Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Музиката като възпитателен метод


Иво
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Чел съм, че музиката има възпитално влияние върху организма и психиката на човека. В съвременното общество има пренасищане от различни видове музика в музикалното простраство.

Как мислите, че ни влияе музиката?

Каква музика да слушаме?

Има ли музика за лекуване на различни болести или състояния?

Иво.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Според мен, човек подсъзнателно се насочва към такава музика, каквато му е необходима за душевния му растеж в момента. Дошата ни подтиква отвътре. Например, слушал съм стил "Метъл" преди около 10-12г., "Рок", и по -"Хеви" стилове. Предполагам, че ми е било необходимо. Сега не ми се слуша такава музика, търся по-спокойна :feel happy:.

Забелязал съм и друго за музиката: ако ти самият участваш в нея (с пеене или свирене), то възприемането е много по-пълно, отколкото ако си само слушател. Може и да си припяваш наум, това усилва много въздействието...

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички!

Отскоро съм тук и сега попаднах на тази интерсна тема.

Относно музиката...

За мен лично пеенето представлява своеобразна медитация и прекрасен способ за отпускане и релаксация.

И тук стилът музика няма особено значение.

Важно е да бъде песен (независимо на какъв език), която да е мелодична и с възможно най-висока чистота на звука.

Колкото по-гъвкава е мелодията - с приятни извивки, спадове и висоти - толкова по-добре.

За да съм по-ясна, мога да дам за пример македонските народни песни, които предполагам всеки познава.

Колкото до музиката, която трябва да слушаме, се присъединявам към мнението на Васил.

Всеки сам усеща от каква музика има нужда.

Важното е тя да му въздейства по желания начин.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Музиката влияе много силно върху човека, върху неговото развитие и състояние. Всеки от нас се чувства различно, слушайки определен вид музика.

Както казва Васил ако ти пееш или свириш - влиянието и е много по-силно:).

Тя е и прекрасен метод за отпускане и релаксация (всички сме съгласни мисля с Детелина ;) ), но и мощен метод за развиване на качества и черти от нашия характер, за преобразуване на лошо настроение и тежко състояние в много по-добра енергия.

Така че освен за развлечение и отпускане още в древността окултните школи са я използвали като вид духовна работа. Например в Тракийската Култура и Школата на Орфей.

В днешно време, в Школата на Учителя Беинса Дуно също са дадени много музикални упражнения, песни и музика, чието въздействие е много силно.

Но човек е най-добре да опита и сам да прецени:))).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Как точно влияе? На кой мозъчен център? Аз не мога да заспя ако ми тик-така :sleeping: часовник, но музика....нещо прекрасно е. Пълен релакс, живот, енергия.

Харесвам музика , която е лека. Не много силна, обичам джаз. Може и класическа музика, но да е от по-съвременен композитор. Ричард Клайдерман например. А любиимата китара е Пако ДеЛусия. Харесвам нежната музика на Кени Джи. Влияят ли ви на вас, тия звуци? :whistling: Как? Имате ли обяснение?

А иначе харесвам всички стилове. Влиянието върху мен е най-силно с гореизброените. Така ми се иска да ви пусна една песен. В нея няма текст, само звук. А казват, че в началото било словото. Според мен е музиката :)

Link to comment
Share on other sites

Мозъчните центрове са на челото горе - отстрани (справква:Френологичен анализ на челото ). Те носят и радостта.

Музиката влияе много силно и си права, че в началото е Музиката.

И Словото е в началото :)

Link to comment
Share on other sites

Музиката влияе много силно и си права, че в началото е Музиката.

И Словото е в началото  :)

Благодаря за темата. Хареса ми. Бях я чела вече, но както е известно при всеки нов прочит преоткривам написаното :)

И да музиката и словото. Началото на всичко.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Здравей Диляна!

Книгата "Силмарилион" от Толкин започва с мит за сътворението. Става въпрос за събитията преди появата на елфи и хора -> преди "Властелънът на пръстените" Цитирам по памет /книгата не е във мен/ : Там се казва, че Еру създава великите айнури от себе си - дава им възможност да импровизират и от тяхната музика се появяват всички светове :D

Link to comment
Share on other sites

дава им възможност да импровизират и от тяхната музика се появяват всички светове  :D

Знаех си, че има нещо мътно тук!!! Толкин ми краде идеите :unsure::)

Много обичам музиката и когато си броя вдишването и издишването, слушам нещо меко, нежно.

Препоръчвам ти от този сайт, музика за медитация.

Прекрасна е. :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Велико нещо е музиката!!! А относно пеенето - то пречиства! Както знаете " който пее - зло не мисли " - това не е просто рефрен от песен на " Тоника ", а народна мъдрост. Освен това съм го забелязъл и във себе си. Аз много обичам да пея и когато го правя - винаги се успокоявам ( поне това ).

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...
Guest Кристиян

Здравейте,

Темата за музиката е универсална, винаги може да се каже нещо, да се сподери, за определен вид и стил музика, за определена песен или инструментална композиция.

Всичко, което музиката представлява, е нещо доста неорганизирано, единствено тя сред останалите изкуства се възприема по доста по-абстрактен начин. Като казвам неорганизирано, имам предвид липсата на форма...има музикална форма, но тя не е материална, самата идея, която е музиката, няма форма, в това се крие нейната принадлежност към мъжкото начало. Под въздействието на музиката обаче, материята може да се организира, т.е. да се придаде определена форма, да се постигне някаква цел...в тази връзка, музиката може както да създава и съгражда, така и да разрушава. Звукът е мощно нещо, дори и когато говорим, гласът ни придава известна музикалност на речта, чисто несъзнателно, а какво остава за пеенето, чийто основен инструмент е човешкия глас.

Музиката се подчинява на определени закони, които са общи както за самата нея, като вид изкуство, така и за Вселената, като нещо живо.

Интересно е, че определени инструменти влияят върху определени чакри повече, от други. Така например, върху първа чакра влияят най-силно ударните инструменти, и самата чакра определено се "захранва" от първичната сила на ритъма, мощта на барабана...има предположение, че барабана е първия музикален инструмен на човечестнвото, в което не съм убеден много, но такива са съвременните исторически и археологични доказателства.

Върху втората чакра влияят инструментите, издаващи по-плътни и ниски звуци, например контрабас и бас китара са идеалния пример за това.

Ако съчетаете инструмента на първа и втора чакра, най-често ще получите за резултат или известния афроамерикански фънк, който може би знаете, е доста динамична и жизнена музика, подхранва тялото, настройва определен тип емоции, въздейства силно върху сексуалността. Ударните + бас китарата са ритъм секцията и основния двигател във всяка една съвременна група, но и в древността са имали същото значение. Горещо, много горещо е комбинирането на тези две групи инструменти. Изтока си има своите определени ритми, тук на балканите имаме също такива, които се произвеждат чрез ударни инструменти, с поддържане на един "басов" музикален фон, вземете например традиционния кючек, въздействието му е идентично с това на фънка...и Джеймс Браун например...Чрез тези две чакри се освобождава енергията, наречена кундалини, и ритъма и звука на първа и втора чакра внасят импулс за живот и движение у човека, настройват на честотата на "радостта" и "бодростта", действат предимно стимулиращо, и са здравословни като цяло, думите, които бих използвал в този случай са- сигурност, защита, движение, радост, здраве, сексуалност.

Третата чакра се повлиява изключително много от звуците на флейтата, с всички нейни разновидности. Знаем, че нежния звук на флейтата, както от нашия фолклор (кавала), така и от фолклора на света, че този звук събужда интуитивните способности, и развива състраданието у човека. Няма по-затрогващо от това, да чуете индиански мотиви за флейта, или японски такива, а също и български...вземете Теодосий Спасов, има един албум с известния перкусионист Трилок Гурту (той е свирил доста време с Джон Маклафлин- китарист, джазмен), чуйте го, и сами преценете... Тук ключовата дума, която бих използвал е мелодия, тя е тази, която определя насоката...

Четвъртата чакра е твърде сложна и комплексна, но в нея най-се вмества пианото като инстумент, самия факт, че този инструмент е с подредени доста "октави" във вид на клавиши, говори много за естеството както на четвъртата чакра, така и на музикалния инструмент.

Ключовата дума, която бих използвал тук е хармония...от ритъма на барабаните, през басовия ритъм, през мелодията на третата чакра, тук имаме възможност да поддържаме хармония...в пианото са събрани по-долните качества в едно.

Петата чакра сигурно свързвате с гласа, и това е така, с гласа и духовите инструменти. Петата чакра е доста силен волеви център, не е случайно, че едно време под звуците на барабан, духови инструменти и глас, са били използвани за поддържане на духа на армиите. От тази чакра нагоре, ключовите думи са доста сложни, много по-комплексни, поради което не бих се ангажирал да претендирам за абсолютна точност. Тук, за петата чакра бих използвал думи като свобода, и живот...

Шестата чакра е един трансцедентален център, също толкова силен, и за нея най-голямо съответствие имат струнните инструменти като цигулка, китара, арфа...Знаем от митологията, че Орфей, с помощта на арфата си е преминал от този свят в царството на мъртвите да търси своята любима...Тук думата, която бих използвал е просто реалност...и може би бих допълнил с виртуозност, изява, ярка индивидуалност. Знаете, доста виртуозни цигулари, китаристи и т.н. има, и те се отличават крайно от останалите....но и зависят от тях...

За седмата чакра не съм определил определен инструмент, може би органа трябва да сложа тук, а също така и един инструмент, загубил своето предназначеуние именно като музикален, но все още съществуващ и доста разпространен- камбаната...бих сложил и всички високи струнни инструменти...

И така, има музика, предимно за определена чакра или за определени чакри, но има и такава, която универсално въздейства върху всичките чакри. Най-известната композиция, която повечето от нас са чували, въздействаща върху всичките седем чакри, е на Жан Мишел Жар- "Оксижен", тази композиция е включена официално в тибетските музикални "канони" за медитативна музика, имаща отношение към всички чакри.

В днешни времена все повече и по-често се набляга на музиката, като връзка между неорганизирана и организираната материя. Има доста композиции, насочени към определен елемент- земя, вода, огън, въздух....лично аз имам дисковете с "Музика на елементите", и тя е прекрасна, съобразена е с по-горните условия, имам и традиционна индийска музика (предимно ударни инструменти) за чакра медитации...при тях основното е ритъма- неговата конструкция и "скорост"....отговарящи на естествената скорост и ритъм на въртене на седемте чакри...

Извън това обаче, има и друга музика, окултна. Тя се композира и конструира по съвсем друг начин, и е магична в пряк и преносен смисъл на понятието. За нея обаче се въздържам да пиша.

Сега, болшинството от предлаганата музика е просто индустрия, в нея няма от "онова", което е наистина здравословно за човека. Ще ви кажа само, че т.нар. хеви метъл, като звучене и като ритъм, въздейства разрушаващо върху гръбначния стълб на човека, причинява редица щети...до пълна разруха на гр. стълб и гр. мозък, а те при човека са еквивалент на микрокосмоса...

За текстовете на музиката бих могъл много да говоря, но едва ли ще има смисъл, тъй като да направиш текст за песен, или да композираш мулодия по даден текст е нещо, което дори учен-композитор твърде малко разбира...има си правила и закони, например да откриете гласните в текства, да ги отнесете към седемте чакри и да направите "настройка" на бъдещата мелодия, да и се даде правилна тоналност....може да се пресметне дори вибрацията на определена дума, нейния цвят, и да се включи тази дума в подходящия акорд...и да се съчетае с останалите по прекрасен начин.

Не всяки добре римуван текст, включен в мелодия означава, че неговото послание ще стигне до там, където трябва. Има автори, интуитивно "уцелващи" точните "пропорции", и те създават незабравими мелодии, песни, композиции...а колко са просто сезонни "парчета"...

Това е от мен, накратко се опитах да представя нещо съвсем малко, което по-скоро да ни накара да се позамислим, отколкото да ни научи на нещо...

:thumbsup::whistling::v:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Приятели, как да изтълкувам казаното от Учителя : Учете ума си да пее СОПРАН, сърцето - да пее БАС, волята - ТЕНОР, а тялото си - АЛТ. "Силите на природата"1943г .Имате ли някакви идеи ?!

Чувала съм, че мъжът, който пее бас - предава земните енергии, а жената , която пее сопран - предава слънчевите енергии.

Любов + Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Guest Guest

Музиката е нещо прекрасно. Тя ни кара да забравим проблемите си, да си спомним хубавите мигове в живота и да се отпуснем. Тъй че съм съгласна с всички! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Guest Кристиян

Здравей Благост,

Думите на Учителя наистина са съвсем точни- става въпрос за честоти и вибрации, ако прочетеш постинга ми по-горе, ще се сетиш за това.

Сопран- това е звучене в определена октава, висока вибрация има, и мисълта като идея* е в този диапазон- най-сложните арии са за сопрано...

Бас- защо именно сърцето да пее бас? Не сте ли слушали Борис Христов? Не усещате ли вибрацията на гласът му и въздействието на песента в сърцата си?

Тенорът е за волята- Той може да се издигне както до контралт, така и да слеза до басовият регистър, тенорът държи юздите между мисълта и сърцето, подобно на войн, чиято колесница се тегли от два буйни коня-черен и бял, за контраст...

Алта остава за тялото..коя майка пее на детето си люлчини песни в сопранов регистър? Иска ли детето й да е здраво, ще му пее алтово, нежно и тихо, за да укрепне и тялото му, и всичко отанало...

Алта може да се издига понякога и до сопрано, може дори и до низината на тенора да дойде...Алта е отношението- да имаш правилно отношение към себе си, към здравето си, към хигиената, към храненето, това е алтът...

Във всичко това съм много кратък, редица примери от природата могат да се дадат, има звуци всякакви в природата и те също ни учат на нещо...

Дано това, което написах да е полезно все пак на някой.. :):whistling:

Link to comment
Share on other sites

Благост, ти знаеш какво е искал да каже учителя! Не е за музикални теми...

Напътствие - много интересно: ума и тялото да научат женски гласове, а сърцето и волята мъжки...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели ! Кристиан и Венци, благодаря ви!

Когато си зададеш въпрос и отговорите се задвижват.

Затова ще продължа по темата с няколко цитата от Учителя.

И така пеенето на хората, това е съчетание между разните светове .Басът представя физическия свят, алтът - чувствения свят, тенорът - умствения свят, а сопранът - духовния свят. Тенорът, това са най-учените хора, които боравят с фактите. Алтът представя изкуството, басът е материалния свят, който подкрепя нещата. Той трябва да се обажда от време навреме, да свързва другите гласове  в  едно цяло. Сопраните са духовните хора, които служат за основа, върху която се гради. Те трябва да проникват между всички останали гласове.

Някога, в далечното минало, мъжът е предавал слънчевата енергия, а жената - земната. Мъжът е пял сопран. Сега е точно обратното. Мъжът предава земната енергия и пее бас, а жената предава слънчевата енергия и пее сопран.

Движението на сопрана е надолу, а движението на баса е нагоре. Движението на тенора е нагоре, а движението на алта е надолу. Образува се цял един кръг. Това колело се движи.Сегашните музиканти нямат тази представа.

Басът е магнетичен, а сопранът е електричен. Любовта е енергия на сопрана, а обичта - на баса. Любовта е слънчева енергия, а обичта - земна.

Тенорът има отношение към Юпитер, а алтът - към Венера. Съвременните хора не могат да пеят алт както трябва. Този глас е останал назад. Днес има добри тенори, добри сопрани и баси, но алтите са слаби. Защо? - Венера не им помага.

Аз съм алт и има още много да работя... на Мусала и на Езерата е добър и сопрана се е случвал. Обаче на ниското ....

Разбрах причината - Венера ми е ретроградна, хе хе!

Венци, какво ще кажеш за гласовете и световете?

Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте,

Вярна е връзката между планетите и гласовете, има основни качества на всеки един глас от зодиака, с всичките му характеристики, които не са само диапазона в който се "разполага" един глас, тук имаме и неща като тембър, интонация и много други, които правят всеки глас уникален- рождествения ни хороскоп определя как ще звучи гласът ни- хармонично или не съвсем хармонично, високо или по-ниско, какъв ще бъде тембъра и т.н. Аз не разбирам от астрология, основни работи само зная донякъде, но наред с всичко останало, работата с гласът и музиката определено изграждат и усъвършенстват характера на човека, ако имаме достатъчно воля и работим с гласът си и го развиваме (тук все пак е тема за музика, но и за всички други методи се отнася същото), може да поправим всички "неизправности" които рождествения хороскп съдържа.

Освен това, развитието на слуха, умението да слушаме и чуваме ясно, е нещо изключително рядко в ден днешен. Колко много шум има навсякъде!

Има хора, които са много чувствителни към вибрациите на звуковите вълни, изобщо с изразена сетивна "дарба"- по гласа могат да направят 100% и категорично вярна диагностика на всички видове заболявания, проблеми, и т.н., защото ако обикновените ни уши чуват само смисъла на думите, и вероятно се влияят от тембър и интонация, то тренираните уши превеждат цялата информация в точно съотношение към Цялото, наричано човек.

Хората с различни гласови диапазони и с различни тембри, се отличават по цветовите характеристики на своите аури...докато говорят или пеят, определени цветове в аурата започват интензивно да се променят...

Така че само с глас може да се постигне много, има хора, които могат да лекуват със своите гласове. Знаете за древното изкуство на Бардовете. Бардовете са учили също толкова продължително време, колкото и друидите...и са лекували чрез пеене на песни, разказване на увлекателни истории, чрез поезия (още Питагор е открил, че четенето на стихове има лечебно въздействие). Знаете още, че не от всеки може да стане "хипнотизатор", гласът трябва да има тези качества в себе си...

Всички ние малко или много използваме гласът си и работим с него, въздействаме и взаимодействаме със себеподобните си, с домашните любимци...изобщо с Природата като едно Цяло, и с Бог общуваме чрез глас, макар и не само чрез глас...

Доколкото съм запознат, Учителя е имал много специфичен глас, Той е знаел как да използва гласът си, за да изнася беседите, да общува с хората, ами пеенето? Песните са му изключително добре композирани и всъщност са именно метод за работа върху себе, със себе си, и събирането на знание и опит ни разширява способността да общуваме с целия Космос...

Бих се радвал ако споделяте мнения и опит- не винаги всичко е написано някъде или някой задължително някой го е открил...има много неща, които човек може да открива, и да твори, тук може да се споделя опит...

Ще ви кажа, че с най-обикновена блок-флейта или подобна на нея, с цена около 5-15 лева, може да се постигнат големи резултати...

"Тониране" може да се прави ако свирим нотната стълбица с тази флейтичка, може и да пеем, но не всеки в началото може би се чувства способен да пее.

Свирейки тоновете от до, до си, се опитваме да усетим вибрирането на енергията и издигането й от опашната кост до темето, чак до областта на върха на носа; след което свирейки обратно надолу от си до до, да спуснем тази енергия по предната част на тялото. Така задействаме микроорбитата на човека- или привеждаме движението на праната, или ки/ци/чи и както ви е известна и хармоничното й циркулиране...

После, има определени звукови съотношения, които като биват изсвирени, въздействат по определен начин върху тази орбита. И ако не можете да медитирате върху своите центрове, или чакри, или както там ви е удобно да ги наричате, ако не можете да затворите очи и да визуализирате цветове....то това е лесен и удобен метод за работа - със същия ефект, както при медитация. Дори е възможно да почувствате особено състояние на "звукова" медитация...

Лично за себе си мога да кажа, че работата по този начин със звуците, и музиката като цяло, включително и вкарването на думи като текст със свойствата и енергиите които и те носят със себе си, може би най-пълноценно достигаме това, което не мога да постигна като визуализация например...

Има определени съответствия например между различните болести и музикалните звуци, при всяка болест се отчита кой звук или тон налага развитието на болестта, какъв е по височина, по тембър, в какъв ритъм и с каква дължина е спрямо останалите тонове от здравословния човешки "акорд"...и като се открие, вместо да се предпидват лекарства, спокойно можете да съставите рецепта от здравословна музика, която да въздейства върху патологично звучащия тон и да го хармонизира...

Желая на всички приятен, красив и светъл ден! :whistling::yinyang::whistling:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Някога, в далечното минало, мъжът е предавал слънчевата енергия, а жената - земната. Мъжът е пял сопран. Сега е точно обратното. Мъжът предава земната енергия и пее бас, а жената предава слънчевата енергия и пее сопран.

Движението на сопрана е надолу, а движението на баса е нагоре. Движението на тенора е нагоре, а движението на алта е надолу. Образува се цял един кръг. Това колело се движи.Сегашните музиканти нямат тази представа.

Басът е магнетичен, а сопранът е електричен. Любовта е енергия на сопрана, а обичта - на баса. Любовта е слънчева енергия, а обичта - земна.

Здравейте! Дано да не е много глупав въпросът ми, но не мога да разбера за движението на това музикално колело или кръг!? :unsure:

Благодаря Ви предварително! :)

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

:) Музиката в нас звучи, нали ?!

:v: Български деца могат да участват в конкурс за класическа музика

Краен срок: 10 март 2006 г.

Идеята е провокирана от Моцартовата 2006 година. Самият композитор е смятан за дете-чудо. Конкурсът е в рамките на спонсорски културен проект на Виенския симфоничен оркестър. Кандидатите трябва да изпратят видеозапис с изпълнението си, който може да е направен и в домашни условия. В надпреварата може да се включат певци и изпълнители на класически инструменти. Единственото условие е кандидатите да са на възраст до 12 години. http://www.ogra.com

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:) Музиката си звучи, пък който много бърза :1eye: мъничко греши - моля простете , но това е положението - грешка - поправка!

Страницата е http://www.orga.com/index.php The Smart Card Integrator

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Сега, както и да ви се представи окултната музика, трябва образец, не само да ви се говори за нея.

(Учителят свири с цигулката, а осемте братя пеят първия мотив:)

„Сила жива, сила жива,

Кажи ми, кажи ми:

Где вода извира...“

Сега ще кажете: „Какъв е този мотив?“ В този мотив: „Где вода извира“, ние търсим къде е изворът. И този, високият извор, като слиза, какво прави? Нали играе, скача между камъните? От там, от тия звукове ония овчари са създали своята музика. Туй тропане у българите е от звуковете на водата, която скача.

(източник)

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

"Първото нещо, като влезете в Любовта, да влезе чистотата, да бъдете чисти. В Любовта след търпението се изисква и чистота и след чистотата се изисква и приложение. Та тези трите са нужни:търпение, чистота и приложение. Ако тези три неща вървят заедно, много неща биха се постигнали. Ще се събуди един импулс.

Музиката е един метод от невидимия свят за възпитание на човешката душа. И трябва да пеете. Единствения начин, чрез пеенето може да внесете нещо в душата си. Той е един език. Трябва да се учите. Той е един език на Небето. Трябва да усвоите музикалния ритъм. Вие казвате:”Остаряхме”.Като остаряхте, не пеете. А пък искате да ви обичат. А пък Любовта без пеене, няма приложение. И свободата без пеене няма приложение.

Та музиката, пеенето, трябва да станат у всинца ви нещо постоянно. Някой път казвате:”Бог е Любов”. Че когато аз казвам думите „Бог е Любов”, всички тъги и скърби от мене трябва да се свалят и аз трябва да ес намеря веднага в една празнична дреха, чист и радостен и да мисля, че съм господар. И повече няма какво да ви утешавам. Скръбен сте. Като дойда у вас и като кажа:”Бог е Любов” и като изпея песента, всичката ваша скръб ще се стопи. И ще ми кажат”Какво ми стана, като изпя песента”Бог е Любов”? Ако ние бяхме знаяли как да пеем песента „Бог е Любов”, то , като отидем при някой болен, ще му запеем тази песен и той ще оздравее. Сиромах е: като му изпеем „Бог е Любов”, богатството ще дойде. Обезверен е:като изпееш песента „Бог е Любов”, ще му дойде вяра. Магическа пръчка е това. А пък сега пеем „Бог е Любов” и нещастието остава." (Източник:Вечният порядък,Търпение, чистота и приложение, стр.711)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Музиката е нещо прекрасно. Тя ни кара да забравим проблемите си, да си спомним хубавите мигове в живота и да се отпуснем. Тъй че съм съгласна с всички!

Аз също. Особено, когато се научим и да пеем.

Наистина пеенето е много силно възпитателно средство и: "Който пее, зло не мисли".

Учителя е държал изключително много на изучаването и пеенето на окултните песни и песните на Паневритмията като най-силно средство за трансформиране на отрицателните енергии в положителни и хармонизиране с енергиите на природата.

"Музиката е необходима за мисълта, както храната за стомаха. Без музика и хармония, човек не може да мисли правилно. Щом не може да мисли правилно, той не може да има никакви постижения. Можем да кажем, че музиката е необходима за ума, за душата и за съзнанието на човека. Тя разширява съзнанието, повдига духа, облагородява душата и помага на мисълта. Както музиката влияе на мисълта, така и мисълта влияе на музиката. Мислете право, приемайте само чисти мисли, за да пеете и свирите добре.

Дръжте в ума си трите думи- работа, музика и мисъл, за да бъдете във връзка с разумния свят.

(източник: "Работа, музика и мисъл", лекция от Учителя, държана на 20 юни 1930 год.)

"Аз бих желал всички мои ученици да знаят да пеят и да свирят. Ако не могат да свирят, поне да знаят да пеят. Онези, които не знаят да пеят, ще бъдат само слушатели, оглашени, но ученици без музика не могат да бъдат.Всеки от вас трябва да знае да пее! Запитват: Няма ли изключение от това, защото има братя и сестри, духовно издигнати, които не знаят да пеят и да свирят? - Все им липсва нещо, все им липсва едно благородно чувство. И тъй, ние ще употребим музиката като кредство за възпитание."

(източник: „Беседи, обяснения, упътвания” 1922г, второ фот.изд., стр.189)

"Искате да станете музикални, да разбирате музиката, проектирайте ума си към двете страни на този ръб, над краищата на веждите. Като продължавате около година тези опити, ще обикнете музиката и ще се зароди във вас желание да пеете. Някои мислят, че музиката е отвън.Не, тя е вътре. Господ казва: ”Аз съм посадил семенцата, ти ще ги поливаш и музиката ще дойде."

(източник: "Беседи, обяснения, упътвания" 1919г, второ фот.изд., стр.75)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Бях на концерт в чест на Петър Димков тази вечер и съм много впечатлен! Всякакви изпълнители от малки деца до стари хора - и всички много даровити и искрени. Стопи ми се голяма част от песимизма за бъдещето на тоя народ, а върху другите хора като гледам какво беше въздействието... Някой друг да е ходил - да сподели?

Link to comment
Share on other sites

Съжалявам, че не се разшумях тук предварително за това събитие, аз самият не бях сигурен дали ще мога да остана, че имах и други работи по това време, но като видях каква е атмосферата, СМС-нах където трябваше и изключих звука на Джисиема, в полза на другия Звук...

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...