Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Повдигнете жената и тя ще спаси света


Recommended Posts

"Повдигнете жената и тя ще спаси света". Това са думи на Учителя.

Какво мислите по въпроса?

Как да го тълкуваме - символично или буквално?

Може би най-правилно е и по двата начина.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 209
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей Ради и всички,

Мисля, че тези думи трябва да се тълкуват и символично и буквално.

Бях чел някъде(преразказвам по памет), че ако жените по света в един ден решат да не раждат повече престъпници, това ще се изпълни и света ще се подобри. Силата на Жената е огромна. Но трябва да я използва съзнателно и разумно. Да не злоупотребява с нея, а да я използва за градеж. :thumbsup:

Според мен по-интересно в тази фраза е не дали жената ще спаси света(това за мен е някък си очевидно), а как?

Т.е. какво значи повдигнете жената?

Как да я повдигнем?

Кой да я повдигне?

На какво е символ жената? Ами мъжът?

Иво :hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

"Повдигнете жената и тя ще спаси света". Това са думи на Учителя.

Какво мислите по въпроса?

Как да го тълкуваме - символично или буквално?

Може би най-правилно е и по двата начина.

Поздрави,

Ради

Човек трябва да се замисли над тези думи .

но не знам защо първата ми асоциация беше със стария виц за кавалерството на мъжа и влизането в първобитната пещера :))))

може би защото по-често сме поставяни в подобни ситуации :))))))

не се оплаквам :)

Link to comment
Share on other sites

Ето как например жената ще спаси света:

"Ако майката, която е заченала своето дете, е въодушевена от велики идеи за човечеството, тя още в бременно състояние ще предаде на детето си всички качества. Тя е като Бог на детето и може да направи от тази кал там каквото иска; защото излезе ли веднъж от утробата на майката, детето става вече независимо в мислите и чувствата. Ако майката вложи всички свои качества на Любов и Мъдрост в детето си при деветмесечното бременно състояние, детето ще има към своята майка през целия си живот хубаво разположение и всякога ще бъде готово да се жертва за нея. Когато някой син каже на майка си "защо си ме родила", разбирам, че майката, когато го е носила, е мислила противни неща или пък баща му е бил в такова състояние. Синовете и дъщерите носят мислите на своите родители. Това е заключението, до което и съвременната наука е дошла." (Беинса Дуно, източник - тук)

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Да, Иво, важно е още в утробата си майката да даде положителен тласък на своето дете, но едва ли само в това се състои нейната мисия по издигането на света. Може би в жената е вложена повече мекота, търпение, а и постоянство, които, ако са направлявани умело и най-важното съзнателно за добри дела, могат да доведат до впечатляващи резултати.

Link to comment
Share on other sites

Жената е символ. Тя е символ на душата, на сърцето, на интуицията, на мекотата, на Природата, на Градивния принцип, на Любовта... Естествено споменатите думи от Ради трябва да се разбират/тълуват на няколко нива, не само физическо.

Ето няколко примера:

 • Когато, човек е бременен с някаква идея, подготвя се да я роди и да я изяви в света - повдигнете го, подкрепете го, помогнете му и той ще роди нещо ценно, нещо велико.
 • Вслушвайте се в интуицията си и ще оправите вътрешния си свят.
 • Пазете Природата и всички ще имат по-добро бъдеще.
 • Развийте мекота в себе си, любов, и ще подобрите лични ви свят.
 • Слушайте сърцето си и работите ви ще потръгнат.
 • Дайте условия за развитие на една идея, торете я, поддържайте я, градете я и тя ще даде плод.
 • Поддържайте Любовта във вас и един ден тя ще се превърне в голям огън, от който всеки ще може да запали факела си и да види по-добре пътя си.

и т.н. Предложете още!

Мислите ли че тези разсъждения са в правилната посока?

На какво още е символ жената?

Иво

Link to comment
Share on other sites

"Повдигнете жената и тя ще спаси света"

За добро и/или за лошо целия наш свят е пълен с много насилие и с много добрини. За съжаление накъдето и да се обърнем почти всички говорят само за отрицателното. Казват, че то се запечатва и дава по-силен отпечатък в съзнанието на хората. Ако сме по-добри, ако сме по-внимателни, ако сме по-нежни, ако обичаме повече отвътре и отвън, ако сме по-мъдри, ако сме по-искрени, ако сме по- във всичко добро, тогава ние жените ще се повдигнем. Ако и мъжете отговорят със същото ще се повдигнат и те. И така жената ще повдигне и себе си, и света около себе си.

Link to comment
Share on other sites

Привет! :)

Цял ден разглеждам сайта, чета, препрочитам, скачам от тема на тема и все не мога да се престраша да кажа нещо... Имам чувството, че съм пропуснала векове и в същото време съм в центъра... Мисля, че намерих нещо, което съм търсила, откривала, губила... и отново намерила. Извинявайте! И Ви благодаря!

По същество, наскоро ми попадна една книга на Дан Браун "Шифърът на Леонардо". Лично на мене ми беше интересна, доста информативна, а и поднесена в издържан сюжет. Сбито, в нея става въпрос за тайната женственост, женското начало, отричането му от църква, в сремежа й да обожестви един обикновен пророк, за пътя на Исус и Мария Магдалена, за нестихващия стремеж на хората за намирането на свещения Граал, за неговото значение, форма и смисъл /от притеснение не мога да си систематизирам мисълта :unsure: /.

В общи линии всичко се върти около жената - нейната същност, историческо значение, символика, начало, свещенство, тайнство. Можете да го наречете, както искате, и все няма да бъде грешно. Жената е топлина, вълшебство, тайна, утроба, любов, прошка, приятел, начало.

А какво точно значи "Повдигнете жената и тя ще спаси света!" не знам. Може смисълът да е именно в това, че тя е начало, утроба за нов живот, светлина.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Чета в брошурата "Жената ще спаси света" следното:

"Жените трябва да спасят света и ще го спасят. Само майките могат да спасят света. Който мисли, че светът може да се спаси и подобри вън от майките, той се самозалъгва. Най-възвишената, най-силната дума в света е "майка". Светът се нуждае от нови хора, които да работят за неговото изправяне и повдигане. Това зависи от жената. Тя е вътрешният фактор, който трябва да използва всички външни благоприятни условия."

Link to comment
Share on other sites

ако тълкуваме жената в светлината на нейната роля като майка - то нейното най-ярко проявление е майчината любов - тя е безкрайна и всеопощаваща, тя е тотално жертвоготовна - когато жената стане майка тя отдава себе си безрезервно, в този смисъл може би точно този вид любов ще спаси света, тя трябва да се повдигне - да се издигне като водещо начало на всичко в света

това е само един допълнителен аспект, защото жената освен майка е символ и на всички вече споменати качества, в този аспект мъжът може би е символ на силата, силата, която е необходима за стане това повдигане и изправяне на света

:sorcerer:

P.S. струва ми се, че за това трябва голяма сила - така че, мъже бъдете силни :)

Link to comment
Share on other sites

 • Дайте условия за развитие на една идея, торете я, поддържайте я, градете я и тя ще даде плод. • Поддържайте Любовта във вас и един ден тя ще се превърне в голям огън, от който всеки ще може да запали факела си и да види по-добре пътя си.

и т.н. Предложете още!

Мислите ли че тези разсъждения са в правилната посока?

На какво още е символ жената?

Иво

)))Раждайте :))

Раждайте деца :) Раждайте идей :)) Раждайте добри мисли :))Раждайте Любов:)

Създавайте сгради :) Създавайте мостове между хората :)) Създавайте връзки :))

Не разрушавайте , не унищожавайте , не съсипвайте.

Не унищожавайте направеното от друг , защото в него е имало искра. Ако не е добро то само ще си изчезне.

Не унищожавайте добри чувства , добри мисли , добри дела.

Всъщност по правилното е да напиша - "Можем да раждаме , можем да създаваме , вместо да рушим"

:))

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Учителят и Ап. Павел определено показват какво би означавало това, но на определено ниво на съзнание. Някъде цитирах необходимия ни зи отговор пасаж от Първо послание към Коринтяни... Жената обаче се повдига от мъжа, нали! Трябват ни сърца, Господа! ... :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Ако знаехме и ние къде са.. :)

Ако слушахме повече,ако четяхме повече,ако повече действахме отколкото да говорим или ако мислехме преди да действаме,а не обратното...

:hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • 3 weeks later...
Guest Guest

Здравейте!

Според мен жената е символ на майчинството.Може би трябва да се опитаме да си представим,че нашата обща майка е Вселената.Тя също може да спаси света ако ние самите се обърнем към нея със същите качества-любов,нежност,опрощение и т.н.Това е моето обяснение на "жената ще спаси света"

Що се отнася до повдигането на жената мисля,че трябва да се тълкува като повдигането на гореопоменатите качества към нашата обща жена(майка)-Вселената.

Не знам дали ще ви се стори логично,но поне съм сигурна,че за да се изтълкува правилно този цитат трябва да се вгледаме много по-дълбоко. :hypocrite:

Ели :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Жената във вселената олицетворява-доброто, градивното, а мъжът - злото, рушението... да се замислим на дълбочина за нейната роля във човешката епос... тя винаги иска, повече храна, по добри условия, по лесен живот от кого? от баща си , от мъжа си, от сина си, от приятеля си, от обществото, от държавата, от света, от бога и.т.н

защо???

защото е ненаситна - заради себе си отчасти.

а именно заради ''детето''си.

а как ще придобие всичко това???

Питайте мъжете около вас или пък надникнете във човешкия епос!!!

Link to comment
Share on other sites

Стана много интересно за мене. Не мога да си представя какъв би бил отговорът на мъжете по принцип. Тези, които познавам по-добре хич и не щат да чуят да дават нещо от себе си на жената, пък било то и заради дете. Даже, колкото и да е абсурдно за женската логика, ощетяват собствените си деца... Спазват принципа "Е...ш и бегаш". Ще ми се да прочета някое различно мъжко мнение. Зная, че има и самоотвержени мъже, покажете се, моля! Дайте примери, пък било то и от епоса! <_<

Link to comment
Share on other sites

Еееех, ронимо, чудя се като ги пишеш такива нещица :) забавни, поне защо не кажеш източника на мнението си, или да опиташ да cе обосновеш? :)

Аз поне не съм на твоето мнение. Символът на мъжа е активността и твърдостта (според мен), т.е. това са духът и сетивното, плътското. Можеш да видиш типичните мъжки черти, и да провериш моите думи.

Тук нещо много мъжемразко става ... :(

Инак темата е интересна. :yinyang:

ПП:

Добавям още нещо (малко е извън началната тема), за да не остана недоизказан. Според мен, всеки мъж има и женска страна. Не е всеки мъж само активен и твърд, но тези качества са преобладаващи.

Може и да бъркам, това са мои наблюдения.

Забравих най-важното:

Любов+СВетлина+Мир+Радост от сърце.

:hypocrite::harhar::v:

Link to comment
Share on other sites

Само да уточня - не мразя мъжете. От двата пола има добри и лоши. Много се радвам на добър мъж. Колкото повече добри мъже - толкова повече се радвам! По-склонна съм да се съглася с Любо относно характерните черти за мъжете.

Що се отнася до въпроса на жената:

а как ще придобие всичко това???

Питайте мъжете около вас или пък надникнете във човешкия епос!!!]

Отговорът вероятно е "С любов!", ама не винаги става така. Не всеки мъж цени искрените чувства. Повече успяват хитрите, умни жени, които направо манипулират мъжленцата си, понякога и по няколко наведнъж.

:harhar:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Всичко от сърце!!!

Link to comment
Share on other sites

напротив-тя ше разруши равновсието между доброто и злото.когато се разруши-започват катастрофите...войните,бедствийата и. т. н...вижте състойнието на планетата...понеже е много състрадетелно съсщество-неприсъщо за природата.станахме 10 милярда!употребяваме повече отколкото трябва...раждаме повече,жалим недъгавите,недоразвитите.слабите...за това сега светът е пълен със боклук...

но аз съм песимист ,макар че вселенското равновесие ''в частност-плнетата земя'' е разрушено за сметка на рушителите-добрите ...наскоро природата ше си вземе своето.

за щастие все още има трезви хора ,като ''хитлер'' -чистачите на природата...

Link to comment
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели!

Много сте супер...Направо сте си вдъхновение...а темата е ключово важна! и всяко едно мнение по нея също!Благодаря ви.Особено на Ронимо.

За още по голяма яснота е добре да бъде прочетена беседата "Кръстът" дадена на 22.03.1917 г., има я в томчето "В началото бе", неделни беседи.Там е казано ...

"И Той изпълни думата си - взе мъжа горе и остави жената долу.

И дори сега Той промушва сърцата на мъжете по бойните полета и им дума:Елате с Мен.

А на жените казва:Вас ще спася в бъдеще, засега ви оставям на Земята да работите.

Всички сме участници в гооолямото пооовдигане! :harhar: Работата си е доста сериозна! :smarty::o

Да бъде Виделина!

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Вдъхновението го жзимам от природата-всичко от което имаме нужда го има там,около нас, и във нашата генна банка-инстиктите са ни дадени от'' творбата''вселена.вдъхновете се -ако въобще веше можете...защото лошите добри-мъже, станаха добрите-лоши ''мъже''

мъжете станаха по женственни,меки,прощаващи,хомо,гейове,мами

Link to comment
Share on other sites

чожешкото съшество-се състои от две части.същественното-природното-генната база-наследството и.т.н....И ПРИДОБИТОТО във последтвие-съзнание-разум-характер-дух и.т.н.

първото е обективно а второто субективно....реално-материално и изкусвено придобито натрапено...

даденото от природата е'' трудно''според нас-понеже не ни отърва-искаме още повече отколкото ни се е отредило-няма да се наситим брейййй...

натрапеното ни прави-жадни.искаме все повече права-а не се питаме ,за сметка на кого...

за пример посочвам порядъка създаден от великото-там във същественото има абсолютна хармонийа-разбирасе ако йа няма хорската намеса...

ние хората нарушаваме тази хармонийа....

топката е във вас приятели,обосновете се!!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...