Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Религията на XXI век - коя или каква трябва да бъде тя?

ISTORIK

Recommended Posts

:3d_053:

Беинса Дуно  не  създаде Общество Бяло Братство, защото знаеше докъде ще стигнат нещата. Беше отправил и предупреждението: „Ние няма да правим от учението църква. Ако някой се опита да направи църква, аз ще я разруша. Ако от моето учение направите религия, аз ще я разруша. Религията е мъртва черупка, в която влизат само тия хора, които няма какво да правят. Те вярват във формите на нещата --  „Учителят, Лечителят, Пророкът“, т.1, Непослушание; Неделни беседи, София,20.03.1927 г., „Кротките“.

--И още: „Религията е човешко дело, един санаториум, една болница за болни хора. Религиозният е вързан като кон на ясла. Той може да се движи напред или назад, наляво или надясно, доколкото въжето позволява. По-далеч от въжето не може да отиде. Най-после религиозният казва – такава е съдбата. Такава е съдбата на  вързания  кон, но не и на свободния ”---- Неделни беседи, София 04.05.1919 г. „Изгряващото слънце“...

-- Учителя дойде в България и българите носят пряка  отговорност  за съдбата на излъчения чрез него импулс. „Когато говоря Истината, в Името на Христос я говоря. Горко на онези, които се противят на тези Божествени Истини [ Неделни беседи, София, 08.01.1922 г., „Целувание не ми даде“ ] ” – гръмовно изрече Беинса.

-- „Важният въпрос е: поставихте ли Христа на  Неговото  място? Аз  не съм  ви казал мене да поставите на Христовото място [ Неделни беседи, София, 24.02.1924 г., „Що е това?“ ] ” – още по гръмовно викна Учителя!!!

--За да поясни: „В себе си тъй ще кажете: ние сме ученици на Великото Всемирно Бяло Братство, на което Христос е  глава ! Днес проповядвам за живия Христос, Който ще проговори чрез хиляди уста. На Христовата мисъл се гради положителното и устойчивото в сегашната култура, на Христовата мисъл се дължи и културата, която ще дойде в бъдеще. Християнството в бъдеще има да преживява своя златен век. Мислите ли, че Христос няма да постави в действие Своето Учение? Няма в света никоя сила, колкото мощна и да е тя, която да противодейства на Христовата Сила. Аз казвам: ако сегашният свят не приеме Христово Учение, ще има сто милиона християни разпнати на кръст.  Разбирате ли добре това ? Защото Христос сега иде и ще се отворят – както е казано – книгите на живота, и ще бъдат съдени хората, дали заслужават да влязат в Небето. Ще се даде всекиму това, за което е достоен. Затуй Христос се обръща към вас и ви казва: „Един е вашият Учител – ХРИСТОС”. От всинца ви искам да запомните този Учител, Който е дошъл преди 2000 години да ви изкупи от греха. И да Го  търсите [ Общ окултен клас, София 17.06.1923 г., „Вяра и съмнение“; НБ 18.02.1917 г., „Познание. Самопожертване“; НБ 02.03.1930 г., „Както светът идва“; Сила и живот т.1 „Великден“; Изгревът т.17, Учителя Дънов за религията, духовенството и религията; НБ, 20.12.1914 г., „Учителите“ ] ”!...

-- „Няма друг между Бога и човека, освен Христос. За Христа се дръжте и Той ще ви въведе.  Единствено  Неговото Учение носи общочовешка идея и принципите на бъдещата култура, затова от невидимия свят е  предначертано  да стане в бъдеще общочовешка култура [ Акордиране на човешката душа. т.1 София: Бяло братство. 1999, „Право на Божествения Дух“ ] ”. 

-- „Че Христос е страдал преди 2000 години, Той е забравил тези Свои страдания, даже и не ги споменава, но Христос като гледа съвременното човечество, в Душата Му се заражда една тъга, че тези хора, които са живели вече 2000 години след Него, не са се възползвали от Неговата опитност и не могат още да вървят тъй, както трябва. Една тъга се вижда по лицето на Христос, малко замислено е, не е така весело [ Неделни беседи, София 13.12.1925 г., „Откъде ида“ ] ”...
Линк към коментар

• 2 years later...
  • Отговори 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 5 months later...