Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Закуската сутрин - полезна или вредна?


Recommended Posts

Мисля, че е много вредно човек да закусва и въобще не е вярно това на което учат децата, че най-важна е закуската. Научно доказано е че сутрин организма се самопочиства от токсините в организма и е вредно да прекъсваме този процес като внасяме нова храна за обработване в организма.

Ако имаш предвид плътната закуска, притова след обилно похапване късно вечерта, съм съгласен. Но има хора, които не вечерят късно, а сутринта се занимават активно физически - те могат да закусват с леки и питателни неща - напр. плодове, натурални сокове и малко ядки. Освен това зависи от типа обмяна - някои се чувстват много добрекато не закусват, при други е обратното, а освен това после се изкушават да преяждат. Така че и тук не може да има догматични правила, важащи еднакво за всички. За 10-те чаши също, за да се стигне до такава доза, човек трябва да има поне горе-долу здраво сърце и да няма резки скокове в кръвното налягане.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Добромир съгласна съм с това да има лека закуска, но нещо от рода на малко ядки, някое и друго плодче или сок, или малко мюсли или овесени ядки, а не както се опитват да ни пропагандират още от сутринта да започваме със сандвичи със салами и кашкавали, яйца с бекон и т.н. /за месоядците/

Link to comment
Share on other sites

Като продължение на по-горното ще спомена, че закуските и напитките който дават по училищата масово се изхвърлят от децата в кофите за смет. Някакви сокчета в пластмасова чашка - чиста химия, наливно мляко - вероятно сухо мляко с вода и понякога чай с неустановени качества. Слагам на детето си шишенце с вода в раницата и закуска от вкъщи. Така правят повечето родители. Нещо, което ми направи впечатление като опитах закуските беше, че сладки и солени закуски се правят от едно и също тесто.Овкусяват се солените със сирене, а сладките с мармалад. Отврат. Мазнината е стара и станала на трохи - явно полепнала от никога немитите тави. Изглежда сме полудяли. Ще изтровим собствените си деца????!!!

Link to comment
Share on other sites

Зависи от закуската :)

Приемлив вариант е чаша плодов сок - прясно изцеден /в момента цитрусите предразполагат към такъв тип закуска :king: /

- плод /според сезона - 1 банан; ябълка; 2-3 мандарини/

Споменатото мюсли /или само овесени ядки/ според мен е по-добре като разширен вариант на закуска в почивните дни и след това къъсен обяд-вечеря.

Всъщност мисля, че зависи и от "ритъма" на ежедневието на всеки един.

П.С. Тестена закуска - мне, благодаря :blink:

Link to comment
Share on other sites

Да не говорим, че съвсем скоро разбрах как закусват нашите деца в градината. Бях потресена как ХЕИ допуска такова нещо. Разтворими сокчета, филия намазана с маргарин и шоколад. Всички тези деца ще имат здравословни проблеми след време, найстина тровим нашите деца. Бях спокойна, че съм го хранила здравословно, а какво се оказа.

Link to comment
Share on other sites

Tainstvena_f, това е недопустимо. Можеш да отидеш в Регионална Инспекция за Опазване и Контрол на Общественото Здраве (РИОКОЗ) и да поискаш проверка на съответното детско заведение.

А също да ставате по-рано и да приготвяш на детето закуска вкъщи. И да говориш с него, ако му дават такива сокчета да не ги пие. Кажи и на лелките, че мислиш за вредно да се пият подобни неща и да не му дават.

Като ходех на детска градина от намазаните филии, които ни даваха слетобяд, ядях само корите, защото майка ми беше казала, че средата не е полезна. Около мен се изреждаха любезни лелички да ме карат да си изям цялата филия, без успех. Авторитета на майка ми беше далеч по-силен, а лелите ги чувствах чужди и образите им ми се сливаха.

Edited by wonderful
Link to comment
Share on other sites

Мен пък ме караха насила да ям грис и да пия прясно мляко като ме заплашваха, че ако не си ги изям ще ми ги сихят във врата. И до ден днешен не вкусвам нито едното нито другото. Да не говорим, че тези менюта се изготвят от уж компетентни лица в градините. Аз съм на мнение, че щом детето не иска да яде, значи не е гладно и не трябва да се храни на принципа: "Хайде сега една хапка за мама, хайде сега една лъжичка за татко ... :feel happy::feel happy: и така до котето на комшиите по ред на номерата :D:D

Link to comment
Share on other sites

Според мен не трябва да се насилват децата за ядене.

Важно е да ги оставяме сами да покажат какво искат и колко.

За съжаление в градините не се дава здравословна храна, но поне в къщи бихме могли да компенсираме. Аз съм предупредила и в детския център на дъщеря ми да не я насилват.

Прави ми впечатление, че от малка, когато се бори с някое вирусче спира да се храни, което и помага :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Спирането на храната по време на болест е правилният начин за по бърз изход от болестта. Трябва да се хапва нещо лекичко за да се оставя енергия на организма да биро с болестта, а не както съветват лекарите - силна и питателна храна, месо, мляко и т.н. Животните когато са болни или ранени не се хранят, а ние можем само да се учим от тях, защото не сме успяли да съхраним така инстинктите си.

Link to comment
Share on other sites

Аз от 6-7 години не закусвам сутрин ям чак към12-14 часа според ситуацията, явно тръгна така съвсем случайно, в бързината, работа, лекции и после се превърна в навик. Баща ми е същият от както го помня....Интересното при мен е обче, че съм забелязала следните неща...когато преям вечер или вечерям по-късно от обикновенното сутрин направо ми пристъргва, а когато ям по-малко или по-лека храна на следващият ден мога и до 14.00 часа да издържа.Не зная дали при вас е същото но при мен е неоспорим факт. Също ако стана много рано сутрин пак така ми прилошава от глад доста рано, ако е по-късно - мога да ям около обед чак...

И като цяло е хубаво закуската да е от повече плодове и напитки и умурено лека поне според мен, не забравяйте и меда-лечителя на много болести.

Link to comment
Share on other sites

Храненето сутрин е неправилно. Хлябът най - напред трябва да се заработи. Освен това в часовете от 4 сутринта до 12 на обяд в пълна сила текат очистителните процеси в тялото, с хранене по това време те се затрудняват. От 12 до 20 часа организмът е на вълната на приемането, тогава усвояването на хранителните вещества е пълноценно. От 20 до 4 се извършва обработването им.

Link to comment
Share on other sites

Интересното при мен е обче, че съм забелязала следните неща...когато преям вечер или вечерям по-късно от обикновенното сутрин направо ми пристъргва, а когато ям по-малко или по-лека храна на следващият ден мога и до 14.00 часа да издържа... Също ако стана много рано сутрин пак така ми прилошава от глад доста рано, ако е по-късно - мога да ям около обед чак...

И като цяло е хубаво закуската да е от повече плодове и напитки и умурено лека поне според мен, не забравяйте и меда-лечителя на много болести.

Това естествено. Повечето храна не засища, както е "логично" да си мислим, а само нарушава храносмилането, предизвиква отделяне на повече киселини и те иманно създават чувството за фалшив глад. А иначе от сутринта човек има нужда главно от течности и малко количество натурални захари и аминокиселини. Ако не ги набави - както показа практиката, стоенето само на вода до обяд не е полезно за всички, а само за хората с бавна обмяна - в зависимост от индивидуалните особености на обмяната след малко или много на брой часове се получава малко криза. Тя настъпва по-рано, когато човек стане по-рано, тъй като по време на сън обмяната е много по-забавена. :)

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Аз се чувствам много добре с прием на храна два пъти дневно. Ако се нахраня още от сутринта започвам да се чувствам изтощена и нямам желание да върша нищо. С две думи кръвта ми слиза от мозъка в стомаха. Умереният глад е приятен - създава ти желание за живот и те кара да се наслаждаваш на всяка хапка. Познавам хора, които по цял ден не спират да ядят с оправданието, че не са гладни, но просто имат болен стомах, гострит, язва и т.н. и точно затова трябвало да ядят постоянно, а то трябва да е точно обратното - ограничен прием на храна с повишено внимание какво точно слагаш в устата си.

Link to comment
Share on other sites

За повечето хора е най-добре да се хранят два пъти основно и още два пъти нещо леко - предимно плод или хубав билков чай с или без мед, а при интензивни натоварвания - и 1 супена лъжица счукани или добре сдъвкани натурални ядки или семена и евентуално - индивидуално полезни добавки от рода на цветен прашец, бирена мая, водорасли или друго подходящо. Тези малки закуски не натоварват с големи обеми или трудно смилаеми съставки, а в същото време помагат за поддържане стабилността на обмяната (особено ако тя е природно ускорена или човек спортува активно, прави пранаяма и т.н.). Въпрос на опит: много хора, казвайки, че са най-добре с 2 хранения и само вода между тях, ако опитат този вариант, казват, че са още по-добре - особено ако в частност това им помогне да не претоварват стомаха по време на същите тия две хранения. Но наистина има и други, при които точно два пъти на ден и нищо помежду това си е индивидуалният оптимален ритъм. (В този случай добавки също могат да се вземат, заедно със съответните хранения.) :yinyang:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

При мен в повечето случаи има само едно хранене дневно...

Понякога хапвам по два пъти, но това са изключения...

И то от години...

Както се замислям напоследък това не е никак лоша схема...

Link to comment
Share on other sites

Това е най-добрата схема на хранене. Аз се храня така от години. Веднъж на ден и то не в часовете, определени за храна, а само когато се почувства глад. Особено през летните жеги закуска сутрин или обяд при 40 градусови температури, си е престъпление. В горещините през деня повече вода, сочни плодове или соковете им. Вечер след работа е най-добре да се хапва и то лека и жива храна.

Link to comment
Share on other sites

Това е най-добрата схема на хранене. Аз се храня така от години. Веднъж на ден и то не в часовете, определени за храна, а само когато се почувства глад. Особено през летните жеги закуска сутрин или обяд при 40 градусови температури, си е престъпление. В горещините през деня повече вода, сочни плодове или соковете им. Вечер след работа е най-добре да се хапва и то лека и жива храна.

:thumbsup1::thumbsup1::thumbsup1::thumbsup1::thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

Правилното хранене е често, но по малко. А не натъпкване 1-2 пъти през деня и вечерта.

Като малка не обичах да ям, по принцип, или съм ядяла само определени неща.Капризче съм си, явно. Като малко по-голяма изхвърлях закуската си на път за вкъщи. Преди няколко години реших, че имам излишни килограми и по книгата "Сила за живот", ако не се лъжа, реших да не закусвам. Изобщо не отслабнах, но остана навикът. Сега в много редки случаи, и то ако вечерта съм яла рано или оскъдно, към 10 огладнявам и хапвам нещо или пия какао. Иначе дори и най-вкусния деликатес да ми се поднесе, аз се мръщя, че дори ми се гади сутрин от идеята, че трябва да ям. Хапвам без ограничения, не пазя диети, но всъщност ям много малко, така съм си настроила стомаха от самосебе си. Без закуска се чувствам чудесно, ям, когато почувствам глад. Не бих се осмелила да заклеймя закуската като вредна, но и не я приемам на всяка цена. Не мога да кажа дали вреди или носи полза, различно е. Без закуска се чувствам добре.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

При мен е закон да закусвам сутрин като стана, към 10 часа лека втора закуска, обяд, слетобедна закуска към 16 часа с кафе и вечеря към 20 часа.

Ако съм буден-към 12 часа през нощта си правя лека нощна закуска.

Вреди на организма си не съм установил досега, а съм на такава диета от както се помня ;)

Edited by Trichocephalus
Link to comment
Share on other sites

Аз от няколко месеца се храня само веднъж на ден, като това става в диапазона между 12-14 часа. Не консумирам абсолютно нищо преди и след това, ама наистина нищо, единствено ако ми се допие вода и то минерална. Като казвам едно хранене имам в предвид едно нормално хранене - не много мазно, не пикантно, не сухо, също и не много горещо. И това е нормалното хранене за всеки човек. Може би само на съвсем малките деца и подрастващите е по-удобно да се хранят на няколко пъти за деня.

Ако все пак някой се колебае да избира дали да вечеря или да закусва (+ обяда - него не го изключвам) - със сигурност е добре да забрави за вечерята, пред закуската.

Link to comment
Share on other sites

Може би си напреднал медитатор? Познавам хора, които се хранят веднъж дневно (но пият достатъчно течности или изяждат по някой плод през другото време) и се чувстват добре. Но в повечето случаи се налага да лекуват именно хора, които се хранят само веднъж дневно.. е, разликата е, че това еобикновено вечерта, когато преяждат. Само на обяд определено емного по-добре, но за хора с бърза обмяна, преуморяващи се и т.н. - категорично е недостатъчно. Дори могат да поемат нуожните им съставки наведнъж, пак е по-добре същото това количество да бъде разпределено на 2-3 приема. Говоря от опит.

Link to comment
Share on other sites

:) Занимавам се с Дзен, но от скоро - от около година. Сега усвоявам тристепенното дишане, стремя се към правилно хранене и сън само в определени часове - опитвам се да спазвам времето от 23-5. Що се отнася до храната: идеята за едно хранене и то по обяд е да може организма да се справи с храната и след неиното усвояване, същият да премине в по-лек режим. Идеята (при Дзен) е да се спести колкото се може повече енергия от правилно хранене, дишане и др. Ако ми се наложи да вечерям (например е твърде неудобно да откажа поканата) - вечерям, но на другия ден нищо не ям и чак на по-следващия си продължавам храненето по обяд.

И все пак конкретно по темата: лично бих казал че закуската е най-точно ненужна. Но за тези, които не могат без нея - нека да си хапват сутрин, но наистина сутрин, не например в 10 часа и после да обядват когато огладнеят - я в 13, я в 14 часа..

Ако се закусва навреме - например 7-8 часа и не се прекалява с количеството храна и след това се обядва между 12-13 - то тогава закуската няма да бъде нито полезна, нито вредна, а неутрална. Със сигурност ще е вредна вечерята!

Link to comment
Share on other sites

Възможно е тези предложения да бъдат оптимални за някои хора, но отново има много индивидуални моменти. Аз познавам много добре чувстващи се и продуктивни в работата хора, които закусват именно към 10 и пропускат обяда, вечерайки рано - това също би могло да е добър вариант за някои. Важно е наистина да има време храната да се смеле, но нали това зависи и от количеството? На времето познавах един бивш партизанин, който ядеше само веднъж, започвайки от 10-10,30 - малко наглед човече с шкембенце, което пред очите ми пое над 3 кг. храна и отделно около 2 литра течности за час и нещо време! Ето това нещо определено е вредно (при него се проявяваше с високо кръвно и др. проблеми), а иначе дзен е дна от системите, която определено намалява нуждата от храна. :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Смятам,че закуската е най-важна,но не мога да свикна да закусвам сутрин!Просто не ми се яде,до към 12 часа се чуствам сита!Явно защото по това време бях свикнала да ставам лятото :lol:

Link to comment
Share on other sites

Мисля,че човек трябва да следва собствените си ритми и да яде,тогава,когато

наистина почувства че е гладен,независимо какво пишат по списания,сайтове и т.нат.

Всеки човек е различен,и ако на някой му е добре да закусва -ок,но със сигурност на друг този режим няма да

му е добър.

Лично на мен не ми понася закуската сутрин.Спомням си как,когато бях първолаче ми тикаха някакви принцеси в ръцете и аз ги изхвърлях по пътя..:)

Най-дората закуска за мен сутрин е чаша гореща вода,а след нея чаша кафенце :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...