Jump to content
Порталът към съзнателен живот

shelter

Участници
 • Общо Съдържание

  414
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

4 Следващи

За shelter

 • Ранк
  Участник

Профил Информация

 • Пол
  Жена

Последни Посещения

11501 посещения на профила
 1. Само вметка. И не повече. Името на рибката се превежда като "мечоносец". А за " първите хора" има и още ."Пръв" като доминиращ и най-високо в йерархия, както и приближен до. Инак дори и да платиш за "котка-хелер ", не можеш да я "купиш". Поне донякъде. А може и да си я купиш, но да "заплатиш". Впрочем, котките "ядат" риба, стига да не им се налага влизат в мръсната вода.В съня ти "котката" е "хелер в мръсна вода". Колкото за планетата и децата...какво са като част от мирозданието!?
 2. " не е съвсем тъмно","стръмна улица", "бял конец", "кутийка кибрит", "молба на едно момченце". В разговорния език има израз - зашито с бял конец. Можеш ли да попълниш празнината " де ...сън"!?
 3. Нещо-което се сънува, се намира- забравено. Някъде, което не е съществувало в действителност - т.е. никъде. Защо й е на сънуващата нощем да обещава вместо будната денем!? Бягам освен "тичам" има още едно значение -"избягвам","убягвам". От друга страна чувството на щастие си е чувство на щастие и дано за деня ти и нощта ти то е едно и също.
 4. Понеже имената са повторими- еднакви - както и монетите, но както всяка една от тях си имат собствената история. В съня, в един и същ "автобус" пътуват много хора.Един от пътниците е "някакъв мъж"- т.е. човек без име.Същото е и с прочетеното, но забравено име на републиката, същото е и с гробището без надгробни плочи."Чантата" и "джоба" ти са пълни с без-именни, "набрани" "монети". Сетих се за още един щрих в съня.Хората ядат грудките на картофите, а те са подземни. Кореноплодни.
 5. "nomine" е трябвало да се изпише.Бързането ми е попречило. Име.
 6. "nomine" е трябвало да се изпише.Бързането ми е попречило.
 7. "аз знаех как се казва, защото прочетох името и. Но после го забравих. " "Нуминозно", "номинална", "номенклатура", "номер"... "nome"..."нумизматично"... "историческа и колекционерска стойност." Същинският човек е в собствените си сънища.
 8. "Това не беше истина." Истината не покрива необходимостта за лъжа. Сънуващият не знае как спи. В съня не знаеш на колко седалки пред теб седи "някакъв мъж" и как се нарича авто-номната съвет-ска република.Което показва съня не се обговаря със съновното, а с будното. Старите чужди "монети" нямат "стойността", когато и където са имали. "и се опитва (безуспешно) да възкреси поне един от тях". Никой не може да се "откупи" от миналото си.
 9. Често другата дума за бременност е "трудна", но и "бреме" е тегло, тежест.Човек с главата надолу е като бебе в утроба.Лицето с огледало, в което виждаш своето лице невидимо инак е и поглед назад- зад гърба. За човек, който има гръб се говори като за човек, който има опора, защита.Голотата на гърба е уязвимост.Жиг е белег от изгорено, а белязаното е вече различно от предишното.Ето защо се появява двойната дума "огромен" и "о-громен"-/раз-рушен/. Кръгът е и цикъл, повторение. От друга страна -"громко" е и силно, високо, а кръгът е и общност, обитание/об-кръжение/. Да се повториш е различно от да се подновиш.
 10. Велосипедът е "превозно" средство, чрез което се пести време.То и преводът на думата е "бързи крака".От друга страна- за да се кара велосипед е необходимо да се пази баланс. Асоциирай, ако искаш разбира се - "въртя","кръг","оборот","цикъл", "присънва","една и съща небивалица".
 11. Здравей Шелтер незнам дали съм права ,но сънят ти ми остави усещане за някаква хармония.Детайлите които описваш и явно са ти направили впечатление ми говорят че или си много прецизна като личност или се занимаваш с творчество.Елементът със камината и бръшляна ме навяват на мисълта че те вълнува или безпокои старостта.Може би си размишлявала за нея но не те плаши,а и сънят показва че за теб тя ще бъде /колкото е нужно като топлина за вейките/.Мисля че сънят ти е отговор на някакви твои размишления и си видяла твоето бъдеще по начин отговарящ на личността ти. Камината може да има и друго значение,например женските репродуктивни органи,но сънят показва че и там нещата са наред. Но мисля че е по скоро първото. Дано съм успяла да ти помогна или поне да ти дам някаква насока. " Изпиха виното сватбарите. Последното. До капка. Невкусила екстаза от венчилото, заплакала смъртта. Горчиво засияло слънцето, извило гръб, потънало в нощта. На сутринта, по билото на хълма, от капналата мъка поникнала лоза."
 12. Сънят е от началото или средата на миналата седмица. Бях в непознат град, но живеех в него.Къщите - като ония постороени в наченката на миналия век.Изискани и достолепни. Часове на укротен предпролетен следобед. Светлината - бистър лазур, из който трепкаха като ръснат аромат след ефирен шал, багрите на преминалата по улиците Еос. В такива моменти единствения отчетливо доловим звук би бил на висока малка камбана. Чувах ли го или знаех неизменния му час!? Стаята ми беше на височината на четвърти етаж. Недалеч, срещу си виждах къща в розовееща охра. Високо и силно дърво, чиито клони обещаваха листа, заслоняваше голям прозорец. Знаех в съня си, че е на стая, на църковно настоятелство. Не я виждах цялата. Ъглите сякаш си почиваха безмълвно в махагонов сумрак. Нямаше хора, но биха могли всеки момент да се върнат. Което виждах беше камина. Правоъгълна, нито по-голяма, нито по-малка от необходимото за стаята. Рамката й - лишена от разточителност - сив, почти бял, гладък мрамор. Чист ръб и до него последователен наниз сфери, тъй издълбани в камъка, че можеха да се обхванат с окръглена длан. Върху хоризонталната й част равномерно раздалечени, може би около дузина изваяни от същия мрамор чаши. Ниско "столче" преминаващо в разцъфтял релеф на симетричени венчелисти, нагоре плавно се стесняваха, а после и разширяваха хармонично в "златна пропорция" . Чашите бяха пълни с пръст, а в нея жив бръшлян. В камината нямаше огън, защото наоколо беше топло. Любувах се, но си и помислих какво би станало с протегналото се растение през зимата, когато би бил запален. Реших, че ще бъде толкова силен, колкото е нужно като топлина за вейките. Дълго и самоотвержено се опитвах да проумявам съновното, пишейки нелепите си хрумвания, като през цялото време съм се надявала някой друг да прояви оплътено със сериозни знания отношение. Няма да прибавям никакви мои догадки, но имам нужда от по - мощ и я очаквам.
×