Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За Жените, Мъжете и Пътя им


Recommended Posts

Много често посланията, отправени към духовно търсещите, са написани от мъже и са отправени предимно към мъжката психика. В последните, да речем, 5 000 години, в света е доминирал мъжът. Това се е отразило и в духовните учения, където акцент се е поставял върху мъжкия подход, световъзприятие и психо - сексуални характеристики, и поради това и инструкциите от древността са предимно за ученици - мъже. По въпроса за жените в духовния път цари доста голяма неразбория. И това е по причина на факта, че жените имат различно психоустройство, световъзприятие и подход. Действат енергийно по друг начин от мъжете по принцип. Схващат една и съща ситуация различно. Възприемат различно света, през друг тип енергетична призма.

Нека помислим заедно за психо - сексуалните, психо - емоционалните и когнитивните модели на мъжете и жените. Да помислим, почувстваме и преживеем разликата между двата пола, техните взаимодействия на различни нива във връзка с духовния път развитие!

Edited by Орлин
Link to comment
Share on other sites

Хубава тема. :hmmmmm: Аз ще се опитам да представя моите виждания като жена.

Мъжът е доминирал винаги от позиция на силата. Те са смятани за силния пол и са били защитници на семейството/племето. Жената е седяла в къщи да поддържа огъня и да гледа децата. Но постепенно започвот обрати. Мъжете са убивани ноа война и на жената и се налага сама да се справя.

Мъжете според мен са по-първични и като усещане и възприятие /моля да ме извините, не искам да ви обидя/.

Има една хубава книжка "Мъжете са от Марс, Жените от Венера", там се проследява развитието ни от каменната епоха до днес, възприятия и характеристики.

Но ако се вземе под внимание, че при преражданията си всеки е бил и от противоположният пол, значи всеки може да развие характерни черти и за мъжа и за жената. Разбира се това е дълбоко вътрешен процес и не става дума за обществени завоевания. Макар че, жените сме доказали, че се справяме отлично и в типично мъжки професии. :feel happy:

Нормално е днес жената да е силна, целеустремена и да знае какво иска. Нормално е дори да заяви своите желания открито. Но нека не забравяме, че сме определени да бъдем майки. А това е отговорност, която изисква от нас изключително търпение, обич и нежност, които мъжете все още не умеят да проявяват.

Колкото и странно да звучи, но погледнато в исторически аспект жената е управлявала света винаги. С любовта си, с нежността си, защото тя е подчинявала мъжа. Днес тя възпитава в себе си други качества и е нормално да започне да не се нуждае от мъжа. Вече вярва в себе си и не и е нужно да го съблазнява и покорява. Днес силите са изравнени. /Само не физическите/, но това не е съществено. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Голяма тема... :hmmmmm: Основното различие според мен в развитието - и причиняващо взаимно неразбиране - тръгва от различията психоенергийна структура. То не бива нито да се подценява, нито да се надценява. Мъжете са по-склонни към крайности в плюс или минус и обичайната им настройка е да се отказват от еди-какво си в името на нещо си друго. За жените това не е такъв проблем, те предпочитат да съчетават например светското и духовното... При мъжете е по-развита абстракцията, а при жените - емоционалната интелигентност. Но в крайна сметка всеки един си има и от двете начала в себе си и е въпрос на съотношения и хармония, за да се оползотворяват те оптимално :yinyang:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm: При жените е по-силно чувството, сърцето. При мъжете-умът.

Подсъзнателно проблема идва и от първородният грях на Ева. Жената-прелъстителка. Хем мъжете имат нужда от по-освободената жена, хем се страхуват от нея. Защото тя не е просто жена за забавление, а жена която мисли, развива се интелектуално. Това плаши мъжа. Той се чувства застрашен за позициите, които е имал до сега. Факт е, че мъжагите предпочитат хубави, но глуповати жени.

Много ми харесва една мисъл-"Мъжът избира жената, която вече го е избрала", не зная на кого е.

Мъжете, които са по-нежни и кавалери са отхвърлени, защото сега се развиват качества противоположни на досегашните мъжкарски. Глупаво схващане е, че мъжът не трябва да плаче, да чувства...

Но всичко е много индивидуално. Според вътрешната потребност. Когато хората се отърват от разбирането си, че материалното определя нивото ни, че "Ти не си колата, която караш, не си дрехите, които носиш, не си приятелите, които имаш...". Когато насочим жаждата за знание и промяна навътре в себе си, тогаво има истинска промяна и се стига до духовният път, който събира мъжът и жената вътре в нас. Тогава укротяваме страстите, разбираме, че Ева без Адам не може и обратно. :feel happy:

Иска ми се да провокирам мъжете. Според вас каква трябва да е жената?

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

@Орлин:

Поздравления!!... за темата.

@Добромир:

"Основното различие според мен ... тръгва от различията психоенергийна структура"

-- Бинго! :) Чел ли си Р. щайнер или Лазарев ? Те ми осветиха разбирането точно по тоя въпрос.

(а на личната ти белевка смятам скоро да отговоря, много съм зает)

@xameleona:

Жените са най-хубави като са адекватни, колкото по-близо до Живота са, толкова са по-сияйни... :)

Бих писал повече когато имам време, а и достатъчно от начетеността си споделих. Не я подценявайте, тя ми е една от мотиваторите в живота (не формата й, а възможностите които предлага). :P

:)

Link to comment
Share on other sites

Почти нищо не съм чел по въпроса и затова ми е трудно да вербализирам личните си наблюдения и усещания... Бих се радвал да споделите какво мислите за разликите между мъжете и жените! :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Защо не си признаем вече? Жените живеят живота, защото нямат време да се плашат!

Трябва да отглеждат деца,да успокояват нас мъжете, да ни вдъхват кураж за живот, да ни обясняват колко сме смели, велики, интелигентни...какви страхотни любовници сме, колко умело се справяме с трудностите! Естествено вярваме, защото така ни изнася! Божееее, ако ни липсва физическата сила, ще ставаме само за разплод!

Умът ни бил по-силен! Дано е така, защото лошо ни се пише след 1000 години!(Примерно)

"Основното различие според мен ... тръгва от различията психоенергийна структура"

-- Бинго!  Чел ли си Р. щайнер или Лазарев ?

Дано поне това е вярно. Потвърдено ли е от жена-учен?Не? Несигурна работа тогава, въпреки, че уважавам Лазарев!

Да вървим в кръчмата да "нищим" световните проблеми! За това ставаме.

Ааааа! Да питам знаещите. Не си спомням (поне в България) жена- политик да е обвинена в корупция, педофилия, престъпна дейност и нещо подобно! Те значи са слаби, или глупави? Мътно ми е нещо!

Edited by izgrev
Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm: Ако поискаме, /били сме, сме и ще бъдем/ големи гадинки. Можем да манипулираме, да използваме, да сплетничим... Но това го могат и мъжете...

Все пак можем да обичаме, да забравим себе си ида дадем най-доброто от себе си в името на бъдещето... на децата си. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Схващат една и съща ситуация различно. Възприемат различно света, през друг тип енергетична призма.
:):thumbsup:

Жените са по практически и трезви.

Астралното им тяло обикновено е доста по-силно и по-добре балансирано.

Те са по-близо до земята - могат да раждат деца.

Чувствата им са по-хармонични. Обикновено те имат по-добър морал.

Лесно изпитват любов и силно превъзхождат мъжете в това.

Жените са много по-тактични, меки и внимателни към хората.

Техният егоизъм е по-слаб и те могат да мислят за благото на другите по един естествен начин.

Те познават себе си по-добре и са по-реалистични в оценките си на хората.

Една от слабостите е привързването и консерватизмът, но това е и много силно добро качество.

Мъжете са по-нестабилната, динамична, непостоянна система.

Самоконтролът обикновено им е много по-слаб, за сметка на индивидуализма.

По-творчески, по смели, по-авантюристични, предприемчиви, по-егоистични, понякога жестоки и безогледни.

По-податливи са на влияние от тъмните сили и могат по-лесно да станат техни проводници. Губят повече енергия в половата сфера.

Импулсивни, могат да бъдат често подвеждащи околните.

По-трудно изграждат устойчив и спокоен характер.

Абстрактното мислене и способността за умствена концентрация при мъжете са като цяло по-силни.

По-лесна е абстракцията от "хардуера" и осъзнаването на себе си като душа и дух, но много по-трудна е абстракцията от гордостта :lol:

Небалансираността все пак може да е от голяма полза в духовното търсене. При добро възпитание момчетата могат да направят от себе си каквото и да е.

В конструктивен смисъл може да се използва и целеустремеността и концентрацията.

Не си спомням (поне в България) жена- политик да е обвинена в корупция, педофилия, престъпна дейност и нещо подобно!

:D и аз не си спомням :)

Да бяха жените равно представени в ръководството на обществото и в политиката, нямаше да има според мен войни и пр. проблеми.

Дай Боже ролята им да се увеличава все повече.

Link to comment
Share on other sites

Е, да, никой няма да отрече, че поне отвън погледнато, мъжете през последните 2-3 хилядолетия са причинили повече проблеми. Но от друга страна, мъжете са толкова зависими от влиянието на жените си, че ако последните бяха преобладаващо светици, със сигурност щяха да променят немалко неща. Все пак не е случаен и изразът "шерше ла фам", т.е. жените влияят, макар и по-скрито върху събитията. И то предимно на личностно равнище, а от там нататък вече оставят мъжа да се блъска по посока на "големите неща". Иначе защо, след като феминистичните движения извоюваха почти повсеместно равни избирателни права, жените продължават да гласуват... за мъже? Отговарям с един анекдот. Настрадин ходжа много се карал с жена си и един ден тя му предложила да се споразумеят: "Хайде, аз ще те слушам за всичко, което е важно и голямо, а ти мене - за всичко по-незначително!" - "Добре, но какво все пак разбираш под "голямо" и "малко"? "Ами, това къде да живеем, как да си оправяме жилището, какво да ядем, как да възпитаваме децата, как да прекарваме свободното си време - са дребни неща. Великите проблеми - дали има Господ, коя философия е по-правилна, кои политици да се избират и на какнво се дължи топенето на ледниците - това са примери за велики проблеми, по отношение на които винаги веднага ще се съгласявам с теб!" :)

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2: Абсолютно точно! Нали мъжете са родени, възпитани и изградени предимно от майките си-жени.

Значи изводът е, че жената има важна и дори водеща роля в света. Необходимо и е да го осъзнае, да се откаже от това, да възпитава и подхранва отрицателното, а да раздава себе си /душевно/, да работи за Любовта, Светлината и Красотата в света.

Ако жената е духовно чиста и израстнала, какви ли деца ще се раждат и възпитават. :feel happy:

За жени са се водели войни, завоювани са земи, а всъщност на кого е нужно това?

Любовта на жената е и нейната сила. Време е да я използва правилно :thumbsup::feel happy:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Е, да, никой няма да отрече, че поне отвън погледнато, мъжете през последните 2-3 хилядолетия са причинили повече проблеми. Но от друга страна, мъжете са толкова зависими от влиянието на жените си, че ако последните бяха преобладаващо светици, със сигурност щяха да променят немалко неща. Все пак не е случаен и изразът "шерше ла фам", т.е. жените влияят, макар и по-скрито върху събитията. И то предимно на личностно равнище"

Да, а още по - отвътре погледнато, макар и в личностното вътре, влиянието на жените върху мъжете е свързано с вътрешната жена във всеки мъж. И колкото е верен изразът "chercher la femme" , толкова по - верен става този - "que chercher, c`est trouver" - "каквото търсиш - намираш", нашият народ хубаво го е казал - "каквото повикало, такова се обадило".

Умна жена е имал Настрадин Ходжа, подходяща нему :D .

Но ние отново сега се заравяме в различията, а уж синтез търсим.

Да, различия много, но те са само външностни.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Всъщност, мъжкия и женския Път представляват Пътища на Душата, а нямат почти никакво значение на нивото на половете, с малки изключения, които вероятно повечето хора могат да се досетят. Душата на човека е съществувала преди т.нар. грехопадение като съвкупност от мъжко и женско начало, но след това бива поляризирана и разделена. Според кабала, душата има пол и бива мъжка и женска. Кой каква душа носи- това зависи от качествата в неговата астрологична и нумерологична числова мандала с образуваните в нея геометрични фигури и взаимодействията помежду им. Дървото на Живота в кабала съдържа сефироти, пътища, и се разделя на три колони- мъжка, или колона на любовта и милосърдието; женска- колона на строгостта, и средна колона- в алхимията я наричат колона на смирението, на изкуството, известна е и като колона на Сина...това само по себе си дава възможност да опознаем себе си и да установим нашата душа от какъв тип е и по кой от пътищата е "слизала" и по кой от пътищата има ЖЕЛАНИЕ да възлезе, за да се слее с Твореца.

Планетата ни, нашия космически дом, е изцяло женска по своята същност, и е факт, че не е нужно нито едно мъжко същество, за да има живот, възпроизвеждане и еволюция на този живот на планетарно ниво- мъжът е "пришълец", и бидейки тестостероново обременен с ръсене приблизително на всеки 5 минути на тестостерон, има известно за всички взаимодействие с женската същност на планетата и живота на нея- разрухата. Мъжът се ражада, и в неговата природа е да разруши, разчиствайки "пространство" за ново съграждане..

Жената има същите възможности, както мъжа, но те настъпват едва след като спре активния заземяващ контакт на жената със земята, т.е. когато предопределения брой (още вътреутробно) яйцеклетки претърпят своята овулация,след което настъпва климактериума.

Ако си припомните, едно време т.нар. "вещици" сабили винаги жени на възраст, най-често са нямали семейство, и едва след климактериума са започнали да контактуват активно с фините нива и са изучили изкуството чрез което лекуват и могат да "ДАВАТ" на Цялото, за разлика от състоянието им преди настъпването на климактериума, в което състояние потока на енергията при тях е низходящ- всяка енергия е добре дошла..

Днес, "мъжкото" полукълбо- дясното, е "спящо", така че лявата ни ръка като "женска" част е по-слаба, с по-малка активност, докато "женското" полукълбо- лявото, управлявайки дясната половина, и дясната ръка като мъжка част е активно, и това я прави основната ръка във всяка посока...

Това е накратко основното, което различава мъжете и жените като принципи на посока не енергията и път на развитие.

За да ориентираме мъжко/женско, ляво и дясно, трябва да прочетем Тора, в която да обърнем внимание на това, че никой не е видял Господ Бог (Ехие Еллохим) откъм лице- можем да го видим само в гръбл, и така да разположим Дървото на Живота, че да отговаря на това разположение.

Засега нашето "нагоре" е всъщност "надолу", нашето "напред" е всъщност "наздад"..."Познай това, което е пред теб, и скритото зад теб ще ти се разкрие.." :)

Link to comment
Share on other sites

@Валентин Петров: благодаря ! Напълни ми душата. Почти всичко си разказал в общи щрихи. Може ли да понапишеш още нещо за жадни като мен ? Така, малко по-надълбоко :) (особено за мъжете :), но и за жените може), а ако дадеш и източници ще съм меко казано признателен. (Щайнер е един, надушвам) :)

@Кристиян:

срещал съм че човек дори в началото е бил андрогин (двуполов).

Специално за Орлин и за другите тук, ще отделя време да споделя загатнатото от мен ... полузнание, което имам.

___

Защо би било полезно това знание ? Дава яснота.

Защо Учителят не е обърнал много внимание на тези разлики ? Вероятно може да е обърнал, и аз да не знам къде да се информирам; а може би просто ние, европейците да сме по-нечуствителни към тези разлики, произтичащи от различните енергийни структури на мъжа и жената, и затова да не е обръщал много внимание към тях в беседите си - мога само да гадая...

Първо - всяко нещо има женска, и мъжка страна (и същевременно, погледнато от недуалистично съзнание - двете правят едно цяло). Другото интересно нещо е че тези две части могат да се разглеждат като разменящи 'половете' си, вкл. преливат пo малко едно в друго. Можете да си представите как символите тогава изглеждат силно относителни, когато искаме да ги назовем по пол.. Напр. водата - женски или мъжки символ е ? Женски, би казал някой; но тя опложда Земята, така че в това отношение си има съвсем мъжка роля... По отношение на огъня, тя е обаче имаща женска роля, защото той я подгрява, също тя "бяга" (изпарява се) когато доближи много огън... Няма нищо напълно женско или напълно мъжко. Земята дори се възприема понякога и като мъжко качество - устойчива, стабилна, "здрав като канара" и пр.. Това са опростяващи иносказателни примери. Животът затова е пъстър и не може да бъде обяснен напълно логично, защото винаги може да има нови и нови нюанси. А и не е нужно да бъде обяснен напълно :). В Кабала колоната на строгостта от едни се приема като мъжко проявление, от други (може би източни разбирания) - като женско...

За всички разлики между хората - дали расови, възрастови, и вкл. полови, и др. - е обяснителна "духовната анатомия". Различните тела (физическо, етерно, астрално, ментално, и по-високите тела - налични при Посветените) се развиват при различни раси, възрасти и полове и др. по различен начин.

Интересно е, че според Щайнер може да намерим аналогии между типа съзнание и типа тяло. Дори се дава за пример статуите на Микеланжело "Ден","Нощ","Свечеряване" и "Утро"...

Ето според срещнатото от мен, следното описва вероятно "духовната анатомия" предимно на европейците :

-- физическото тяло има притъпено и слабо съзнание, може би като при минералите, камъните. По-развито е при мъжете (жените пък, така да се каже, имат "женско физическо тяло").

Това е като цяло най-развитото, понеже е най-старото тяло.

-- етерното - то е като при растенията, по-лесно ни е да го разберем защото е близо до състоянието, което имаме, когато спим без да сънуваме. По-развито е при жените.

То е като цяло доста развито, второ по възраст след физическото.

-- астралното - като при земните животни, и ние го притежаваме, когато спим и сънуваме сънища: изживяваме различни събития, виждаме динамични картини, обаче обикновено нямаме чувство за Аза си, не можем да взимаме съзнателни решения. При жените е по-развито.

То е като цяло по-слабо развито.

-- менталното тяло - будно (предметно) съзнание. То ни позволява да се разграничаваме от околния свят, да имаме самосъзнание. 'Аз' е единствената дума, която можем да употребим само по отношение на себе си и не на никой друг. По-развито е при мъжете.

То е като цяло най-слабо развито, понеже е "най-младо".

Доколкото знам - следва по-висшо тяло, което представлява 'образното съзнание', но както споменах, Посветените са по- "на ти" с тези тела. Учителят споменава за "Дух" и "Душа", може би точно следващите тела има предвид, знам ли... и те също могат да се разглеждат като имащи свой "пол", така да се каже.

Известните в Йога чакри са енергийни центрове в астралното тяло. :)

_______

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Edited by Любо
Link to comment
Share on other sites

От постингите дотук виждам как работи при мъжете аналитичният ум, а при жените чувственото осмисляне :hmmmmm::feel happy:

Душата на човека е съществувала преди т.нар. грехопадение като съвкупност от мъжко и женско начало, но след това бива поляризирана и разделена. Според кабала, душата има пол и бива мъжка и женска. Кой каква душа носи- това зависи от качествата в неговата астрологична и нумерологична числова мандала с образуваните в нея геометрични фигури и взаимодействията помежду им. Дървото на Живота в кабала съдържа сефироти, пътища, и се разделя на три колони- мъжка, или колона на любовта и милосърдието; женска- колона на строгостта, и средна колона- в алхимията я наричат колона на смирението, на изкуството, известна е и като колона на Сина...това само по себе си дава възможност да опознаем себе си и да установим нашата душа от какъв тип е и по кой от пътищата е "слизала" и по кой от пътищата има ЖЕЛАНИЕ да възлезе, за да се слее с Твореца
:thumbsup:

Смирението, заедно с Любовта ни водят към вътрешната алхимия. Трябва само да подредим пъзела :thumbsup2:

Бог е вложил капитал във всеки човек. Този капитал се намира в главата му, в неговите мисли, а изпълнението е вложено в сърцето на човека.
Учителя

Значи за алхимията е нужен синхрона, единството между чувства и мисли. Тяхното приложение ни повежда към обратния път... :hmmmmm:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Настоящата тема може да се илюстрира със следния пример:

Представете си , че имате един завод за автомобили на чиито конвейр е заложен за производство само една марка автомобили и към определена дата един модел от тази марка автомобили. Същият автомобил вече е произведен и пуснат в експлоатация . След известно време , когато автомобила вече е показал на практика своите предимства и недостатъци научно-изследователския отдел на фирмата , производител на тези автомобили отчитайки тези предимства и недостатъци на пуснатия вече в експлоатация модел от тази марка / човек/ кола , отчитайки и най-новите постижения на техническия прогрес проектира проектира нов модел / от същата марка кола. Този модел е изработен от завода и пуснат в експлоатация. Кой от двата модела ще бъде по-съвършен?

Аналогията е със Стария завет - създаването на човека.

Марка автомобил - човек;

Първи модел - мъжа;

Втори модел - жената.

Link to comment
Share on other sites

:)

Здравейте!

Принципът е такъв:

Мъжете имат по-силно развита вътрешна чувствителност и за това им е дадено да се родят мъже, за да балансират този дисбаланс с издигане на интелекта под формата на намерение и цели, задачи - интуицията. Мъжете имат недостиг на интуитивност, което е точното насочване на намерението, затова Живота ги "хвърля в музиката" - динамика от задачи и отговорности, отнасящи се до изучаването на "точното попадение" - интуицията.

При жените е точно обратното. Те имат силно развита интуиция и добре се справят с "насочването на изстрела". При тях това да уцелиш е лесно.

При жените има недостиг на чувственост и вътрешно-сърдечно усещане, затова Живота им дава възможността да развият чувствителността си като станат майки.

Иначе казано мъжа трябва да развие у себе си жената, а жената трябва да развие мъж.

Мъжът може да вложи, но няма вярната посока.

Жената знае точно къде, но няма какво.

Има различно балансирани хора и затова има и изключения.

Мъжът и жената трябва да си родят детенце.

Любовта и Намерението, а тяхното дете е Светлината.

(+) и (-) = искра

Мъжете има вътрешното усещане под формата на чувстване.

Жените имат вътрешното усещане под формата на виждане.

Жените са по-интелигентни, а мъжете по-чувствителни, въпреки че привидно изглежда точно обратното. Нещата са обаче само привидни.

Светът не е това, което изглежда на пръв поглед.

:D

Поздрави!

:smarty:

Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm: Значи за това поставени в трудни условия, жените се справят по-добре и оцеляват. А на чувствителните мъже, за да компенсират им се налага да бъдат външно арогантни и да демонстрират физическа сила.

Но в крайна сметка ми се струва, че всеки трябва да намери тези качества, които трябва да развие в този живат и съответно да приобщи към цялостната си личност-човек. И да приема другия, като ученик, развиващ себе си, а не като по-висш или нисш в зависимост от физическото тяло. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Синева и Хама, струва ми се, че разбирам какво имате предвид, но и че доста хора ще се объркат. Може би трябва да се уточни, че и в двата пола се съдържат и двете енергийно-душевни начала - мъжете на по-вътрешен план притежават женското, а жените на своя по-вътрешен план - мъжкото начало. Така ще бъдат спестени многозначителните квалификации като "изглежда, че са, но не са" или "струва им се, обаче...". След това, повечето мъже и жени все още са фокусирани върху външния план, така че без съответно "проглеждане" ще е трудно в достатъчно степен да възприемат и по-вътрешната си същност и коментирането й в неподходящ контекст може дори да ги отблъсне.

Link to comment
Share on other sites

Най-после попадам на една смислена и коректна дискусия на тема мъже-жени. :)

Както на всички е известно, освен при хората, има полово разделение и при животните. :) Роберт Монро дава интересен пример с едно стадо от 30 крави и един бик, значи, той отбелязва че цялата полезна работа се върши от кравите, докато на бика единственото предназначение е да "пуска семе" (да ме прощават по-деликатните читатели) - именно затова, въпреки минималната си роля, той е необходим в съществуващата схема.

На мен ми се струва обаче че бикът започнал да скучае в тази второстепенна техническа роля, та започнал да си измисля разни предназначения и занимания - лидер, цар, шеф, воин, директор, министър, председател и пр. ненужни, вредни и паразитни занятия, които отстоявал най-вече с присъщата си агресивност и мускулна сила. Така общо взето се е случило в човешката история до сега. А как ще бъде нататък ... надявам се, по-добре. :)

Edited by Теодора Андреева
Link to comment
Share on other sites

:) :)

лидер, цар, шеф, воин, директор, министър, председател и пр. ненужни, вредни и паразитни занятия
:D

още, учител, треньор, лечител, учен, отшелник, мъдрец, философ, маг, йог,

светец, ...

Любо, благодаря. Хубаво и точно си казал за етерното и менталното тяло. Не бях чел по въпроса у Щайнер.

Днес прочетох в беседа на Учителя че жената е като дете :):angel:

Тя е по-близка до чувството, до сърцето. По магнетична е поради това. Магнитните силови линии се затварят, затова значително по-трудно се губи енергия. Оттук и по-голямата физическа и психологическа издържливост.

Всъщност предизвикателството за мъжете е да умеят да се отърсват навреме от праволинейността, строгостта и гордостта. Дистанциране от дръвника в нас :lol:

Тази глътка свеж въздух е спасителна. :sorcerer:

Видях веднъж как една жена влизайки в помещение измени цялата атмосфера, все едно носеше атмосферата около себе си като букет с цветя.

След това като си тръгна, със затварянето на вратата, атмосферата си замина с нея. :(:unsure:

:)icon12.gif

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: Благодаря ти Вальо за изяснението

Днес прочетох в беседа на Учителя че жената е като дете 

Тя е по-близка до чувството, до сърцето. По магнетична е поради това. Магнитните силови линии се затварят, затова значително по-трудно се губи енергия. Оттук и по-голямата физическа и психологическа издържливост.

:thumbsup2:

Много ми се иска да видя един мъж отказал се от "дръвника" в себе си :D Рядко мъж се разкайва и извинява :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:feel happy:

Борбата с "дръвника" за придобиване на смирение и любов

сигурно ще е до последната секунда на живота :D

На мен ми помага представата че съм ~кръг

при сблъсък на интереси,

мисленето да мине по допирателната :) :)

И тогда наверняка вдруг запляшут облака

и кузнечик запиликает на скрипке

с голубого ручейка начинается река

ну а дружба начинается с улыбки :D:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...