Jump to content
Порталът към съзнателен живот

България като култура и начин на мислене


Recommended Posts

:)

Какво олицетворява България и Балканите като култура и начин на мислене, като "функция" на целия организъм на Земята и човечеството ?

Натъкнах се на интересен текст, а и съм чел някои неща които Учителят Б. Дyно е оставил преди 50-ина години. Че българите и балканците били много здрави и жилави, най-жилавитe, също че хората в България не живеят във взаимност и сплотеност, а по-скоро в индивидуализъм...

Но би било най-добре да чуя споделеното от някои с ясна представа (много бих се радвал ако Ради и/или Иво също пишат). Живея от години в чужбина (Зап. Европа) и определено откривам огромни разлики в културата и мисленето. Отвъд "добро" и "зло", просто диаметрални отправни точки на мислене и култура... А още по-сложно за мен е да намеря здравите и благотворни мостове между културите и светоусещането...

Благодаря много за тези които намерят а и споделят нещо ценно в тази тема. :)

***

Усмихнат и благотворен ден! :thumbsup2::whistling::D

Link to comment
Share on other sites

Интересна тема, Любо. И ценна за повдигане на българското ни самосъзнание. :thumbsup: Особенно що се отнася за жилавостта, за това всеки сам може да се убеди имайки впредвид трудните условия за живот в България, и после трудносттите зад граница, жилави сме щото имаме голям инат и не се отказваме лесно (или ще пробия стената или ще си счупя рогата :harhar: ) и голям хъс за живот.

Добри качества за да преодолеем естествення подбор- бих казала много българи ще останат след " голямата чистка" :feel happy:

А що се отнася за разликите в културата и мисленето - Огрооомни са :1eye: , но това си е от разликите в обществото и средата в която сме възпитани и израснали, може да не сме чак толкова културни, :harhar: писнало ми е от лицемерна любезност :hypocrite: ( ако имаш добри чувства - покажи ги, ако нямаш не заблуждавай :ph34r: , нека да е ясно) , даже стоиностната ни система е друга, рязки сме но сме честни и прями, с една дума сме хора на думата и чуствата :thumbsup: , дааа чуствата им липсват на тия хора :dancing yes:

И хаиде да сляза малко от тавана - имаме си и много лоши качества :whistling: , но нека някои друг говори за това, толкова се старах да вдигна малко падналото българско самочуствие..... :sorcerer:

А за мостовете не се коси, че си е трудно, трудно е, :smarty: но е възможно стига да си заличиш малко булгарското самосъзнание и да започнеш да се възприемаш като един от "тях" B) , мойто е доста изявено, та все не се получава :sleeping: също и с моите мостове - все деля хората на наши и техни :thumb down: - не съм добър строител значи, ама и не търся да ставам :harhar: , но пък се научих да ги ценя, уважавам и приемам, макар и различни, всека си е личност уникална. :thumbsup2:

:feel happy: Любов+Мир+Светлина+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Най-вълнуващото ми житейско преживяване до момента е свързано точно с представата за България. Позволявам си да ви споделя този факт, тъй като той може да е основа за разсъждения, тълкувания и обяснения на зададения от Любо въпрос. А по-натам по темата няма да ви говоря с разказ, а с мисли.

Ще започна с това, че всички, които прекрачим границите на нашата страна, се оказваме в ролята на посланици на нейната култура, нрави, поведение, манталитет, морал, традиции, вярвания, постижения. Не знам защо, но аз винаги съм живяла с мисълта, че ролята ми е да бъда такъв посланик, неофициален, непосредствен - сякаш ми е движеща сила през целия живот. Докато в един момент имах най-пълната възможност да разгърна това желание, да го осъществя.

През 2004 г. бях на в чужбина на 3 месечно обучение. Имаше студенти от цял свят и всяка националност получи възможност да представи страната си. От мъничка България бях аз сама, единствена, и поради това - родината ми -пренебрегната. По мое настояване уж се уреди дата за презентацията, но в последна сметка се обадиха, че Турция ни измества...Хм...Но в още по-последния момент, ден преди събитието,отново ми звъннаха и ме помолиха да представя страната си, защото турците не могли да се подготвят. И стана така, че на 8. декември /явно неслучайно "съвпадение" :) / аз предложих най-импровизираната и непосредствена презентация, с която запалих интереса и симпатиите на познатите и най-вече непознати колеги. Организацията беше светкавична и благодарение на приятелите ми от Сърбия, Украина, Италия, както и на още една българка, с която се намерихме също в последния момент /?!!/, се получи нещо невероятно. И как иначе, като мини-спектакълът завърши с български ръченици и хора, изпълнени от акордеона на друг балканец - сърбин, и изиграни от хората там.

Ако някога да разполагам с повече техника и повече помощници, дори да изпипам до последно всеки детайл, пак няма да се получи по-вълнуващо. Ето, това е наша способност, българска - ние сме спонтанни и искрени, защото, казват, носим душа, чиято дълбочина е скрита в очите ни и ако й дадем криле, правим така, че дъгата да се появи, дори и да няма дъжд.

И още нещо - срещнах мъж, който разказа, че обиколил морета и океани, красиви и примамливи земи, видял култури и познал разни жени, но се върнал тук, в мъничката си България, и тогава намерил жената, с която поискал да има дом и семейство.

Link to comment
Share on other sites

Здравей Любо,

Може би този материал ще допълни отговорите, дадени по темата. Българите сме много разединени вътрешно от една страна, но също така притежаваме изключителен потенциал. Призвани сме да въдворим мира първо в себе си и след това да дадем своят принос за равчитието на човешкият дух. За тази своя мисия (заедно със славянските народи) сме подготвяни от хилядолетия. Затова сега пътят ни е - работа, работа и пак работа... в Духа, който ни подкрепя.

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте и от мен! :yinyang:

Съгласен съм с вас ,че българина има потенциал,интелект и душевност с които молко народи биха могли да се премерят! Но?В какво се превраща той в последно време/имам придвит по-голямата част/?Ще ви кажа!Доиде време за истината.А кадето тя удари - боли!!!Защо ще ни заболи?Защато живеем в заблуда!Незнам за вас,но аз жевея в София и тук виждам самия АД,виждам в какво се превраща човека. :( В момента българина е много далеч от това което е бил.Разхождали ли сте се скоро по улиците?Били ли сте скоро по болниците?Возили ли сте се наскоро в грацкия транспорт?....

Link to comment
Share on other sites

Здравейте приятели,

Любо, ако разгледаме нещата чисто духовно или окултно, а не географски, ни представляваме волята в славянската общност. Разбира се, чисто кръвно, ние не сме, или не сме чисти славяни, но тук говорим за мисия и качества - а не за нации.

Българите се покровителстват от Същества, Йерархии и Същество- едно от имента е Господа на Силите. Свързани сме с Козирога, Съботата, Виолетовият цвят, също с тона Ми и Фа. При Фа (материалните условия) ни е спънката.

За да проявим Волята и Силата, за да дадем здрава основа, ние триябва да направим синтез между ум и сърце, чувства и мисли - хармония трябва да има.

Например западната култура, която си споменал има развит ум. Но няма сърце, емоции, този ум не е жив още. Оттам няма и Сила. Ума е фокусна точка между висшите светове иматериалният свят, чрез него те се проявват. И така се ражда синтеза, волята - която не противоречи на вътрешният (небесният) свят а е дете на хармонията между мисли и чувства.

Тази сила концентрира в себе си, а не "разлива" навън - оттам като негативе идва разединението и материалните трудности. Зеленото, тонът Фа е това разливане на енергията, с което ние трябва да се справим. Липсата на зелено боди и до материални трудности и бедност на народа.

Нещата са на малко по-високо ниво и са трудно за логически анализ, той не е достатъчен. Затова спирам дотук и само искам да допълня, че България има важна и трудна Мисия. Наскоро с колегите от екипа публикувахме в библиотеката един текст от Учителя Беинса Дуно - Призвание към народа ми, който препоръчвам на всички интересуващи ги темата, както и на всички българи.

Успех на всички!

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички!

и благодаря на писалите.

@Меги:

:) :) и аз първо пробвах с интеграцията в тяхната култура, но не се чувствам искрен. Мислаи че има мое си място, и то е друго в тяхната култура - с нашата коравост, дисциплинираност, непукизъм, се допълваме с тяхната спокойствие, културна отвореност, и емоциoнална сдържаност... :D

Естествено, ма и дисхармония, ама май вече се научих да я избягвам.

@Милкана:

интересен и вълнуващ опит :). Изводът ти е поетично-правилен. :-P

@Васил:

според мен, много добре си описал : "Затова сега пътят ни е - работа, работа и пак работа... в Духа, който ни подкрепя."

Текстът към които си дал връзка, е доста съдържателен, и ми хареса също с съвременността си ! (все пак, Учителят е говорил преди стотина години...)

@Синева:

така е за българите, но винаги е било подобно - социологията казва, че едни водят (2,5% и 13,5% според бързината), втори следват (и те са най-много - 34% и втори 34%), а трети - живеят по инерция и приемат една иновация едва когато се е превърнала в традиция (16%) - (източник - ROGERS Е.М. [1962]:Diffusion of Innovations, New York). Лошо няма, разпознаване на себе си в картината, самочувствие - което е нищо повече от усещане за Аза - това е нужно на всеки един човек, за да води смислен живот. Други го наричат самопознание... При всички случаи по-бързо и лесно се говори за него, отколкото да се живее и отстоява...

@Ради:

мерси за отклика! Знаех си че би писал нещо кратко, ключово и разяснително... :smarty:

Аз имам и наблюдения а и съм чел (от "Българската душа", по беседи на Учителя), че българинът е освен получаващ силни влияния от Сатурн и Козирог, също и марсов човек (може би получава по-малко влияния от Марс отколкото от Сатурн - мое мнение).

Благодаря, и бъдете благословени.

Link to comment
Share on other sites

Ще допълня нещо - пак от личен опит, не ми се сърдете, но обечам да си служа с такива примери :)

Забелязала съм, че в мен са се влюбвали много повече чужденци, отколкото българи. Пак чужденец ми е казвал, че олицетворявам /в положителен план/ представата за източноевропейката /разбирай - славянката/. Всичко това означава само едно - Западът е отворен към нас, има нужда от нас и силно го привличаме. Защото получава нещо, което отдавна му е било отнето. Може би затова става така, че хиляди българи се пръснаха по света - сливат се с другите, разнасят искрици...

Link to comment
Share on other sites

Западът е отворен към нас, има нужда от нас и силно го привличаме. Защото получава нещо, което отдавна му е било отнето.
И аз съм го забелязала, всичко що е славянско привлича като магнит западната раса, но никога досега не съм се замисляла по въпроса каква е причината.

И какво толкова има в нас което им липсва? :blink:

1/ живецът и жаждата за живот

2/силата на духа и борбеността

Не знам за другите, но мен единственото което ме привлича е културата /ниво на възпитание, не на образованост да съм съвсем точна/ иииииииииии :( май не намирам друго. И винаги чуствам някаква липсва когато съм с чужденци дори когато ми е много приятно с тях, са ми като " чужди" и обратно с българи колкото и да сме дистанцирани в смисъл отношения, са ми много по-близки на душата.

Дали има някакъв дълбок смисъл тук или пък някои скрит предразсъдък ми въздеиства или пък това си е чист расизъм, колкото и да не ми се иска, не знам??? :hmmmmm:

Може би затова става така, че хиляди българи се пръснаха по света - сливат се с другите, разнасят искрици...

Нека първо си помислим защо хиляди българи се пръснаха по света и защо се сливат с другите и се опитаме да погледнем ситуацията, като се абстрахираме от чисто материалистичните подбуди, дали разултатът би бил същия - никак не ми се вярва :dancing yes:

Но пък погледнато по друг начин, дори водени от не толкова високодуховни подбуди, си изпълняваме мисията славянска..... :thumbsup:

И още нещо, някъде в книжките Учителят беше казал че не е хубаво да омесваме кръвта, говоря по памет, ще се опитам да намеря книжката за да съм точна????? :hmmmmm:

:feel happy: Любов+Мир+Светлина+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

@Милкана и @Меги:

има нещо такова, атмосферата при тях е не само културна, а и култивирана. Това е мой проверен извод :). Затова ги привлича Източна Европа, там настроенията са по-...автентични (двете култури обаче определено има къде да се допълват).

Срещах от гореспомания в първия ми постинг текст, че българинът не трябва да поема път срещу Бога, да не се отклонява от божественото, да не пречи излишно на новото и иновативното, за да не секва енергиите които го свързват с всичко заобикалящо го. Знам че това е изкушение и възможен препъни камък за българската психика, затова го споменавам.

Меги, ще съм благодарен за точен цитат и източник на това за кръвта. :)

Така е, дори да не духовенстваме много, изпълняваме мисията. Досега смятах някои български черти за чисто зли, ама най-най-най тъмни и зли, а сега си мисля че не трябва да се срамувам и крия тези черти, те са за гордост когато човек ги владее. Затова и ми е толкова интересна и нужна тая тема...

С много спокойни светли поздрави на всички приятели! :sorcerer:B):feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Та да продължа:

Не намирам нужния цитат и започвам вече и да се съмнявам в думите си, може би това е било само мое тълкуване.

Знам само, че преди доста време размишлявах по темата и търсех правилното отговорче и в книжките срещнах някъде нещо и си казах - ето и Учителят казва така, или може би така ми е изнасяло да го изтълкувам??? :hmmmmm:

Така че за сега, Любо не приемай думите ми насериозно :1eye:

Ако съм те заблудила, здраве да е :D , урока си е за мен :thumb down: - черна точка, ще продължавам да си търся, пък може нещо да излезе.....

все си мисля че има нещо по въпроса :hmmmmm: , защото снощи като исках да вляза във форума за да напиша, че нищо не намирам и сигурно съм се объркала, изненадка :harhar: : страницата не се отваря по никакъв начин, интернет има - връзка много добра, всичко друго ми се отваря, само Порталът -не... :whistling:

Та такивите ми мистериики

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте Българи! Ама като Силистра няма! Да не говорим пък за един блок там... А пък на осмия етаж е най-хубаво - оттам минават енергиите! Те отвсякъде минавали ама през осмия най-много... Оттам затуй аз няма да изляза, щото той е най. Етаж бил само... Ееее, ама аз да не искам да съм цял квартал...

Link to comment
Share on other sites

Кой те знае в тая Силистра, в тоя някои си блок, някои си осми етаж ?

Хубаво, а не би ли искал, като е най-хубаво там при теб, да е известно това ?

Или това май вече стана известнo...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте Българи! Ама като Силистра няма! Да не говорим пък за един блок там... А пък на осмия етаж е най-хубаво - оттам минават енергиите! Те отвсякъде минавали ама през осмия най-много... Оттам затуй аз няма да изляза, щото той е най. Етаж бил само... Ееее, ама аз да не искам да съм цял квартал...

Венци, би ли изразил позицията си по-ясно? Каква е връзката с темата? С какво по-точно не си съгласен?

Link to comment
Share on other sites

:) Аз мисля че Венци пише алегорично/метафорично.

Само дали съм го разбрал правилно, че според него българският манталитет е такъв:

"неговото" (на българина) си е най-хубавото!, гордо го заявява, макар и да може да е най-затънтеното и никoй да не го знае... :o

:)

Link to comment
Share on other sites

:v: Много сме жилави, издържливи, твърди българите.

За сега съм имал само положителни срещи и преживявания със сънародници, когато съм бил в чужбината.Все добронамерени хора!

:v: Да са живи и здрави всички гурбетчии! И близките им също!

Link to comment
Share on other sites

Едно много общо твърдение става лесно и много неверно. Не мога да кажа какво е България като култура и начин на мислене изобщо, но мога да споделя своите усещания в тази посока. За мен България е една огромна дълбочине, бездънна отвъдисторическа древност, много страдание. Притежавана древна мъдрост, изгубвана на няколко пъти. Сега отново трябва да намерим и Мъдростта и себе си... Абсолютно безсмислено е да се преструваме на други. Само още страдания ще си навлечем. Българското мислене е сложно. Просто обичаме трудностите, може би за да пробваме и да се любуваме на твърдостта и устойчивостта си. И се случва, ако нещо има просто решение- да изберем по- сложното, или ако няма проблем- да си го създадем. И... на българина може да му попречи единствено или самият той на себе си, или друг българин... Имаме нужда от осъзнаване и преодоляване на огромния си индивидуализъм и егоцентризъм. Но това ще си стане, ако намерим изгубената Мъдрост.

Link to comment
Share on other sites

Като говорим за българи искам да разкажа нещо за един...

Най-малкото братче на Патриарха на българската литература - Владимир Вазов е участвал във Първата световна война и командвал пехотна дивизия. Генерал Вазов ръководи отбраната на рубеж краи Дойранското езеро, където френски, английски и гръцки войски настъпват. Съотношението на силите в този момент е 10/1 в полза на противника. Английските дивизии са от състава на най-елитната британска част. Преди да започнат настъплението войските на Антантата извършват двудневен артилерийски огън и използват множество химически снаряди с фосген. Когато започват настъпление обаче са спрени и българите преминават в контранастъпление. Жертвите от страна на врага са над 11 500 а българските са...

454 човека...

След време по покана на английското военно командване и вестник " Таймс ", генерал Вазов ( който междувременно е кмет на София ) присъства на парад на въоръжените сили на Великобритания ( в чест на ветераните от войната ), където при неговото преминаване, Английските знамена се свеждат. Това е най-голямото международмо признание което би могло да се окаже на военен... Българче!...

Link to comment
Share on other sites

Наистина българската/славянската душа е необятна като океана, чувстата са силни, изпепеляващи, "да любя" и "мразя". Наскоро коментирах с един познат, който живее в чужбина какво харесвам в българите - харесва ми, че са истински. На запад хората наистина са възпитани и култивирани. Хрумна ми едно много прото сравнение - западните хора са като чуждите плодове и зеленчуци, които се внасят вече и тук :)) Изглеждат еднакво, без натъртвания и ожулвания, но вкусът им е особен, сух, липсва истински аромат. Българите все още сме истински с всичките ни недостатъци.

Link to comment
Share on other sites

Наистина българската/славянската душа е необятна като океана, чувстата са силни, изпепеляващи, "да любя" и "мразя". Наскоро коментирах с един познат, който живее в чужбина какво харесвам в българите - харесва ми, че са истински. На запад хората наистина са възпитани и култивирани. Хрумна ми едно много прото сравнение - западните хора са като чуждите плодове и зеленчуци, които се внасят вече и тук ) Изглеждат еднакво, без натъртвания и ожулвания, но вкусът им е особен, сух, липсва истински аромат. Българите все още сме истински с всичките ни недостатъци.

Съгласен! Това е така!

Само ми се иска да сме малко поне.... по-спокойни! Това много ни е нужно! Някои казват, че сме и доста мързеливи! За съжаление не мога да го отрека. А много ми се иска!

Link to comment
Share on other sites

Някои казват, че сме и доста мързеливи! За съжаление не мога да го отрека. А много ми се иска!

В чешкия език има две пословици, които буквално се превеждат така: "Бачка като кон" и "Бачка като българин" - в смисъл работи здраво, неуморно.

Чували сте за онези прословути български градинари, които заминавали масово за Чешко преди около век време. Били са известни като трудолюбиви и работливи. Оттам тръгнала и пословицата. Докато ние казваме "Работи като луд" - свързваме многото работа с ненормалност :))))

Link to comment
Share on other sites

Мързелът - главен двигател на прогреса!

Ако маймуната беше много работлива и не я мързеше, нямаче да използва ума си и нямаше да стане човек!

От много работа гърбав се става, богат се не става! :harhar:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Едно много общо твърдение  става  лесно и много неверно. Не мога да кажа какво е България като култура и начин на мислене изобщо, но мога да споделя своите усещания в тази посока. За мен България е една огромна дълбочине, бездънна отвъдисторическа древност, много страдание. Притежавана древна мъдрост, изгубвана на няколко пъти.  Сега отново трябва да намерим и Мъдростта и себе си... Абсолютно безсмислено е да се преструваме на други. Само още страдания ще си навлечем. Българското мислене е сложно. Просто обичаме трудностите, може би за да пробваме и да се любуваме на твърдостта и устойчивостта си. И се случва, ако нещо има просто решение- да изберем по- сложното, или ако няма проблем- да си го създадем. И... на българина може да му попречи единствено или самият той на себе си, или друг българин... Имаме нужда от осъзнаване и преодоляване на огромния си индивидуализъм и егоцентризъм. Но това ще си стане, ако намерим изгубената Мъдрост.

Когато съм си отговаряла на въпроса какво, освен настояща Родина, е за мен България, винаги ми е идвала наум тази думичка - Мъдрост.

Споделям мнението на Багира и съзирам там надеждата за нас - българите - два пъти е употребено "страдание" и три пъти "мъдрост".

И сигурно не е случайно името на столицата ни.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

:) Древна България или днешна България :) нещо нямам вдъхновение..но да поразмърдаме темата, пък аз ще помисля :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...