Jump to content
Порталът към съзнателен живот

072. Господаруване и слугуване - Рилски беседи, 16.08.1940 г.


Recommended Posts

Сутрешен наряд

1. Химни на Слънцето
2. Молитва към Великото съзнание
3. Беседата "Господаруване и слугуване" - 
Беседа от Учителя, държана при седемте рилски езера, 16 август, 1940 г.
4. Песента "Бершид Ба"
5. Молитва на Духа свят
6. Песента "Благословен Господ"
7. Песента "Отче наш"
8. Поздравът на Братството

 

 

Вечерен наряд

1. Песента "Да имаш вяра"
2. Молитвата "Мисията на Учителя"
3. Песента "Вътрешният глас на Бога"
4. Формулата "Мир, Мир, Мир, Господи, просим, разумност, светлина и сила в умовете на человеците" (3 пъти)

 

Quote

Всички хора искат да бъдат щастливи. Щастието и нещастието зависят от господаруването и слугуването. Ако знаеш, как да господаруваш и как да слугуваш, ти ще бъдеш щастлив. Ако не знаеш, как да господаруваш и да слугуваш, ти ще бъдеш нещастен. Природата държи сметка за всичко. Един ден тя ще те пита: Как използва енергиите, които ти дадох? Ако си ги използвал разумно, ти ще бъдеш щастлив; ако не си ги използвал разумно, ще бъдеш нещастен. Ако носиш на гърба си товар, който ти подхожда, ще бъдеш щастлив; ако носиш товар, който не ти подхожда, т. е. не е по твоите сили, ти ще бъдеш нещастен. Ако дадеш място на любовта в себе си, ще бъдеш щастлив; ако не дадеш място на любовта в себе си, ще бъдеш нещастен.

Как изявява човек любовта си? Докато не е обикнал някого, той го храни; щом го обикне, заставя го той да храни хората. С други думи казано: когато обичаш, ти слугуваш; когато тебе обичат, ти господаруваш.

 

"Господаруване и слугуване"

Линк към коментар
Share on other sites

Критиката не влиза в хармоничния живот. Искате ли да се освободите от противоречия, дигнете се в свръхсъзнанието си и разглеждайте въпросите оттам. Какво представя справедливостта? Тя е качество на Духа. Тя има Божествен произход. Любовта, мъдростта и истината в човека трябва да се ръководят от справедливостта. В отношенията на хората от петата раса силата решава въпросите. Слабият трябва да се подчинява на силния. Между хората на шестата раса справедливостта ще решава въпросите. Превъзходството на човека над животните не седи в силата му, но в неговия ум. Има животни по-силни от човека, но човек ги е подчинил на себе си със своя ум. На физическия свят човек решава въпросите с ума си, а на Божествения свят – с прилагане.

 

Някои мислят, че, за да прилагат, са нужни условия. Условията са дадени вече. Нищо друго не ви остава, освен да прилагате. Не мислете, че всичко знаете. Като прилагате, ще видите, какво знаете и какво не знаете. В приложението човек трябва да остави себе си на последен план. Това значи: интересът на другите хора да бъде твой интерес.

 

 

"Господаруване и слугуване"

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...