Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Anie


Anie

Recommended Posts

Психологическа помощ за 13 годишно момче

Синът ни е на 13 години и посещава психолог във връзка с проблем с половата идентификация.

Въпросът ми е при работа с деца какви са добрите практики за контакт на психолога с родителите, т.е. по какъв начин и на какви интервали е препоръчително да получават те обратна връзка от него?

Необходима ми е странична гледна точка, тъй като като родители естествено ние искаме да сме информирани, а от друга страна - психологът държи на доверителността на информацията между него и пациента, в случая - сина ни.

 

Редактирано от Anie
Линк към коментар
Share on other sites

Синът ви е непълнолетен.Вие трябва да имате информация, за това какво и как се работи с него.Ако е пълнолетен, такава информация  може да ви се даде, само с негово разрешение, но до 18 години, вие отговаряте за него и дори да има риск, вие да я разкриете и компрометирате психотерапията, не мисля, че има никакво основание да ви се отказва информация. Нали разбирате, отговорността за психичното здраве, а и за каквото и да е друго, относно детето е ваша, тя не е на терапевта, не е и негова-непълнолетен е, как ще я поемете тази отговорност, без информация? Ако синът ви е на 18 години, той носи пълната отговорност за поведението и живота си и ако той не иска, терапевта няма право да ви казва каквото и да е.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, Anie каза:

Психологическа помощ за 13 годишно момче

Много благодаря за своевременния отговор, д-р Първанов. Моето мнение е същото като Вашето. Това означава ли, че след всяка сесия със сина ни ние е добре да искаме обратна връзка, в момента сесиите са 1 път седмично и какво е добре да уточним с психолога още: някакви междинни цели и време за постигането им удачно ли е да се уточнят.

Според психолога сина ни е добре да има място, където да говори, да изказва себе си и да се стигне до "истинско слово", както той казва, но нямаме никакъв друг регламент въведен. Добре ли би било да уточним посоките, в които работи той и да се синхронизираме като екип.

В началото на терапията имахме няколко срещи със съпруга ми с психолога, но за последния един месец не сме разговаряли с него, тъй като в един от последните разговори със съпруга ми психологът изрази мнение, че срещите с нас не са добра практика и че ги е предприел единствено, защото сме били  много загрижени за сина и тревожни. 

Разбирам, че всеки случай е много индивидуален, но ако все пак има някакви утвърдени добри практики в областта, бихме искали да се придържаме към тях.

Линк към коментар
Share on other sites

,,някакви междинни цели и време за постигането им удачно ли е да се уточнят.,,

Питате  ме и знаете отговорите.

Психотерапията трябва да има цел, за да се разбере дали има подобрение трябва да има и междинни цели.Трябва да има и приблизителни срокове.

 

,,Според психолога сина ни е добре да има място, където да говори, да изказва себе си и да се стигне до "истинско слово", както той казва, но нямаме никакъв друг регламент въведен. Добре ли би било да уточним посоките, в които работи той и да се синхронизираме като екип.,,

Ок, но какво цели това изразяване на себе си, колко време ще продължи и какви са времевите интервали в които да очакваме някакви междинни цели.

,,В началото на терапията имахме няколко срещи със съпруга ми с психолога, но за последния един месец не сме разговаряли с него, тъй като в един от последните разговори със съпруга ми психологът изрази мнение, че срещите с нас не са добра практика и че ги е предприел единствено, защото сме били  много загрижени за сина и тревожни. ,,

Семейството е най-важният фактор, който оказва влияние върху нашата психика и е много по-трудно, ако се работи, като се игнорира това.Вижте, в армията аз съм работил с 18 - 20 годишни младежи и въпреки ,че ми бе много трудно-момчетата бяха от цялата страна, аз съм се мъчел по всякакъв начин, да включа и членовете на семейството в процеса.При по-ранна възраст е още по-нужно това да се прави.

 

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Отново благодаря, д-р Първанов.

Ще се опитаме да договорим подобни отношения с психолога.

Никога не сме обсъждали подхода, който той използва в работата си, но според моите наблюдения става дума за психоанализа. Според Вас при работа с деца този подход подходящ ли е?

Надявам се да успеем да се сработим, тъй като синът ни го посещава с желание и със съпруга ми смятаме, че смяната на терапевта може да усложни допълнително ситуацията, в която се намираме. 

Благодаря за подкрепата и разбирането от  Ваша страна!

Линк към коментар
Share on other sites

,,става дума за психоанализа. Според Вас при работа с деца този подход подходящ ли е?,,

Не зная, дали психоанализата е подходяща изобщо, като вид терапия.Това е метод от преди повече от 100 години и на запад отдавна не се използва.От друга страна, щом на детето му доставя удоволствие, нека си ходи.Не вярвам да му навреди.

 

Каква е ситуацията?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...