Jump to content
Порталът към съзнателен живот

138. Правила и мерки за избягване на всички погрешки - Съборна беседа, 27 август 1922 г.


Recommended Posts

 Добрата молитва

138. Правила и мерки за избягване на всички погрешки - 27 август 1922 г.

Цитат

Има и друга една опасност. Когато един ученик влезе в този път, у него се заражда желание къде - кого види и срещне от своите другари ученици да ги пита, какво са разбрали от Учението. Той не се заема сам да чете, а започва да пита другарите си. Това е едно изкушение. На такъв ще кажеш: „Върви си по пътя, не ме смущавай!“ Ще дойде четвъртото изкушение и ще си кажеш: „Ето хора, които не ме разбират, които не ми помагат.“ В Пътя сам ще си помагаш, няма да търсиш помощ от никого. Ако ти не си здрав, ако твоят гръб не е здрав, няма да тръгваш на път. Здрав трябва да бъдеш. Ако си ученик, ще вземеш най-трудните задачи. Може да минат една, две, десет години, докато ги решиш. Единственото нещо, което се позволява, е да повикаш от дълбочината своя Учител и Бог да ти помогнат. А вие започвате един друг да се учите. Така ще изкривите Божието Слово. Кой кого учи? – Никой никого няма да учи. Тук се изисква търпение, мълчание и разсъждение.

Правила и мерки за избягване на всички погрешки

Линк към коментар
Share on other sites

преди 14 часа, Донка каза:

Никой никого няма да учи. Тук се изисква търпение, мълчание и разсъждение.

 

"Като вървим по пътя, може да се разговаряме за важни работи положително. Като седнем някъде, ще се поразговорим, а маловажните работи ние ще оставим за другите."Правила и мерки за избягване на всички погрешки

Кои са маловажните работи? :

"Казвам: В пътя като вървите, с греха няма да се занимавате. Правило е: ученикът няма право да се занимава с живота на другите."Правила и мерки за избягване на всички погрешки

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря!

Цитат

 

Съпротивлението именно показва, че вие сте в Пътя, т.е. движите се. Ако няма съпротивление, това означава, че стоите на едно място. Следователно всички изпитания, които могат да дойдат в живота ви, показват, че вие се движите.

Сега тези съпротивления са от различен характер. Най-първо в ума ви ще се роди едно съмнение дали сте на правия Път, дали е този Пътят, по който сте тръгнали, или има някой друг. Дотогава може да не сте мислили по този въпрос, но щом влезете в този Път, ще започнете да мислите - дали този е Пътят, или не е. След това, щом като решите, че този е Пътят, ще се роди една друга мисъл: дали този е най-краткият Път, или не. Когато разрешите този въпрос, ще се роди друг: дали ще можете да извървите този Път, или ще се спрете. След като решите, че сте намерили Пътя, че той е най-добрият, ще ви дойде желанието да се спрете, да се разположите и да си похапнете малко. И така може да заспите. Това са ред изкушения. Който е тръгнал по Пътя, не му се позволява да заспи. На ученика не се позволява да заспи на Пътя!

 

Правила и мерки за избягване на всички погрешки

Линк към коментар
Share on other sites

В 21.02.2022 г. at 13:21, Рассвет каза:

След като решите, че сте намерили Пътя, че той е най-добрият, ще ви дойде желанието да се спрете,

Тръгвам след една Божествена мисъл. Вървя, вървя и после се спирам и казвам : " А-ха, сега вече разбирам тази мисъл." Пък Божествената мисъл не се спира, а продължава напред. Озъртам се наляво, надясно. Къде се изгуби? Тук беше преди малко, а сега я няма. Щом мисълта я няма и разбирането го няма. Мисля,че в това поне има някаква логика.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...