Jump to content
Порталът към съзнателен живот

382. Имам власт - Неделна Беседа от Учителя, държана на 22 декември


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Господнята Молитва

 

Имам власт - беседа

Молитвен наряд за край:

Аз съм дошъл да нося Любовта

Аз съм дошъл да нося Любовта, Мъдростта, Правдата, Истината и Доброто. Само Истината води към живота. (три пъти)

 

Пилат казваше на Христос: „Имам власт да те разпна, имам власт и да те пусна.“ Христос му отговори: „Не би имал власт, ако не бе ти дадена отгоре.“ Тия два стиха отговарят на двата възгледа на хората. Според тях хората се делят на две категории. Тия от първата категория казват: Не сме ли учени, даровити, богати и силни хора? Те са подобни на Пилат, който казва: Нямам ли власт да те разпна? Имам власт да те разпна, имам власт и да те пусна. С тези думи Пилат се е обърнал към Христос, един от най-великите хора на света. Казвате: Не можа ли Пилат да постъпи по друг начин? Така постъпвате и вие, когато решавате някоя трудна задача, от която зависи живота ви. Щом се намерите в трудно положение, казвате: Нямам ли власт да постъпя по един или по друг начин? Не съм ли свободен да постъпя, както разбирам? Какво спечели Пилат с осъждането на Христос? Прослави се. Ако не беше осъдил Христос, досега името му щеше да бъде забравено. А днес, като се чете Евангелието, постоянно се споменава името на Пилат. Културен човек беше Пилат. С едно измиване на ръцете си той искаше да мине за невинен, да се освободи от всякаква отговорност. Ако има някаква грешка в това дело, той я стовари върху гърба на евреите. С измиване на ръцете си, Пилат искаше да каже, че като римлянин, той не поема нищо на съвестта си.

Когато става въпрос за Пилат, всеки казва, че е лесно да измие човек ръцете си, да махне от съвестта си всякаква отговорност. Питам: Кой човек не е постъпил поне веднъж в живота си като Пилат? Щом извърши някакво престъпление, или направи някаква погрешка, човек измива ръцете си и се отказва от всякаква отговорност. Той започва да търси виновници за погрешката си вън от себе си и казва: Майка ми беше нервна жена, баща ми беше сприхав, те предадоха своите качества на мене, вследствие на което не можах да се владея и сгреших. Това са разсъждения на Пилат. Пилат казваше, че има власт, но властта му имаше сила, докато се прояви. Щом се прояви, човек има власт да постъпи по един или по друг начин. В това време той е на изпит. Като се прояви, като произнесе присъдата, той вече не е свободен. Докато е на поста си, съдията има власт да постъпва по един или по друг начин. Щом напусне поста си, той изгубва властта си и влиза в запас. И в миналото, както и днес съдиите съдят света, но светът не е станал по-добър. Наистина, светът не е станал по-добър, но и по-лош не е станал. Днес хората не са толкова добри, колкото ще бъдат в бъдеще, но не са толкова лоши, колкото са били в миналото. Изобщо, лошото се определя от миналото, а доброто – от бъдещето.

Кои са били подбудителните причини, които заставиха Пилат да осъди Христос? Сам Пилат каза, че има власт да разпне Христос, има власт и да Го освободи. Въпреки тази изповед, Пилат не можа да се противопостави на желанието на евреите. Те му казаха, че ако освободи Христос, той се обявява против Кесаря. Пилат се уплаши и отстъпи. Като се намери пред дилемата, кого от двамата да предпочете, Кесаря или Христа, Пилат веднага реши въпроса. Той не искаше да изложи своя личен интерес на риск, затова предаде Христос на евреите, да се разправят с Него, както те намират за добре. Христос каза на Пилата да постъпи според властта, която му е дадена отгоре. Пилат се замисли и си отговори: Имам власт да те пусна, но ако постъпя така, ще изчезна като Пилат. Ако те осъдя, името ми ще остане знаменито...

Имам власт

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

Цитат

 

Много причини има в живота на човека, които го спъват. Не е важно, какви и кои са причините за това; важно е, как да преодолее тия спънки. За да се справи с препятствията си, човек трябва да се обърне към себе си, към силите, вложени в неговия организъм. В ума, в сърцето, в душата на човека се крият сили, заложби, чрез които той може да се справи с всички противоречия. Те представят несметни богатства за него, но ако разумно се използват. Като изучава своя ум, своето сърце, своята душа и своя дух, човек разкрива богатствата, които са вложени в тях, и се учи. Какво представя сърцето? – Сбор от разумни същества. – Що е душата? – Божественото начало. – Що е духът? – Проявеният Дух в света. След всички тия богатства, трябва ли човек да се занимава с дребнавости в живота, които непрестанно го спъват?

Любовта е любов, но проявите й са много. Каквито да са проявите й, любовта е в състояние да утешава, да възкресява, да повдига падналия, страдащия, слабия. Любовта посещава човека в момента, когато е сам, от всички изоставен и забравен. Когато мисли, че всичко с него е свършено, тогава, именно, човек ще чуе тихия глас на Великия, Който започва да му говори за ново, за светло бъдеще. От мъртъв, той възкръсва, излиза от студената обвивка на безлюбието и влиза в любовта, носителка на живота. Дойде ли до този момент, човек става гениален, започва да твори в областта на музиката, художеството, изкуството, науката и т.н. – Да вярваме ли в това нещо? – Това е ваша работа. – Право ли говориш? – Това е моя работа.

 

Имам власт

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! 

Цитат

При каквото положение да се намира, човек трябва да съпоставя нещата, правилно да решава въпросите си, да не очаква други да му ги решават. Човек трябва да знае, че всички въпроси, които се отнасят до неговото сърце, до неговия ум и до неговата душа, са лични, и той сам трябва да ги реши.

Имам власт

И да не се опитваме да решаваме проблемите на другите по нашия начин.....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...