Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Неорайхианска терапия


lounge

Recommended Posts

Неорайхианска терапия, проф. Бернаскони, четох нещо от него тези дни, беше много интересно и ми хареса като подход, знаете ли нещо повече за нея? Разкажете ако знаете, къде се практикува, каква успеваемост има?

Линк към коментар
Share on other sites

Статистиката показава,че за успеваемостта не е важен метода-всичките видове психотерапия имат сходна успеваемост.Важното е умениято на самият психотерапевт.Доколко той владее техниките които трябва да практикува.

Линк към коментар
Share on other sites

Това да се разбира ли, че не е важен видът терапия, а личността на терапевта? Клиентите не могат ли сами да изберат терапия според интуицията и проблема си? За някои личности може би някой практики са по - ефективни от други (както и терапевти :)). И все пак кажете нещо за Райх и съвременните му последователи :)

Линк към коментар
Share on other sites

Има книги на български от Валдо Бернаскони, в която той говори за основните си идеи! Аз все мисля да я намеря и прочета, но все забравям, така че благодаря за напомнянето! Има общо инфо в сайтовете на неорайхианците в Б-я: например тук и тук.

Отвъд специфичната терминология, школата е добра. Компилативна е! Включва много психотеатър, преживелищност. Включва работа с биоенергията чрез биоенергиен масаж. Включва анализ. Тръгва от Вилхелм Райх, разбиранията му за оргонната енергия (прана, чи...) и мястото и в терапията, оргазма и сексуалността и т.н. В интернет има много за школата, на английски, а и книгите на бг са няколко! Аз лично не съм специалист в тази школа, макар че работя и с енергията и със сексуалността, но черпя директно от източника, от йога и т.н.... Затова не искам да спекулирам повече, не съм запознат. В неорайхианската школа работи Мадлен Алгафари, Петър Василев, Светла Банкова - тях познавам, чудесни са и добри специалисти!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

"Това да се разбира ли, че не е важен видът терапия, а личността на терапевта?"

Твърдението не касае личността на терапевта, неговите умения и владеенето на техниките в самата школа.

"Клиентите не могат ли сами да изберат терапия според интуицията и проблема си? "

По същата логика пациентите би трябвало да избират и антибиотика, който да приемат, кардиологичното лекарство, което да приемат и т. н. Ето, при мен идват хора със социална фобия, които искат да правят индивидуална терапия. Като специалист аз ги насочвам към групова терапия, защото тя е много по-ефективна, но те няма откъде да знаят този факт.

Линк към коментар
Share on other sites

В изречението --Твърдението не касае личността на терапевта, неговите умения и владеенето на техниките в самата школа.--има пропусната буква,,А'' -да се чете:

Твърдението не касае личността на терапевта, а неговите умения и владеенето на техниките в самата школа.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

В момента преминавам обучение в неорайхианската школа (психотелесна анализа). Привлече ме творческата и аналитична насоченост. Надявам се действително да ми даде полезни за практиката на психотерапия знания и умения! Ако ли не - ще си ги взема сам! :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...