Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Опуленс – Закон на Всемирното Изобилие


Иво

Recommended Posts

Изобилието, богатството, благополучието са най-вече вътрешни състояние. Те текат отвътре навън. Не случайно Учителя говори за Закона на Всемирното Изобилие наречен Опуленс:

„Опуленс е френска дума, която значи изобилие, богатство... Като ученици вие трябва да изучавате какъв е закона на Опуленса, според който можете да подобрите условията на вашия ум, на вашето сърце и вашата воля. По този начин ще подобрите условията за развитие на вашите дарби и способности, оттам ще подобрите и материалния си живот.”

„Успехът, знанието и придобивките на човека зависят от вътрешната връзка с Бога – пояснява значението на закона Боян Боев. Законтът на Опуленса се свежда до това, човек да се постави в правилни отношения с Космоса... за да потекат блага и през него, и да ги предаде по надежден път.” (Из „Опуленс – закон за възможностите в живота”, статия от Боян Боев)

Можем ли да приложим закона на Опуленса в живота си?

Как го правите?

С какъв успех и какви методи ползвате?

Линк към коментар
Share on other sites

"И тъй излишък в природата няма и недоимък няма, но пълнота има. Следователно излишъка, който искаме да натрупаме, всякога ще ни създаде някакво нещастие."

"И тъй ще знаете закона: В природата излишък няма и недоимък няма затова енергията която ви е дадена, ще я употребите разумно. ... Не в природата, а в Любовта има един плюс. То не е излишък, а изобилие. Тъй че в Любовта има изобилие. И туй изобилие, което има тя е безопасно, понеже то спада не в границите на ограниченото битие, но в безграничното. Следователно от този излишък малцина могат да се ползват. И затуй, за да може човек да се ползва от това изобилие, трябва да възприеме Любовта.

Казват, че Христос в Палестина е излекувал този.онзи, че възкресил сина на еди-коя си вдовица. Че и в Израил имаше много болни. Защо той не възкреси всички? Човек, който дълго време с години се моли, той събира енергия да му се помогне. Имаме пример от онзи болен, при къпалнята. Този човек се молил 38 години! Но при все това, всякога, когато се приближавал при тази къпалня, някой друг го изпреварвал и той се връщал с една дълбока въздишка, но с вяра, че идущата година ще може да влезе. Обаче и на следната година пак го преварвали. Цели 38 години той се молил, докато най-после Христос дошъл при него и го запитал: "Ти 38 години се молиш, няма ли някой да те тури в къпалнята?" - "Няма." - "Искаш ли да бъдеш здрав?" - "Искам, Господи." - "Тогава стани, вземи си одъра и ходи!" Цели 38 години е трябвало той да се моли, за да дайде Любовта, да дойде Христос и да му даде от своето изобилие."

Излишък и недоимък в живота - ООК 14.11.1923 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Закона на Всемирното Изобилие

„Успехът, знанието и придобивките на човека зависят от вътрешната връзка с Бога – пояснява значението на закона Боян Боев. Законтът на Опуленса се свежда до това, човек да се постави в правилни отношения с Космоса... за да потекат блага и през него, и да ги предаде по надежден път.”

:thumbsup:

:feel happy:

С какъв успех и какви методи ползвате?

С молитва и мислене, след това с доверие и внимание за възможностите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Природата е жива и разумна, тя е един жив организъм, клетките на който са всички същества от най-малките до най-големите и като клетки на този велик организъм, всички същества според нуждите си са осигурени, тъй както клетките и органите в човешкия организъм са осигурени, но това осигуряване трябва да се разбира правилно. Природата е цялото, а всички същества са части на това цяло. И докато има взаимодействие, обмяна между цялото и частите, частите са осигурени. ... всеки човек, всяко общество и народ, трябва да участват в общия живот на Природата, трябва да съществува правилна обмяна между човека и Природата... Защото никой от този свят не живее за себе си. Цялото работи за своите части, а частите трябва да работят за цялото, за да могат да съществуват.

Из „Опуленс – закон за възможностите в живота”, статия от Боян Боев

Някой попита:

- Учителю, защо не успяваме в много наши начинания?

- Аз зная причината за вашия неуспех: вие работите отделно, лично и затова не ви върви. Законът на изобилието предполага живот колективен. Вие се изолирате и затова не ви върви! Колективно трябва да се работи! За да действа законът на opulence - на изобилието - човек трябва да е наближил ликвидирането на своята карма. Тежката карма препятства този закон.

Ако се координираме да изпълним Волята Божия, тогава и разумните сили, които имат отношение към нас, ще се координират да изпълнят нашата воля. Когато хората се отказват да вършат Волята на Бога, тогава всички сили им противодействат. Когато работиш в съгласие с всички разумни същества, работата ти върви добре. А тяхната работа е общата работа. Като работиш общата работа, разумните същества ще ти помагат. Като ти помагат те, лесно стават нещата, а като останеш сам, мъчно се работи.

При голяма суша малките изворчета пресъхват, на големите извори не пресъхват, защото извират от дълбоко. Дървото, като го отделиш от земята, изсъхва, като го отдалечиш от реката, пак изсъхва. Представите си едно езеро: Ако се прекъснат връзките му с извора, какво ще стане с него? - Ще пресъхне.

Вие сте хора, които много добре изпълнявате своята воля и волята на другите, но Волята Божия много малко изпълнявате. Обикновено човек иска да стане неговата воля. Не, Волята Божия да стане! Всеки орган може да функционира, но да бъде в съгласие с целия организъм. Стомахът е дотолкова здрав, доколкото функционира в съгласие с Цялото... Двама души спорят за един хляб. Това Божествено ли е? Да го разделят наполовина!

Няма по-хубаво от това, човек да се стреми да върши Волята на Бога. Никоя друга воля не трябва да вършим! Щом вършиш Неговата Воля, Бог ще бъде с нас и тогава ще влезем в изпълнение и на другите закони, и всичко ще бъде лесно. Единственото реално нещо в живота е Божията Воля. Човек има много стари идеи, но същественото няма. А същественото е да вършим Божията Воля.

Ние често туряме кран на Божиите Блага, после се оплакваме. Спираме тези блага, като не изпълняваме Неговата Воля, и после страдаме. Не туряйте кран на Божиите блага! Някои искат да се ползват от благата на Бога, без да изпъланяват Волята Му. Като изпълнява Божията Воля, човек ще има всичко.

Любовта премахва всички препятствия, всички мъчнотии. Тя дава всички възможности. А за онзи, който не е в любовта, трябва да има препятствия, те са необходими за него. ...

...

Защо Любовта носи на човека тези дарове? защото при Любовта той е в хармония с Цялото. Когато живееш в Любовта, енергиите на целия космос се влива в теб. Те внасят подем и обнова.

Из "Разговори на Ел Шадай"

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Няколко аспекта по темата:

Западната психология има безброй книги за саморазвитие и забогатяване. Всеки визуализира каквото си иска. И то работи.

НО

има една древна мъдрост:

Когато губиш, не знаеш какво печелиш и когато печелиш не знаеш какво губиш.

Лiчно аз ровейки за философски книги в руските торенти (torrents.ru) попаднах на семинари на Н.С.Лазарев. Преди имах много дистанцирано отношение към него. Стана ми любопитно пак ли плаши хората и размахва гегата на лошата карма и божието възмездие.

Ами не, не плаши. Говори за любов и прошка - попаднах на фрази от Учителя - зарадвах се, че й той е достигнал до него. Лазарев разказва случай именно в тази посока - когато печелиш, какво губиш.

И как силната мисъл/воля/амбиция води до колосални финансови успехи, а цялото семейство се обезточва и поболява. И съответно, човекът е горд, че има много пари за лекари в чужбина. Странно, нали?

Все пак той казва, че вижда фините пластове и кармата.

Аз не мога. Познавам хора с прекрасна интуиция, но те не биха я ползвали да се хвалят, а даже я крият.

Ето няколко примера от него (по памет):

* Коментар по повод паднал самолет с руски деца в някакво езеро в ЕВРОПА. Според него това е кармично възмездие за родителите им - достатъчно богати, че да пратят децата си с чартър.

И не е лошо богатството, а само начина по който се продобива и използва.

Имало е деца на олигарси, които използват природни ресурси на една малка автономна област, в която хората мизерстват и нямат адекватно здравеопазване.

* Г. Грабавой ( бил е и в БГ) е бил голям талант, ползвал го е за благото на хората. Докато е бил изкушен и "приватизиран" от група олигарси, той сам си е създал финансова империя, а после загина при инцидент.

* Лазарев също е бил обект на много провокации и изнудвания, плашили са със смърт и него, и семейството му. Но той е бил досттъчно силен с Вяра в Бога и не се е поддал.

* Понякога го питат защо има много супер богати, които са си живи и здрави, а духовните хора се бедни и гладни.

Той доста време е изследвал темите и конкретни примери и е обобщил:

Понякога в един род може да е натрупана много положителна карма от предците и тя поколения напред "ПАЗИ' по-младите. Те получават шанс за добруване и богатство. И за тях това се приема като подарък от Бога. Това е тест - как те ще го ползват!

Ако се главозамаят - последиците са силно негативни, особено силни катаклизми има за внуците, ако въобще се родят, защото чак при тях енергията много е изчерпана.

* Има и други примери - в много родове кармата е силно назряла и има много катаклизми - тогава хората имат импулс да тръгнат да търсят Бога/духовност/себеразвитие/себепознание, защото само така би оцелял рода им и те самите, децата им.

Ето за това хората смятат, че духовните са бедни. А не е така.

Парите не са зло, а само тест за придобиване и използване.

* Светиите на времето са били бедни, но то и времето е било такова - хората или са били много бедни и дрипави, или са били управляващи.

* Идеята за индийските светци с паничка ориз и препаска около кръста не се приема вярно от западните хора - но тя си е точно на място за времето и климата на Индия. Да, европейските светци не биха могли да живеят така през зимата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 year later...

Изобилието, богатството, благополучието са най-вече вътрешни състояние. Те текат отвътре навън. Не случайно Учителя говори за Закона на Всемирното Изобилие наречен Опуленс:

„Опуленс е френска дума, която значи изобилие, богатство... Като ученици вие трябва да изучавате какъв е закона на Опуленса, според който можете да подобрите условията на вашия ум, на вашето сърце и вашата воля. По този начин ще подобрите условията за развитие на вашите дарби и способности, оттам ще подобрите и материалния си живот.”

„Успехът, знанието и придобивките на човека зависят от вътрешната връзка с Бога – пояснява значението на закона Боян Боев. Законтът на Опуленса се свежда до това, човек да се постави в правилни отношения с Космоса... за да потекат блага и през него, и да ги предаде по надежден път.” (Из „Опуленс – закон за възможностите в живота”, статия от Боян Боев)

Можем ли да приложим закона на Опуленса в живота си?

Как го правите?

С какъв успех и какви методи ползвате?

Този закон има ли нещо общо със закона за равновесието? Дори може би се припокриват доколкото разбирам, защото и равновесието се гради върху вземането и даването.

Явно този закон не се прилага правилно в страната ни и не само. Възможно ли е, да бъде нарушен като цяло или в частност на Земята. И как според вас се връща равновесието или кога?

Линк към коментар
Share on other sites

Цели 38 години е трябвало той да се моли, за да дайде Любовта, да дойде Христос и да му даде от своето изобилие."

Излишък и недоимък в живота - ООК 14.11.1923 г.

Всъщност това е отговорът! Благодаря! :) Когато идва Христос, настъпва равновесието в живота ни.

Линк към коментар
Share on other sites

Природата е жива и разумна, тя е един жив организъм, клетките на който са всички същества от най-малките до най-големите и като клетки на този велик организъм, всички същества според нуждите си са осигурени, тъй както клетките и органите в човешкия организъм са осигурени, но това осигуряване трябва да се разбира правилно. Природата е цялото, а всички същества са части на това цяло. И докато има взаимодействие, обмяна между цялото и частите, частите са осигурени. ... всеки човек, всяко общество и народ, трябва да участват в общия живот на Природата, трябва да съществува правилна обмяна между човека и Природата... Защото никой от този свят не живее за себе си. Цялото работи за своите части, а частите трябва да работят за цялото, за да могат да съществуват.

Из „Опуленс – закон за възможностите в живота”, статия от Боян Боев

Този човек не може да има друг учител, освен Петър Дънов. Просто говори с неговите думи. А дали има нещо повече писано от него в нета?

Все едно си чета моето мнение за часовниковият механизъм, за частите и цялото. Да всички сме свързани и ако една част се развали, то цялото не може да действа нормално.

При условие, че черният дроб е болен в тялото, какво следва? Кръвта не е същата. И молитвата само не е достатъчна.

Нужна е онази молитва, която сваля небето на земята или по-скоро, която превръща Словото/изговорено в молитва/ в плът/Христос/.

Линк към коментар
Share on other sites

има една древна мъдрост:

Когато губиш, не знаеш какво печелиш и когато печелиш не знаеш какво губиш.

Тази мъдрост е чудесна и песен има!

Лiчно аз ровейки за философски книги в руските торенти (torrents.ru) попаднах на семинари на Н.С.Лазарев. Преди имах много дистанцирано отношение към него. Стана ми любопитно пак ли плаши хората и размахва гегата на лошата карма и божието възмездие.

За кармата - има противоречиви разбирания. Нещо й липсва в тази теория за кармата. Бог наказва човека за неща, които човек изобщо не си спомня. Тогава от какво ще се поучи човек, как ще се промени към добро? Няма как.

Кармата е един вид справедливост, но милостта тържествува над справедливостта е казано в Библията./навярно друг кармичен закон/

За да бъде променен един човек от наказанието, което го спохожда - той първо трябва да помни и знае за какво е наказан. След това трябва да знае причини и следствия. И чак след това наказанието може да му въздейства благотворно. Но в противен случай е безсмислено. В противен случай наказанието не носи нужният плод и промяна.

Смятате ли, че Христос е нарушил кармата като е спасил прелюбодейката, която е била обречена според кармата на смъртно наказание? Или това е кармичният закон на прошката и милостта, различен от кармичният закон за справедливостта?

Как си ги обяснявате тези закони, действието им?

По кармичен закон, човек е създаден и земното притегляне му влияе, но Христос ходи по водата. Нарушил е кармичния закон или какво? Или е бил извън него?

Линк към коментар
Share on other sites

Наказанието е волево и съзнателно действие от човек към друг човек.

Кармата няма нищо общо с това. Тя е действие на непознати за нас природни закони, които не можем да обхванем със сетивата си и затова изглеждат необясними.

Ако някой излезе без чадър и дъждът го намокри - нима дъждът е вялял, за да го накаже? А защо вали вечерта, като той си е забравил чадъра сутринта?

Дъждът не мисли за нас, нашето его си въобразява, чев дъждът се занимава с нашите човешки работи. :)

Милостта тържествува над справедливостта ...

да, в случаите, когато срещнем приятел и се скрием под неговия чадър. За да ни е приятел, означава, че ние сме изградили добри взимоотношения с този човек - някога сме му дали нещо ( усмивка, помощ, радост... ). Ето закона за вземането и даването.

Не е задължително всичко в живота да преминава през съзнанието и аналитичната мисъл. Човек най-добре действа "от сърце". Сърцето и интуицията са връзка с онези части от душата и Духа, които помнят много повече от въплътения човек.

Христос владее много повече умения ( казано простичко :) ) от обикновените хора. Птицата като лети, нарушава ли някой закон? Тя не нарушава дори и закона

за земното притегляне, защото точно него ползва ... умело!

:3d_050:

Линк към коментар
Share on other sites

Има много хубава беседа - искрено препоръчвам - Закон за възможности - закон на опуленс:

Съвременните хора трябва да знаят, че в Битието съществува един велик закон, наречен, опуленс - закон за възможности. Окултистите го наричат закон на радости и на скърби, на щастие и на нещастие, на ученост и на невежество, на богатство и на сиромашия, на здраве и на болест. В кое от тия положения ще се намери човек, това е строго определено - зависи от работата, от усилията на човека.

А тук - нещо за равновесието - Точка на равновесие

Имат общи точки, но ми се струва, че не са едно и също. :)

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Има много хубава беседа - искрено препоръчвам - Закон за възможности - закон на опуленс:

Съвременните хора трябва да знаят, че в Битието съществува един велик закон, наречен, опуленс - закон за възможности. Окултистите го наричат закон на радости и на скърби, на щастие и на нещастие, на ученост и на невежество, на богатство и на сиромашия, на здраве и на болест. В кое от тия положения ще се намери човек, това е строго определено - зависи от работата, от усилията на човека.

А тук - нещо за равновесието - Точка на равновесие

Имат общи точки, но ми се струва, че не са едно и също. :)

Донка, благодаря от сърце! :wub: Втората статия ще я прочета по-късно, за да мога да асимилирам първата.

Иначе Закон за равновесието като понятие съм го срещала в Кабала. И там един вид се говори за балнса, равновесието на силите във Вселената - любовта и закона. Затова ги свързвам.

И Петър Дънов има разбирането, че доброто и злото са относително, както и аз от известно време.

Ето кои цитати ми направиха впечатление о статията

Злото и доброто са относителни величини.

...

Моисеевият закон е съществувал на времето си, но и до днес още се прилага между хората. По външен или по вътрешен път, той всякога се налага. Когато човек наруши един от великите Божии закони, Моисеевият закон се прилага върху него във вид на нещастие, страдание, болест, смърт и т.н. -

Нали човек е свободен да се прояви, както иска? - Човек е свободен само в любовта. Вън от любовта, той няма никаква свобода. Любовта прави човека свободен, а безлюбието го ограничава.

...

Щом сте дошли на земята, вие трябва да бъдете готови да страдате и да се радвате, да умирате и да се раждате.

...

И тъй, когато дойде до положение да изправя своя характер, или някои свои погрешки, човек трябва да бъде абсолютно безпощаден. Някои мислят, че като отидат на небето, там ще изправят погрешките си.

...

Любовта никога не може да греши и не може да бъде съдена

...

ще познае Бога и ще Го постави на Неговото място.

...

Слънцето учи човека постоянно да дава. Луната го учи как да се пълни и празни, как да разбогатява и осиромашава, а звездите го учат, как да задържа благословението в себе си.

...

И тъй, за да бъдат отношенията на хората към Бога правилни, те трябва да разбират Божия закон така, както Моисей го е разбирал, както Христос го е разбирал и както днес се проповядва.

...

Днес хората изучават Божественото знание, от което зависи техния бъдещ живот. Този е пътят по който човек може да се справи с условията, при които живее. Докато не разбере и приложи Божественият закон в живота си, човек всякога ще се намира под влиянието ту на своята личност, ту на обществото, ту на света.

...

Обаче, народът, човечеството и Бог са постоянни величини.

...

Казано е в Писанието: „Бъдете съвършени, както е съвършен Отец ваш небесни“. Затова, човек трябва да приложи Божествения закон в живота си, а не Моисеевия. Моисеевият закон ограничава, а Божественият - освобождава.

...

Ученикът трябва да знае, защо е болен, защо има неуспехи в живота си.

И тъй, който иска да бъде полезен на ближните си, да изпълнява волята Божия, той трябва да има знания.

...

Щом искате да изпълнявате волята Божия, вие трябва да се вслушвате в Неговия глас, както и в гласа на всяко живо същество, изпратено от Бога. И адептът се вслушва в този глас. Ако е объркал пътя си, той ще приеме услугата и на най-малкото дете, което може да го напъти.

...

Бог е Любов. Божията Любов носи щастие.

Бог е Любов. Бог е Мъдрост. Божията Любов и Божията Мъдрост носят пълното щастие.

Бог е Любов. Бог е Мъдрост. Бог е Истина. Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина носят всичкото щастие.

Този цитат в който се казва: Ще познае Бог и ще го постави на Неговото място - същите думи са записани и в Сефер Иецира

Редактирано от dcveta
Линк към коментар
Share on other sites

Наказанието е волево и съзнателно действие от човек към друг човек.

Кармата няма нищо общо с това. Тя е действие на непознати за нас природни закони, които не можем да обхванем със сетивата си и затова изглеждат необясними.

Привет Късметче! :)

От статията, която Донка прилага като връзка на Петър Дънов за законите друго се разбира. Законите никак не са ни непознати. Те са си все същите два закона. Единият е описан в СЗ, другият в НЗ.

Сама виж:

"Моисеевият закон е съществувал на времето си, но и до днес още се прилага между хората. По външен или по вътрешен път, той всякога се налага. Когато човек наруши един от великите Божии закони, Моисеевият закон се прилага върху него във вид на нещастие, страдание, болест, смърт и т.н. -

Нали човек е свободен да се прояви, както иска? - Човек е свободен само в любовта. Вън от любовта, той няма никаква свобода. Любовта прави човека свободен, а безлюбието го ограничава."

Линк към коментар
Share on other sites

Цвета, не виждам противоречие с това, което съм писала по-горе. Например:

Когато човек наруши един от великите Божии закони, Моисеевият закон се прилага върху него във вид на нещастие, страдание, болест, смърт и т.н.

Oтново за дъжда и чадъра ( ще вземем да предизвикаме дъждове тук :) ) - свободна си да оставиш чадъра вкъщи, но дъждът ще пада директно върху теб.

От гл. точка на физиката -

когато смъкнеш вибрацията чрез определено действие, привличаш лица и събития с ниска вибрация, а те действат по СЗ. Например - ако пееш фалшиво, всички музикални хора ще те отбягват, но на другите фалшивещи няма да пречиш и ще си се съберете на свой купон. Т.е. и ти ще слушаш фалшиви песни.

]Човек е свободен само в любовта. Вън от любовта, той няма никаква свобода. Любовта прави човека свободен, а безлюбието го ограничава."

Човек е свободен да постъпи или не по законите на любовта. Но ако не постъпва по законите на любовта, той сам ограничава свободата си, тъй като допуска върху него да действат неблагоприятни събития.

По горните аналогии:

- да се намокри и настине

- да няма публика и успех като музикант, защото не е избрал своето призвание.

( Простете за елементарните примери.)

Поне аз така разбирам нещата, а ако някой има друго разбиране, ще се радвам да го сподели, може да погледна от друг ъгъл и да е обогатяващо.

Ето малко цитати от същия източник:

Мойсей не беше обикновено дете. И като малко дете, турено в кошница, той беше с отворени очи. Царската дъщеря го възлюби и пожела да го вземе за свое дете. Това съчетание на условията беше предвидено от невидимия свят, за да може Мойсей да отиде в Египет, да се учи в Школата на Всемирното Бяло Братство, която по това време се намираше там....

...

Червените букви са пример за непознати закони.

...Сега, щом сте дошли на земята, вие ще изучавате закона опуленс, да видите, че човек минава през двете възможности на живота; той ще страда и ще се радва. Които не разбират този закон, търсят живот без страдания, или поне страданията да се разрешават сами по себе си, без никаква работа. - Не, щом е дошъл на земята, човек трябва да работи, разумно да се справя със страданията и мъчнотиите си. Само високо духовният човек може да мине сравнително лек живот, защото знае, как да решава задачите си.

Дончето е цитирала по-горе:"...ученост и на невежество, на богатство и на сиромашия, на здраве и на болест. В кое от тия положения ще се намери човек, това е строго определено - зависи от работата, от усилията на човека."

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Цвета, не виждам противоречие с това, което съм писала по-горе. Например:

За мен законите са два - на любовта и на закона. Ако не си под действието на единият закона, автоматично попадаш под другия.

Но явно за теб и още други закони, различни, които уж не са ни ясни и както в случая споменаваш - законите на невидимия свят.

Ако не съм разбрала правилно поправи ме, не се ядосвай. Не пиша с цел да ядосвам някого. Просто съм си любопитна и обичам да изяснявам термини и подробности. :)

Значи за тебе съществува закони за които ние простите човеци не ни е дадено от Боговете, да знаем, така ли?

И още един въпрос възника докато четях този цитат за Моисей и законите на невидимия свят.

По законите на невидимия свят са се сменили рожденното място, майка, баща, братя, сестри. По същите тези закони са избрали и училището на Моисей.

Тези закони, казано с други думи си е предопределението.

Тогава къде остава мястото на свободната човешка воля? Напрово се стопява. И ако Бог е предварително избрал училището на детето си, както и ние избираме училищата на нашите деца, то къде остава свободната воля.

По-нататък почти целият ти живот е свързан с това, което си учил. Изключвам, изключенията от правилото и ситуацията в нашата страна, че много хора са принудени да работят не по специалността. Но по принцип училището е едно от важните решения в живота на човека, които определят неговото бъдеще и в някои случаи определят и семейството./примерно се запознали в училище и оженили/. А от семейството ти зависи и работата и живота след това.

Интересно се получава -невидимите светове или висши духовни сили/така разбирам писаното за невидимия свят/ определят човешкото бъдеще според незнайни/или знайни/ за нас закони.

Тогава къде е ролята на човека, на свободната човешка воля?

Да използва доколкото може и както може това, което му е дадено за обща полза или? Лично съм стигнала до извода, че човешката свободна воля е свободна само до там да ускорява или забавя предопределението във времето и нищо повече, но може и да греша. Засега до това убеждение съм достигнала.

Може да кажете, че Моисей е бил водач и т.н, но все пак ме интересува принцпно.

Линк към коментар
Share on other sites

Мдаааа, свободната човешка воля е много щекотлив въпрос.

Общо взето всеки е убеден в това, че я има или че я няма, но никой не може да докаже със сигурност.

Дори съм си мислела, че може положението да е такова - значи свободна воля нямаме никаква, но затова пък имаме добре създадена илюзия, че имаме и то във всяко отношение. Погледнато отстрани, така е най-хитро - хем не можем да направим никаква беля, хем прекрасно може да се прецени, колко ни е акъла.

А може би да се преместим в подходяща тема, ако ще обсъждаме това.

Линк към коментар
Share on other sites

Мдаааа, свободната човешка воля е много щекотлив въпрос.

Общо взето всеки е убеден в това, че я има или че я няма, но никой не може да докаже със сигурност.

Дори съм си мислела, че може положението да е такова - значи свободна воля нямаме никаква, но затова пък имаме добре създадена илюзия, че имаме и то във всяко отношение. Погледнато отстрани, така е най-хитро - хем не можем да направим никаква беля, хем прекрасно може да се прецени, колко ни е акъла.

А може би да се преместим в подходяща тема, ако ще обсъждаме това.

Само дай по-подходяща тема и ще се включа в нея. То да не казвам, че някой да не се засегне, но за себе си стигнах до извода, че колкото е по-живо човешкото его в човека, толкова повече той вярва в свободната воля. Обикновено тези хора се смятат за Богове и забравят, че дори боговете в плът като Христос са казвали "Твоята воля да бъде, не моята".

Линк към коментар
Share on other sites

dcveta, :)

далеч съм от идеята да се ядосвам, затова слагам усмихнатите емотикони. :)

Нали просто си споделяме - и това е израз на свободната ни воля. :)

Дали има непознати закони? Смятам дори, че са доста повече от познатите. Обаче няма вечни истини и вечни твърдения като това:

Значи за тебе съществува закони за които ние простите човеци не ни е дадено от Боговете, да знаем, така ли?

Вечна е само промяната, както беше казал само някой велик.

Има възможност да изучаваме законите.

В момента с малкия си набор от 5 сетива можем толкова.

Астрологията се опитва успешно да систематизира зависимостите, които се получават поради действието на непознати закони.

Другите окултни науки също: френология, физиогномика, нумерология, фън шуй, лечителски техники като рефлексотерапия и др.

В работата си наблюдавам , как хората от по-новите поколения имат по-силно развита сензитивност, макар и малко. Има разлика между мнозинството родени през 60те и тези през 70те например, още по-голяма е с тези от 80те и 90те години. Така че човек се развива и по много пътища продължава да разширява видната за него истина.

На свободната човешка воля също е добре да се гледа прагматично.

Твоето дете тръгва на училище и ти му даваш свободата да си избере. Дали то ще има и ще осмисли информацията за това, кое училище ще му даде добра среда и учители? Вероятно то ще избере училището си по други критерии - дали има приятно барче, дали е с голям двор за футбол, дали е боядисано в любимия му жълт цвят ... това гаранция за добро образование ли е?

Ако допускаш идеята за преражданията, има добри книги в www/spiralata.net от Майкъл Нютън.

П.П. Извинявай, наистина за някои неща само споменавам, иначе ще се получи не мнение, а книга. Книги има доста.

Обаче си струва да се каже, че Степента на проявление на Любовта е факторът, който определя, как законите ще действат върху някого. Те си действат винаги. Според усещанията на сетивата си ние ги класифицираме като добри или лоши, приятни и неприятни. Говоря за Вселенски закони ( от типа на земното притегляне, раждането и умирането и т.н..)

"Око за око ,,," е правило за определен етап от човешкото развитие... доста детски етап.

Ако А извади окото на Б и Б му отвърне със същото, за какво ще му послужи едно мъртво око? Той пак няма да има 2 действащи очи. Какъв е смисълът? Вместо да вади окото на другия, по-полезно ще е да направи някак така, че той да му помага там, където едноок човек трудно се справя. :)

Още по-абсурдно е, че правилото е фиксирано чрез отрицателен пример - на болка, на загуба!

Хайде да го обърнем в положително, в даване - аз ти давам мед , и ти ми даваш мед, аз ти давам хляб, и ти ми даваш хляб. Какъв е смисълът? Аз си имам от тези неща. Ако това е закон, той отрича дори разделението на труда и съществуването на професии, което в момента е една от двете опори на обществото. ...

...Така че детето най-добре въобще да не ходи на училище. :)

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Обаче си струва да се каже, че Степента на проявление на Любовта е факторът, който определя, как законите ще действат върху някого. Те си действат винаги. Според усещанията на сетивата си ние ги класифицираме като добри или лоши, приятни и неприятни. Говоря за Вселенски закони ( от типа на земното притегляне, раждането и умирането и т.н..)

В Библията се казва, че Любовта покрива много погрешки и това си е закон.

В момента съм на вълна предопределение и свободна воля и затова няма да се задълбочавам.

Относно този закон - на равновесието имаше интересно писание в Кабала. Като го намеря, ще го пейсттна.

От примерите се разбира, че когато равновесието е нарушено, Бог изпраща Христос, за да го възстанови.

Описаният пример с болният чакащ 38 години пред лечебното езеро е показателен. Това е дълъг период, изпитание за човешката вяра.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...