Jump to content
Порталът към съзнателен живот

намалено сексуално желание след раждане


Recommended Posts

Здравейте, най-накрая събрах смелост и реших да споделя проблема си, който ме мъчи напоследък.... Да започна с това, че преди 1 година и 8 месеца родих второто си дете на 39 г. Споделям това, защото може би това е причината за състоянието ми в момента.  След раждането доста неща се промениха за мен -чувствам се доста изнервена и уморена. Мислех, че с времето нещата ще се оправят,  но напротив... задълбочават се. С партньора ми имаме страхотни отношения,  обичаме се,  но при мен желанието да секс и ласки много намаля и на моменти направо аз не мога да се позная.... толкова различна съм станала... Това състояние не е характерно за мен,  да не желая близост с човека когото обичам... При него не е така, неговото желание е било и все още е много силно. Той иска непрекъснато да правим секс, предразполага ме и понякога се получава страхотно...т.е. даже аз да нямам желание той ми помага,  възбужда ме и тогава всичко е наред.. правим страхотен секс... Но винаги в него е инициативата. Ако зависи от мен може дълго да не правим секс.. Защо е така, не мога да си обясня. Просо нямам вътрешна потребност в момента от това... Липсата на желание не е конкретно към мъжа ми, а по принцип....  Просто тялото ми не реагира на възбудата, не е вече както преди...Мислила съм за причините и съм чела доста - от намаляване на хормони след раждането, депресия след раждане,  стрес, гинекологични проблеми и даже на период преди менопауза... Възможно ли е това да е причината и при мен?  Иначе се чувствам здрава, само доста по-изморена от преди. Понякога вечер след хранене получавам някакви стомашни неразположения и болки... Нямам поставена диагноза за това, лекарите те откриват нищо и казват, че е нервен стомах.... Е точно тези проблеми вечер понякога ми убиват желанието за сексуално общуване... Когато не се чувствам комфортно и във форма не ми е до нещо... Но как да обясня това на мъжа ми,  той си мисли, че те го желая вече или че не го обичам. А най-лошото е когато се съмнява, че си имам любовник.... Смешно е при моето намалено либидо и любовник.... За това ви моля за съвет и напътствия при какъв специалист да отида, за да бъда пак каквато бях....

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Кате, добре е да направиш хормонални изследвания, за да разбереш какво е състоянието там.

Хубаво е да обсъдите това положение със съпруга си, за да не се създава допълнително напрежение и излишна тревожност, която за теб няма да е от полза. Няма да ти се отрази благоприятно, а бих казала че ще ти натрупа напрежение и агресия, ако решиш да продължиш старите взаимоотношения със съпруга, само за да не се чувства той зле.

След раждането има най - общо три проблемни психологични състояния - следродилна тревожност, следродилна депресия и следродилна психоза, няма как да говорим за последното, защото нямаше да си пишем в момента. Депресията се определя с психотерапия. Тревожността е характерна за първите месеци след раждането, но за да си сигурна дали в някое от тези състояния е причината е необходима психологична консултация.

Друг е въпросът за честотата на интимния контакт, след раждане желанието за секс при жените намалява в следствие на редица съвсем естествени фактори - натрупана умора, възстановяване на организма, емоционална преумора и др. Това не означава, че има проблем, просто биологичния ритъм в женския организъм се променя. Той се нагажда към ритъма на детето, често денят и нощта се сливат. Това води до физиологично объркване и време след това за възстановяване. Продължителността на този възстановителен период е строго индивидуален. Зависи от възрастта, начина на живот, поредността на детето. 

Ако желанието за секс между двамата партньори се разминава, това също не е физиологичен проблем. Възможно е при мъжа честотата да е  ежедневна, но това че жената е в ритъм 2 пъти седмично не е задължително проблем при нея. Просто е необходимо време и разговори, за да влезнат партньорите в нов режим. 

Относно стомашните проблеми, ако правилно съм разбрала са обикновено вечер след хранене. Възможно е това да е връзката с напрежението което изпитваш от предстоящото желание на съпруга, за което ти не си готова, но и нямаш смелост да отхвърлиш. Тялото реагира по този начин.  Тук е важен и първия сексуален контакт след раждането, последователното увеличаване на половите контакти е важен момент, страх, стрес, притеснение, може да е съвкупност от няколко неща.

Говорете за тази новост в твоето тяло. Дай си време, за да усетиш новия си биологичен ритъм, не прави нещо което не желаеш, дай време на тялото си да се възстанови.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Наистина трябва да изследваш хормоните си.Не само половите, но и тези на щитовидната жлеза.

Едва тогава може да коментираме ситуацията.

Хубав ден!

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за бързите отговори... Съветвате ме на първо време да проверя хормоналните си нива, но понеже ще ми е за първи път не зная към какъв доктор да се обърна... Към гениколог или ендоркинолог? Преди време споменах на една гениколожка за проблемите си и че често получавам циститни неразположения (често и след секс) и тя ми каза, че е добре да започна да вземам някакви противозачатъчни хапчета и да си уравновеся хормоните си... Но така и не ми направиха изследване на тези хормони... Аз противозачатъчни не съм пила и не знам дали наистина те ще ми помогнат, при все че имат и доста странични ефекти.. Колкото до разговори с мъжа ми сме провеждали доста на тази тема. Той иска да ми помогне и да ми влезе в положението, макар че му е трудно да повярва, че едно раждане може толкова да ме промени... Разбирам го, все пак е мъж и тези неща са му много далечни и неразбираеми... Но проблема все пак си остава и аз самата искам да разбера причините и ако мога да ги отстраня.. Казах и преди, че това състояние в което съм в момента не е характерно за мен и ме измъчва... Да оставим на страна непрекъсната преумора и черногледство в което съм изпаднала...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

 

Удачно е да посетиш личният лекар.Трябва ти направление за ендокринолог. Може и направо да отидеш при такъв специалист, но тогава трябва да си платиш консултацията и изследването. Пиши за резултата.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...