Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Здравословното хранене на учениците


Recommended Posts

Хранителните продукти да бъдат подходящо съчетавани в отделните хранителни приеми, като на първо място се удовлетворяват белтъчните нужди, към които се балансира вносът на мазнини и въглехидрати; - За оптимална усвояемост на храната е необходимо тя да съдържа адекватни количества минерални вещества и витамини;

- Изискването за разнообразие означава включване на поне един представител от всяка група храни в целодневния хранителен прием, а по възможност и при всяко хранене: от групата на сложните въглехидрати (картофи, ориз, пълнозърнести хлябове, макаронени изделия, овесени ядки, царевица, елда, мюсли, корнфлейкс и др.), плодове и зеленчуци, източници на пълноценен белтък (мляко и млечни произведения, месо, риба, яйца), мазнини (препоръчително – растителни), и в най-незначително количество – захарни изделия.

През последните десетилетия се наблюдава увеличение на заболяванията, свързани със системно недостатъчно и неправилно хранене през юношеската възраст, практикувано най-често съзнателно от девойките в горния училищен курс. Това са т.нар. хранителни разстройства, Те са многофакторни заболявания, които трудно се овладяват и изискват координирани усилия на педиатри, диетолози, ендокринолози, психиатри, психолози.

http://deca.djpacolya.com

за малки и големи

</SPAN>

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 6 months later...

От: ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В ПОРТАЛ BG - MAMMA

ДО Г-Н ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО Г-Н ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ДО СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

С КОПИЕ ДО:

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ

Г-ЖА ГЕРГАНА ПАСИ

МИНИСТЪР ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас във връзка със следните проблеми:

Предлагането на територията на училищата на голямо разнообразие от нездравословни хранителни продукти, като зрънчовци, чипсове, снаксове, най-различни захарни изделия като близалки и вафлички, всевъзможни оцветени желирани бонбони, подсладени газирани напитки, които не са на плодова или зеленчукова основа, високо маслени и мазни тестени храни.

В момента в България няма контрол, нито условия за здравословно хранене на учениците. Настояваме и се обръщаме към Вас за съдействие, заедно с общите ни усилия, на родители, на учители, лекари и законодатели да променим настоящето положение. Свръхтеглото и затлъстяването сред децата и юношите е свързано с нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност, което предразполага към влошаване на здравословното им състояние и към различни заболявания. В голямата си част тези проблеми се дължат на мащабните медиини кампании, рекламиращи денонощно всевъзможни шарени и лъскави „неустоими” лакомства. Предлагането им и в училищата и то в такова голямо разнообразие и изобилие, определено е в противоречие с държавните политики по проблема, и абсолютно не е в интерес на здравето на децата ни. Това е и неуважение към нашите усилия да възпитаваме децата си в здравословен модел на хранене и да ги предпазим от вредни хранителни навици.

В противоречие е и с Националната здравна стратегия 2008-2013 г., Националния план за действие "Храни и хранене”, както и Националните седмици за борба против затлъстяването на учениците от 7 до 19 години. Надяваме се, че освен отчети, планове за действие и проекти на тема здравословно хранене, най-накрая законите ще се приложат и на практика в училищата и строго ще се следи и контролира спазването им.

Адекватната информираност на децата по въпросите на храненето, най-ефективно може да се реализира чрез въвеждането на специално обучение по здравословно хранене още от най-ранна възраст, включително с въвеждането на подходяща информация чрез различни предмети в училищната програма и игрови занимания в детските градини.

Kато родители очакваме и настояваме да се приложи в практиката модела, заложен в основата на всичките ни Национални документи, а именно:

„РОЛЯТА НА УЧИЛИЩЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН МОДЕЛ НА ХРАНЕНЕ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРИ ДЕЦАТА”

Във връзка, с което настояваме:

1. Да се приеме предложената Проектонаредба за промени и изменения към Наредба N 26, за здравословно хранене на учениците от 7 до 19 год., така както е предложена за промени от експертите от НЦООЗ, от отдел "Хранене и обществено здраве".

2. Да се въведат задължителни образователни модули в училищата за здравословен модел на хранене и физическа активност при децата, с цел да се повиши културата им по въпроса, образоваността и коректната им информираност. Образователните модули и часове да бъдат организирани и провеждани на базата на програми за здравно образование на децата и учениците, на специални програми за правилно хранене и на програми за превенция на отклоненията в хранителното поведение.

3. Да се забранят рекламите на вредни "храни" на територията на училища, детски клубове и т.н. и в телевизионното време около детските програми. Да не се допускат до рекламното пространство реклами на нездравословни продукти, рекламирани от деца и адресирани до деца.

Мерките, които предлагаме и настояваме да бъдат взети са и част от общата политика на страните от ЕС в тази област. Проблемите с нездравословното хранене, особено сред децата, са основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години.

Надяваме се и разчитаме на бързи и ефективни действия по повдигнатите от нас проблеми.

Да подкрепим петицията: http://bgpetition.com/zabrana-za-vrednite-bokluci/index.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...