Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За призваните и избраните


Guest valentinus

Recommended Posts

Изгубен според себето

В пясъците на пустинята

Аз бях избран.

В състоянието ми на несъществуване

Светлината ме намери

В това безрадостно място

И ме изведе от безводието

Към Реката на Бога

Попаднах на този стих - не беше указано нито от кого е, нито от къде е, но ме грабна за сърцето. Има ли наистина избрани, както твърди Библията? Защо, кои и по какъв принцип са призваните и избраните?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Св. Игнатий Брянчанинов за пътя на покаянието

Покайте се и вярвайте в Евангелието.

(Марк 1:15)

Покаянието е дадено за очистване от всички грехове без изключение, но то е прието от Бога и само тогава оказва спасително въздействие, когато греховете и греховният живот бъдат наистина заменени от богоугоден живот.

Евангелието започва с проповед за покаянието. Тази проповед е възвестена от Предтечата Господен, от Самия Спасител и от Неговите ученици. Веднъж възвестена проповедта за покаянието, и на Църквата е заповядано да прощава всички грехове... колкото и пъти да се повтарят (срв. Мат. 18:22); да се дава прошка за греховете и дори за смъртните - но при единственото условие, те да не се допускат повече (срв. Йоан 5:14; 8:11). Казано е още, че грехът обладава тези, които, смятайки се за праведни, пренебрегват покаянието (срв. Йоан 9:14). Само покаянието прави човека праведен и само чрез него може да се приеме и усвои Евангелието.

Пътят, по който Сам Бог води човека, при кое- то човек трябва да бъде постоянно със съкрушен дух, в духовна нищета, в съзнаване на своите прегрешения, в плач за тях, се нарича път на покаянието. По него са тръгвали всички светии. Този път е осветен от учението за Светия Дух, сияещо от Свещеното Писание и отеческите писания.

На пътя на покаянието не можете да бъдете доволен от себе си. Вглеждайки се в себе си, няма да откриете нищо, което да е способно да подхранва самолюбието ви. Напротив, ще намерите много неща, достойни за оплакване и въздишки, достойни за горчиви и продължителни сълзи. Утеха за вас трябва да бъдат плачът и сълзите, лекотата и свободата на съвестта, вследствие от тях. Само смирените, само нищите духом ще намерят покой - и временен, и вечен.

Такъв жребий е определил Бог за тези, които е избрал за духовно, истинско служение на името Му. През целия си земен живот те са длъжни да пребивават в покаяние, далеч от тленните наслади и веселби. Само непрестанното покаяние отличава Божиите избраници от синовете на този свят.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

И тук съм много съгласна. Днес точно си мислех за плача.

Свещения плач на сърцето, сълзите, които прочистват; и се сетих, че Дънов също много говори за този плач.

Съкрушен дух и духовна нищета от това, че се чувстваш нисш и недостоен за Бог. Това е покаянието.

"Вглеждайки се в себе си, няма да откриете нищо, което да е способно да подхранва самолюбието ви. Напротив, ще намерите много неща, достойни за оплакване и въздишки, достойни за горчиви и продължителни сълзи. "

Скоро четох една книга от суфите (този клон или секта, произлязъл от исляма) и там също се препоръчваше за жените да плачат по 2 пъти на месеща, като отидат в усамотено място, а за мъжете - също в усамотено място да викат силно.

Но понеже сега половете са доста посмесени, мисля, че плача и полезен и за мъжете, а също и за една жена да се навика хубаво някъде, където не я слушат. :D

Линк към коментар
Share on other sites

За плачът съм съгласен, понеже страданието пречиства, а жената-душа е непорочна майка, но сегашния мъж трябва да утихне, за да може да се изяви Новия мъж-дух... Мое виждане да кажем. Дано все повече става и мое изпълнение! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Има страдания, които пречистват, има и такива- които просто счупват човека. А счупеният човек няма сили да чуе призива... Някак изглежда, че страданието не е задължително условие. Помага, но не е задължително. Много и най-различни са хората. От всички тях някои биват призвани. От тях някои се отзовават, някои си правят оглушки (може и да не им е добре дълго да го правят). От тези, които се отзовават и поемат по Пътя и вървят по него неотклонно- от тях някои са избрани.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Може би избраните са почти достигнали целта в предишни инкарнации и са насочени от Смокиновото дърво да се родят и израстнат в подходяща среда и в ареала на действаща трансфигуристка школа - т.е. при подходящи условия да завършат в рамките на настоящия си живот процеса.

Друг вариант е "избраният" да е завършил процеса в предишен живот и доброволно да се спуска отново в материята за да помага на своите братя и сестри да намерят Пътя. В процеса на доброволната инкарнация той загубва спомена за "статиката" /Царството на Светлината, на Любовта/ и живее и работи като обикновен човек до определен момент, в който...е, с мен не се е случвало и не знам :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Може би избраните са почти достигнали целта в предишни инкарнации и са насочени от Смокиновото дърво да се родят и израстнат в подходяща среда и в ареала на действаща трансфигуристка школа - т.е. при подходящи условия да завършат в рамките на настоящия си живот процеса.  Друг вариант е "избраният" да е завършил процеса в предишен живот и доброволно да се спуска отново в материята за да помага на своите братя и сестри да намерят Пътя. В процеса на доброволната инкарнация той загубва спомена за "статиката" /Царството на Светлината, на Любовта/ и живее и работи като обикновен човек до определен момент, в който...е, с мен не се е случвало и не знам :)

Да, съгласен съм, условията са много важно нещо.

Защо ли и на мене ми звучи познато.

Мисля, че наистина трябва да се пазят условията, като подхояща среда за израстване.

Тази тема мислех да я съпоставя с еда друга тема. но това друг път. Ще изчакам необходимите условия.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, съгласен съм, условията са много важно нещо.

Защо ли и на мене ми звучи познато.

Мисля, че наистина трябва да се пазят условията, като подхояща среда за израстване.

Тази тема мислех да я съпоставя с еда друга тема. но това друг път.  Ще изчакам необходимите условия.

<{POST_SNAPBACK}>

Хич недей да чакаш, уважаеми Оринави, защото няма време - времето, което ни е дадено, приключва. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Валентинус,

Много ми е трудно в настоящия момент да говоря, защото наистина условията не са още подходящи. Знам, че е доста вълнуваща темата, дори мисля, че те усетих какво искаш да ми кажиш. Времето не ни преключва , а още не е дошъл подходящия водораздел. Почти на ръбът е по мои виждания, но в крайна сметка ние човеците трябва да вярваме на Бога , че добре е прецинил момента за всяко начало. Иначе може да се окаже че сме разпръснали напразно акомулираните положителни моменти. Пък до колкото съм информиран, майсторлъкът на всяка работа е да оцелиш точния момент за постигането на максимален ефект.

Не ни изтича времето - бъди сигурен, на други им изтича времето. В момента времето работи точно за когото трябва според мене. Виждам , че пишеш интересни работи, значи можеш и да четеш интересно. Вариантите са много за проявление на избраните и призваните. Никой въплътен не може да предскаже Бог как ще отреди да се проявят различните форми на Любовта му чрез избраните и призваните. Лично дори и не се стремя да ги търся тези любопитни божии избранници. Сигурен съм, че те ще се проявят в материалният свят когато Бог им позволи.

Другото е работа, работа и работа за такива като мене. Всеки да си копае в градинката, та като дойде Господаря му , да има какво да покажи като свършено.

Линк към коментар
Share on other sites

Е добре, щом имаш важна причина, ще се изчака. А дотогава, за да минава по-бързо времето, би ли написал какво точно разбираш под "призвани" и "избрани"? ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Ти сам си го написал, трябва да те цитирам. Мнението ти съвпада с моето. Исках само да акцентирам върху условията. Защото трудно се създават, мъчно се поддържат, а Сатаната не спи. Условията необходими за развитие на избраните и призваните много му пречат и се стреми всячески да ги видоизмени в по- неподходящи. Тоталитарните години бяха точно това.

Линк към коментар
Share on other sites

Ей, че лъскаво звучи - избрани и призвани.

Туй част от борбата с Егото ли е да се считаш за избран :blink: ?

Питам си само. Ама наистина ми е много интересно.

Линк към коментар
Share on other sites

Таво заяждане, за писалия по-горе от тебе ако си го писала си е ласкателство. но това е твоето мнение. А то си е субективно твое.

Попита и ти се отговори. Ако така изразяваш любовта си, чрез заяждане - имаш право.

Така разбираш света около тебе- така правиш. Следващите лични на Лс, моля!

Редактирано от Оринави
Линк към коментар
Share on other sites

Ей, че лъскаво звучи - избрани и призвани.

Туй част от борбата с Егото ли е да се считаш за избран  :blink: ?

Питам си само. Ама наистина ми е много интересно.

<{POST_SNAPBACK}>

Може би е уместно да подчертая, че не се смятам нито за призван, нито за избран. Интересно ми е кои са те, защо и как са такива... :)

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте, приятели!

В Откровението на Йоан 17 : 14 е казано : те ще воюват против Агнеца, и Агнецът ще ги победи, защото Той е Господар на господарите и Цар на царете, и ония, които са с Него, са звани, избрани и верни.

Звани - Избрани - Верни....

Какви ли са наистина истинните критерии, които ИЗБРАНИте трябва да покрият?

Или е само един - ВЕРНИ да са....

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на Валентинус за отговора, но въпросът ми не е насочен лично, интересът ми е към начина на мислене по - скоро.

А, Оринави, не за първи път се считаш длъжен да отговаряш, там, където не питат теб и щом въпросите ми, които са си чисто принципни, се приемат така лично, аз ще спра да питам, понеже не ми се кореспондира на лични.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте, приятели!

В Откровението на Йоан 17 : 14  е казано : те ще воюват против Агнеца, и Агнецът ще ги победи, защото Той е Господар на господарите и Цар на царете, и ония, които са с Него, са звани, избрани и верни.

Звани - Избрани - Верни....

Какви ли са наистина истинните критерии, които ИЗБРАНИте трябва да покрият?

Или е само един - ВЕРНИ да са....

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост  :feel happy:

<{POST_SNAPBACK}>

Знаеш ли, Благост, май си напипала една характерна черта на Призваните, а още по-характерна е май за Избраните - агнеца, жертвения агнец, невинен, без грях, може би от наша, човешка гледна точка без късмет, ...с една дума - глупак.

И тук не е лошо да цитираме Планинската проповед:

[5:3] блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

[5:4] Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

[5:5] Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

[5:6] Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

[5:7] Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

[5:8] Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

[5:9] Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

[5:10] Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

[5:11] Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. ..." /Мат. 5/

Или например в картите Таро - "силната"фигура е "Глупакът" :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

:):smarty::king:

Темата на днешната беседа ще бъде една от най-трудните. Тя ще бъде практически почти недостъпна за умовете ви. Като слушате тази беседа, ще бъдете в положението на човек, който минава през някой тунел. Ще видите тунела, ще минете през него, но външната му обстановка няма да схванете. Обаче трябва да се мине през тунела! Кое е по-важно: да се мине през тунела, или да се види обстановката му? Някой казва: „Не разбрах еди-коя си тема“. Кое е по-важно: да се разбере темата, или да се говори за нея? Ако искате да разберете темата, т.е. ако искате добре да схванете тунела, не трябва да минавате през него; минете ли през тунела, тогава можете само да говорите за темата, без да сте я разбрали.

Беседата "Пробуждане съзнанието на ученика "

:v: "Глупак" = невинност + безкористие + просто - чисто...сърдечие...

:v: Спокоен + Смел + Силен + Светещ :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Така е - нали глупакът не "отстоява" интересите си, наивен е като дете, напразно хаби усилия и време да помага безкористно на понякога "користни" хора, не спори а лесно се "лъже" /просто разбира другия по-добре/, лесно дава своето на другите...няма защо да продължавам - описвам образа на Мъдреца :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Един източен учител твърдеше следното:" Да се смяташ за избран е голяма глупост. Всеки човек, независимо какъв е и с какво се занимава, играе главна роля в историята на Вселената. Ако се смятате за избрани, бъдете готови за неприятни изненади. Единственото, което Природата не търпи-това е лицемерието."

Май е прав.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...