Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За психолозите и психотерапевтите


dbull

Recommended Posts

Здравейте.

Искам да ви попитам при ходенето на психолози и психотерапевти каква е гаранцията, че всичко което си споделяш няма да бъде предоставено на трети лица ?! 

Линк към коментар
Share on other sites

Нищо на този свят, освен това,че ще умрем, не е сигурно.НИЩО.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

В обучението на всяка школа по психотерапия, едно от главните изисквания във взаимоотношенията с клиента/ пациента, е конфиденциалността. Малки изключения: в терапията има градация в характеровата преработка - личната терапия преминава в групова и в периодични работилници. В груповата терапия и работилниците, съществена част от преживяването, е искреното и напълно открито споделяне пред трети лица, като отново едно от груповите правила е, че всичко, което се случва в междуличностовата динамика, остава в защитеното групово пространство. Друго изключение: терапевтите, дори и тези с богат опит, понякога имаме нужда и дори имаме известна задълженост, да споделим подходите си и случващото се в терапевтичния ни процес, с трета страна - супервизор. Отново правилото е, че първ, споделянето се отнася до подлежащия личността казус, не и за социалната му персона, както и правилото за терапевтична тайна важи с пълна сила. Та, когато третите лица са хората от груповата терапия и уъркшопите, споделянето на личните тайни е важна част от преодоляването им. Нужно е обаче те да останат в защитеното просранство на терапията! А някои и не достигат до по-високите етапи на психотерапията - груповата и работилниците, при което личното споделено служи единствено като материал за преработка и си остава конфиденциално.  Относно описването на случаи - терапевтът, дали в статия или книга, описва психичните съдържания и процес на характерово преобразуване, не и личните данни. Последните умишлено се заменят с псевдоним, неяснота и т.н. А описваните казуси са колкото уникални, толкова и съдържат маса жалони и шаблонности, характерни за невротичното състояние или работената характеропатия, което изключва нарушаването на тайната, освен може би в страхови проекции, в които реалност липсва. Внесох ли яснота?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте искам да попитам кои са най добрите и опитни психотерапевти за смесено тревожно паническо депресивно състояние в София. Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

Ефективните наистина са неколцина в цялата страна. Аз бих ти препоръчал Тодор Първанов, Георги Балджиев, Алексей Бъчев, Андрей Филипов. Успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...