Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изменения в обезщетенията, изплащани от НОИ за 2012 г.


Recommended Posts

Случайно имах служебно ходене до НОИ и се поразрових да видя измененията в получаването на различните видове обезщетения отпускани от държавата, респективно от НОИ, а именно обезщетенията за безработица и за майчинството. А ето ги и тях, предполагам, че ще са интересни и от полза:

"Изменено е определянето на размера на паричното обезщетение за безработица от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването".,

"Изменен е и периодът от който се изчисляват паричните обезщетения при бременност и раждане с начало на отпуската след 31.12.2011 г. се увеличава от 18 на 24 календарни месеца."

Цитирала съм Указание относно прилагането на Закона за бюджета на ДОО за 2012 г от сайта на НОИ, но без съответните членове на КСО.

Според мен това е много добра мярка, защото НОИ се източваше специално за този вид обезщетения и най-много за майчинството, а това всички го знаем, че за няколко дена осигуряване се получаваше майчинство.

Аз самата съм потърпевша в служебно отношение точно от това. Тук са идвали жени за по няколко седмици уж на работа и са объркали много сериозни документи, друг е въпроса кой им е давал право да работят това.

Прави ми впечатление, че масово хората между 20-30 години "висят" по кафетата, но в същото време постоянно повтарят, че нямат пари, да ама не, има кой да дава, то кафето е за пари. И това е най-простия пример и после държавата била длъжна, да ама не. За да вземеш обезщетение от държавата, трябва и да си и дал.

Много ми е странно като се каже, остави я тя има дете, не може да работи. Ами нашите майки, баби преди 20-30 години и са работели, и деца са гледали, и то по две, къщи са въртели и са имали дори и свободно време.

И не само те, ами жени в трудоспособна възраст, които също не работят??? Да, мъжът и работи и плаща сметките. Що тя ще се трепе. Това е мисленето. Няма лошо, но работата най-малко дава самочувствие, придобиват се трудови навици. Иначе почва да се мисли за болести и дивотии. И това всеки го знае и се вижда.

Човек поне малко трябва да се замисли за бъдещето си и най-важното трябва да се работи!

Редактирано от Лора Витанова
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Измамници много,но какво ще кажеш за хората,останали наистина без работа, без да са такива,с мижавите обещетения,въпреки ,че са били осигурявани добре.Много е лесно да се плюе,когато си оттатък бариерата.Преминаването обаче е лесно и става много бързо...и не зависи от квалификациите и дипломите,както и от работливостта.От много време вече фирми пускат кепенците и се ликвидират,това рефлектира и в останалите...

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Мария-София знам много добре какво е отвъд бариерата, но и за момент не съм се правила на жертва, бях току-що завършила с диплома за висше образование, но без опит, а такива почти никой не наемаше преди 5 години и не се даваше шанс. Но да ти кажа имах варианти за работа. За доуточнение бях около година без работа.

Никой не плюя, просто казвам каква е действителността за която хората си затварят очите. Само че това не се харесва.

Знаеш ли навсякъде се ценят хората, които работят, ама наистина работят, и без значение имат ли диплома или нямат, ценят се специалистите.

А и между другото винаги има варианти, щото останеш ли без пари да си купиш хляб става страшно, а?

Между другото има доста програми към бюрото по труда, за безработни хора, не знам дали знаеш, щото пишеш така все едно няма такива. Хората се включват в тях, те се и заплащат, след което им се намира и работа.

Ето нещо, което умишлено пропуснах и не написах, което на момента се и отбеляза, има социално майчинство. Ето как хората не са запознати, а аз говорех за съвсем друго нещо, а именно обезщетението от НОИ.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Защо не се замислим, защо се вдигат осигурителните прагове всяка година и данъците, осигуровките, които плащат работещите, тогава ще стане ясно и защо няма пари за обезщетения и защо се търси и по-голям период назад за изплащане на обезщетения.

А нещата те първа започват да се затягат, защото тая държава не е длъжна на никой. И каквото си дал това и ще получиш.

Не е лошо да се включи някой който се самоусигурява, да сподели своя опит. Дали е доволен от това, което плаща.

Линк към коментар
Share on other sites

Ми ... аз съм самоосигуряващо лице. Всеки месец им пълня сметките на НАП и едва ли някой ден ще видя нещо насреща... Защото:

1. здраваната ми осигуровка е 33.60лв - всеки месец. Я помислете и си признайте, колко пъти в годината ходите на лекар; колко пъти JP-то ви се е обадило персонално и ви е поканило да отидете на включените ви годишни прегледи; колко пари правят тези 33.60 за една година. При това искам да подчертая, че като съм работила за повече пари, само здравна ми осигуровка е стикала до 80 лв месечно. За какво говорим?! Къде отиват тези пари? За какво? И като отидеш на лекар, трябва пак да си платиш.

2. за родени след 1960 има и второ пенсионно осигуряване, което за мен, самоосигуряващата се, е 21 лв месечно. - и защо? Някой ден 2 пенции ли ще получа, ако дочакам да се пенсионирам, де!

3. ДОО за мен е 68 лв и стотинки всеки месец.

И като се тегли чертата стават 126 лв всеки месец, за да може един ден държавата да ми се изсмее в лицето и да ми каже - за толкова си работила, толкова ще получих!

Но има и друга истина. Че тези мними осигуровки, които на практика НИЩО НЕ ОСИГУРЯВАТ, дават възможност на държавата да борави с милиони на месец и да ги върти по банки ида прави всякакви финансови гимнастики с тях, че да ги умножава. А сега, ако си спомняте, сегашните управляващи, директно си гласуваха и легализираха фонда от здравните осигуровки да го ползват за други финансови дупки в бюджета. Т.е. - плащаме за здраве, а те отишли парите я за магистралка,я за крайезерен път... Такива ми ти работи.

А другата истина е, че ако аз си вкарвах на лична сметка всеки месец по 126 лв, и си ходя на лекар, ако ВЪОБЩЕ ИСКАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ТАЗИ МЕДИЦИНА, само при нужда - щях да съм много по-спокойна за старините си; щях много по-усърдно да пазя здравето си и щях да съм по-вярваща в държавата, в коята живея!

Това е меннието на един самоосигуряващ се човек, които хем работи, хем си гледа малкото дете, щото държавата така ги е наредила нещата, че да не мислим за децата си,а как да и тъпчем бездънния търбух с пари!!

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм чел поне 50% от написаното горе, но само ще кажа :"На майките и бебенцата трябва да се дава, дава." Имаше някаква простотия с връщане на пари дадени на майките като детски надбавки. Срамота, уууууу уууу. Има държави, в които децата и майките ги гледат като писани яйца, а тук в умиращата България се дават смешни надбавки и се взимат пари от майките, или някоя жена я уволняват като забременее. От къде да се вземат пари ли - аз знам от къде. От мутрите, от кралите политици, също така да се правят постъпки за връщане на това дето други държави ни дължат (а не да им опрощаваме дълговете); да се впрегнат на работа тези цигани дето нито работят, нито учат (а камо ли и двете да правят едновременно като част от българите) - друг вариант е да им се спрат помощите, щото те само гледат как да съ наядът, напия и да съ ...ъхъ ... много от тях сигурно бачкат кат` фабрика за бебета, които бебета след това стават необразовани просяци или крадци (нема учене, нема работа, нема стремеж за някакво социализиране, само аху иху; е има и много почтени цигани де). Та т`ва. Да се дава на майките и бебенцата, а не да се мънка, че нямало пари. Има откъде да се вземат пАри.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Христо, ти работиш ли, внасяш ли някакви осигуровки?

Споменаваш да се впрегнат циганите да работят, ами българите защо не се впрегнат и те?

Линк към коментар
Share on other sites

В момента програмите са само за работещи,говоря за София.Можете да проверите.Всички останали курсове са из България.Тоест от София трябва да отида на курс в Царево.....Те щели да ми дават по 8лв на ден допълнително...Голям смях,голяма помощ...

Аз,лично,имам няколко специалности и работя няколко неща,така че се оправям,още повече че не очаквам нищо от държавата,щото такава няма.

Мъчно ми е за майките с деца,защото съм била и в положение да не мога да си нахраня детето, някога.Вервайте ми,от това по-лошо няма.

Майчинството е най-тежката и отговорна работа,24 часа дежурства ден след ден,година след година,не можеш да си вземеш отпуск,даже и болнични,а какъв човек ще излезе зависи от теб.Колкото повече внимание си му отделил и посветил,толкова по-свестен ще е.Колкото повече си го подмятал по бавачки и баби и детски заведения,толкова повече изненади те очакват.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз се самоосигурявам приблизотелно на същата сума, както писалия по-горе. Не съм крайна, защото моите родители са пенсионери и част от техните пари идват от мен и такива като мен, но определено с моите осигуровки няма как да покрия техните пенсии. Здравните също - давам ги с чиста съвест и ползвам само част от тях, защото знам, че има хора, които имат нужда от повече.

За старините трябва да помисля, но без да разчитам на тези осигуровки... май е време.

За семействата, които се издържат само от детските и раждат деца, за да получават пари от държавата - в същото време увеличават броя на неграмотните, и на тези, за които държавата само дава, но нищо не получава, освен проблеми- това е много много сериозно. Според мен трябва да се въведе някаква социална дисциплина на раждаемостта, но много разумно и с любов. Не можем да се правим на глупаци вечно. А и това, което позволяваме да се върши с нашите средства и на наш гръб, всъщност не правим на тези хора добро, а точно обратното, натикваме ги още по-дълбоко в калта.

Линк към коментар
Share on other sites

Един българин дори и да не работи, може поне да учи - което все е нещо, ако след това остане да работи в България или ако работи в чужбина, но праща пара на роднините си тук. Едва ли има много млади българи които нито работят, нито учат и само се забавляват; ако има такива млади хора те или са богати - но бройката им е нищожно малка, или са се опитали да си намерят работа, но поради една или друга причина не са успели (все пак има и безработица в тая страна, особено в малките населени места, България не е само София, а в Северозапада положението е плачевно; не ми се вярва да има много млади и здрави българи, които хем безделничат напълно и по собствено желание, хем разчитат само на някакви родителски/държавни помощи и то това да го правят с години, да им е манталитет (както при много цигани, които пък създават още повече хора с такъв бит;българите поне имат по 1-2 деца - някои пък хич нямат деца). Пък и ако кафетата са пълни - това добре за бизнеса, а бизнесът плаща данъци ( трябва да се повиши и ефективността при събиране на данъците... :D ).

А циганинът като нема достатъчно пари, почти не оди по кафета (или ич не оди) и и за бизнесо не помага. :lol: Но зат`ва пък крадне от някоя бабичка и и намали активите. :lol: При младите българи поне краденето е много по - малко и така по - малко опразнят джобовете на народа (а и ако родителите им дава пари,а те същевременно не работят, значи тези родители имат пари, ако нямаха пари - не би им давали; при циганите пък - родителите им може да не им дават пари, но бедната държава им дава и така остават по - малко за надбавките на българските деца; един български родител едва ли би издържал с години един нищичко не правещ млад здрав българин, за който има работа, но той не работи щото не му се работи - дори да има такива родители те са нищожно малък брой, повечето родители биха спряли кранчето; докато циганите - и млади, и стари, може с години нищо да не правят, но затова пък държавата ще им дава помощи, партиите ще им купуват гласовете).

Мен държавата ме осигурява здравно.

П.п.: Би могло да се намалят и издръжките на затворниците с цел повече пари за детски надбавки. :lol: Ако може, би могло да се направи така, че осъдените по - малко да излежават, повече да изработват. :ph34r::D

Има и още един вариант - ако няма да се забранява проституцията, то поне да се легализира и държавата да събира данъци. :lol: Сетих се и за още, но по - добре да не се вкарва в употреба : държавата да национализира джебчийските "сдружения" и краденото на запад евро да потече към хазната, по подобен начин може да бъдат използвани и заловените фалшификатори на пари, както и източващите банкови сметки(шегичка, майтъп :lol:).

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Христо, това с кафетата, което написах е точно от Северозападна България. И това, което пиша е това, което виждам всеки ден. Тук на работата имахме едно момче на 26-27 години някъде, и като му дадоха повече работа, той взе, че напусна. И не е само той, много такива са минали. Българинът търси леснията, спор в това няма.

Аз самата и съм учела и съм работела, било ми е трудно, но нито съм се оплаквала, нито съм умряла от преумора. А ти хубаво е, че учиш, но както виждам имаш и пресвободно време. Това време може да се оползотвори в работа.

Както се вижда има хора, които се самоусигуряват и не им е хич лесно и си задават много въпроси, защо е точно така.

Мария-София, ясно ми е за майчинството, че е трудно. Имам приятелка, която остави бебе на седем месеца, за да започне работа, друга го остави на 5 месеца, щото трябва да се работи. И има много такива жени. Дори жени, които сами отглеждат децата си, но се борят и то мъжки. Но за да си позволят това са работили много преди това.

Работата е там, че народа трябва да работи.

Линк към коментар
Share on other sites

Изключително полезна тема, благодаря за което. Прочетох всички мнения отсявайки най- ценното за себе си защото в момента тези неща ме вълнуват. Всички до известна степен имате право и ако може да се отсее т.е. ако има някаква система да се отсява зърното от плявата независимо от коя страна на бариерата се намира човек това би било великолепно, но уви... Аз съм от хората които обичат да работят, може и мъничко нескромно да звучи, но е така и не бих имала никакви проблеми ако не беше отвратителното повсеместно качество на булшинството от хора да си подливат вода едни на други и да слагат пръти в колелата си. Виждам какви ги вършат и от двете страни голяма част от тях при все, че има и добронамерени, съвестни същества които биват буквално смачквани, а плевелите си виреят... Малко се разбунтувах на скоро и сега съм под кръстосан обстрел, никак не ми е лесно, сърцето ми се къса, но каквото сабя покаже, ще правя каквото трябва и Бог да ми е на помощ. Още един път - благодаря ви.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Христо, това с кафетата, което написах е точно от Северозападна България.
А като няма работа за хора дори със стаж и опит, какво остава за младите в този район ?

Тук на работата имахме едно момче на 26-27 години някъде, и като му дадоха повече работа, той взе, че напусна.
Може да си е намерил по - платена работа или да е имал спестявания. Но ако е напуснал без да отиде на друга работа и се е оставил майка му и баща му да го издържат ( при положение, че има работа), не е правилно.

Българинът търси леснията, спор в това няма.
Това не бива да е оправдание де, но не е честно много хора да учат и да работят едновременно, а други да живеят само на гърба на държавата. Изглежда демобилизиращо.

А ти хубаво е, че учиш, но както виждам имаш и пресвободно време. Това време може да се оползотвори в работа.
Колко пъти съм се канел да правя нещо по - полезно през това свободно време (дори съм се ядосвал на себе си) - я да науча английски, я по - добре да се подготвя за изпитите и все не съм успявал за съжаление...Бях си обещал за новата година...ама...Сега поне идва нов месец, възможност за ново начало, начална точка за един по - смислен живот. :lol: Интересният Портал с интересните теми и хора, както и моите интереси, също имат косвена заслуга за отвличането на вниманието ми от по - съществени за мен и отечеството ми дейности... <_<Но по един или друг начин ще се получи преориентиране ... :lol: Нямам как иначе.

Работата е там, че народа трябва да работи.
Трябва, но това не е единственото условие за просъществуването и просперирането на страната в дългосрочен план (ако под народ се имат предвид всички граждани на републиката).

Имам приятелка, която остави бебе на седем месеца, за да започне работа, друга го остави на 5 месеца, щото трябва да се работи. И има много такива жени.
Има хора дето плюят социализма - естествено имат основания за критики, защото определено не е бил безгрешна система...; но това да бъде демонизиран е крайно според мен и не води до верни твърдения. Казваш седем месеца, пет месеца гледали децата си преди да работят отново ...

Майка ми пет години не е работила, докато е гледала мен и сестра ми : заплатата на баща ми (както и детските надбавки) са ни стигали (а заплатата му не е била висока, по - скоро средна за тогава). Дядо ми пък е предлагал на баба ми ако иска да не работи и той да издържа нея и двете им деца (нещо такова си спомням, че съм чувал). Явно в началото на деветдесетте и преди това, получаваните възнаграждения са били с по - висока покупателна стойност ...Еххх, този "мрачен" социализъм ...

Но трябва да се стягам, че скоро ще се изправя пред хора, на които не им пука колко мнения имам в Портала. Други неща ще ме питат ... :lol:

В една книга пише, че българите имат такъв лаф : "Не оставяй днешната работа за утре, когато можеш да я свършиш други ден." :D

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Христо, мисля, че преди всичко темата е доста сериозна. И не е необходимо да я разводняваш така. По-добре иди в парламента и там давай предложения.

Линк към коментар
Share on other sites

Животът е динамичен,колелото се върти,все по-бързо при това.

Елф,истината е тази,когато Бог ни затваря една врата,ни отваря нов прозорец,стига да сме будни да го видим. :3d_097:

Линк към коментар
Share on other sites

Христо, мисля, че преди всичко темата е доста сериозна. И не е необходимо да я разводняваш така. По-добре иди в парламента и там давай предложения.

Пиша във връзка с твоите коментари.

Това с парламента можеш и ти да го направиш, по - навътре си в нещата, повече те касаят от мен : жена си (може и да си майка, или пък да станеш майка). :)

Но права си, че разводних темата, признавам си го. Съжалявам, не беше нарочно. Извинявам се (днес ми е тръгнало на извинения). Оставям ви, приятен ден. :)

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Има една много проста истина в това хората да не работят - по-малко трудности имат, и по-малко отговорности носят.

Редактирано от Лора Витанова
Линк към коментар
Share on other sites

Не съм чел поне 50% от написаното горе, но само ще кажа :"На майките и бебенцата трябва да се дава, дава." Имаше някаква простотия с връщане на пари дадени на майките като детски надбавки. Срамота, уууууу уууу. Има държави, в които децата и майките ги гледат като писани яйца, а тук в умиращата България се дават смешни надбавки и се взимат пари от майките, или някоя жена я уволняват като забременее. От къде да се вземат пари ли - аз знам от къде.

Ми, мен ме съкратиха (уволниха), когато бях бременна в 7 месец - без ни най-малки скруполи за това! И заради цялата бюрократична обърквация се водих като работеща по време на раждането и няколоко месеца след това - по-голям абсурд от това просто НЯМА!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Итое, на какъв договор си работела като са те съкратили? Имаш интересен казус.

Срочен от ..до. Като изтече договорът и не го подновиха...

Линк към коментар
Share on other sites

По време на срочен договор, както ти казваш от - до, нямаш право на защита. И това не е нито съкращаване, нито уволнение. Така че тук нямаме никакви скруполи. Срочният трудов договор е вид трудов договор, който има начало и край, то като такъв е сключен, когато си го подписвала си знаела, че на определена дата договора ще се прекрати.

Щеше да имаш защита, ако беше на безсрочен трудов договор, тогава може да си търсиш правата.

А относно това, че не е бил прекратен и деклариран в НАП е виновен този, който не си е свършил работата, ТРЗ, ЧР или счетоводител, който води ТРЗ-то.

Линк към коментар
Share on other sites

По време на срочен договор, както ти казваш от - до, нямаш право на защита. И това не е нито съкращаване, нито уволнение. Така че тук нямаме никакви скруполи. Срочният трудов договор е вид трудов договор, който има начало и край, то като такъв е сключен, когато си го подписвала си знаела, че на определена дата договора ще се прекрати.

Щеше да имаш защита, ако беше на безсрочен трудов договор, тогава може да си търсиш правата.

Мила, Лора Витанова! ....."? Не жалая да влизам в подробности, но нещата бяха повече от ясни при мен, защото тогава ръководството се смени и за моето място чакаше човек на шефа. От правна гледна точка - да, аз нямам право на претенции (говорих с адвока - експерт по трудово право), но от морално-етична? Да прекратиш договор на бременна в 7 месец жена, която, как ти се струва - има ли шанс да си намери работа до излизането в отпуск за бременност, раждане и отгледане на малко дете!?!?!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Моля, коментирайте темата по същество, без да включвате лични забележки към останалите участници. Последните ще бъдат модерирани.

Линк към коментар
Share on other sites

Моля, коментирайте темата по същество, без да включвате лични забележки към останалите участници. Последните ще бъдат модерирани.

Благодаря за намесата :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...