Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Защо не съм уверена в себе си и вечно се чувствам като супер безинтересна жена


Recommended Posts

Здравейте.Накратко на 30 съм,хубава съм,имам обожатели,като цяло мога да кажа че съм харесвана жена,обаче вътрешно все се чувствам неуверена,че  не мога да привлека вниманието на един мъж,освен визуално.Все мисля,че не съм достатъчно интересна не умея да разговарям свободно в компания на мъж който харесвам.Постоянно се възхищавам на другите жени как винаги имат какво да говорят с който и да е и за каквато и да е тема и по скоро удобството и свободата с която го правят.Хората мислят за мен че съм общителна и аз може би всъщност съм,но усещам,че по скоро много мога да говоря като обсъждам или за работа неща или за отношенията на хората,но като цяло не се чувствам интересен човек и събеседник и естествено това рефлектира и на отношенията ми с мъжете.Постоянно се чудя как да се държа за да бъда по-интересна на дадения мъж или какво да говоря с него за да му стана интересна да ме търси пак и постоянно си задавам вътрешния въпрос какво да правя за да ме приемат сериозно,защото след като се запозная с някого много често мъжа или момчето с което общувам почва постоянно да ми намеква за сексуални неща,но не и по сериозно държание и аз като почна да се дразня че така се държат или обажданията намалят или спират.Искам да знам къде ми е проблема,защо уж съм симпатична а хората не ме възприемат сериозно и защо ме е страх,че винаги другите са по интересни от мен.И освен причините ме интересува как мога да си помогна,за да спра да изпитвам  тея съмнения и комплекси.И все се старая уж да ме харесат като много се усмихвам и някак си не го приемам много добре някой като се изкаже зле за мен

Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

Секса е нещо много, много сериозно.Щом има такива намеци, вие определено сте много интересна.Не променяйте нищо, дръжте се така, като се държите. Това е, при положение,че сте хетеросексуална, както личи от думите ви.

Ако бяхте хомосексулана, неща са други.Но, на нас мъжете ни е вродено, преди всичко да мисли за секс.И когато го предлагаме, значи ,, обекта ,, е интересен.

 

Просто, разсъждавате като жена, опознайте по-добре мъжете и ще разберете, колко напразни са тревогите ви.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Колегата е много прав!

 

А моят отговор: причините са вероятно заложени някъде в процеса на възпитанието, изграждането ви като личност и израстването ви. Добре е да се видят опознавателно, но това не решава нещата. Решава ги работа с вътрешния диалог, промяната на мисленето, някои хипнотични и нлп визуализации, с които се подготвя психичния "терен", подготвят се вече осъзнатите програми/ вярвания и ума ви за промяна като цяло - като старт, като подготовка за същинската работа. А тя започва с поведенчески експерименти, които дизайнирате с терапевта ви: 1) Излагане. Да, излагане, в което се учите на смирено прегръщане на изплуващите комплекси. програми. Така прегръщайки страховете си, те се топят като айсберг на планета с парников ефект... 2) преминава се към поведенчески експерименти, в които вече се заявявате смело... Успоредно с тези действени способи, в кабинета на терапевта ви в лична, а след това и в групова работа, тренирате социални умения: даване и приемане на комплименти, чуване спокойно на отказ, невинно даване на такъв и себезаявяване, нлп печелене на доверие и водене и т.н. и т.н. За няколко месеца се свършва много силна и променяща ви работа! 

 

Успехи в терапията ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за отг,но защо някак си не се успокоявам с това,че щом мъжете например ме възприемат като сексуален обект,а не като жена с която да излизат.Ще дам най пресния си пример,от много скоро се запознах с едно момче, в началото общуването беше денонощно,след това се видяхме пак беше добре,но от следващия ден,той почна да ми прави предложения не да излезем да се видим за по кафе,а директно ми каза ти много ми се дърпаш и все някакви намеци ама направо директни за това,че иска да правим секс само,какъв е проблема,че не желае дори да излиза с мен?След като му направих забележка че само за такива неща мисли,той и спря да се обажда и пише....другия пример мой бивш приятел който обичах и с който се разделихме защото той така пожела пак ме търси но не да оправим отношенията си ,а да му отида в тях на гости вечерта.Идеята ми е  това ме притеснява,защото аз харесвам и това момче и бившия съм го искала,но тея мъже не желаят нищо с мен освен сексуално.И после например обръщат внимание на пъти по зле изглеждащо момиче от мен и от там аз почвам да мисля какво ми има,защо уж съм хубава,работя престижна работа,не съм скучна насмята съм все,но кое е това нещо което ми липсва за да завладея един мъж за да иска да е с мен в сериозна връзка и да не предпочита винаги други пред мен.Това искам да си разбера къде греша къде ми е проблема и ако според вас не става сама да се с правя с това,да ми препоръчате човек към който да се обърна,защото и аз искам някой до себе си и да съм щастлива

Линк към коментар
Share on other sites

Всеки иска да има трайна и щастлива връзка.За целта, когато се запознае с някой, започва да се притеснява дали ще го харесат и за да получи одобрението на другия, започва да се се прави на нещо различно.Само че, другият също за да се хареса се прави на някой друг, в резултат  на което се получава един театър, в който, всеки играе ролята на някой който според него ще се хареса на партньора му. И така двамата живеят, женят се и ......ролята вече не им е нужна-тя ги уморява, нали вече другият е вече сигурен.Маските падат и всеки разбира, че ....човека за кого се е оженил е едни непознат.Тогава идва разочарованието и  обвиненията.Всеки обвинява другият, че се е променил, че вече не го обича, без да си дава сметката ,че и той е участник в този театър.

 

Това, една връзка да започне като чисто сексуална е, начин този театър да бъде избегнат. В една връзка в която и двамата знаят,че е, само за удоволствие, никой не си слага маска, тя е неангажираща, в нея всеки е такъв какъвто е, и шанса тя да прерасне в приятелство и любов е много  голям, защото всеки е себе си.Така разочарование не може да има и двамата може да изградят един щастлив брак. Не казвам, че това е задължително, но във всеки случай втория начин е много по-перспективен.

Линк към коментар
Share on other sites

Както казва Тодор, важно е да бъдеш Себе си! За целта обаче, е нужно това Себе да се уважава, обича, да си вярва, да имаш висока самооценка. Когато я имаш, чуваш абсолютно нормалните (за Бога...) сексуални намеци и предложения на мъжете като най-естественото нещо на света. Да, мъжете си искат и сексът им е важен - факт. Сега пречупваш тези им щения през ниската си самооценка, филтрираш ги изкривено и ти се струва, че така те пренебрегват и използват... Докато всъщност хората просто искат това, което природата им заповядва да искат. С това не ти казвам да си лягаш с всеки, който си поиска. Говоря за това, защото го споменаваш, но вероятно и в много други моменти при взаимоотношенията ти, които не са свързани пряко със секса, в теб се активират същите когнитивни схеми. 

 

Какво би станало, ако на тяхно място в теб живее дълбоко самоуважение? Тогава спокойно би се заявявала, с много чар и харизма, струящи от теб. Би разбирала мъжките желания, без непременно да се съгласяваш с тях, нито да ги приемаш като лична обида... КОгато емоционално си пропита от доверие в Себе си, виждаш света на човешките взаимоотношения ясно. Липсват пречупванията, които сега правиш през комплексите си. Ставаш щастлива жена, чаровница, която пръска чара и радостта си около себе си естествено. Тогава и мъжете, на които неизбежно даваш отказ, го чуват спокойно (сега, през собствените си комплекси, нерядко ги караш да приемат "не"-то ти като отхвърляне, незачитане и пренебрегване на личностите им - тоест причиняваш резонанс между собствените си и евентуално наличните в другия комплекси), както и ти виждаш тяхното  пренасочване към друга жена като нещо нормално. Обаче, когато си пропита от качествено доверие в Себе си, обожателите ти стават десетки и стотици, като са готови да претърпят много, за да получат дори само усмивката ти! :)

 

Накратко, чистенето на комплексите и граденето на висока самооценка е това, което би променило всичко в живота ти!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви,ще се опитам да повиша моята самооценка,което е много трудно и да изчистя комплекса си,че винаги предпочитат други жени за връзка,а на мен нищо.Досега не бях поглеждала  от тая гледна точна че всъщност това е добре-да не приемат сериозно,а само за физически 

Линк към коментар
Share on other sites

,,че винаги предпочитат други жени за връзка,а на мен нищо,,

 

Точно това е, вие получавате повече от другите жени.Предложението за връзка, пак е предложение за секс, но завоалирано. Вие явно сте открита и мъжете не се притесняват, да ви го признаят. 

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Преди около две години, на влизане във Враца, от към София имаше транпарант на който с големи букви беше написано

 

,, Не правете секс - това води до любов,,

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Да,ама аз искам връзка с човека,който харесвам,а не да ме търси само като дойде петък вечер...някак ми е трудно да го приема,че това е заинтересован мъж,а по скоро защото няма какво друго да прави...знам ли?Последното момче,след като ме изпрати до нас и аз дръпнах,който много харесвах ми каза така,защо да се виждаме утре,като само се дърпаш и спря да ми пише и обажда...както познавам доста приятелки,които спят с мъже от доста време,но те не предприемат по сериозна крачка,въпреки,че им казват хубаво ми е с теб,ама до там...трудно ми е да го осмисля

Ще се опитам да поразсъждавам над това...с кое повече получавам повече от другите-другите имат човек до себе си а аз не..

Линк към коментар
Share on other sites

Ами, те не се дърпат.За това имат мъж до себе си.

Ти отказваш да приемеш,че на тази възраст всяка връзка между мъж и жена опира до секс.Да, съгласен съм,че за вас жените може не винаги да е така, но за мъжа е.

Ти си мислиш, че когато някоя от тези, които наричаш интересни жени говори с мъжете те я слушат.Не, те не я слушат или ако това да чуваш, как някой ти говори нещо и едновременно с това, да си преставащ как се любите и да си правиш сметка, кога ще е удобно да му намекнеш  да го направите е слушане, то да, той я слуша.

Линк към коментар
Share on other sites

Дори, насочи се към добър терапевт, с който да обсъдиш проблемите си на живо.

Тук, в този форум, основно валят наставления - какво трябва да се направи, каква би трябвало да бъдеш, по какъв начин следва да се чувстваш и т.н...

За мен няма по-добър специалист за това как се чувстваш от самата теб. Няма смисъл да се бориш насила със собствените си чувства и да се опитваш да променяш реакциите си с някакви съзнателни техники, които чувстваш чужди. Чувстваш се зле от това че те третират само като сексуален обект и това в крайна сметка е в реда на нещата и касае теб, твоите чувства. Не бива да се цензурираш, да се опитваш да се чувстваш по друг начин, независимо какъв авторитет ти го казва това. Виж, за самооценката, няма как да не се съглася: добре е да работиш над нея. Като цяло голяма част от човешките проблеми все пак идват именно от неумението си да обичаме себе си.

 

 

Пиша това мнение, защото въпреки добронамереността на господата по-горе, оставам с впечатлението, че не се чувстваш разбрана, и то с право. Лесно е да се напише нещо в стил "self-help", мотивационно надъхване, както и подкани да се "препрограмираш". То това не става толкова лесно - първо; и второ - няма емпатия там (или поне не може да се почувства качествено), където има наставления, поуки и неглижиране на собствените ти чувства. "Не, не се чувствай така, всичко си ти е наред". Важно е как се чувстваш.. важно е да се изследват тези неща в дълбочина, с потупване по рамото надали ще се оправиш. Затова - повече психотерапия, по-малко форуми и искане на съвети... Истината е в теб, там лежи познанието и се надявам да я откриеш за себе си.

 

 

Пп. Няма да се учудя ако този коментар не бъде публикуван, както се случи и предния път, когато написах далеч по-ползотворен и емпатичен коментар в темата на едно момиче. Ще се надявам този да бъде публикуван, защото не е заядлив, нито хаплив, но е просто различен. А ако не се публикува - това би било срамно. Форум за духовни уж хора (Бяло братство) да налага цензура ;)

Линк към коментар
Share on other sites

 

но като цяло не се чувствам интересен човек

 

По-горе специалистите са ти го обяснили подробно, а аз мога да допълня едно - доста мъже се страхуват от перспективата за дълготрайно обвързване с едновременно красиви и умни жени. Хубаво е да го имаш предвид, но и не му отдавай голямо значение - все пак не се отнася за всички.

Това е обяснимо - трудно се опазва много умна и много красива дама от постоянни ухажори наоколо и трудно се поддържа интелектуалното равенство. Двойни сили трябват, а в началото е само... заплесването и желанието за секс - в природата ни е.

Та, позволявай го, после изненадвай със себе си. Не е речено, че трябва отведнъж да намериш идеалния мъж и той да отговори по същия начин към теб. Цитирах думите ти, по които е добре да поработиш - стани интересна на себе си, оттам насетне ще се чудиш как да се отървеш от събеседници. Но и не забравяй, че понякога събеседниците са само такива и не стигат до секс. А той си трябва :) Влизаш в най-активната сексуална възраст за жените - между 30 и 40 г. и може би ще се изненадаш скоро от промяната у теб в това отношение.

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Ами, те не се дърпат.За това имат мъж до себе си.

Ти отказваш да приемеш,че на тази възраст всяка връзка между мъж и жена опира до секс.Да, съгласен съм,че за вас жените може не винаги да е така, но за мъжа е.

Ти си мислиш, че когато някоя от тези, които наричаш интересни жени говори с мъжете те я слушат.Не, те не я слушат или ако това да чуваш, как някой ти говори нещо и едновременно с това, да си преставащ как се любите и да си правиш сметка, кога ще е удобно да му намекнеш  да го направите е слушане, то да, той я слуша.

 

 

Да приемем, че мъжете си мислят, че правят секс :)

 

Нито жените са интересни, нито мъжете са :) А да се любим, наистина ме уби с този израз. Връщате ме в приказките за червената шапчица. 

Не знаех, че жените са толкова тъпи, а мъжете още повече. а може би имате предвид мъже с други генетични изменения. Знам ли. 

 

Все пак някой трябва да прави и пари, нали :) Обикновено хората, които знаят как да правят секс, не се обясняват, просто го правят. 

Тук научавам нови неща, определено. 

Линк към коментар
Share on other sites

Писах няколко мнения, но пропаднаха, все едно. Но каквото имам, ще го кажа - сказват ми, че сексът бил в природата - изобщо не е вярно това.

Реално повечето мъже не могат да правят секс, само си мечтаят да го правят. Те първо нямат физика за това :)

 

Това първо. Второ, жените също не са стока. Целите са други, дори не е и удоволствието, все едно как се представя.

Изобщо, живеем в един супер измислен свят. На измислени сексуални герои, а повечето са само компенсаторни ерзаци. 

Съжалявам, сексът е възможен само между равнопоставени партньори, с еднакви физически данни. И размерът има значение.

Във всяко едно отношение. Особено интектуално. Тъп мъж не може да прави умен секс, както и тъпа жена - умен :D Но пак опираме до физиески дадености. Изобщо, мъка. 

Се ла ви.

 

Но умната жена винаги намира начин, умният мъж пък намира умна жена. И пак се връщам на формулата - умният мъж може, а умната жена иска :)

Линк към коментар
Share on other sites

Идеята ми е  това ме притеснява,защото аз харесвам и това момче и бившия съм го искала,но тея мъже не желаят нищо с мен освен сексуално.И после например обръщат внимание на пъти по зле изглеждащо момиче от мен и от там аз почвам да мисля какво ми има,защо уж съм хубава,работя престижна работа,не съм скучна насмята съм все,но кое е това нещо което ми липсва за да завладея един мъж за да иска да е с мен в сериозна връзка и да не предпочита винаги други пред мен.Това искам да си разбера къде греша къде ми е проблема и ако според вас не става сама да се с правя с това,да ми препоръчате човек към който да се обърна,защото и аз искам някой до себе си и да съм щастлива

Здравей Дори, никъде не грешиш и няма проблем. Единственото разминаване, което се случва е, че вероятно търсиш запознанства на място където има предимно мъже търсещи секс. 

Скоро един приятел ме попита : " Защо всички жени, с които излизам искат сериозни връзки, аз искам приятелка, с която да правим неангажиращ секс?"

За съжаление в днешния тип взаимоотношения това се смята за норма. Има доста жени, които сериозно биха се притеснили, ако след втора - трета среща мъжът не им предложи секс, за тях това е равносилно на  - не ме харесва.

 

От другата страна стои самооценката ти, каквото и да ти каже мъжът отсреща при теб винаги ще възниква въпроса: " Достатъчно добра ли съм? Защо гледа другата? Само за секс ли си мисли?" и т.н.

Когато бях на 23-24 имах подобен проблем, с тази разлика, че носех брачна халка и имах 2 деца. Работейки в изцяло мъжки бранш, неприличните предложения бяха ежедневни и безцеремонни. Нямаше притеснения нито от семейния ми статус, нито от това че имах деца, аз бях 23 годишна добре изглеждаща жена - подходяща за неангажиращ секс. До тук нищо изключително, всяка втора жена на тази възраст има подобни предложения, изключително ненормалното беше как аз реагирах на всичко това. Моята ниска самооценка ми говореше: " Ти не си изобщо красива жена, щом те атакуват така, значи имаш вид на лека жена, нещо в теб не е наред".  Прибирах се често с плач в къщи и питах съпруга си - Аз имам ли вид на лека жена? :) Безумно изкривяване на моята представа за себе си благодарение на ниската ми самооценка. 

Това е добре наистина да се поработи на време, защото често не позволява на човек да разгърне потенциала си, да направи най - добрите избори, да се радва на възможностите си не само в партньорските взаимоотношения, но и в избора на приятелства, на бизнеспартньори, на работа и т.н.. Неговия вътрешен изкривен глас проваля животи. 

Разглеждай предложенията към теб, като избори, които можеш да приемеш или да отхвърлиш, а не като липси, които не можеш да запълниш.

Редактирано от didi_ts - Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Всичко това е така,но аз не отричам секса,просто казвам,че например бившия ми се сеща да ме покани петък вечер самов  тях,а аз си го обичам и искам да сме заедно,но той не иска(били сме 3 години заедно),и уж и той имал нещо към мен,но не се сеща през деня да ме чуе,види..та как това само един секс с преспиване в тях един път на седмицата ще доведе до любов...Другото аз не искам да съм сама,самотно ми е искам да правя многооо секс,но с човек който харесвам,обичам и т.н..как ще си играя на проба грешка,ще си легна с тоя,ако се обади обади,ако не не,следващия.Казавате че нямам проблем,за мен имам проблем,защото тея мъже даже не се стараят за мен,за мен проблема е,че искам да се чувствам желана и харесвана,а с секс за 1 вечер не мисля,че ще стане.По скоро ми се искаше да си обесня каква е причината,мъжете да нямат интерес към мен,защо винаги другите жени са им по интересни.Най пресния пример,мъжа който доскоро ме сваляше вече не ми обръща внимание,защото харесва приятелката ми,и като цяло цяло нямам такива обожатели които да ме искат толкова, да полагат усилия за мен...та аз излизам на дискотека и никой не разговаря с мен,а само с приятелката ми,за мен това е проблем

Линк към коментар
Share on other sites

и най лошото,е че с всеки изминал ден аз се чувствам по незначителна,по невидима,по безинтересна,направо не знам какво да говоря с хората,затварям се,просто не знам какво ми става и като изляза си поръчвам питие иначе не мога да се отпусна

Линк към коментар
Share on other sites

Ще ти отговоря с цитат от един много добър самоучител по самопознание на Норбеков, надявам се да го чуеш чрез неговите думи.

 

 

"Ако сега ви кажа "Здрассссссссти, аз съм кралят на еди коя си държава."

Помните ли, бях обещал да се върна към тази тема?
"Ай сиктир - ще кажете вие любезно, - не ни пречи да си гледаме хемороидите между ушите."
Така ли е?
Но ще го кажете, само ако се опитам да ви изпързалям за нещо, което не е вярно, да ви се представя такъв, какъвто вътрешно не съм.
Ако обаче видите проснат петкилометров килим и глашатая вика:"Негово величество кралят на еди кое си кралство!", а зад мен пристъпва свитата, следва кортеж от коли, а горе кръжат вертолети със знамена - просто ще сте принудени да станете и да ми се поклоните.
Точно като този глашатай пред вас винаги се движи отношението ви към себе си, самоуважението ви, чувството ви за собствено достойнство.
Отпред върви външността ви, мимиката ви, осанката ви, вашите чувства, мисли, душевно състояние. Всички те провъзгласят с пълно гърло:" Негово високо превъзходителство работникът от домоуправата на номер 6!"
А какво ще стане, ако някой ден най - ненадейно се самооцените като личност? Какво ще стане, ако се държите като лидер? Какво ще стане, ако се почувствате кралски?
Не чувам. Казвате, че е "глупаво"?
Скъпи мои! Може ли да има нещо по - глупаво от досегашното? Най - глупавото вече ви се е случило.
А такова нещо виждали ли сте? Жена, по - точно топчесто съзнание с лунички, но незнайно защо всички мъже я ухажват. Случвало ли ви се е?
Защо е така? Защото някой някога я излъгал, че тя е на й- красивата. И тя от глупост повярвала.
А сега всички го чувстват!
Представете си: ставате сутринта и си казвате, че сте чудесна, чудесен, много чудесна....
Гледате се в огледалото, усмихвате се на себе си с кралска усмивка и с волево усилие се докарвате до състояние на абсолютна сигурност, че сте най - най и направо...
Въпрос: при това положение ще си облечете ли каквото падне? Не! Дори ще си спомните къде завряхте преди петдесет години гребена си, когато се ресахте за последен път.
Осанката и мимиката ще започнат да се променят. Цялата ви външност ще се промени. Маниерът ви на поведение ще се промени, ще се промени езикът ви. Някакви странни, непривични думи от само себе си ще започнат да изскачат от устата ви, да се нагаждат към новото ви състояние.
И ако случайно краката ви са криви, Ваше величество, никой вече няма да го забележи.
А дори и да обърне внимание, няма да посмее да се подсмихне. Ако пък не е съвсем тъп, даже ще си окачи обеца на ухото, че вътрешното достойнство е над всякакви физически недостатъци. Защото вие и с криви крака гордо и твърдо ще стоите над своето си: АЗ СЪМ КРАЛ!
Така че равнис по кого? По себе си. По най - доброто в себе си, което някога сте зарили дълбоко - дълбоко при мечтите. Ето това ще упражним.
Нали?
Което се тренира, то се развива."
 
 
Като това е само началото, докато си повтаряш "Аз съм безинтересна, ето всички така мислят", за съжаление ще виждаш само това.
Линк към коментар
Share on other sites

 

Казавате че нямам проблем,за мен имам проблем

 

Никой не твърди такова нещо - само предлагаме начини да се справиш.

Щом го усещаш като проблем - проблем е.

Та проблемът е, че много искаш да си искана много. Дори се заблуждаваш, че приятелката ти е по-желана от теб. Нямам представа с какво се занимаваш, но ако имаш отчасти познания по статистика ще установиш, че заключението ти е твърде емоционално и непроверено.

 

Бъди по-релаксирана в желанието си. Дръж се така, все едно имаш вече перфектния партньор, при това отдава и завинаги. То е като да държиш в шепата си вода - ако си релаксирана ще пренесеш водата далече, ако опиташ да я стиснеш, за да си сигурна, че няма да я загубиш, то... губиш я.

Осигури си загадъчност. Нищо не може да ти я осигури по-добре от това да се държиш така, сякаш вече си решила проблема си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

но като цяло не се чувствам интересен човек

 

Първо стани интересна на себе си, оттам насетне ще се чудиш как да се отървеш от събеседници.

 

 

Трябва да си станеш самодостатъчна.

Линк към коментар
Share on other sites

Вие имате право да определяте своето собствено поведение, своите мисли и емоции. А също така - и задължението да поемате отговорност за тях и за последствията от тях. Всеки човек прави избори постоянно. Изборите изпълват със съдържание нашия живот. Това включва и поемането на отговорност за последствията от всеки наш избор, макар това никак да не е лесно понякога.

 

Вие имате право да не (!) се намесвате в работата и в живота на другите, макар че много хора предпочитат някой друг да ги посъветва или да вземе решение за техния живот, за тяхната съдба - вместо тях самите. По този начин съветникът става съпричастен и съотговорен в поемането на вината за последствията от това решение. Ето защо, без никакво чувство за вина, човек трябва да съзнава, че има правото да остави другите да поемат отговорността за своето собствено поведение и, че няма отговорност да решава проблемите им и да прави техните избори вместо тях!

 

Вие имате право, ако не накърнявате правата и интересите на хората около себе си, да не поднасяте своите извинения за оправдаване на собственото си поведение. Освен, ако сама не решите да го правите. Всеки е свободен да избира как да живее собствения си живот, отчитайки и уважавайки изборите, които другите хора правят.

 

Вие имате право да променяте мнението си и да коригирате свой погрешен избор, ако това е възможно на  някакъв по-късен етап. Ето защо, можете да направите нещо друго - отново без извиненя и без увство за вина.

 

Имате право да казвате: "Аз не зная." и "Аз не мога.". Не бива да се чувствате виновна, ако не знаете нещо или ако не можете нещо. Никой няма отговори на всички въпроси. Не сте длъжна нито да знаете, нито да разбирате, нито да можете, нито да обяснявате ВСИЧКО. Но, от друга страна, колкото повече знаете и можете, ще сте все по-наясно относно всичко онова, което не знаете и не можете. Добре е човек да знае границите на своето знание и на своите умения.

 

Добре е открито да можете да казвате: "Аз искам това." и "Аз трябва да имам онова", когато искрено желаете нещо.

 

Добре е открито и твърдо да можете да казвате и "Не!", "Аз не желая това!", когато наистина искрено не желаете нещо.

Редактирано от ISTORIK
Линк към коментар
Share on other sites

И още нещо...

 

Не забравяйте, че всеки човек сам кове своето щастие!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...