Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Билкови рецепти


Recommended Posts

Цял живот в семейството ми, бабите са ни лекували посредством билки. Ефекта почти винаги беше поразителен. Изрових стари тефтери на пра-баба ми и реших да споделя някои от рецептите, които открих. Надявам се да помогнат на онези, които търсят помощ и в билковата народна медицина!

1) За апетит

Вземат се следните билки:

1. Червен кантарион-30г.

2. Жълт кантарион-30г.

3. Синя тинтява-30г.

4. Бял равнец-20г.

5. Пелин-20г.

Тези билки се нарязват на дребно и се смесват добре.От получената смес се взимат 3 супени лъжици и се прибавят в един литър вода, която трябва да ври около 15 минути с билките.Разтвора се пие студен-сутрин, обед и вечер по една водна чаша, половин час преди ядене.Билките, които варихме, може да бъдат използвани още веднъж.

2) Ревматизъм-чай за пиене

Необходими са следните билки:

1. Подъбиче-40г.

2. Акация-цвят-60г.

3. Риган-50г.

4. Жълт равнец-50г.

5. Бял равнец-80г

6. Мщерка-60г.

7. Дива чубрица-30г.

8. Жълт кантарион-50г.

9. Пелин-30г.

Билките се накълцват на дребно и се смесват добре. От получената смес вземаме 3 супени лъжици и ги поставяме в един литър вода, която се поставя да ври за около 20 минути, след което веднага се прецежда.Чая се пие студен сутрин, обед и вечер, по една винена чаша преди ядене.

3) Ревматизъм-за мазане на болното място

Вземат се 350г. корени от брей, изчистват се от кората, накълцват се добре и се поставят в един литър чист спирт-така приготвеното престоява един ден, след това се маже всяка вечер на боплното място, с памук. Нагрява се мястото край огъня, или чрез слабо нагрята ютия(колкото да може да търпи болното място), след това се покрива намазаното място с вълнени парчета, или кърпи и се ляга.Това се прави всяка вечер, не само в дните на непоносима болка!Мазането продължава докъто се излекува напълно болното място, или докъто получите значително подобрение! (На мен ми бяха необходими 8 месеца за да престана завинаги да страдам от ревматизъм на десното бедро!)

4) Срещу безсънието- 1-ва рецепта

Необходими са:

1. Маточина-50г.

2. Иглика-50г.

3. Хмел-50г.

Смесват се и се накълцват добре билките.От получената смес се вземат 3 супени лъжици и се п0оставят да врят в един литър вода, за около 10 минути.Сместа се пие студена-сутрин и обед преди ядене по една водна чаша и вечер преди лягане отново една водна чаша.

5) Срещу безсънието- 2-ра рецепта

Взема се:

Зелен хмел-250г.

Купува се, или се ушива една възглавница от платно.Поставя се хмелът във възглавницата и се спи на нея!

6) Срещу главоболието

Необходими са:

1. Хмел 6 шишарки

2. Дилянка-1 корен

3. Жълта комунига- 2 стръка с цвят

4. 1 стрък коприва

Варят се в един литър вода около 15, 20 минути.Пие се сутрин, обед и вечер, студено, по една кафена чаша преди ядене.

Следва продължение.

Link to comment
Share on other sites

:v: Хармоничен ден!

Случайно нещо да има записано за дивия чесън - приложение някакво :) за болки в бъбреци, за кисти на яйчниците :rolleyes: и още - евентуално как се "бори"/ликвидира неразумно нахално дърво - самораслек - див орех :sleeping: Никак не е спешно.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,Благост! Следва продължение на темата за билките, в което ще напиша поне една рецепта, която видях за проблеми с бъбреците.За кисти в ячниците, ще се поразровя, мисля че зърнах нещо... :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

1) Прочистване на матката - 1-ва рецепта

Необходими са:

1. Сух магданоз-50г.

2. Питомен пелин-50г.

3. Градинска ралица-35г.

4. Едра лайкучка-50г.

Билките се накълцват и се размесват много добре.От получената смес се вземат 3 супени лъжици и се поставят в 1 литър вода да се варят за 15 минути.След като се прецеди, от получената отварка се правят промивки 2 пъти на ден.

2) Прочистване на матката - 2-ра рецепта

Вземат се:

1. Градинска ралица-30г.

2. Питомен пелин-10г.

3. Полски хвощ-50г.

4. Мечо грозде-75г.

5. Птиче просо-100г.

Всички билки се разбъркват добре, вземат се от тях 4 супени лъжици и се поставят да врат в един литър вода, за 20 мин. Прецежда се разтвора и се пие студено-сутрин, обед и вечер, по една водна чаша, докъто се прочисти напълно матката.

3) Изчистване на камък и пясък

Вземат се:

1. Коило-50г.

2. Хвощ-80г.

3. Червена хвойна-30г.

Най-напред се счуква хвойната. След това и трите билки се варят в един литър вода дотогава, докъто остане водата наполовина.Прецежда се и се пие по една чаена чаша 3 пъти на ден, преди ядене.

4) Бяло течение-маточно

Необходими са:

1. Пъпеш-семе-100г.

2. Смрадлика-10г.

3. Бабини зъбки-30г.

4. Репей-40г.

Всички тези билки се смесват добре и от получената смес се вземат 3 супени лъжици.Поставят се в литър вода-варят се 20 минути и от получената отвара се пие по 3 пъти на ден, по 100г.

5) При трудно забременяване

Нужни са:

1. Гръмотрън /милобод/-20г.

В един литър вода се вари 20 минути и се пие по три пъти на ден по,една винена чаша.

6) Плеврит

Вземат се:

1. Бял равнец-50г.

2. Кантарион-60г.

3. Пелин-30г. От общата смес се вземат 3 супени лъжици в литър вода и се варят 15 минути.Прецедената отварка се пие преди хранене по една малка винена чашка.

7) За усилване на кърмата - 1-ва рецепта

Трябват:

1. Анасон-100г.

2. Семе от коноп-100г.

3. Мед-400г.

Семето се счуква на ситно като брашно, омесва се като маджун с меда.От тази смес се приема по една супена лъжица по 3 пъти на ден, докъто кърмата не се засили.

8) За усилване на кърмата - 2-ра рецепта

1. Гергевче-40г.

2. Меденик-20г.

3. Млечница-20г

4. Анасон-30г.

5. Копрец-20г.

6. Гръцка коприва-50г.

Билките се нарязват на ситно и се смесват добре.От получената смес се вземат 3 супени лъжици в един литър вода.Вари се 15 мин. и се пие три пъти на ден преди ядене по една малка винена чаша.

Лековити растения:

1. Зимна ябълка

Употребяват се главно корените, като картофи-ядат се по 2-3 пъти на ден, сурови,против болестите по бъбреците и черния дроб.

2. Камшик

Вземат се 25г. в един литър вода и се поставя да ври 20 минути.Пие се против следните болести: заболявания на черния дроб, болки в червата, язви, хрема, пясък в бъбреците, възпаления, болести на белите дробове, туберколоза, диария, болки в гърлото, сливици и т.н. Взето с друмичето, действа много ефикасно протиф скрофули.

3. Шипка

Вземаме 30г. шипка в един литър вода, варим я 15 мин. Пие се като чай против камъни, пясък в бъбреците, а само семките - за чай против заболявания на бъбреците и черния дроб

4. Птиче жито

Вземаме 200г. от билката в половин литър вода и го варим 10-15 минути.Получената смес пием 3 пъти на ден по една малка винена чашка при следните проблеми: кръвотечение, диария, стомашни язви, камъни и пясък в бъбреците, при продължителна употреба помага против трипер и сифилис. Външно се употребява като се правят компреси със счуканата билка за рани.

5. Дръжки от вишни

Вземаме 10г. дръжки от вишни и ги поставяме в половин литър вода.Варим ги 15 минути. Пием топлата отвара преди ядене няколко пъти на ден против заболявания на бъбреците, пикочния мехур, а също и за изчистване на урината.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Guest

Някой знае ли магарешкия трън билка ли е? Какво се лекува с него?

А случайно, ама чисто случайно да знаете лек срещу астмата и пролетната алергия? :mellow:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте!

За силата на билките мога да ви дам един пример

Познавам един човек, който вече няколко години използва ДРЕБНОЦВЕТНА ВЪРБОВКА среЩу заболяване на простатата. Преди е пил някакви американски лекарства,но те естествено са имали странични ефекти.ДРЕБНОЦВЕТНАТА ВЪРБОВКА ИМАЛА СЪШТОТО ПОЛОЖИТЕЛНО ВЛИЯНИЕ ,БЕЗ ОБАЧЕ ДА ДАВА СТРАНИЧНИ НЕЖЕЛАНИ РЕЗУЛТАТИ

СПОДЕЛЯМ ТОВА ,ЗАЩОТО СИ МИСЛЯ ,ЧЕ ТАЗИ УНИКАЛНА БИЛКА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ И НА МНОГО ДРУГИ ХОРА.

А Я ИМА НАВСЯКЪДЕ- РИЛА ,РОДОПИТЕ, ....Е, АЗ ПОНЕ ЗА ТАМ ЗНАМ

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Илачът се нарича ефедрин и е произведен от билка - Ephedra distachya или Ephedra vulgaris. По - добре е билката да се ползва - прави се запарка от 2 грама от билката ( листа и стебла ) на 250 ml вряща вода, пие се сутрин и обед, но вечер - не, защото възбужда. Внимателно, обаче, с тази билка - може да доведе до безсъние, сърцебиене, тремор.

И аз съм с ниско кръвно налягане - на мен ми помага чаят от жълт кантарион - 1 с.л. на чаша вода, горчи, но си го подслаждам с мед и става :) . Още ми помага и чаят от китайска роза, но две - три пликчета на чаша вода - по - концентриран.

Има и една по - рядка билка , но се намира в дрогериите - градско омайниче или още зайча стъпка - използват се корените 2 чаени лъжички на чаша вряла вода, пие се през деня на два пъти.

Знаете и от рекламите за препарата Гинко - прим от растението Гинко - билоба, но то е нехарактерно за нашата страна. Въпреки това помага - 1 таблетка дневно от билковия препарат тонизира добре.

В краен случай може да помогне и препаратът ефортил, но като за начало само по 1/4 или по 1/2 таблетка дневно сутрин.

За алоето, освен, че се използва в ред козметични продукти и има противовъзпалително, адстрингентно, противомикробно, действие, съм срещала, че има продукти на негова основа с приложение при фиброкистозни мастопатии - бучки при жените. Сокът му се използва също като очистително средство и за стимулиране на заздравяването на рани, особено такива от изгаряне. Смята се, че има и афродизиачен ефект.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Много благодаря на всички които са дали полезните си съвети и знания тук...

Браво :feel happy::thumbsup1::thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Наскоро за пръв път се сблъсках с това - проблеми с бъбреците.

Нечистият морално и духовно живот преди - в годините, е оказал доста голямо влияние върху организма ми.

Отговорите не закъсняха.

Интересно нещо е духовният път. За едни е възможен по-"разюзден" живот, а за други това е невъзможно. Бог винаги ни оставя да направим личен избор и каквото решим това се случва. Аз му викам - Божия милост - това да бъдеш върнат в пътя, по който си вървял винаги, който ще те отведе там, където винаги си искал да отидеш. Там е краят на всички скърби и страдания.

Страдащите са Благословени, чрез страданието.

Има хора, на който не им е дадено да страдат и те продължават да живеят така сляпо, както аз живеех до преди скоро. Само един миг поглеждане, е достатъчен, за да разбереш, че нищо не свършва тук, че това не е Истинският смисъл и твоята Истинска цел, че има Нещо отвъд.

Страданието отваря очи за Истинският смисъл и за Светлината. Страданието е Милостта на Бог и Неговата Любов към теб, едно уважение към прастарото желание да излезеш от тъмата и да стоиш на светло.

Насочването в правата посока към желаната Светлина е Милост и Любов.

Слепци много, но ти вече не си сред тях! Сега за теб е дошъл момент, ти да поотвориш очите си и дори и заслепен от яркостта на неразбирането да видиш, макар и не толкова ясно още - Истината. Да видиш Истината и част от смисълът на твоето съществуване.

Никога не ще бъде достатъчно за всички това което споделих с вас. Дори и в мен съществуват съмнения, съмнения, който не ще ми дадат мира, докато не открия Бог. Аз съм и ще бъда едно немирно и търсещо дете, което в житейските открития ще извършва множество бели, докато не се научи да живее и не научи това - Що е живот?.

Е... може и още да се отплесна, но на финала на поста ще разберете какво искам да кажа с горното.

Бъбреците, функция: органи имащи задача да филтрират, като трето ниво, това, което идва от вън в организма - храна и напитки.

И те се справят изключително добре с това.

Но, всичко, което човек поглъща в ежедневието има своите вредни съставки и вещества, с които бъбреците се справят трудно, по-малко трудно, лесно и с лекота. Ако с годините тормозът над собственото тяло /бъбреците/ продължава, поради нашата глупост и невежество, то тези органи се пренатоварват и получават склонност към слабост и болест. Една от разпространените болести на бъбреците е бъбречнокаменната болест, т.е. натрупване на тела и частички, който бъбрекът е трябвало да изхвърли от организма, но от умора не успява.

Точно това се случи и с мен, преди седмици получих за първи път в живота така наречената - бъбречна криза. Мъчението продължи повече от седмица, след което организмът ми успя да се отърве от камък с големина 0.4см.

Точно тази седмица донесе и размисъла за проблема и търсенето на методи за решаването му.

Ето какво открих:

Билките са ясни - могат да се намерят в нета като книги и рецепти, но има три неща, две, от които чух директно от хора препатили и страдали.

Първото е, това, че гълтането на зърно тамян спомага за изхвърлянето на камъните. Зърното трябва да е с големината на хапче и задължително да бъде старателно обвито с хляб, като се внимава големината му да не нарасне много /да може да се преглътне спокойно/. Тамяна не трябва да докосва зъбите - гълта се без да се дъвче.

Състава на различните камъни е различен и изхвърлянето или продължаването на натрупването им бива повлияно от различните храни.

Рецептата с лимони е второто нещо, което научих. Киселината спомага за изхвърлянето на едни видове камъни, а на други влияе прогресивно за натрупването им и растежа.

Взимат се половин килограм лимони, нарязват се заедно с обелките и семките, варят се в два литра вода, към която е добавена една шепа чубрица. Варенето продължава, докато течността не стане един литър. Прецежда се и този литър се разделя на четири части по 250гр., по една част на ден, които се пият четири поредни дни сутрин на гладно.

Това се двете рецепти, които имах желанието да споделя.

Третото нещо, е най-силното и най-оздравително от всички познати билки, лекари, лечители и фармацевтични продукти. Това нещо е Вярата и Любовта към и в Бог! Няма друго, което с такава сила да изцери!

Всяка болест е равна на големината и силата на нашата собствена вяра и разбиране в Бог.

Това е приятели. Простете за дължината на мнението!

Както казваше баба Ванга, спокойна и душа - Само Верата, само Верата! Верата!

Вярвайте, приятели! Бог ни обича. Обича всички ни. Да го обичаме и ние!

Моля ви напомняйте и на мен това за Верата и Любовта!

Бог с нас.

:smarty::yinyang::smarty:

Link to comment
Share on other sites

Някой знае ли лек за близки граници на кръвното налягане????

Моля, Ви да споделите ако знаете нещо :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Някой знае ли лек за близки граници на кръвното налягане????

Моля, Ви да споделите ако знаете нещо :)

Пробвай с валидол под езика, независимо от причината. Изпитано е, раздалечава границите. Дори човек да мисли, че не е под стрес.

Ако долната граница е висока, дали са ти добре бъбреците?

Може би правиш грешка в диетата и ги товариш с прекалено солена или белтъчна храна? Възможно е да имаш възпаление, пясък или камъни (с тази ужасна вода, която пием...) Дори нищо да не се открие, ще ти кажа как си помогнах преди години. Имах много силно главоболие, което не се повлияваше от нищо. Границите на кръвното ми бяха близки, долната висока, горната - ниска. Правиха ми много изследвания, на кръвта, на урината, включително снимки на главата, но отникъде нищо не излезе. Съвсем отчаяна реших все пак, че вероятно проблемът е от бъбреците (понеже в медицинския колеж навремето обясниха, че долната граница на кръвното зависи от работата на бъбреците) и минах няколко дни на варена тиква. Тиквата пречиства не само бъбреците, но и кръвта като цяло. Толкова много отрови поемаме в тялото си, не всички могат да се хванат с изследвания. Затова пречистването има смисъл. Така разсъждавах и не сгреших. Проблемът ми изчезна за три дни, а беше от няколко месеца. Сега тикви колкото щеш!

Сетих се за един образ тук, който пусна майтапа за прасетата и тиквите, как ги гонели на село... Струва си да гониш тиква, ей! :1eye:

Link to comment
Share on other sites

znaete li  kak da otslabna

:) знам един приемлив вариант, но не е с билки, а с контролирано дишане и не е по темата + пиши ми на мейла и ще ти го пратя.

:) Латина, благодаря за споделеното + вчера една позната сподели за сходна с твоята ситуация +приемаме че не е случайно + ще и разкажа опитността ти :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Едно изпитано средство от народната медицина при запушен нос и хрема:

В кафяна чашка (от малките) се запарва за половин час една малка лъжичка (за кафе) лайка, слага се щипка сода, щипка сол и на върха на лъжичката мед. Може да се капят по 2-3 капки през 2-3 часа в ноздрите. При малките деца по 1-2 капки на 3-4 часа.

Прави се ден за ден.

Link to comment
Share on other sites

Опитайте с инхалации - босилек, мащерка, розмарин, чер бъз, борови връхчета, ако нямате друго, скъсайте клонка от някакво иглолистно в двора... 1 двойна шепа нарязани билки в 1 тенджера с вода, захлупено завира, после човек се завива с одеало и под него се отхлупва внимателно капака и се диха парата 10-ина минути. Горещата пара отпушва по-добре от капките и даже от промивките, тя прониква в дълбочина, освен това човек се изпотява, което също е полезно!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Севдалина,

за ниско кръвно се правят разтривки на ушите: с палеца и показалеца, така че палеца да е зад ухото; помага не само за кръвоснабдяването в тялото и оросяването на мозъка, но и при редица болести на различни органи.

Способът е достъпен за всеки -може да се прави навсякъде. Ако Ви кажа да си наберете или купите някаква билка, надали ще го направите, а това е лесно. Правете го всеки ден.

Link to comment
Share on other sites

Гост,

на въпроса Ви за магарешкия бодил: в днешно време магарешкият бодил е известен най-вече с положителните си свойства в борбата със смущенията в половите способности, но участва и в редица сборни чайове.

В западна Европа е под закрилата на закона като застрашен от изчезване растителен вид и може да се види най-често ... в ботаническата градина или в кошницата на някоя баба, която е нарушила закона...

Ние си го имаме в изобилие, някои дори правят сладко от цветовете му, но Ви давам един съвет: питайте винаги хората, когато събират някакви билки, за какво ги събират, не ги подминавайте...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...