Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Горко на богатите, които не са богати. Горко на сиромасите, които не са сиромаси.


Донка

Recommended Posts

Цитат

Горко на богатите, които не са богати. Горко на сиромасите, които не са сиромаси.

Живи извори

Как разбирате тази мисъл на Учителя? Кои са богатите, които не са богати? И кои са сиромасите, които не са сиромаси? Защо "горко им"?

Линк към коментар
Share on other sites

Петър Дънов – Учителя: „Горко на богатия, който не е богат, горко на бедния, на сиромаха, който не е сиромах. Това е едно от правилата на Божието Царство, на Великата окултна школа. Богат, богат в Божественото и сиромах в человешкото.“

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря :) Това потвърди моите предположения. Има богатство и сиромашия в двата свята - Божествения и човешкия. Съответно ако човек е богат в Божествения свят, вече няма значение дали е богат или сиромах в човешкия. Но ако човекът е богат в човешкия свят, а е сиромах в Божествения, е поставен на огромни изпитания и изкушения. Съмнявам се дали изобщо някой може да ги издържи тези изпити. Затова си е за съчувствие - "горко му". 

За сиромашията, струва ми се, е огледално следствие на горната зависимост с добавка. 

Ако човекът е сиромах в Божествения свят, но е богат в човешкия - горко му. 

Ако човекът е сиромах в Божествения свят, и е сиромах в човешкия, тогава сиромашията в човешкия е хармонична на Божествената, и съответно преодоляването на трудните условия в човешкия свят би могла да доведе до обогатяване в Божествения.

Имате ли опитности от своя или живота на близки хора, който потвърждава този закон?

Линк към коментар
Share on other sites

 
Петър Дънов – Учителя: „Много неща съм ви казал, но не съм срещнал нито един българин, който да е изпълнил нещата, както съм ги казал. Той всякога ще внесе нещо, от себе си."

Из: "УЧИТЕЛЯТ ЛЕЧИТЕЛЯТ ПРОРОКЪТ", ТОМ ПЪРВИ
Редактирано от Велина Василева
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
В 7.12.2019 г. at 16:22, Донка каза:

Живи извори

Как разбирате тази мисъл на Учителя? Кои са богатите, които не са богати? И кои са сиромасите, които не са сиромаси? Защо "горко им"?

Да напомня: "Блажени нищите духом; защото тяхно е царството небесно". (Матей 5).

"Горко на богатия, който не е богат, горко на бедния, на сиромаха, който не е сиромах."

Ясно е, че думата "богат" е употребена два пъти с различен смисъл вложен в нея. Едното значение е положително, а другото - отрицателно. Също и за думата "беден".

Богатите, които не са богати, т.е. богатството им не е истинско, а се ограничава само до този свят. Въпрос на време е това богатство да бъде загубено. Това не е задължително да са само пари или пък слава, или връзки, или някаква даваща предимство в живота информация. Може да е всичко, което си мислим, че притежаваме, но в действителност то има стойност само за живота ни като конкретната настояща личност. В противовес на посочените има качества и способности, знания, отношение към света, към живота и към живите същества, които не се губят, а растат и се развиват във вечността. И тези последните представляват истинското богатство в човека. 

Сиромасите или нищите духом, не са тези, които нямат, но са тези, които търсят, които се стремят да порастнат, защото знаят, че по отношение на Бог всички са деца и всички са бедни. Това са хората с висок идеал, които се стремят към този идеал, защото осъзнават, че все има много още какво да направят, да научат и да постигнат.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...