Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Не мога да се справя сама


Recommended Posts

Здравейте !

До преди няколко дни смятах , че мога да се справя с това сама , но не мога ....

Ще се опитам да разкажа нещата подред и по-кратко. Всъщност мисля , че проблема тръгва от някъде , но не мога да разбера точно от къде.

- Преди 5 години направих аборт , защото трябваше ...

- Преди 3 години дядо ми почина ( в деня в който разбрах пътувахме натам и не можех да пролея една сълза , а исках ... видях го и го прегърнах и се вцепених .... избягах )

От тогава всчкаш живота ми тръгна надолу и не спирам да страдам ...

Все има за какво да рева и тревожа . Малко след погребението на дядо ми ( тъй , като от страна на баща ми няма никъкъв интерес той до някаква степен заемаше мястото му ) разбрах , че любимият ми звъни на бившата си и търси контакти с нея. Следваха лъжи , рев , измъчване... В крайна сметка стигнахме до това , че той иска да е с мен , аз с него . Затваряме страницата и започваме нова ... до колкото е възможно , но се оказа почти невъзможно, не спирам да поставям думите му под съмнение и да се караме непрекъснато все за нещо .

После забременях с трудна бременност ( все мислех , че е такава , заради аборта) Роди се малката ми кукла и разбрах , че мой приятел е починал от рак ... Последва и смъртта на бебето на една позната, после друга роди преждевременно бебче .... пак тревоги .. . Последва смъртта на баба ми... Все причини , които да не ми позволят да се зарадвам на детето ми. Гледах го как лежи до мен и плачех , че някой страда и аз сякаш бях виновна ,за това , че съм щастлива , че имам тази малка , прекрасна кукла... И незнам как , но се събудих една суртин с мисли за края на света ...Пуснах ТВ и там говореха за това , реших да седна да чета в интернет , защо така се впрягат хората за тази 2012 ?!? И от тогава ( 1 година ) не спрахя тревоги от рода на : "Сега защо вали ? А защо не вали ? Магнитни бури ... Наводнения ... Земетресения .... Катастрофи , Рак , Смърт .... Дали това не предвещава края ... Ами ако са прави ... " Всеки ден , всеки час .... живея във филм на ужасите , в страшен кошмар . Само мисли за смърт, които ме карат да се вцепеня ... Нямам сили за нищо , освен това да мисля за края ... И сега като станаха двете земетресения не мога да спя ... Стряскам се при най-малкият шум ...Не мога да вляза в банята и да затворя вратата ... Всичко се люлее.. Не излизам , не се срещам с хора , освен с роднините ми вече втора година... Не ми се излиза , не ми се прави нищо, главата ми е празна... Незнам как да постъпя , нито какво да правя . И ако до преди няколко дни смятах , че мога да се справя , вече знам , че не мога и измъчвам себе си и всички около мен.

Моля Ви помогнете ми :( Детето ми ще порастне и аз няма да знам как... Не се отделям от нея , но не и давам това , от ковто има нужда . Сигурна съм...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Докато ви четох, в съзнанието ми изплуваха психологични термини, като орално-ригиден характер, емоционална недиференцираност, несигурна амбивалентна привързаност... Те обаче на вас не биха говорили много, затова ще преведа на човешки език! :)

За преживените от вас смърти на близки, несполуките на приятелките ви с децата и т.н. Всички преживяваме допир до смъртта! Всички! Въпросът е КАК реагираме, какво ни кара да я виждаме като нещо ужасно, вместо като естествена част от играта на живота?! Какви наши представи, визия за света и живота, характерови заложби и начин на мислене ни карат да се ужасяваме при вида на естествената смърт (тук изключвам насилствената, разбира се...)?!

Ето страховете ви - от смъртта, от изоставяне, самота и провал, недоверие в живота, очаквания за катастрофи и злополуки, от които се защитавате с отчаяно вкопчване в его контрола на предъвкващо мислене, нащрек и напрегнатост, защитен според подсъзнанието ви негативизъм и черногледство, вина при преживяване на радост и самозабрана за такава - защото ако има радост, се губи псввдо-защитният контрол, което ви ужасява и съответно реагирате като зайче с наострени ушички, изцъклени очички, душещ за опасност нос, готово за бягство и непозволяващо си отпускане. Тоест външно пробвате да сте силна, да преборите сянката си, но за съжаление това е най-сигурният начин страховете в нея да нараснат още и още. Според скромното ми мнение имате нужда от промяна на стратегията. От анализ, осъзнаване на ставащото в ума си, от посрещане на страховете и приемането им, от допускане на факта на собствената слабост, което именно би ви направило силна... Имате нужда да се научите да пускате контрола и скачате в субективното си страхово чувство на провал и смърт, за да разберете, че именнно тогава политате творчески и се раждате за смелия си спокоен живот! Имате нужда да се научите да спирате препускащия си ум, при което страховете от подсъзнанието ви директно изплуват и започват да се стапят в безкрая на потенциала ви! Потърсете психотерапевт!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте Pepeto,

Писмото Ви ми звучи малко като филм, или театрална постановка.

Още в началото на писмото усещам чувство за вина от аборта, който е трябвало да направите. Също така ми се струва, че не чувствате сигурност в живота си, от партньора си. Светът около Вас сякаш се сгромолясва. Притесни ме малко това, че говорите за дъщеря си като за "моята малка кукла", Вие сама казвате, че не й давате това, от което има нужда. От друга страна, когато човек вече има деца като че ли страховете му се увеличават, става по-отговорен, притеснява се за повече неща, при Вас разбира се това е прекалено. И аз мисля, че трябва да потърсите по-скоро психотерапевт, с когото да обсъдите в детайли всичко, което Ви притеснява, отношенията с близките, това което Ви липсва, Вашите страхове, ще се почувствате по-добре, ще намерите сили за живот, ще усетите пак радост от живота, ще се радвате на детето си, на всеки миг с нея, защото сега предполагам Ви е трудно да играете, да откликвате.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, аз незнам точно в коя тема да споделя проблема си, но напоследък имам парене и топлина в задната част на главата, които ги получавам дори когато съм в хладно помещение или пък навън, когато е хладно да речем....незнам какво е това усещане, но много ме плаши....Ако някой може да ми отговори дали става въпрос за нещо сериозно...или???

Аз съм с типични за ПР и Вегетативна дистония оплаквания, които се редуват по степен и сила и период...но сега напоследък ме мъчи това парене ....изтръпване ли е?какво е?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, Маями!

Преживяването ви е типично за състоянието ви. От здравна гледна точка е безобидно. Дължи се на т.н. мускулни брони, стягания в тялото и плитко дишане, които покачват напрежение отзад в главата. Тези брони пък се дължат на характерови движения, върху които се работи в процеса на психотерапия!

Пожелавам ви любящо смирение!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви г-н Баев за бързия отговор!

Исках само да разбера тази топлина в главата , дори когато съм вътре....нормална ли е за състояние на тревожност, в каквото съм аз, защото който и да попитах за този симптом, става дума за хора с ПР...казаха, че не са го изпитвали и се притесних?

Моля ви , дайте ми съвет как да се отърся от този проблем....в малък град съм и тук психотерапевти няма, а мен ми иска някой който е специализиран с ПР...да ме лекува, а тук такива няма....възможност за пътуване нямам!

Линк към коментар
Share on other sites

Съвсем нормален симптом е именно при повишена тревожност. Повечето хора, с които работя, го имат. Напълно обикновено и дори приятно преживяване е! В йога системите практикуващите дори се учат специално да изтеглят енергия в това място. В даоската йога се нарича "нефритената възглавница"... :)

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...