elips Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Здравейте позитивни хора От известно време търся начин да се снабдявам с качествена храна отгледана/произведена с любов и внимание, а не само за печалба и още и още пари... Из интернет намерих нещо - http://www.ekoselo.org/node/market Относно алтернативата с био магазините... ами малко не ме радва идеята, че са в пъти по-скъпи и пак не е ясно кой, какво, как... ?! Та идеята е, ако някой от вас знае или пък е чувал за хора, които си произвеждат каквато и да било храна и имат в излишък и я продават да споделят с останалите - в Сопот близо до лифта (около вилната зона) има една баба Милка, която продава сиренце и мляко, има и яйца - естествено не са в промишлени количества, но ако минавате наблизо може да се заредите с истинска храна. Има и още много примери за такива хора... и в интерес на истината предпочитам да поддържам тях, отколкото всички ЕТ или пък ООД, които ни тровят! В темата за Млякото (http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&st=20) - Пламъче спомена за такова място в Горубляне. Надявам се да сподели с нас това място Това може би е една малка стъпка към по-разумно консумиране и отричане на системата за масова "лудост", защото Food matters (http://zamunda.net/details.php?id=206690&hit=1) Латина 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Точно срещу работата ми има един магазин "Слънце и луна". Звучи чудесно, чували сме за идентичното значение на ха-тха йога думичката и т.н. Продават обаче на някакви безумни цени. наистина безумни. Сигурно са дзен послдователи и с цените си целят парализа на ума на купувачите си - спиране на ума от сащисване и ужас пред наглите цени. Аз съм голям фен на органик храните. Знам и че е нормално да са по-скъпи. Но в някои магазини те са ненормално по-скъпи. Някъде тук в съзнанието ми се случва едно противречие между възхищението ми пред природосъобразността и наглата комерсиалност. Което противоречие пресича устрема ми към подобни магазинчета. Не поради цените - поради наглостта на комерсиалността, която пресича вдъхновението ми от евентуалната връзка с природата както лимонтозу пресича мляко! Та, както сте пислаи по-горе, по-добрият избор е директно да се купува от село - който има възможност. Енергията тогава е чиста! Пламъче, Vespertine and Латина 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пламъче Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Най-истинската и чиста храна е тази,която човек си произвежда сам.Тя е и най-вкусна. Когато купуваме био храни на трудно поносими цени,пак не можем да бъдем сигурни,че това което сме купили е чисто.Същото важи и ако купуваме храните от частни стопани,които не познаваме лично. За съжаление българските села се обезлюдиха след преминаването в отвъдното на това поколение,което произвеждаше с много любов храна за деца и внуци.Сега по различни причини броят на хората,които желаят сами да си произвеждат храните става все по-малък. Тъжно... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kali Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Вярно е, че става все по-трудно да си набавиш истинска, екологична храна. За някои това е дори невъзможно. Ясно е, че няма да се върне старото производство на плодове, зеленчуци , храни. Но все си мисля, че ние, хората можем да влияем върху енергията на всяка храна съвсем съзнателно. Колкото и да е "мъртва" една храна, ако е приготвена с любов, с положителна енергия, ако готвачът е добър и светъл човек, то и тя ще бъде такава и такава енергия ще внесе в този, който я яде. Смятам, че е много изтощително това, непрекъснато да мислиш тази храна добра ли е, чиста ли е. Важна е енергията, която внасяш ти в нея. Дори като измиваш една ябълка, ако си разстроен, умислен, тревожен, ти без да искаш предаваш това и на плода. Но ако си спокоен, весел, позитивен и ябълката получава това. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Florestan Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 (edited) Вярно е, че става все по-трудно да си набавиш истинска, екологична храна. За някои това е дори невъзможно. Ясно е, че няма да се върне старото производство на плодове, зеленчуци , храни. Ако става въпрос за следващите пет години, най-вероятно няма да се върне. Само че ако въобще не се върне или остане за стотици години така или още по-лошо, се влоши още повече, накъдето и вървят нещата, в един момент здраво ще загазим. Един индиец веднъж ми каза за генно-модифицираните храни - "проблемът не е в това какви са резултатите сега, а в това, че не знаем какви са резултатите след няколко поколения." А между другото, след Железница има една махала, която се казва Царева махала. Ако някой иска да си прави разходка в планината и после на връщане повърви малко по пътя обратно до Железница, там продават разни кисели млека (биволско, краве) и други подобни, мисля, че имаше и картофи и други неща. Между другото, Орлине, Слънце и луна не са чак толкова скъпи като цени в сравнение с някои други биомаркети. Не съм най-големият фен и на това, че на такива места сякаш се продават повече луксозни продукти - с лъскави опаковки и дори с главно предназначение да носят известна наслада, като бонбонки, шоколад, разни специално приготвени манджи, кремове, или просто много скъпи заместители на обиквени продукти - вместо фруктоза и мед, например, кленов сироп и кленова захар на огромни цени и това заради качествата на клена - ами той клена може и да има качества, но не знам колко от българския бюджет би трябвало да се отдели за тях. Е, иначе съм твърдо за биоземеделието, ама нека поне сме наясно кое какво е - щото на някои места се създава впечатлението, че всичко, което е част от ню ейдж културата е носител на новото духовно развитие, всичко био е част от ню ейдж културата и то излиза, нали се сещате. В Слънце и луна поне видях някои добри идеи относно това как точно да се обработва храната - защото иначе не виждам смисъл в това био храна да я правят на прах и да преминава през какви ли не обработки. Но и там не е евтино. По-голямо притеснение е това, че все още не е ясно за какви размери на био земеделие говорим и при какви условия - ако всички други растения са пръскани с пестициди, това не е добре, но ако другото, което се продава на пазара е и гмо, то тогава да се отворят био магазини, които да обслужват една малка част от населението си е меко казано недостатъчно. Edited February 22, 2011 by Florestan Розалина 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elips Posted February 22, 2011 Author Report Share Posted February 22, 2011 Вярно е, че става все по-трудно да си набавиш истинска, екологична храна. За някои това е дори невъзможно. Ясно е, че няма да се върне старото производство на плодове, зеленчуци , храни. Но все си мисля, че ние, хората можем да влияем върху енергията на всяка храна съвсем съзнателно. Колкото и да е "мъртва" една храна, ако е приготвена с любов, с положителна енергия, ако готвачът е добър и светъл човек, то и тя ще бъде такава и такава енергия ще внесе в този, който я яде. Смятам, че е много изтощително това, непрекъснато да мислиш тази храна добра ли е, чиста ли е. Важна е енергията, която внасяш ти в нея. Дори като измиваш една ябълка, ако си разстроен, умислен, тревожен, ти без да искаш предаваш това и на плода. Но ако си спокоен, весел, позитивен и ябълката получава това. Съгласна съм с теб kali, но на половина Не може да разчиташ храната ти да е ГМО (съзнателно наблъскана с каква ли не химия за те направи по-слаба и болна, или пък да си поредния робот, който да ИМ поддържа системата!!!) и в следващия момент да си супер позитивна, с добро настроение и много любов и да разчиташ, че тази химия няма да влезе в организма ти... някак нереално ми звучи това (извинявам се ако звучи грубо, не това е идеята ). "био маркет" на мен ми звучи по-неприветливо от храната, която някои е направил на село със собствените си ръце, когато не говорим за промишлени количества. Но ако реално е "непосилно" (?!) да си намериш хубава храна... алтернативата е "био магазин" ... всичко друго е ... И колкото и да е "изтощително това, непрекъснато да мислиш тази храна добра ли е, чиста ли е "... си струва да се замислиш "какво по дяволите си купувам !?" Все си мисля, че позитивните вибрации не са всичко от което имаме нужда ... а истинска, чиста и здравословна храна Благодаря ти Florestan, че сподели за местенцето Галатея and Florestan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krem4i Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Това е моята мечта - да си имам градина, достатъчно голяма, че да я обработвам сама или поне с помощ от семейството ми. Да влагам любов при отглеждането на растенията. Напоследък неистово усещам нуждата да правя истински неща, неща полезни. Все повече ми тежи театъра, който се играе всеки ден. Всеки влиза в някаква роля - на някаква много "важна" професия, коли, беси, раздава правосъдие ... А всеки човек има нужда само от въздух, светлина, вода, храна и любов. Мечтая си за момента, в който ще изляза от този театър и ще правя нещо, от което хората наистина се нуждаят. Например - качествена храна, отгледана с любов. Рассвет, Иво, Anitoo and 3 others 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 krem4i, подкрепям те напълно Във всеки случай твоите идеи и мечти ми изглеждат много по-нормални и здравословни, отколкото претенциите на хора, които са избягали в колкото е възможно по-голям град, за да упражняват такава, както казваш ти "суперважна" професия в един лъскав (или не дотам), но важното е да е офис, с костюмче и лъснати обувки, каква им била храната - изкуствена, скъпа и т.н. Ами, мили хора, щом за вас е наистина важен здравословния начин на живот, опазването на природата, произвеждането и консумирането на естествена храна, какво за Бога правите натъпкани в големите градове?!?! Та вие по този начин просто подкрепяте системата, тази, срещу която роптаете. Просто сте брънка от тази система. Замислете се - какво е по-важно за вас: социалния статус (включително повече пари, които могат да се изкарат само в големия град, при упражняването на такава "суперважна" професия, толерирана от системата) или здравето, природата и т.н.? Ако един човек просто седи и философства, колко кофти била храната, що пък да са толкоз скъпи биопродуктите и т.н. и препоръчва еди коя си баба от село, която продава сиренето си евтино, дали е против системата или по-скоро търси лесен изход за себе си или за малък брой хора, същевремено ползвайки и "благинките" (хубава кола, почивки на лъскави места и ред глезотийки) на системата? Тази баба продава евтино, не защото наистина е евтино, тя е останала без кръст от многото работа, няма кола, няма пари за санаториум, какво остава за лъскав куррорт, но не е и изкушена от тези неща, за да продава своите продукти толкова скъпо, че да осигури такива екстри и за себе си. Тя най-вероятно продава дори под себестойност, да не говорим за печалба, просто тези левчета ще й позволят да си купи дървата за през зимата или нещо друго жизнено необходимо. А хората от биомаркетите просто искат същите екстри, каквито имате и вие, с вашите "суперважни" професии, затова продават скъпо. Но както много добре ви припомни Пламъче, тези баби са на изчерпване и в един момент ще свършат (това поколение бавно си отива). Замислете се - моментът не е далече. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пламъче Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Диана,може би спасението наше е един ден (всеки по реда си!) да се превърнем в баби и дядовци произвеждащи с любов чиста земеделска продукция за своите деца и внуци? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Илен Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Живот на село е един от плановете ми в бъдеще,градина с плодове и зеленчуци,които да отглеждам също.На този етап обаче не мога да го осъществя,имам все пак и отговорности към хората около мен. Иво and Пламъче 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krem4i Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Благодаря, Диана, за подкрепата! Според мен само някой катаклизъм, който би разтърсил човечеството ще може да го извади от т.нар. система. Или пък дано наистина всички се осъзнаят сами. За съжаление нещата така са "нагласени", че в системата се попада още от детската градина. И когато човек се усети, вече е част от нея. На мен сегашните ни градове ми приличат като някакви птицеферми например - живеем в бетонни кутийки, чакаме да ни доставят изкуствена храна в супера и т.н. Обаче телевизионните реклами и медиите много, много се старят да направят така, че това да се харесва на хората и те към това да се сремят. Така да се каже "възпитават" хората за "правилното" поведение. Искрено се надявам, все повече хора да се осъзнаят навреме и селата пак да се оживят. И да се отворят училищата в тях. Латина, Дъгата and Галатея 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sha Angreal Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 С моето семейство също се замисляме да идем някъде и да произвеждаме сами храната си Има група, която се нарича Солидарно Земеделие и доколкото знам - там хората произвеждат сами, а като има нужда викат доброволци да им помагат, миналата есен например събираха хора, за да ожънат една нива с лимец това е сайтът им като гледам тия дни имат лекция за биодинамичното земеделие, нооо е доста скъпа .... Латина, Vespertine and Галатея 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Да, истинската храна е произведената от нас, и то с много любов.Убедила съм се от собствен опит.В моето дворно място се произвежда всичко- зеленчуци, плодове, овощни дръвчета.Това място ме изпълва и релаксирам по невероятен начин.Повсеместно явление е намаляващи стари хора, които са обезверени от ситуацията в България.Обичам да се вслушам в душите им, да споделям радостите им от дребните неща на живота. Латина and Галатея 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Галатея Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Аз от 14 години се занимавам с отглеждане на собствена храна, бих желала всички да опитат това.Не съжалявам, въпреки големите усилия,такава храна досега не съм могла отникъде да купя. Обаче резултата е , че вече съм веган. Sha Angreal, Аделаида, Светлина и Хармония and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мария-София Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 С моето семейство също се замисляме да идем някъде и да произвеждаме сами храната си Има група, която се нарича Солидарно Земеделие и доколкото знам - там хората произвеждат сами, а като има нужда викат доброволци да им помагат, миналата есен например събираха хора, за да ожънат една нива с лимец това е сайтът им като гледам тия дни имат лекция за биодинамичното земеделие, нооо е доста скъпа .... Спокойно можеш да прочетеш сам лекциите на Рудолф Щайнер за биодинамичното земеделие. На лекциите на Георги Изворски има представяне на въпросната група на живо,плюс продукти за закупуване. Нещо като представител в София им е Silvina Belopoicheva във Facebook. Тя организира и лекциите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sha Angreal Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Спокойно можеш да прочетеш сам лекциите на Рудолф Щайнер за биодинамичното земеделие. Бих чула някой, който го практикува в България, но всъщност най ми се иска да го видя на живо пресътворено Ти познаваш ли хора, които практикуват биодинамично земеделие?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мария-София Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Ако се свържеш със Силвия във фейсбук ,вероятно ще ти даде координати на всички. Ето едни от тях от тях: http://organica-dobrostan.blogspot.com/ http://www.zemianazaem.com/ интересен http://www.solidarno.com/node/5 http://www.solidarno.com/taxonomy/term/7 списък на био ферми http://www.solidarno.com/taxonomy/term/11 семинар,само 25лв вход Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emmy Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 (edited) Когато ходя на пазар (до някой по-голям пазар), винаги се оглеждам за самотни дядовци и бабички, които продават оскъдни количества храни на импровизирани сергии. Тези хора обикновено идват от околните села, за да продадат някакъв излишък от домашна продукция (и да компенсират за никаквите пенсии). Лично съм говорила с доста такива. Натъквала съм се на билки, млечни продукти, мед, зеленчуци... в малко ограничени количества, но за сметка на това всичко е много по-естествено и вкусно. Цените са напълно приемливи, даже ниски понякога, тъй като горките хора не получават много внимание от масовия гражданин, пристрастен към супермаркетната стока. Относно био магазините, не знам дали имам доверие на този тип продукция... Много бих искала, но цените са просто абсурдно високи, а и мога да намеря основание, което ми позволява да гледам с добро око на тези компании. Определено предпочитам домашната продукция... винаги преди тази по магазините. Бих се опитала да отглеждам различни видове храна, но за съжаление в момента нямам тази възможност. Нооо... една от по-идеалистичните ми мечти винаги е била свързана с къщичка на село, голяма градина и домашни животни за компания. Ако даде Господ! Edited March 28, 2011 by Sybilla elips and Светлина и Хармония 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Florestan Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Да, и аз не съм сигурен какво да мисля за био продукцията. В крайна сметка, не беше отдавна времето, когато на пазара можеше да се намери без огромни грижи добра храна. Спомням си, че като бях малък на едно село ми дадоха краставица, която беше горчива и ми казаха, че те не признават краставиците по пазарите, защото истинската краставица трябвало да бъде горчива и само това бил знак за качеството. Но тогава краставиците бяха от хубави по-хубави от тези, които имаме сега и честно казано сегашното био производство никак не стига до нивото на горчивите краставици, дори не съм сигурен как се съпоставя с не-горчивите краставици от преди 15 години, да кажем. Тогава като видехме големи зеленчуци и казвахме - тия са дебилни, торени са кой знае с какво, какъв боклук. А преди няколко месеца купихме едни моркови от био магазин и те бяха толкова огромни, че ги нарекохме не "био", а "де-био" моркови. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wonderful Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 (edited) Да се похваля малко. Тази пролет прекопахме нашето дворче и засадих лук, чесън, грах и копър. Скоро мисля да посадя зелен боб и магданоз. За първа година усещам такова желание да садя. Съседката( баба на пет внучета, с опит в земеделието) , работеше с ръкавици, а пък аз с пръсти си правя дупки и ровя, просто ми харесва да пипна земята и да я помириша. Започнах да чета и книги за земеделието. Все още съм на първата Масанобу Фукуока - Революцията на една сламка Радваме се и на пролетните цветя, които ни даряват с аромата си. А кайсията днес разцъфна в нежни бели цветове и работливите пчелички веднага долетяха. А за къщичката на село и ние обмисляме. При първа възможност ще се преместим. Като гледам желаещите в тази тема, ще заселим селата, пък и опит ще обменяме. Представям си се със шарена забрадка, усмихната и с мотика или плоскорез в ръка. Децата бягат около мен и те със забрадки. Май напоследък все повече са хората, които се събуждат от дрямката и които искат да излязат от матрицата. Чудесно е това! Edited March 29, 2011 by wonderful Светлина и Хармония and Латина 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexander Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Sha Angreal ...Бих чула някой, който го практикува в България, но всъщност най ми се иска да го видя на живо пресътворено Ти познаваш ли хора, които практикуват биодинамично земеделие?? Колежка-хомеопат с цялото и семейство, включително баби и дядовци произвеждат всякаква селскостопанска био продукция близо до Ботевград. Използват само естествени средства за справяне с вредители, вкл. и хомеопатични. Произвеждат всякакви зеленчуци, а също и мед. Оставям E-mail-a и: tstoyanova@technological.com - още нямат сайт. Розалина, Дъгата and Латина 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sha Angreal Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 (edited) Благодаря, Alexander! Wonderful, и не само в тази тема , виждам го и други форуми - все повече хора да се ориентират към по-естествен начин на живот и да се включа за краставиците - горчиви са, когато не са поливани достатъчно. Edited March 30, 2011 by Sha Angreal Латина and Розалина 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eshavt Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 за първа година садя сама около декар двор в Княжево. варосвам дръвчета , обръщам и копая и се изпълвам от радост и вдъхновение. Използвам и методи от Учителя за добра продукция. Много вдъхновяващо и зареждащо занимание Латина and Пламъче 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elips Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 Когато ходя на пазар (до някой по-голям пазар), винаги се оглеждам за самотни дядовци и бабички, които продават оскъдни количества храни на импровизирани сергии. Тези хора обикновено идват от околните села, за да продадат някакъв излишък от домашна продукция (и да компенсират за никаквите пенсии). Зад пазара Ситняково посока 345 магазина преди казиното има една малка уличка, там на ъгъла точно с/у аптеката има всеки ден поне до към 14 - 15 часа приветливи баби и дядовци, продават прясно мляко (козето е рано сутрин, а до към обяд има и краве), което е страхотно, ракийка, винце, подправки, мед, орехи, чай. Събота и неделя има една жена, която продава много вкусни и пресни картофи, моркови, копър и др. подобни. От време на време се появява и един весел гъбар ... малко са скъпички гъбите и да си призная беше ме малко страх 1вия път като си взех от него, но бяха много вкусни (не помня как се казваха, мисля че бяха чесновки... или нещо подобно) и като ги задуших с подправки си пуснаха сокче като масълце ... ммм.. а този гъбар продава и сок от бъз и други полезни нещица... Латина and Sha Angreal 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.