Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Kлючът към другите 90% на мозъчния потенциал


Recommended Posts

От доста време ме интересува този въпрос ,даже ходих и на курс по естествен чигун , та там ни казаха че със сериозни тренировки (медитация) можем да отключиме някой скрити способности ,като : телепатия ,телекинеза , ясновидство ,ясно чуване ( какво ще рече това ) , материализация -дематереиализация (телепортиране демек) и други, може ли всички да отключим ,или което ние искаме?

Скоро си взех книгата на Кехоу : "Подсъзнанието може всичко" , малко четох и от "холографска вселена" (ще си я купя и ней) и вече почват да ми се навързват някои неща ,т.е. всичко е възможно на този свят ,просто трябва да срути ме тази стена която са я издигнали пред нас ( даже и ние сме помагали при градежа ) и да преоткрием себе си :thumbsup:

Въпросът ми е как и за колко време можем да достигнем до тях ,защото срещам няколко варианта .

Преди седмица почнах да гледам сериалът Heroes , препоръчвам ви го , там основната идея е непрекъснатата еволюция и как някои хора откриват именно такива способности , това е засега от мене , аа да ,има ли някой който е стигнал до този етап ? :)

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

Бъди сигурен, че си устойчив, хармоничен и добронамерен, преди да заправиш каквито и да било опти за отключване на оставащия потенциал. Той не е бил "заключен" случайно.

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Здравей Нakama! :feel happy:

Явно много ти е харесал сериалът Heroes. :dancing yes: Имаше още един подобен на него-"4400", но с по-малък успех.

Защо искаш да отключиш в себе си такава способност?

Бях чела някъде, че йогите смятат отварянето на такива дарби (сиддха) за допълнителна опасност по пътя. Но не виждам нищо лошо в това твое желание. Стремейки се да отключиш някоя от тези способности, ти може да се доближиш до нещо много по-голямо и по-ценно. :smarty:

Успех! :angel:

Link to comment
Share on other sites

Да, и аз бих искала да задам същия въпрос: Защо искаш да отключиш в себе си разни способности? Имаш ли някакви по-съществени мотиви или просто от любопитство?

Ако е второто - бих ти предложила да поразсъждаваш върху следното - представи си, че изведнъж придобиеш възможността да чуваш мислите на хората около теб, така, както в момента виждаш, чуваш, помирисваш и т.н. Как ще се чувстваш? Със сигурност не добре. Сега, ако не искаш да видиш нещо - затваряш очи, а как ще спреш да чуваш мислите на всички? Сега ако искаш да видиш нещо, а не искаш да виждаш друго, можеш да си насочиш погледа в желана от теб посока - а как ще можеш да чуваш само мислите на точно определен човек, а на другите наоколо - не? Резултатът ще е какафония от гласове/мисли в главата ти, от които няма как да се спасиш, ако не си достатъчно напреднала, за да ползваш контролирано тази способност. Все едно телевизор, който работи непрекъснато, като приема и излъчва 20 програми едновременно. :dancing yes: - пълна лудост.

А сега съвсем сериозно - следствието от внезапното придобиване на такива способности от неподготвен човек е в буквалния смисъл на думата опасно - и за него, и за другите около него. За щастие отключването на нови способности обикновено не става лесно и бързо .

Ами отговорността - какво ще правиш с тази си нова способност? Ако продължим да разглеждаме горния случай - чуваш нечии коварни или престъпни или каквито и да са мисли, насочени към други хора - как ще постъпиш, доколко имаш право да се намесваш и как? Не съм гледала филма, но това не е игра.

От собствен опит - не е толкова интересно, колкото притеснително и отговорно.

Link to comment
Share on other sites

Да, Диана и Добромир са много прави.

Преди време имах голямото желание да чувам добре, да си развия слуха. В йога има специално упражнение за това. Не знам до колко бях успяла, но като че ли имах напредък. И какво се случи, желанието ми( да кажем) се беше осъществило, но това, което чувах никак не ми харесваше. Ама никак. И може би не бях достатъчно подготвена, защото имах след това един кризисен момент, но и с него се справих.

Сега нямам никакво желание да зная какво си мислят/говорят хората, достатъчно ми е това, което те ми казват и това, което виждам, докато говорят. Защото с реакциите си, изражението, очите, жестовете, те казват твърде много, предостатъчно.

Edited by wonderful
Link to comment
Share on other sites

Първо -мъж съм :rolleyes:

Второ някой беше казал " С голямата сила идват и отговорностите" , май е прав :)

Така , по принцип имам намален слух ,и това което каза wonderful ме заинтригува, ти за "ясно чуване" ли говориш и каква е разликата с телепатията (може би телепатията е двупосочна ) .

Ще гледам да се овладее ,така че да не изкрейза , надявам се ,аз затова питах дали някой се е занимавал сериозно и как е :dancing yes:

И не съм се впечатлил от сериалът , от доста време съм размишлявал над тези 90% .

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

hakama,ясно ми е защо се стремиш към подобен вид способности. За себе си мога да отговоря, че нямам такива качества и се съмнявам, че някой от пишещите във форума има. Съмнявам се човек с вродена или придобита дарба в тези области, които описваш, да ги обяви във форум. Но в лично съобщение, може би...?

Погледни подобни теми по този въпрос:Лични доказателства за скрито знание,Опитности извън тялото,Опасностите в духовния път,Виденията,Ясновидството

Може да откриеш нещо интересно. :sorcerer:

Edited by Бина
Link to comment
Share on other sites

Занимавал съм се с ясновидство и телепатия малко какво те интересува по-точно - практики, резултати ? Интересно е постигнах лесно и бързо резултати и се забавлявах, ала в забавлението се поунесох та си донесох и малко неприятности.

Edited by Любомир89
Link to comment
Share on other sites

hakama :) няма как да достигнеш до тях ,трябва да те пуснат :)

Ако вече си изработил някои от тях в минал живот в сегашния при липса на знания ще ти се отпускат в критични моменти,както се случи с мен с "ясното чуване",но за кратко,за да се справиш със ситуацията.

После следва много работа ,а като резултат от работата ще разбереш ,че дори и да ги владееш нещата за които говориш, просто няма да ги ползваш.

Когато знаеш какво ползваш , отговорността,която поемаш ,ще те накара да не го ползваш.

Edited by didi_ts
Link to comment
Share on other sites

Ще гледам да се овладее ,така че да не изкрейза , надявам се ,аз затова питах дали някой се е занимавал сериозно и как е :dancing yes:

Не изкрейзих, защото се спрях навреме. Но и да не бях изкрейзил, продължавайки, още по-трудно щях да овладея егото. Когато човек няма такива способности, си мисли, че едва ли ще се възгордее чак пък до крайност, но, повярвай ми, и това много лесно се случва! :3d_068:

Нали си чувал: бързата работа е срам за майстора! Макар че в отделни случаи и доста бързо могат да се събудят минали опитности, дори и тогава се иска много време, заеда се приведат те в хармония с настоящата действителност. А при ново развитие почти от нулата, то е освен трудно, и по необходимост съвсем постепенно, не можеш да прескачаш нива или ако се опиташ, падаш и си удряш тая част от тялото, която според психосоматичната медицина има нужда да ти припомни в какво точно си сгафил... Ама ще разбереш ли посланието? :3d_146:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2: :thumbsup2: Присъединявам се към вас, приятели!

Мисля, че тези 90% ще се отключват постепенно и по естествен начин - само тогава, когато имаме наистина нужда от тях и когато не ги смятаме за "свръх способност" - кой смята очите си за такива и има ли опасност да се възгордеем с тях? Кога ще му дойде времето - ами сигурно след като се научим да използваме с Любов това, което и сега си имаме, а то никак не е малко....

Например, всеки от нас е напълно способен да усеща състоянието на другия човек до себе си - стига да свали блокажа на страха за сигурността си и идентичността си, както и гордостта си да приписва на другия своя начин на мислене и отношение и чувства.

Сигурно си имаме и други дадености, които не можем да използваме по същите причини...

Link to comment
Share on other sites

От доста време ме интересува този въпрос ,даже ходих и на курс по естествен чигун , та там ни казаха че със сериозни тренировки (медитация) можем да отключиме някой скрити способности ,като : телепатия ,телекинеза , ясновидство ,ясно чуване ( какво ще рече това ) , материализация -дематереиализация (телепортиране демек) и други, може ли всички да отключим ,или което ние искаме?

Тези неща са привлекателни за хората, но не са непременно критерий за духовно израстване. Какво ще ти помогнат да израстнеш? Само ще те държат в периферията, могат да те изкушат и в крайна сметка да се отдалечиш от целта още повече. На курсовете по йога са ни казвали да не се занимаваме с такива неща изобщо. Познаеш ли себе си, своят Аз, това е най-дълбокото, останалото е ненужно-това са играчки за егото просто. Ако искаш да оползотвориш останалите 90% от потенциала си, просто трансцедентирай ума си чрез медитация, тогава ще бъдеш на 100%. Има една схема, която рисуват на курсовете по Трансцедентална медитация и Сахадж Самадхи медитация. Тя показва по какъв механизъм се стига от 10 на 100%.

Edited by Максим
Link to comment
Share on other sites

Ами аз започнах медитация (естествен чигун) каква е тази Трансцедентална медитация (10-100%) и какво става при 100% :) , добре де ако не искам да работя над тези способности , на кое да наблегна за да не е користно ?! И какво ще ми помогне като открия своят АЗ ?! Сори за невежеството ми ,но не съм много навътре в духовните неща ...засега :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

Това което наистина е ценно в духовните практики е разширяването на съзнанието. То ти дава повече от всички сидхи взети заедно. С разширяването ставаш все по-разбиращ, вси по-можещ и все по-единен със света и хората.

Тези неща може да ти бъдат от полза:

Определи за себе си смисъла на понятията Бог, Любов, Добро, Единство, Състрадателност, Себеотрицание, Добродетел и каквото друго ти дойде на ум. Прецени до каква степен ги притежаваш и до каква степен желаеш да ги притежаваш.

Опитвай се да гледаш на събитията от живота си от всички възможни гледни точки. Погледни себе си отстрани, действията си, мислите, чувствата, потърси причините за тях, прегледай стремежите си, амбициите, какви са мотивите ти, как гледат другите на тебе, постави се на тяхно место...

Опитай се да определиш предразсъдъците си и да се освободиш от тях.

Погледни света сякаш за първи път.

Прави тези неща винаги, когато се сетиш за тях (без това да пречи на нормалния ти начин на живот и без да се преуморяваш). Недей очаквай резултати (промените стават бавно и едва ли ще си в състояние да ги забележиш). Това не са практики, а просто опити за поддържане на ежедневното ти съзнание в будно състояние и за развиване на ума ти.

Иначе духовни практики има много и аз не бих могъл да кажа коя от тях ще се окаже най-подходяща за тебе. Но не бъди настоятелен към нито една от тях ако чувстваш отрицателна реакция от организма или психиката ти. Духовното развитие не търпи насилие.

Link to comment
Share on other sites

Ами аз започнах медитация (естествен чигун) каква е тази Трансцедентална медитация (10-100%) и какво става при 100% :) , добре де ако не искам да работя над тези способности , на кое да наблегна за да не е користно ?! И какво ще ми помогне като открия своят АЗ ?! Сори за невежеството ми ,но не съм много навътре в духовните неща ...засега :thumbsup1:

Станимир е не 100%, а 1000% прав в своя постинг, подписвам се с двете ръце зад всяка дума в него.

Ще ти обясня смисъла на това увеличение на 100% за което споменах. Нашият ум е постоянно зает с мисли, затова не успяваме да използваме 100% понетциал. Но чрез медитация можем постепенно да го разширим като започнем да излизаме отвъд мислите, когато достигаме мигове на безмълвие по време на медитация. Мислите са на повърхността, смисълът е да се потопим по-дълбоко отвъд мислите в онова тихо и безбрежно поле/пространство, някои го наричат квантово поле, други Абсолют. Именно когато успеем да отидем отвъд мислите, те спират, тогава се казва, че си трансцедентирал своя ум, потопил си го в източника, в пространството, в мира. Тогава излизайки оттам обратно твоят ум е освежен и смята за все по-малко необходимо да се придържа към по-рано установени стереотипи. Така увеличаваш неговата широта и проявяваш себе си в по-голяма пълнота, изчистваш нездравите връзки и склонности от себе си. Именно познаването на това пространство на мир и блаженство в теб означава да познаеш своят Аз, той е твоята най-дълбока природа, извора от който си произлязъл, твоят център. Това е достатъчно, не е и користно, и при това не е необходимо да се развиват изброените от теб способности. Влизайки в контакт с твоя Аз вече започват да текат различни таланти, добродетели. Разбира се можем да поувеличим процента, но за 100% сигурно няма да стигне и един живот. Горе долу това е според просветлените, които са достигнали 100%. На теория обясних, като личен опит не съм медитирал особено много засега, и имам само леки проблясъци, не мога нито да отрека нито да потвърдя от свой опит всичкокоето казах.

Link to comment
Share on other sites

Добре , значи може би по-скоро искам да развия "по-земни" неща : интуиция , по-лесно запомняне (нямам добра памет) , да си оправя слуха на 100% ,добро здраве, да направя по - лесна връзка с подсъзнанието си ... такива работи .Мислите ли че медитацията е правилният път ?

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

Добре , значи може би по-скоро искам да развия "по-земни" неща : интуиция , по-лесно запомняне (нямам добра памет) , да си оправя слуха на 100% ,добро здраве, да направя по - лесна връзка с подсъзнанието си ... такива работи .Мислите ли че медитацията е правилният път ?

Да, развиване на интуицията е определено не само полезно, но и необходимо. Много по-голяма полза ще ти върши интуицията, отколкото другите изброени в първия ти постинг способности. Тук изброяваш наистина реални неща, ние живеем на земята, това ни трябва на първо място сега. За другите си има време и място в друга форма, в друг живот, когато сме стигнали по-високо ниво, и няма да допускаме сегашните си грешки. Не искам да фаворизирам нито една техника, включително и медитацията. Има различни начини, освен медитация. Например като се учиш да наблюдаваш повече неща, във всяка ситуация, наблюдавайки и себе си и другите, задавайки си въпроси "какво се случва в мен сега, каква емоция има, къде я усещам, какво я предизвиква, от какво е продиктуван мотивът ми за действие и т.н." ще ти помогнат да разбереш по-добре себе си, да развиеш бдителност, интуиция...Обобщено може чрез медитация, наблюдение, осъзнаване, размишление, молитва според личните предпочитания. Плюсът на медитацията е, че даваш покой на ума, позволяваш му да почине, а изпразването на ума е много благотворно и зарежда с енергия. Не е казано, че трябва да се стои по 5 часа на ден в медитация. 15-20 минути обръщане навътре могат да са достатъчни. Медитацията е приоритет главно на източните учения, което е резултат на залегналата в тях философия, но почти във всички други духовни учения също има някакъв елемент на медитативност под една или друга форма, освен това съвременния модерен западен човек също започва да я уважава и прилага за подобряване на своята трудоспособност, за по-пълноценен и качествен отдих също.

Link to comment
Share on other sites

Ами аз съм подхванал "Подсъзнанието може всичко" , курса по медитация , ако искате препоръчайте и друга литература , тези другите техники също са добри които изброи по горе :sorcerer:

EDIT: Мисля да почна да свиря , но понеже ми е малко късно , ще трябва бързо да напредна , как мога да засиля творческите умения ?

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

Карай с каквото си подхванал. :thumbsup: Желая ти успех! Надявам се да бях полезен дотук, няма какво повече да ти препоръчам. Прави това, което те вдъхновява, имайки и тази информация която Станимир и аз и другите ти дадохме.

Link to comment
Share on other sites

Мисля да почна да свиря и рисувам , но понеже ми е малко късно , ще трябва бързо да напредна , как мога да засиля/ускоря творческите умения ?

Мерси на всички за съветите :)

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

Здравейте приятели,

подхванали сте доста интересна тема...........

Ще ви дам моето мнение по въпроса :Който има уши да слуша нека слуша!

Тези 100 % се '"постигат" само чрез слизане на Светия Дух; Който всъщност се дарява от Христа, а това ще стане след прославянето Му през второто пришествие :) .......

[ За другите си има време и място в друга форма, в друг живот, когато сме стигнали по-високо ниво, и няма да допускаме сегашните си грешки.

Вие казвате, Че има време; Аз пък Ви казвам " погледнете житниците, Те са готови за жътва"........

Времето се изпълни наближи Царството Божие........ покайте се и вярвайте на Евангелието :hypocrite:

Слава Богу+М+Л+И

Link to comment
Share on other sites

Мисля да почна да свиря и рисувам , но понеже ми е малко късно , ще трябва бързо да напредна , как мога да засиля/ускоря творческите умения ?

Мерси на всички за съветите :)

Здравей , hakama!

Хубаво е желанието ти да развиваш творческите си умения . Аз бих го препоръчала на всички хора . Да рисуват , да пеят , да пишат поне по един час на ден .

Рисуването ,специално е в някаква степен и медитация и релаксация .

Занимавай се с цветовете , почувствай енергийните стойности на всеки един отделен цвят . Опитай се да търсиш различни цветни хармонии . Но най- важното е да се забавляваш , ти самия /самата да изпиташ удоволствие от рисуването .

Хубаво е и да се научиш да наблюдаваш , да съзерцаваш красивото . Ти сам/сама да пълниш главата си с красиви картини , усещания , разсъждавай върху красивото . Ще ти разкаже много . Прекарвай много време сред природата и я съзерцавай .

Това е от мен , доскоро !

Link to comment
Share on other sites

'emanuil'

Ще ви дам моето мнение по въпроса :Който има уши да слуша нека слуша!

Тези 100 % се '"постигат" само чрез слизане на Светия Дух; Който всъщност се дарява от Христа, а това ще стане след прславянето Му през второто пришествие :) .......

Май е много лесно да не правим нищо, само да чакаме отгоре да ни падне съкровището наготово?! Нека не бъркаме религията и вярването с реалните духовни упражнения.

Вие казвате, Че има време; Аз пък Ви казвам " погледнете житниците, Те са готови за жътва"........

Времето се изпълни наближи Царството Божие........ покайте се и вярвайте на Евангелието :hypocrite:

Мога ли да разбера какво съгреших, че да трябва да се покайвам? Като казвам, че има време, не казвам сега да се стои със скръстени ръце, както звучи от предния ви цитат. Разбрахте ли правилно мисълта ми в миналия постинг? Имах предвид неуморна работа със себе си още от сега, и постепенно натрупване на капитал до достигането на 100%, което няма да стане в този живот, иначе всички още сега да сме станали божества. Вие смятате ли, че можете да постигнете пълното знание за Вселената в настоящия си живот? Когато си отидете Бог ще ви пита-какво изработи в себе си при това въплъщение? Какво ще му кажете? "Не медитирах, нищо не правих, само се молих и само чаках да ми се дари 100% свише, чаках да ми дариш всички способности, чаках второто ти пришествие". Тогава Бог ще ти каже: "Синко, защо си се оставил да те заблудят и си пропилял времето си?" :) Стига с тези евангелия и прочие. Хората, които са ги писали са дишали същия въздух, какъвто дишате и вие, не са били по-различни. Цялото знание е във всеки още сега. Вие сте своя критерий, не книгите. Или по-точно ако знанието чрез вас тече чисто, то в една или друга степен ще се съгласува с писанията в книгите, макар че не е задължително. Обожествяваме нещо далечно, нещо минало, но ако можем да обожествим нещо което е близко, което е сега в момента, тогава започваме истински да живеем!

Link to comment
Share on other sites

Какво ще ни каже Бог, мисля ще разберем, когато Сам ни го каже. Всеки сам усеща за себе си какво трябва да прави в своя живот.

Edited by wonderful
Link to comment
Share on other sites

Добре , значи може би по-скоро искам да развия "по-земни" неща : интуиция , по-лесно запомняне (нямам добра памет) , да си оправя слуха на 100% ,добро здраве, да направя по - лесна връзка с подсъзнанието си ... такива работи .Мислите ли че медитацията е правилният път ?

Тук, в този сайт, мисля че има интересни упражнения за развиване на интуицията от Петър Дънов. Прочети и темата за интуицията от този форум, ако още не си го направил.

Паметта може да се тренира. Започни от дребни неща. Създай си увереност (чрез самовнушение), че можеш да помниш нещата добре. Когато имаш трудности с припомнянето на нещо, опитай да изчистиш съзнанието си от всички тревожещи го мисли и изчакай спомена сам да изплува на повърхността. Не търси логика (този метод май не е много лесен, но за него съм сигурен, че върши работа). Сигурен съм, че има много литература с техники и упражнения по въпроса. Може би е най-добре да потърсиш в някоя книжарница или библиотека.

За музиката - слушайки музика се опитай примерно да изолираш отделните инструменти в една песен един от друг. Например първо чуй само баса, като се опиташ да се абстрахираш от останалите, после мини към клавирните (ако са повече от един, към който и да е от тях по-отделно). В по-късен етап можеш да се опитваш да изолираш звучението на няколко инструмента едновременно, като оставаш съзнателен за звученето на всеки един от тях поотделно. Ако в помещението където слушаш музика е тихо (няма странични шумове освен музиката която слушаш), можеш постепенно да намалявашш силата на звука, докато той стане едва доловим за тебе. Тези упражнения дават и други благоприятни резултати освен развиването на музикалността. А и още нещо - пей когато имаш възможност за това. Ако не можеш да пееш добре, усили музиката, така че никой да не те чува и пей с нея.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...