Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Липсва ли ви Паневритмията и с какво я замествате?


Светла_Б

Recommended Posts

Здравейте, липсва ли ви паневритмията и с какво я замествате през есента и зимата? Отношенията на етерното тяло на човека и етерното пространство на Земята сега са различни от тези през пролетта и лятото и затова не е подходящо да практикуваме, но може би можем да обсъждаме и сподлеяме? Какво мислите за клубове по паневритмия?

Линк към коментар
Share on other sites

Аз ей сега бях в западен парк и на фона на музика от циганска сватба от факултето си правих "интуитивен бул чи". Дори не мога да го формулирам - тялото ми само ражда движения с циркулация на енергията от слънцето през мен към земята и обратно, с вчувстване в енергията на природата наоколо, в тишина на ума. Горе обобщаваш за човека като цяло. Аз примерно съм роден зимата и етерното ми тяло много добре се чувства именно в студените месеци. Какви са аргументите на Учителя за практика само лятото и пролетта? Има разлика в енергиите, така е - природата постепенно замира, всичко се пренася навътре и нагоре. Но човекът не хибернира, а живее активно все пак, за разлика от мечките и дърветата. Може би просто посоката на фокус при игра е нужно да бъде различна, а не да се спира...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, прав си, никой от нас не хибернира през зимата.:3d_108::3d_032: Всъщност Учителя е водил учениците си на зимни екскурзии и е препоръчвал да ходят в снега. Има една песен:Студът всичко дава". Чудила съм се защо студът, докато не срещнсх в беседа, че цветовете на зимата - бяло и син помагат на ученика да се вглъбява, докато природата през пролетта и лятото разсейва вниманието му навън. Това е приблизителен цитат. През зимата търсим вътрешната светлна. Има и някаква строгост, която навлиза в живота ни. Струва ми се, че хората, които са по-емоционални - Раци , Риби и подобни... ( а и аз съм от тях) имат нужда от някакъв вид подкрепа на емоционален план - чрез музика, изкуство и пр. - за подхранване на емоционалното тяло. Ти го описваш в танца си. Освен положителните емоции, разбира се, от които се нуждаем целогодишно. А колкото до енергиите - Учителя казва, че етерното ни тяло е отворено да приема нарастващото слънчево течение през пролетта, заедно с целия етерен организъм на Земята. Затова е дал указание паневритмията да се играе при или скоро след изгрев слънце от пролетното до есенното равноденствие. Има един много хубав сборник беседи "В царството на живата природа" , записани от Боян Боев. Според мен, всеки, който се интересува от паневритмия и енергии трябва да проучи тази книга. Там са описани промените в теченията - слънчево и земно и електромагнитните промени у човека. Аз лично съм привърженик на създаване на клубове Паневритмия, където да се разучават детайли, да има споделяне, да обменяме снимков материал, да пеем - не на последно място. Колко души могат да изпеят паневритмията или знаят целия текст?. С други думи - мисля си, че теорията и разговорите са за есента и зимата, а пролетта и лятото са просто за практика. Може да има и други мнения.

Линк към коментар
Share on other sites

Струва ми се, че хората, които са по-емоционални - Раци , Риби и подобни... ( а и аз съм от тях) имат нужда от някакъв вид подкрепа на емоционален план - чрез музика, изкуство и пр. - за подхранване на емоционалното тяло......Аз лично съм привърженик на създаване на клубове Паневритмия, където да се разучават детайли, да има споделяне, да обменяме снимков материал, да пеем - не на последно място. Колко души могат да изпеят паневритмията или знаят целия текст?. С други думи - мисля си, че теорията и разговорите са за есента и зимата, а пролетта и лятото са просто за практика. Може да има и други мнения.

Паневритмията ми липсва определено. Когато работя, често си пускам записа с музиката. И аз съм от морските животни60.gif . Когато играем 21-то упражнения, от около двадесетина дни интуитивно започнах да "оцветявам" някои от упражненията и това ме кара да се чувствам прекрасно, в летен тонус. Например, при упражнението "приемане на Божиите блага" три пъти изреждам седемте цвята на основните седем чакри, като мислено ги насочвам във вид на лъчи към съответната чакра, а при "раздаване на Божиите блага", при дъговидното движение на ръцете над главата, три пъти описвам дъгата, като си представям как лъчите от съответния цвят излизат от пръстите ми и чертаят последователно, цвят по цвят, дъгата в небето. Получава се нещо като

Медитация върху дъгата (Младежки Окултен Клас, 08.03.1922 ).

Линк към коментар
Share on other sites

.:3d_108::3d_032: Всъщност Учителя е водил учениците си на зимни екскурзии и е препоръчвал да ходят в снега. :thumbsup2: Има една песен:Студът всичко дава". Чудила съм се защо студът, докато не срещнсх в беседа, че цветовете на зимата - бяло и син помагат на ученика да се вглъбява, докато природата през пролетта и лятото разсейва вниманието му навън. :thumbsup2: . А колкото до енергиите - Учителя казва, че етерното ни тяло е отворено да приема нарастващото слънчево течение през пролетта, заедно с целия етерен организъм на Земята. Затова е дал указание паневритмията да се играе при или скоро след изгрев слънце от пролетното до есенното равноденствие. Има един много хубав сборник беседи "В царството на живата природа" , записани от Боян Боев. Според мен, всеки, който се интересува от паневритмия и енергии трябва да проучи тази книга. Там са описани промените в теченията - слънчево и земно и електромагнитните промени у човека. Аз лично съм привърженик на създаване на клубове Паневритмия, където да се разучават детайли, да има споделяне, да обменяме снимков материал, да пеем - не на последно място. Колко души могат да изпеят паневритмията или знаят целия текст?. С други думи - мисля си, че теорията и разговорите са за есента и зимата, а пролетта и лятото са просто за практика. Може да има и други мнения.

Благодаря Светла за този коментар.Да си призная тази година не ми липсва така,както през първата зима,защото заниманията с паневритмия се трансформираха в други сродни занимания.Ти си права,че сезонът есен и зима предполагат човек към малко по-друг тип занимания.Точната дума е наистина вглъбяване.Покрай паневритмия при нас се получи този клуб.,за който пишеш.Не сме го нарекли така,нито сме го облекли в някаква форма.Просто се виждаме всяка неделя на курс за изучаване на паневритмия.Започнахме да разучаваме песните( братските,не само тези от паневритмия) заедно.:whistling:До всичко това ни доведе паневритмия.Сигурно на нашия инструрктор :3d_097:не му е лесно .Занятието на курса се води в зависимост на хората,които са дошли в неделя.Понякога са предимно напреднали-тогава е едно занятието,а друг път са повече хората,които за пръв път изучават паневритмия.Но Ваня се справя чудесно.:thumbsup2:

Имам питане .Сборника ,за който става дума в твоето мнение има ли ново издание,наличен ли е?Поздрави

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема, но и аз да питам за сборника от Б. Боев-къде може да се намери?

Не ми липсва паневритмията. Слушам си музиката, както и други песни от Учителя. Преди седмица силно ме развълнува-Ставай дъще. Да, сякаш зимата имаме повече време за концентрация, за работа.:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Да, всъщност това е проблем. Книжката "В царството на живата природа" е издадена през 1933 г. Това е сборник статии и записки на Боян Боев. Не знам да е преиздавана. Аз я намерих преди години в градската библиотека и си ксерокопирах части от нея. Тя е малка брошура и наистина - дано се намери някой да я преиздаде.

Линк към коментар
Share on other sites

За книжката "В царството на живата природа" - днес научих от един брат, че е преиздавана два пъти, едното издание е от 1993г., изд. "Сонита"

Редактирано от Светла_Б
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

Започна да ми липсва вече. Може би защото тази зима не посещавам курса по лични причини. А може би защото се усеща вече приближаването на пролетта.... Още не мога да се организирам със заместването...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Както настъпваща пролетта кара соковете в растенията да се движат, така кара и соковете у човека да се движат. Повечето сме слънчеви същества, е, има и някои лунни. През пролетта и лятото е по-интересно. През зимата можем да натрупаме сила. Това е и смисълът й - приемането на това, което е. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...