Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Коя е най-езотеричната наука?


Recommended Posts

  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Има много езотерични науки и не мисля, че има измерител по или най-езотерична. Но най-комплексната и обхватната, до-голяма степен систематизираща всички е Астрологията - наричана от някои Царица на Науките. Няма област от човешката дейност и бит, няма природно явление и закони, светлина върху които Астрологията да не може да хвърли.

Link to comment
Share on other sites

:D:D И аз си мисля нещо подобно - че в езотериката няма най- и по- :D

За да сравниш нещата, трябва да ги отделиш и съпоставиш.... да делиш неделимото? Не ми се струва възмущаващо, а малко наивно.... :D

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

За да влезе някой в рая трябва да е невинен като децата!

Има ли зададен от човека въпрос,които да не е наивен?

Тази наука е математиката!

Link to comment
Share on other sites

наука: съдържа Истина

езотерична: за човешката Душа и Бог

състоянието Нирвикалпа Самадхи и методът да се постигне, Йога

:thumbsup:

Но не само йога дава крайното духовно извисяване! ...Но да, йога е един от ной-добрите методи! Това е мое мнение.

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Според мен въпросът е чудесен. В него има много заряд.

"Най-езотеричен" значи, кое е най-истинното знание, това, което стига до същността на битието. "Най" звучи смело, то не е толкова градация, колкото мисъл за далечина, чувство за дълбочина.

Възможно ли е да има езотерична наука? Защо не. Така ще си спестим лудориите на някои езотеристи. Науката е преди всичко малко дисциплина.

В шиизма има едно разбиране за "гайб", това е окултацията на една същина. Разбира се същността по природа си е скрита, но "гайб" е очарованието на скритостта. Философията на шиизма се състои в един копнеж по откриване на езотеричното/батин/. Но разбулването не е просто движение по премахване на воала на екзотеричното, под което се крие езотеричното. Не, разбулването/парусия/ е търсене на езотеричното в езотерично в езотеричното...

Според мен най-езотеричната наука е умението да не спускаме по плоскостта на безчетните отговори. По-полека, с търпение. Най-езотеричното е дъно, под което има пространство, което пък си има свое дъно, под което пък ново пространство, то на свой ред...

Link to comment
Share on other sites

Здравей ,latina!

Колко ли пари шеше да струва физиката без това мъниче-математиката?

Видях и верни неща:

-"В началото бе словото...!!!"-Какво ли са искали да ни кажат древните автори?

-"Най-езотеричен" значи, кое е най-истинното знание, това, което стига до същността на битието" В този случа само бих разширил битието до размерите на вселената -към безкрайно голямото и безкрайно малкото.

Link to comment
Share on other sites

"В началото бе словото...!!!"-Какво ли са искали да ни кажат древните автори?

Не знам какво са искали да кажат, но като филолог мога да твърдя със сигурност, че информацията (благодарение на която енергията се "трансформира" в материя - да ме простят физиците за невежеството... :harhar: ) стига до човешкото съзнание с помощта на знаковите системи. Знаковата система от най-висш порядък, благодарение на която се формират възприятията, представите и мисленето ни като цяло е ЕЗИКЪТ , т.е. СЛОВОТО (да ме простят математиците, но това го е описала и доказала науката на име СЕМИОТИКА ).

Може би древните под СЛОВОТО са имали предвид ИНФОРМАЦИЯТА?

Link to comment
Share on other sites

"В началото бе Словото:... Това е Живото, Творческо Слово Божие и нашето слово е още далеч от Него, но едновременно с това и връзката с Него.

...И Словото стана плът...- сещате се къде се казваше това и за Кого става въпрос.

Висши, Божествени Учители - като Христос и Учителя - дават Живо Слово, идещо от Божествения Свят. Думата "живо" в случая е ключова за размишление и ... усещане...

Link to comment
Share on other sites

Здравей ,latina!

Колко ли пари шеше да струва физиката без това мъниче-математиката?

Не е възможно математиката да даде картина на света като физиката, както и на дълбоките му скрити от нас тайни, чиято територия /засега/ е езотериката/която пък наука ли е изобщо в общоприетия смисъл/. Физиката само с качествени формулировки без математика не може, но си мисля, че математиката не би растяла и не би се развивала, ако физиката непрекъснато не я подтикваше с предизвикателства да се опишат количествено все по-нови и по-сложни явления. Кое е по-важно - логичното устройство на машина или точното й изпълнение? Без идея няма изпълнение, е, и без точност също. Все пак идеята предхожда изпълнението и няма смислено изпълнение без идея. Ако физиката е творецът, математиката е майсторът. Дали пък не са майстор и калфа? Нека бъде мир - двама братя, единият по-прозорлив, другият по-работлив?

Да уточня, че обичам математиката, ама физиката си е царица на науките за мене. Математиката да не се цупи обидена, ами да помага за общото благо. Най-добрите математици си падат малко физици и най-добрите физици си падат малко математици. Все пак двама царе на трона са множко... ;)

Link to comment
Share on other sites

:dancing yes: Бързо вариантче...нали е казано - издумано...

НАЙ - големият от вас - ще бъде вам Слуга...че и с науката МАТЕМАТИКА може би е така :hmmmmm:

А относно НАЙ НАЙ НАЙ-кането - състезаване/ съревноваване / "конкуренцията" или пък анализ / проучване / сравняване :D то си е от Ума / Егото , а умът си е ограничен :smarty:

Що ли ми се струва, че Има само една НАУКА и тя е във властта на Абсолютния Дух - нали ТОЙ ни УЧИ чрез Любовта :) на всичките разни неща :smarty:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

- Кой е отговорът на най-големият въпрос за Живота , Вселената и всичко и останало ? - попитали хората /или по-скоро техни разновидности / :D от книгата

" Путеводител на галактическия стопаджия "

Отговорът : 42

- казал най-мъдрият , най- големият , компютърът на компютрите в цялата вселена

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D :

Мисля най-важен е личният индивидуален отговор , който всеки един човек може да даде на тази Земя .

Личният, безспорен и непрекосновен отговор на всеки един от нас .

ЗА живота , Вселената и Всичко останало . ....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

"Архитектурата" :dancing yes:

питайте, Хирам от Тир

питайте, който е да е херметик

питайте, който и да е алхимик

защото Бог е архитект на света

Edited by Екая
Link to comment
Share on other sites

"Архитектурата"  :dancing yes:

питайте, Хирам от Тир

питайте, който е да е херметик

питайте, който и да е алхимик

защото Бог е архитект на света

:) дааа...не бях се сетила за Архитектурата :sleeping: тя обаче не е ли резултат/следствие...на Майсторско Съчетаване :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всички видове изкуства са и наука и са основани на езотериката . Аз мога да я видя във всеки един цвят и форма , знание за енергия , свят и Вселена , съдържа всяка една форма на изкуство . Това е бъдещата форма на комуникиране между хората . Творейки те ще говорят със себеподобните си и с по - висшите и с по - низшите . :)

Езотериката ще бъде официалната наука . Нещо такова очаквам да се случи , защото тя и в момента се съдържа във всички науки , просто повечето хора недоглеждат в дълбочина .

Но истинските учени , знаят прекрасно малката и същевременно така гигантска крачка , която очаква човечеството .

Всички отговори ще бъдат достъпни , отворени файлове с достъпна информация , но тогава ще имаме други търсения и въжделения със сигурност .

Много по - "разумни " търсения и въжделения , свързани с духовното ни отцеляване . Ех , аз пак се отплеснах . :angel::feel happy::)

Edited by Инатари
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Но приятели, какво означава "наука"? Дали честата употреба на тази, а и на ред други думи тук означава, че имаме едно и също предвид, когато ги дискутираме? Ами че някои употребяват този термин в смисъл на "проверен, опитен метод на познание", което лесно може да се прехвърли от външната, обективна страна към вътрешната - езотериката. Други имат предвид, че науката е експериментално-логически метод, отнасящ се единствено до външното изучаване на света и затова недоумяват защо изобщо я намесваме, когато става въпрос за езотеричното. Определено физиката и други науки подтикват да си задаваме по-дълбоки въпроси, но ми се струва, че някои от нас са склонни да преувеличават степента на същинска духовна реализация на физиците и на онези, които им се възхищават. Доколкото изобщо е възможно, най-езотеричната наука трябва да е що-годе смислена част от самата езотерика, т.е. да разкрива законите, перспективите и методите на духовната еволюция, условията за развитието, опасностите при нерахмоничното израстване и най-сполучлвите "лекарства" срещу тях...

Link to comment
Share on other sites

Да, въпроса изисква осмисляне на науката и езотериката едновременно и за целта е нужно да се дефинира обща база за двете направления. Без съмнение това е човекът с неговите две основни способности: да мисли и да чувства. Има много илюстрации на тези дадености (например полукълбата на мозъка е базисна такава), но ще ги пропусна поради липса на време, а и всеки може да потърси в мрежата.

Чувствеността е по-стара, по-развита, по-пълноценна и като резултат - по-лесна за изява. Мисловността е значително по-млада, появява се в зародиш едва при най-висшите бозайници, все още е много далече от пълното си развитие (сега хората използват около 5% от умственият си потенциал). По тази причина мисловността е все още частична и неефективна, благодарение на външни инструменти (компютри например) тази ефективност може да се увеличи, но само екстензивно. Мисловнността е още значително по-бавна, изисква специални условия и усилена тренировка.

Абстрактното мислене е изява на що-горе развита (т.е най-малко средна) мисловност, а мистичното изживяване на реалността е изява на развита емоционалност. Науката е събирателен термин за конкретните и методологични резултати на колективната абстрактна мисловност, а езотериката на резултатите на мистичното изживяване, което е предимно субективно. Явно е, че те не могат да бъдат обединени по друг начин освен в осмислянето на пълнотата на човешкото съществуване посредством мисловността и емоционалността. Те насочват човека навън, към заобикалящият го материален свят (мисловността), и навътре, към духовните му измерения на съществуване. Следователно научното познание лесно може да се предаде информационно и да бъде оценено обективно, мистичното не. Това води до тяхното често противопоставяне от тези от хората които не са се развили хармонично.

Така че отговора на въпроса за всеки отделен човек се определя от пълнотата на неговото съзнание. Тя е резултат от много фактори и те трябва да се познават за да може да бъде оценена. Болшинството от хората се самооценяват спрямо средно-статистическите критерии на обществото (или групите) в което са включени. В този смисъл следва че нивото на мисловността и емоционалността на тези общества (групи) определя коя от областите на науката се доближава до тяхната духовна реализация.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Доколкото изобщо е възможно, най-езотеричната наука трябва да е що-годе смислена част от самата езотерика, т.е. да разкрива законите, перспективите и методите на духовната еволюция, условията за развитието, опасностите при нехармоничното израстване и най-сполучлвите "лекарства" срещу тях..."- цитат - Добромир .

:) напълно съгласна . Ето тук вече има някаква мисъл ,плодоносна .

Ако тръгнем оттук да помислим малко по нататъка , ще открием много много неща , със сигурност . :smarty::sorcerer:<_<

Edited by Инатари
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

За мен най-егзотичните науки това са Физиката, Математиката и Философията.

Въпроса коя от двете дисциплини е по-важна физиката или математиката е безмислен, защото физиката изучава вселената, материалният свят като цяло и отделните явления и предмети в него на най-голам и малък мащаб. В ОСНОВИТЕ СИ СВЕТЪТ Е МАТЕМАТИКА. Всичко във Вселената може да бъде изразено с математически формули. Математиката е начин за разума да обхване и разбере света чрез логика.

А философията обръща погледа си към човека, и си задава въпроса "Какво е човека в безкрая". Какво е и каде е мястото на това малко създание застанало по средата на две бездни на две безкраиности, всичко и същевременно нищо спрямо тях.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...