Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Солта - полезна или вредна?


Recommended Posts

Здравейте приятели,

Какво мислите за солта?

Полезна или вредна е тя за здравето?

В какви количества трябва да се употребява?

Колко сол използвате за салати и готвене? Обичате ли солено?

Има ли алтернативи?

Да поговорим за солта и влиянието и върху организма ни.

Иво

Link to comment
Share on other sites

Използвам морска сол, не бих казала, че ям много солено. Може да използвате зелени подправки при салатите- залъгват, хората с ниско кръвно да не ограничават напълно.

Link to comment
Share on other sites

Солта е необходимост не само за хората. Дава се допълнително и на животните. Има изследвания, които потвърждават нарастването на умствената дейност при леко увеличаване количеството на поеманата сол.

В Германия се прилага в Педагогическа нова школа, в чиято верига от училища са включени и български.

Но...и по въпроса , както и за всичко-всяко нещо с мярка! И по вкус, а "на вкус и на цвет-товарищи нет".

Link to comment
Share on other sites

:yinyang: Въпросът е каква е мярката! Специалистите се колебаят между 2 и 8 г средно на ден, но дори и максимумът се съдържа в разните уж несолени продукти като хлябът например я съдържа от 1 до 1 и половина процента. Българинът като яде по половин кило средно на ден, само от там му стига. Повечето - зависи от индивидуалната поносимост, в Англия са правили мащабно изследване и 20% от хората наистина имат феноменални способности да изхвърлят натрия и хлора, даже като пият само морска вода, която в такива дози е много вредна за повечето хора, те се справяли добре. При другите има допълнителни механизми, например изпотяването при физически усилия, от което обаче повечето българи последните десетилетия се лишиха. резултатът е видим в първото ни място в европа и може би в света по сърдечносъдови болести. За това, разбира се, си има и други причини, но солта над определени дози е една от основните. А пристрастяването към солено има връзка със стремежа към сигурност - майчината утроба, респ. околоплодните води са възсоленки... Все пак е по-добре да премем, че животът по самата си природа е несигурен, отколкото да "замазваме" тая очевидност чрез пристрастявания от всякакъв род... :3d_100: Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Солта е много вредна за сърцето, ако се употребява в големи количества. Друг е въпросът, че и без сол не може да се живее. Всички животни в природата имат нужда от сол. Аз съм чела, че дневният лимит не трябва да надвишава 5 гр.

Link to comment
Share on other sites

Няколко линка във връзка с темата:

http://www.living-foods.com/articles/kicksalt.html

http://www.suite101.com/article.cfm/graves_disease/115556

http://www.jodkrank.de/Jodierung/jodierung.html /на немски/

Въпрос /най-вече към варненци :rolleyes: - имате ли представа откъде може да се закупи натурална морска сол /нейодирана/ - по-едра е от рафинираната ?

Link to comment
Share on other sites

:feel happy: бодро + благо да е на всички!

малко инфо по темата :

http://www.bnap.org/2006/02/14/fatty-sugary-food/"]

Европа иска да забрани рекламите на детски храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини

Европа иска да забрани рекламите....

:feel happy: Любов + Светлина + МИр + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

В големи количества е вредна - тривиално и банално е, но има хора на които им е безвкусна храната без сол, и всичко е един навик.

По-добре по-малко сол и в храната и в живота :3d_074:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Както има една приказка - дозата прави отровата :rolleyes: .Ако дозата е в правилното съотношение за даден организам е полезна,а за всеки организам тя е различна,примерно даден човек обича да пие чая си с малка лъжичка мед,а друг го обича с повече.Така че слушайте тялото си и не прекалявайте с нищо :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Интересна тема :)

Мисля, че е важно да знаем колко сол ни е необходима и да не прекаляваме с това. Има много „за” и ”против” в случая – какво ядем, къде живеем.

Но на мен ми е по-интересно, ако солта е толкова вредна, защо е била ценна стока в продължение на много векове?

Защо някои големи тревопасни животни (например елените, които се хранят главно с лишеи) често имат глад за сол и тогава мигрират към солени източници на храна?

Защо някои народи доскоро не са използвали готварска сол (племена в Африка и аборигените в Австралия), а сега изпитват необходимост? Обяснението, че цивилизацията е почукала на тяхната врата и са само на чипс и пуканки не ме задоволява. По-скоро самата природа се е променила и ако преди те са могли чрез храната да си набавят необходимото количество натрий, сега вече това не е така.

Доколкото знам, кръвната плазма е със солен минерален състав. Защо?

Количеството на натриевия хлорид в кръвния серум е регулатор на обема на водата в състава й, оттам и на кръвното налягане върху стените на съдовете.

Ако човек приема с храната по-малко количество натриев хлорид, отколкото губи с урината, то е нормално концентрацията й в кръвта да падне. А това веднага дава отражение върху кръвния серум. Ако този дефицит на натрий продължи дни наред, може да се усети умора, да намалее отделянето на урина. Следва гадене, а в някои случаи и анорексия. Всъщност изследванията показват, че без никаква сол в менюто можем да изкараме 10-11 дена. След това започва загубата на съзнание.

Ако пък минем в другата крайност – да си посоляваме допълнително – като се увеличи концентрацията на натриевите йони ще се получи свиване на кръвосните съдове – и хоп – високото кръвно налягане е дошло. Това разбира се е в случаите когато да консумираме повече готварска сол, отколкото ни е необходима, ни е станало навик. Виновник е хормонът ренин, който има пряко съдосвиващо действие.

Аз лично "слушам" какво ми казва организма - има дни в който си поръсвам с мелничката морска сол допълнително, а има дни в които всичко ми е солено, пък децата ме критикуват, че яденето е безсолно.

Edited by Ася_И
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Повече от 5 години не използвам сол .Знам,че и без друго продуктите от които си приготвяме храната, са достатъчно подсолени от производителите.Всички меса и различните видове колбаси, салами и т.н.в супермаркетите,освен антибиотиците и хормоните с които са наблъскани,имат огромно количество сол.Хората които са свикнали с солницата на масата така и не могат да го разберат с атрофиралите си вкусове.Премахвайки солта от менюто си престанах да изпитвам и потребност от нея.За мен няма безсолни храни.Например ям с удоволствие боб яхния с чесън ,вместо да го подсолявам.Невероятно вкусно е.Друг е въпросът,че се храня веднъж на ден,вечерта.През деня пия чай и хапвам порядъчно количество плодове и зеленчуци.Отказвайки се от солта ,практически престанах да пия и вода.Организма ми се освободи от излишната сол и затова нямам нужда да пия вода.Необходимото количество течност си набавям от плодовете и зеленчуците, които ям през деня.На 55 години съм,но енергията ми е като на 30 години.Абсолютно всеки ден се занимавам с фитнес минимум 30 мин.Определено смятам,че солта е вредна.

Edited by karasko
Link to comment
Share on other sites

Опитвам се да съм доста умерена със солта и гледам да ядем малко осолено в къщи, но напълно безсолно ми е доста безвкусно. Навярно е въпрос на навик. Имайки предвид, че сълта е вредна, гледам да не прекалявам с вредното, а да съм умерена за сега.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Първи в Европа сме извличали бели кристали в района на Провадия

“Принципът на производство е изваряването на разсол в големи тънкостенни паници с диаметър около половин метър. Нареждани са в пещ, но не типичната за неолита, а специално създадена за целта - много по-голяма и с по-дебели свод и стени, за да задържа много топлина. Това е единствената пещ с два отвора - единият е голям, за да вкарват през него съдовете. А малкият отвор е, за да влиза от там въздух и да се създава тяга, която да тегли, докато водата се изпарява. Керамиката пък попива горчивите магнезиеви и калиеви соли и остава само “сладката” сол във вид на дебела пита, която освен това е и със стандартен размер заради еднаквите паници. Производителността е сравнително ниска - 25-26 кг сол от едно зареждане на пещта, или към 10 тона на година. Това производство обаче не е за собствена консумация. Своите нужди хората от солопроизводителната колония са задоволявали от изворите, край които живеят.

Цялата статия тук.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Солта е жизнено важна за човешкия организъм,но не в количествата в които я употребяваме.Почти във всеки продукт който консумираме се съдържа сол(хляб,мляко,зеленчуци и т.н.).Тази сол не се усеща и солим допълнително.Многократно превишаваме количеството сол,която ни е нужна.Резултатите са налице-болни бъбреци,сърдечно-съдови заболявания,рак!Добре е да се премахне допълнителното солене на храната(ако има пристрастяване към солта,да се употребява калиева сол!).Има един добър трик,за да свикнем с "безсолното"-употребата на повече подправки.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Интересен е въпроса за солта-има много противоречиви мнения ,със сигурност предозирането е доста вредно.Трябва да правим разлика между рафинираната сол-много вреден продукт и нерафинираната морска или още по-добър вариант-например хималайската сол,скъпичка е ,но аз открих най-добрия вариант за нея,в Практикер продават свещници и лампи от големи късове Хималайска сол-разтрошаваме я ,смиламе и готово.Като гледам повечето хора прекаляват със солта,вкл. и аз струва ми се ,в скоро време трябва да се заема и с този "порок" оставих го за накрая да не ми дойдат много промените,въпреки че като се сетя колко неща промених от раз против всякакви правила за постепенни промени-накратко след доста четене и мислене станах вегетарианец и то първите 2-3 месеца на 90-95 процента сурова храна-идеално се чувствах,сега съм паднал на 5060пр. сурово ,но "прекаля" ли с готвено не се чувствам добре ,явно ще излезе суровоядец от мен :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Guest pavletA

Солта е необходима за човешкия организъм, проблема е в баланса.Някои автори като Пол Брег отричат използването и, защото съдържа натрий и хлор.Теорията на американския автор, е че натрия не е особено полезен или когато е над допустимото.Трудно се отделя от организма, както и солта.Ако приемем, че е над допустимото количество употребената сол фактически се отлагат кристалите в ставите.Особено в крайниците, като изчистването им е свързано със гладуване.Нашият Учител не отрича ползването на солта, но е важно всеки да си усети мярката.Някои хора употребяват кафяви водорасли или други заместители, не знам всичко е въпрос на индивидуален избор.     

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Аз употребявам хималайска сол- абсолютно чиста,без химии, продават я на кристални парчета.

http://www.jyotirgriha.com/home/trapeznaSolContent

Link to comment
Share on other sites

Започнах да я употребявам заедно с преминаване на хранене от натурални источници ,

простичко,но без никакви пакетирани храни и въобще -под девиза-има ли срок на годност-не става за ядене.

Солта по магазините е пълна с химия,за да я докарат в този и зърнист сух вид./Аналогия на бялата захар./

Отдавна се канех да си купя,но в Аква сорс е много скъпа.Ненадейно открих магазинче на вносители в центъра,близо до офиса,техен е сайта в миналия ми пост.С поносима цена.

Вкусът и наистина е различен и то много по-добър.Розова е заради съдържанието на минерали в нея.

Директен ефект съм имала,когато съм пила с вода,усещайки,че ми е спаднало кръвното.Аз съм с ниско кръвно поначало,но при понижение на атмосферното налягане понякога ми спада още и тогава вземам мерки да се оводнявам,за да го покача.Действа безотказно.

Това е т.нар. напитка СОЛЕ.Твърдят,че оправя и високо кръвно.

В буркан се заливат кристали с изворна вода,така че да останат неразтворени.Сутрин се пие чаша вода с 1 лъжичка от р-ра.Чашите за деня може и да са 2.Оптимизирал се водно солевия баланс в организма.

Ценното е че не я обработват по никакъв начин,копаят я в Хималаите,доста чисто място на планетата и колкото е по-голямо парчето-толкова е по-скъпо.

В магазина най-голямата лампа беше около 300лв.Парчето сол беше високо около метър.

http://www.zdravensa...alaiska_sol.htm

/Тук информацията е супер изчерпателна./

Edited by Мария-София
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
Guest Антон_

Среща се готварска сол, която е смес от натриев и калиев хлорид.

Мнения за нея?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...