалната ни самоличност... !

Егн- си има място в профила , но замисляш ли се ,че някой може да злоупотреби :rolleyes:

и хората поради тази причина искат донякъде анонимност . Името си е име рожденно или ник , по важно е според мен какво се намира зад него . Човек не може да се скрие рано или късно се разбира истиската му същност , затова казвам че не е от толкова голямо значение дали е истинското или измислено име .

Замисли се ,че виртуалното пространство поставя и капани ... не всичко и всички са чисти това не е реалноста

да е ясно всичко очи в очи !

Иначе разбирам за какво говориш(така е правилно да бъде , но е невъзможно) и смятам ,че до извстна степен е опасно .

Link to comment
Share on other sites

Орлине не мога да разбера за какво са ти нужни ЕГН, име, фамилия, град и тн.Твоят отговор е "елементарни правила на междучовешкото общуване", не виждам за какво са необходими, с повечето хора от Портала се познаваме от доста време и мисля, че се познаваме на едно прилично ниво, другото са подробности, които се изясняват при добро желание и от двете страни.

Link to comment
Share on other sites

Вендор,

Проблемът е там, че някои хора не желаят да си признаят желанието да контролират всички и всичко под миловидната маска на откритото общуване. Когато си дадеш доброволно личните данни, иди после и доказвай, че не си искал близост с даден човек.

Това е много стар ********* номер. Особенно при хора запознати с определени окултни правила. Така се иска "ключа към идентичността на човека" и после следва ехидното ... "да си мислил"... .

Не че не могат да се разберат личните данни на който и да е човек, но друго си е сам да си ги даде човек. Тогава кармичната отговорност пада върху човека сам дал личните си данни.Защото демократичния закон пази личността от намеса в личното пространство, а така се изключва действието на закона.

Елементарно бе, Уотсън!!!

Така един път "влезнал" където трябва даже може да има наглоста да говори от името на група хора без даже групата да знае за това.

Този номер вече съм го засичал и при зададен фронтално въпрос..."защо говориш от множествено число, да не би в тебе да има 2-3 човека" , последва само .... усмивка , ето така ... " :)) "

Другото е дъра-бъра за лаици и много опасно незачитане личното пространство произтичащо от зле прикрити мераци.

Име не съм споменал.

Всяко съвпадение е случайно.

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...