Jump to content
Порталът към съзнателен живот

100.Самовъзпитание-беседа, държана на 2 август, 10 ч. с. 1942 г. София – Изгрев.


Recommended Posts

Утринен наряд

 


1. Песента „Събуди се, братко”
2. Псалом 117
3. Формула при изгрева на Слънцето: „Господи, да изгрее Слънцето на новия Божествен живот в моята душа тъй, както изгрява днес това велико Слънце на Новия живот в света! Благословен Господ Бог наш, Който праща Слънцето да се ползваме от Неговата Светлина и Топлина.” (3 пъти)
4. Молитва за Плодовете на Духа
5. Песента Той иде 
6. Беседа Самовъзпитание, 2.08.1942
7. Псалом 91 (песен)
8. Господнята Молитва

 

Самовоспитание - беседа на руски език

 

Вечерен наряд

 


1. Песента "Вечер, сутрин"
2. Псалом 112
3. Добрата молитва
4. Песента  „Киамет зену”
5. От „Завета на цветните лъчи” Сините лъчи „Вяра”
„Пътят на Истината избрах. Предай ни вяра! Вярвам, Господи!”;
„Сини лъчи” (55-56 стр.)
6. Формула: „За оня, който върви по Божия закон, всичко съдейства за Добро.”
7. Заповедта на Учителя
8. Формула на Братството

 

 

В 12. глава от Евангелието на Матея е важна думата „раждане". Като процес, раждането представя велик акт в природата, защото носи велики последствия. Раждането на човека, на мислите, на чувствата и на постъпките е свързано с известни събития. Тъй щото, раждането има смисъл, когато носи известни последствия и когато е свързано с известни събития. Вън от това, то представя обикновен процес, а ние не се занимаваме с обикновени работи. Обикновените неща са трици в живота. Следователно, дали човек ще отиде в рая или в ада, дали е бил богат или сиромах, това не е важно. Важно е той да бъде добър, умен и справедлив. Ако притежава тези качества, човек може да превърне и ада в рай.

 

Каква е целта на самовъзпитанието? – Да приготви човека външно и вътрешно да, създаде рай в себе си. Който е подобрил външните и вътрешните условия на своя живот, той се е освободил от ада, или, както казват, от пъкъла. Адът не е такъв, какъвто си го представят хората. Там живеят различни хора: учени и прости, професори, доктори, музиканти и др. И там се женят, раждат се деца и т. н. Ще кажете, че адът е място на вечен огън. Огънят не е лошо нищо. Огънят е играл важна роля при създаването на света. И доднес още той не е изгубил значението си. Страшно е, когато хората не знаят, как да се ползуват от огъня, и сами си създават нещастия с него. Страшно е, когато човек не знае, как да употреби храната, водата, въздуха и светлината, които природата изобилно му дава.

 

Като работи съзнателно върху самовъзпитанието си, човек дохожда до положение да се справя правилно с всички блага, които му се дават. Всички хора говорят за самовъзпитание, но едва сега те започват да разбират, какво всъщност е самовъзпитанието. Какво означава думата „самовъзпитание"? Тя е образувана от думите „сам и питая". Значи, човек трябва да дойде до положение, да се храни сам, да храни една мисъл, едно чувство или една своя постъпка. Човек не може правилно да се питае, ако няма обич към храната, която употребява във физическия, духовния или в умствения свят. С глагола „питая" е свързан глаголът „питам". Когато се храни, човек трябва да се запитва, каква храна да употреби и какво количество.

Самовъзпитание

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Човек се учи и от радостите, и от страданията. Страданието е метод за пречистване на човешкото сърце. Както водата в природата се пречиства чрез прецеждане и изпаряване, така и страданието подлага човешкото сърце на прецеждане и изпаряване, докато го пречисти. Тъй щото, сърцето се чисти и чрез радостта, и чрез страданието. Като се радваш, ще споделяш радостта си със своя ближен. Като страдаш, ще задържаш страданието си само за себе си. Ако постъпваш така, и в двата случая печелиш. Постъпваш ли обратно, да задържаш радостта си за себе си, а да споделяш страданието и скръбта си с ближния си, и в двата случая губиш. Който не разбира този закон, търси начин да стовари страданието си на гърба на другите. Това не е право. Страданието си ще даваш на Бога, а радостта си – на своя ближен.

 

 

Самовъзпитание

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...