Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Намериха нов календар на маите. Краят на света се отлага!


Recommended Posts

Археолози от САЩ се похвалиха с неочакван удар – най-древния астрономически календар на маите

Археолози намериха в Гватемала най-древния астрономически календар на маите. Това със сигурност ще е находката на живота на специалистите. Календарът е от IX век. Това, което го прави още по-ценен за широката общественост и по-скоро – за фаталистите е, че края на света не е предвиден през 2012 година!

Този календар отлага свършека на света

Сензационното съобщение вече е публикувано в списанията Сайънс (Science) и Нешънъл джиографик (National Geographic).

Археолозите се натъкнали на календара при разкопки в района Ксултун и представлява издялани върху каменна стена глифи (знаци).

„Това е церемониален календар за 260 дни, слънчев за 365 дни, 584-дневния цикъл на Венера и 780-дневния на Марс, докато други календари следват фазите на Луната.“, съобщава археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет, който ръководи експедицията.

Маите са изобразили и лунните фази. Най-важното заключение на специалистите е, че официално няма никакви доказателства, че календарите на маите прекъсват летоброенето или че краят на света съвпада с годината 2012.

Дейвид Стюарт, културолог от Тексаския университет в Остин, е разчел глифите.

На една от запазените стени са изобразени три мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Мъжете, които не е ясно дали са жреци или управници, носят медальони около врата, разказват архоелозите.

„Древните маи предричали, че Светът ще продължи и че след 7 000 години нещата ще са точно такива, каквито са сега. Днес търсим знаци, че светът ще свърши, докато маите, напротив, са търсили потвърждение, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите.“, уточнява ръководителят на археолозите.

Стенните надписи са първите от изкуството на маите открити в къща, подчертава Дейвид Стюарт, преподавател по култура на Централна Америка в Тексаския университет в Аустин, който е разчел глифите.

"Най–вълнуващото в това откритие е, че маите се доверявали на тези изчисления на календарните цикли върху стените стотици години преди вписването им в книгите, които са архивите на тази предколумбова цивилизация изтрита в голямата си част от испанските завоеватели – конкистадорите", обяснява Антъни Ейвъни, преподавател по астрономия и антропология в щата Ню Йорк.

"За първи път намираме това, което може да се нарече анали, запазени в надпис, чието предназначение е да бъде официалната история на обществото на маите", допълва Уилям Сатурно.

Една от запазените стени на стаята показва три мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Те носят медальони около врата.

В Ксултун има 56 сгради, върху площ от 31 кв. км., където са живели хиляди маи. Откриването му датира отпреди сто години, когато работници от Гватемала се натъкнали на руините му. Мястото е картографирано през 1920 година, след това по-подробно през 1970 г. Къщата, съдържаща стенните календари е открита през 2010 година от екипа на Сатурно.

Краят на човечеството не наближава. Такъв е изводът и на германски експерт, който твърди, че декодирана от него плочка на маите, съдържаща позоваване на годината 2012 г., не означава край на света, а - преход към нова епоха.

Гронемайер е проучил каменна плочка, открита преди години при разкопки в Тортугеро, в мексиканския щат Табаско. Текстът на нея е бил издълбан преди 1300 г. Камъкът се е напукал и краят на надписа е почти нечетлив.

Според учения надписът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-ия период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г. 13 е свещено число за маите. В датата няма нищо апокалиптично, подчертава Гронемайер.

С края на своята календарна система маите ни подсказват, че идва коренна промяна на съзнанието. Те говорят много за събуждането на човешкия дух след дълъг период на духовна пустота и упадък, особено в последните 7 интензивни години от 2005 до 2012-а.

http://www.razkritia...алендар-на-маи/

http://www.tvevropa....ment/view/63463

http://www.novini.bg...ъс-7000-г-.html

http://novinar.bg/ne...kxNjsxMw==.html

http://www.standartn...ini-148309.html

Edited by ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...