Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Самосъботиране на щастието или завладяна от зъл дух?


Recommended Posts

Искам да се науча да управлявам състоянията си, тези състояния, в които се чувствам отчаяна, в които тялото ми е напрегнато то крайна степен, в които чувствам, че не мога да се справя с нищо, и не заслужавам нищо. Тези състояния са самия ад на земята. В тези състояния се чувствам прокълната и дълго време вярвах, че ми го причиниява демонът от сектата. Сега виждам, че си ги причинявам аз, но по дяволите как може някой да си причиниява подобно нещо. Понякога се чудя дали от страх от провал или нещо друго  просто влизам в този режим, че аз не заслужавам и всякаш изпитвам, или дори не аз, ами това демонично нещо, чиято наслада е аз да изпитв ам болка и колкото по-отчаяна ме вижда, толкова повече то се кефи. Най-голямата болка идава когато се опитвам да изпитвам надежда, когато имам пориви да направя нещо, да променя и започна и вляза в тези състояния на бясна съпротива, които толкова ме изтощават, че накрая съм принудена да се откажа, защото тялото и съзнанието ми са дренирани до краен предел. Преди сектата съм нямала подобни състояния. За мен успех ът в живота е да овладея тези състояния, да мога да не съм зависима от тях. Когато не съм в тях, когато съм си аз, бих могла да постигна всичко.

Снощи бяхме на Иракли да посрещаме Джулая морнинг, хората се веселяха, а аз се притеснявах да не ми се появи главоболие, да не ме заболи нещо, то е като затишие пред буря. Тялото толкова се бои от тези състояни, че дори и когато съм добре, се ослушвам да не ме връхлети като лавина и да ме срине. Т.е другите са забавляваха, а аз бях просто ей така там, присъствие. Не мога да разбера това депресия ли е? Или просто гадна съпротива да бъда щастлива, но от кого, и от какво?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

Току-що, holyvalentine каза:

. Тялото толкова се бои от тези състояни, че дори и когато съм добре, се ослушвам да не ме връхлети като лавина и да ме срине. Т.е другите са забавляваха, а аз бях просто ей така там, присъствие. Не мога да разбера това депресия ли е? Или просто гадна съпротива да бъда щастлива, но от кого, и от какво?

Докато тялото се бои, няма да спреш да усещаш подобни неща. Защо? Защото чувствата следват мислите - като започнеш да мислиш, колко е лошо и страшно да те боли глава, веднага се появява чувството на страх и паника.

Как да промениш това? Като започнеш психотерапия, четеш, спортуваш и пиеш 2 литра вода на ден, за да си убедена, че няма да те боли главата, особено лятото :) Мен цял ден ме боли глава, но какво да се прави, лято е, резките промени в температурата водят до това. Но да оставим главоболието настрана. Страха, че нещо ще ти се случи, е този, който те тормози.

Аз ако съм на теб ще "припадна" в офиса или където е работното ти място, да видим, как е усещането. Или си нарисувай едно дърво с падащи листа - ще припадате заедно и нещо ще се случва :))))

Поздрави от мен :) Василена

Линк към коментар
Share on other sites

В 1.07.2019 г. at 15:27, holyvalentine каза:

Искам да се науча да управлявам състоянията си, тези състояния, в които се чувствам отчаяна, в които тялото ми е напрегнато то крайна степен, в които чувствам, че не мога да се справя с нищо, и не заслужавам нищо.

Желанието за контрол, недоверието, мислите, че ако ти не управляваш, животът се разпада, водят точно до това, което описваш. 

Да, чувствата наистина следват водовъртежа на мислите. 

В 1.07.2019 г. at 15:27, holyvalentine каза:

Не мога да разбера това депресия ли е? Или просто гадна съпротива да бъда щастлива, но от кого, и от какво?

Може би искаш интелектуална яснота, която да създаде усещане за контрол у теб?

В 1.07.2019 г. at 15:27, holyvalentine каза:

защото тялото и съзнанието ми са дренирани до краен предел.

 

В 1.07.2019 г. at 15:27, holyvalentine каза:

За мен успех ът в живота е да овладея тези състояния,

Вортекс е това - нестихващ водовъртеж. Докато мечтаеш за контрол, ще Си в тези състояния, а това мечтаене всъщност блокира действията ти и е автоагресивно - атака срещу самата теб, която имплицира недостъчност, неумение за справяне. Докато си в този си модел на мислене нямаш ход на действие. 

Линк към коментар
Share on other sites

В 1.07.2019 г. at 15:27, holyvalentine каза:

Тези състояния са самия ад на земята

И адът и раят са тук и сега едновременно. Ние избираме как да го изживеем. В нас си е силата.

"Когато печелиш не знаеш какво губиш, когато губиш - не знаеш какво печелиш!" Енантиодромия

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Първо искам да благодаря на  kipenzov за вниманието което ми отделя, защото и аз имам подобен да не кажа същия проблем. Всички проблеми идват от мозъка и това е доказано - мисълта създава реалноста. Предлагам ти да изпробваш един метод който при мен работи защото ми дава сили да владея ситуациите. Опитай да отпуснеш напълно мисловния процес и да свлечеш цялата енергия от мозъка към стомаха докато тази енергия се концентрира там така че да я усетиш като топлинна топка. Точно в тоя момент започва щастието при мен, проблема е че започвам да привличам хората така че да се влиаят от мен. Това се получава защото преминавам от мислещ принцип към чувстващ. Може да ти звучи смешно като обяснение, не се сещам  в момента друг начин по който да го обясна. Надявам се да ти помогне и ще чакам да споделиш резултата. :)

Редактирано от iamtheall
Линк към коментар
Share on other sites

Изв. , ще пиша преди да прочета останалите мнения .

Цитат

Преди сектата съм нямала подобни състояния

Сектата ти е дала импулс да навлезеш  по дълбоко в духовнитя свят Но не е дала ключа за ориентиране .

Цитат

Най-голямата болка идава когато се опитвам да изпитвам надежда, когато имам пориви да направя нещо, да променя и започна и вляза в тези състояния на бясна съпротива, които толкова ме изтощават, че накрая съм принудена да се откажа, защото тялото и съзнанието ми са дренирани до краен предел

Бясна съпротива срещу нищото ? Защото , самата бясна съпротива самогенерираща се от страха е най лошото . За да наблюдаваш състоянието си и реално , да видиш какво се случва е нужно да запазиш частица разсъдък . Мъничка твоя частица да не се вълнува , да гледа от страни .Ще я потдържаш независима със знанието/чувството , че всичко на края ще отшуми . Имаш този опит .Истината е , че ти си наблюдателя . Този който държи юздите на ума си и го насочва така , че избухващите чувства да следват желанията ти . Добрия ум , интелигентноста трябва да е свързана със земната реалност . Да черпи стабилност , непоклатимост от заобикалящата действителност . Както масата до тебе стои на четирите си крака , стабилно стъпила на пода . Така и ти си едно момиче спокойно седяща до тази маса . Седяща непоколебима и уверена в своето съвършенство на обикновенно статистическо момиче , за външния наблюдател .Остава вътрешния свят , Да намериш своя ключ и го подредиш . За мен той е спиране на мислите . Не съм добър , далеч съм от нирвана ,но ми върши работа .Когато спреш да мислиш , както в приключенски и фентъзи филми , нещата около теб се променят .Тогава от чувствата в началото остават неутрални окраски и ако се задържиш там те обзема приятна обичлива топлина . Като че ли се припичаш на някакво невидимо слънце .

пп.  ,,Самосъботиране или зъл дух" . Както и да го наречещ е вярно .Нали мислите са отделни същества . Пуснеш някоя в главата си . А тя се разположи и събере приятелки колкото може още . Но свободата на човека е в това да избира сам своите мисли . Качество което му е дадено като потенция и трябва да развива .Практическата възможност за контрол , която учим е да избираме мислите си .....Сбъркал съм . Глупак/некадърник ли съм , или пък ме е домързяло и случайно не познах истината ? Избирам сам . Преживяванията ми се пораждат от подобни избори и това е , един постоянен поток от случки .

Цитат

Искам да се науча да управлявам състоянията си, тези състояния, в които се чувствам отчаяна, в които тялото ми е напрегнато то крайна степен, в които чувствам, че не мога да се справя с нищо, и не заслужавам нищо.

Сама пускаш тази мисъл в себе си . Добре , но можеш поне да я разгледаш преди да и повярваш .Каква идея носи , какви чувства я следват .

Как е при много цветя ? До като се стреми към света , расте и разтваря цвят , излъчва ухание . И изведнъж вижда , че по красива не може да стане , стигнала е върха на изяществото . И ние виждаме как свежеста преминава и почва да вехне .

Значи твоята мисъл с рушащото си действие преобръща вътрешния живот . Тя носи отрицание на живота , твоя . Такава мисъл бих задържал в главата си само когато спечеля от лотарията , за да не се побъркам от радост . Но и тогава не бих прекалил със задържането  ѝ . Току виж разтърсван вътрешно , раздам печалбата .  :) 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

преди 13 часа, iamtheall каза:

Всички проблеми идват от мозъка и това е доказано

Доказано е от хора, за които отвъд материята всичко е илюзии!

Мозъкът е "машинката", чрез която се проявява психиката ни. И са неразривно свързани. 

Този метод, който си практикуваш, той не е продукт на мозъка ти, а на творческата част на теб самия. Ние сме повече от мозък и сърце. Но това не означава, че двете не са материално проявление на два от центровете, които имаме като същества!

Линк към коментар
Share on other sites

Както мозъкът не е проста машинка, а сложен апарат, така и психиката не е само чувства и мисли, ами целият вътрешен свят.

Няма силна психика, има силна воля, посредством която преследваме реализирането на желанията си.

Има стабилна психика, в която чувствата и мислите са в хармонично взаимоотношение с волята, съответно желанията и целите са съобразени с възможностите на средата.

Творчеството е това, което ни разделя от машините. Неговата най-изчистена проява са мечтите. Мечтите са творческият поглед към нереализираните възможности. Творчеството е качество, силата идва от волята.

Човек се познава по мечтите му...проявява се в страданието му. Силно страдание - богата душевност - широко поле на психиката - множество възможности за самопознание.

 

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

В 6.07.2019 г. at 1:18, iamtheall каза:

Ако мозъка е само една машинка, на какво се дължи силната психика и къде се крие творческата сила която при някои е могъща а при други липсва? :)

Творчеството , бих нарекъл метод за боравене с ума . Творчеството е процеса на превеждане и реализиране в материалния свят , информацията от духовните .

Kipenzov e прав за стабилната психика , но искам да добавя още малко .Стабилната психика е следствие на добре подредените идеи и сващания за света и всичко . А добре подредената конструкцията , генерира спокоиствие и стабилност чрез своята до някъде смисленост , устойчивост . 

А ума е инструмента за работа . С него виждаме/възприемаме . Също подреждаме видяно и научено . Най доброто описание на връзката  мозък--ум , което съм срещал е , че мозъка е антена за ловене на мисли . За сега не се задълбавай в обясненията как се създават мислите . :)

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

преди 10 часа, АлександърТ.А. каза:

връзката  мозък--ум

Според мен е грешна конструкция, защото са различни йерархични нива.

Връзката мозък--психика е вярната, пак според мен, но лесно може и да се провери твърдението ми.

Линк към коментар
Share on other sites

По темата.

Преди 6-7 г. време една семейна позната ми каза само едно изречение и се усетих за една голяма мъгла, в която бях.

Преди срещата ни й се оплаках как каквото и да направя все нещо се обърква. Каквото и да планирам нищо не се получава. Даже започнах да се съмнявам, че има някаква негативна енергия, която ме саботира.

Докато й говорех тя ме гледаше втренчено и само каза: ,,Леле, подсъзнанието какви шеги си прави..." . Това ми беше достатъчно.

Линк към коментар
Share on other sites

В 9.07.2019 г. at 1:33, kipenzov каза:

Според мен е грешна конструкция, защото са различни йерархични нива.

Връзката мозък--психика е вярната, пак според мен, но лесно може и да се провери твърдението ми.

:)   С една стъпка си по точен . Не отчиташ практическото положение на съвремения човешки мозък . А тук има  спорни положения . Например по стари источници твърдят че интелигентноста е външна спрямо човека . Но аз предполагам че това вече остарява и всеки днешен човек  притежава собствена интелигентност . До каква степен не съм сигурен . И би трябвало , щом е собствена способност да бъде вкарана и в мозъка , до някъде .

Но аз третирах факта за мнозинство философи , че мозъка не създава мисли , не борави с мисли . Той е само постредник на т.н. материално физически сетива и говоренето , със ума . До като психиката е конструкция създадена от човека с помоща на ума и подпомагаща работата на ума . До колкото съм разбрал , ума е извън физическото , етерното и емоционалните тела  . До като психиката е отпечатена там .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

преди 3 часа, АлександърТ.А. каза:

Например по стари источници твърдят че интелигентноста е външна спрямо човека

Това би го твърдял човек, който не припознава собствената си интелигентност.

 

преди 3 часа, АлександърТ.А. каза:

Но аз предполагам че това вече остарява и всеки днешен човек  притежава собствена интелигентност

Не остарява, просто отдавна се е знаело, но вече не са толкова стегнати ,,оковите на догмата".

 

Александре, виждам че философският уклон в ума ти е в една осцилация. Това говори, че в полето на съзнанието ти са настъпили промени, които тепърва ще биват ,,извеждани" на съзнателно ниво от ума ти. И всичко това ще се случва в психиката ти (психе - от гръцки -душа).

Ако приемеш един съвет от мен, той ще бъде да ,,излезнеш" малко от материалистическата философска мисъл, щото така идеалистическите ти концепции за различните светове нямат нужния ефект, ако изобщо търсиш!

Между кокошката и яйцето, първи е Наблюдателя!

 

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...