Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Предимството на славянството, предимството на българите


B__

Recommended Posts

Чета си аз Учителя и стигам до пасаж, където се казва, че Бялото Братство не принадлежи на никой отделен народ и че не може да се каже, че то се намира при един народ, на определено място или при определени хора. То се намира в йерархия валидна за цялата Земя.

И почвам да се питам дали не е измама цялата работа за духовните предимства на славяните и особено за предимствата на българите?! И какво точно се очаква да бъде това предимство, което ни прави повече от останалите народи?!

И да има мисия, то тя е българският народ да стане духовен, както четем в "Призвание към народа ми – български синове на семейството славянско": "Аз ида от горе, по висше разпореждане на Бога – вашият Небесен Отец, Който ме е натоварил с великата мисия да ви предупредя от лошия път и ви благовествувам Истината на живота, която слиза от небесното жилище на вечната виделина да просвети всякой ум, да възобнови всякое сърце и да въздигне и обнови всички духове –отбрани чада на истината, предназначени да съставят зародиша на Новото человечество, на което Славянското семейство, коляното Юдино, ще стане огнище."

Мисията е да станем чада на истината, но наличието на мисия не означава, че сме се доближили дори и на йота до изпълнението й.

В "Мисъл и действие" четем:

"Ще има плодородие, докато съм аз в България ще има плодородие, като напусна България, пустиня ще стане като Палестина....Тъй е писано в един Божествен закон: когато един народ пренебрегне великите Божествени закони, които са пратени за тях, такъв народ не може да напредне. ...И ние когато дойдем да застанем за Името Божие, там за нас има само едно мнение – Великият Божествен закон и няма право ни един народ да го престъпи. И там, дето са били пращани тия велики духове, всред славянството, – аз не визирам себе си, аз визирам този велик закон – понеже Бог сега съизволява в славянството, да го тури в работа, в една мисия за човечеството. Хубаво, то е един факт, на славянството тия блага, които му се дават, но трябва да има разумни хора, които да използуват условията, а ако не използуват след славяните ще дойдат други, трети,четвърти [народ], всеки един народ като един индивид трябва разумно да изпълни своята мисия. "

Та лично според мен не може да се каже, че ние българите имаме някакво предимство в духовната напредналост нито в постигането на истината спрямо другите народи. Поне засега.

Линк към коментар
Share on other sites

"избран народ е само този, на който умът е пълен с Божията Мъдрост, сърцето е изпълнено с Божията Любов, а душата – с Божията Истина. Такъв народ е велик, избран народ." Има ли такъв народ в България?

Линк към коментар
Share on other sites

Една мисия не е предимство, а тежка раница на гърба по пътеката към Високия идеал.

И не може да се говори за реални любов, братство и единство,

ама ние да сме "по-братя" и "по-бели" и "по-такива" от другите, защо видите ли ний ги "светваме".

То е ясно тези мисли с какъв корен са...

П.П.: Какво прави учителите добри - не гордостта, не надменността,

а любовта , усмивката, благостта, които запалват в душите на децата стремеж и любов към школото.

Та тъй, .. да ни е яка гърбината да носим задачките си.

Линк към коментар
Share on other sites

За някаква избраност на един или друг народ според мен е неправилно да се говори. Да, развитието тече вълнообразно, циклично, и както всичко останало, и народите си имат своите възходи и падения. Съществуват космични срокове, които бележат развитието на един или друг народ. Тези срокове обаче не бива да се обвързват с нашите представи за време, защото това ще доведе до погрешни заключения. Знанието свързано със сроковете разбира се е езотерично в по-голямата си част и не ни е съдено да разполагаме с него на този етап от развитието си. Това, което може да се намери като достоверна информация са някои най-общи загатвания. Останалото са или изопачени от неразбиране истини, или измислици, или погрешни предположения, или лъжи.

В заглавието на темата е използвана думата „предимство“. Но всъщност сроковете бележат възможности. За предимство е неточно да се говори. Законът за причината и следствията не може да допусне предимство на едни спрямо други. Всичко е следствие от минали причини. И ако изглежда, че някой някъде има предимство, то е защото отчитаме само настоящето, това което виждаме в определения момент.

Възможностите от своя страна, далеч не означават реализирането им. Това е работа, която трябва да се свърши, иначе възможностите ще бъдат изпуснати. И никой няма да предоставя възможност след възможност на някой народ, понеже бил избран. Или по-точно е да се каже, че следващите възможности вече няма да са същите. Ако ти е дадена възможност да станеш капитан на кораб, но не си се справил, можеш да заемеш друга длъжност на кораба, но капитан ще стане някой друг. Тази възможност си я изтървал, а друга такава може и да не последва.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Е, то все едно от Венера падате...

Естествено, че има по-братя, по-бели и по-благи...

Я се разходете из софийското Братство - ми че там първата им работа е да ви попитат "Вие братско дете ли сте?"

И аре бегом наобратно, ако не сте. Все едно има някакво значение.

Седнете и прочетете книгата на Богомил Райнов "Тютюневия човек", в която той пише за един невероятен човек, когото има щастието да е виждал от близо, за да видите, че реално той не е успял да се докосне до душата му, душата на своя роден баща Николай Райнов... да видите колко неразбран е останал Николай в очите на собствения си син...

И като сте братско дете, ама колко братско? Родителите ви на Изгрева ли са били, или из провинцията?

/вече окапа народът от времето на Учителя, така че подобни въпроси все по-рядко се чуват, но преди години това си беше норма/.

...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...