Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да намеря призванието си?


Recommended Posts

Опитвам се да открия начин, по който да мога да стигна до... призванието си. Бил съм на работа, която върша с не желание, без перспектива, механически, не ми се ще да продължа и в бъдеще по този начин, все пак това е голяма част от живота - това не е за мен. С Образованието също не улучих (2-3 пъти), все още имам време да се преориентирам.

Като се обърна назад излиза, че съм правил доста погрешни избори; в даден момент започвам някакво начинание, образование и не след дълго установявам, че не е за мен. Донякъде може би е виновен перфекционизмът ми. Мисля си, че ако съм напълно убеден във въпросното начинание (професия) - ще имам много повече сила и мотивация, с чиято помощ ще преодолям трудностите, и ще успея да изкача трънливият път към мечтата и след това да се насладя на пейзажа и да дръзна към нови хоризонти.

С помощта на 1-2 книги откроих в известна степен силните си страни, но все още не съм се убедил 100% в каква сфера да ги насоча. Искам да се занимавам с нещо което ми харесва, отдава ми се и е значимо (малко идеалист си падам и това ме спира в доста аспекти да предприемам действия).

В последно време се колебая между няколко начинания. За проба-грешка нямам време и средства, а и си мисля, че хубавите плодовете идват на по-късен етап, но да хвърля няколко години на вятъра и след това пак отначало - доста съсипващо ми се струва:(

Ребърдинг, медитация, ясновидство... работа с група, психоанализа?!

Самостоятелно как мога да си помогна?

Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

Честно казано и тук няма рецепти, но най- добрият съвет, който бих могла да дам е единствено и само чрез собствената си опитност и живот.

Пред мен лично никога не е стояла тази дилема,каква искам да стана.Просто винаги съм искала да стана точно определено нещо и да правя точно определени неща, разбира се кръгът от дейности и квалификации са се развивали и промянали с времето, но винаги е била една общата посока.Просто съм се молила да имам шанса, възможността да правя това което обичам.Да имам точно определеното образование и да имам определените професионални изяви и подходяща работа.

Човек обезателно трябва да открива талантите си и професионалните си качества, защото само по този начин става цялостна личност. Много е възможно те да са повече от един и в определени периоди от живота си да прави съвсем различни неща, да упражнява различни професии и да сменя много професионални кръгове .

Според мен са малък % тези хора, които цял живот се занимават само с едно нещо, имат само една професия и т.н.

Съвременният човек трябва да бъде гъвкав, да живее активно, да има богата опитност, включително и като географско местоживеене.Просто тази реалност, в която живеем го позволява.

Личната легенда може да е свързана с няколко професии, с различни таланти, в които всеки е добре да инвестира,да развива.

Преди всичко активност, опитност, действие, интереси, информация, качества,всичко това трябва да заработят в едно.

Понякога таланти и качества се придобиват и развиват в определен момент, не е задължително те да бъдат вродени.

Тук става дума за личностно израстване, за формиране на интереси и вътрешни сензори, вкусове и предпочитания.

Като човекът, който най- добре знае за всички тези неща сме самите ние, а не хората отвън.

Поглед навътре, общуване и обмяна на информация, а оттам и действие, опитност.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, hakama!

Постът ти е много интересен. Впечатлението ми е за човек, който е осмислил и анализирал всичко около себе си, подредил е дори най-дребните детайли и се е загубил в идеалния порядък.

Искам да ти напиша няколко неща, които в никакъв случай не бива да възприемаш като съвет, рецепта, алгоритъм или нещо подобно. Това по-скоро са теми за размисъл.

1. Мислите никога не пораждат действия. Те водят до други мисли. Само емоциите и действията могат да предизвикат някаква активност.

2. Липсата на действия означава липса на опит. Липсата на опит води до неспособност за вземане на решения и страх от промени.

3. Мислите и действията са част от самите нас. Всеки, който се опитва чрез осмисляне или физическа активност да избяга от себе си е обречен на провал.

4. Всички виждат в теб единствено това, което ти сам виждаш в себе си.

Май натрупах доста неща на едно място. Единственото, което искам да ти кажа е, че всички отговори са в теб. "...нещо което ми харесва, отдава ми се и е значимо" - си казал малко по-горе. Това са критериите ти. Остава да определиш кое ти харесва, кое ти се отдава и кое считаш за значимо. Така, лесно, сам ще си отговориш какво е твоето призвание.

Много често случайността, интуицията и импулсът отговарят на въпросите ни, останали без рационално решение. Готов ли си да ги оставиш да свършат това и за теб?

Ако седиш на брега на реката и се опитваш да си представиш какво би било усещането ако влезеш в нея, никога няма да разбереш какво е да плуваш.

Оставам на твое разположение.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет,

Прави грешки. В едни по-високи нива грешки няма. Има само опит. Един американски милионер е сменил 20-30 професии, докато стане милионер. Дали те са били грешка? :)

Сега конкретно.

Първо е хубаво да определиш истинската си задача и цел в живота. Става по следния начин:

- Пишеш на лист хартия отгоре "Истинската ми задача в живота".

- След това се отпускаш чрез някой метод за отпускане. Например, релаксираща музика за 5-10 минути или отпускане чрез мислено преглеждане на всяка част от тялото.

- Започваш да пишеш това, което смяташ за истинската си задача и цел. Без да мислиш.

- Като напишеш поредната пак се питаш въпроса и започваш да пишеш следващата истинска задача/цел, която ти дойде в главата

- Може да се наложи да напишеш 40-50 или повече, докато стигнеш до истинската истинска

- Ще разбереш, че е тя по силния емоционален изблик. Може и на плач да те удари

- Ако не стане този конкретен ден, опитай следващия

Тя може да ти изглежда абстрактно. Не се притеснявай. По нея с времето ще ти дойде конкретиката и конкретните стъпки.

След това започваш да следиш какво ти дава живота. Например, "случайно" ти попадне информация за интересен курс и ти се иска да го посетиш. Уж нямаш пари за него, но намери и иди.

Неочаквано се обажда приятел и ти предлага бизнес начинание. Довери се на усета и го следвай.

Блъсва те гръм като видиш непознато момиче на спирката. Иди и се запознай с нея.

От време навреме си припомняй истинската си цел/задача и я дръж в съзнанието си.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...