Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Фенг Шуи


Recommended Posts

Здравейте,

Все повече навлиза използването на Фенг Шуи в България. Има вече доста литература по върпоса, а даже и Фенг Шуи експерти. Доколкото знам, Фенг Шуи за дома например се базира главно на силата на формите, на езотеричната геометрия и математика. Пример, очертава се квадрат/правоъгълник около скицата на апартамента, в който живеете. Пресечната точка на диагоналите е много важна. Тя е центъра на здравето. Интересно е да се отбележи, че в езотеричната геометрия/математика (един от най-ранните и представители е Питагор) дадена от Учителя, разрешението на трудностите в живота, т.е. на квадрата, се намира в неговите диагонали. Даже има такова упражнение от Паневритмията – “Квадрат”. За пореден път се убеждвам, че принципите, които движат видимите и невдимите светове са едни и същи, но духовните водачи ги представят под различна форма според епохата, времето, нацията..., където са дадени. Според изследователи има пряка връзка между българската езотерична линия и тази развивала се в древен Китай.

 • Имате ли опит във Фенг Шуи?
 • Какви са основните принципи на тази система?
 • Работи ли? А дали е универсална система? И дали работи за българи?
 • Как и кога е възникнала?
 • Има ли различни течения във Фънг Шуи?
 • Споделете правила, ако/които спазвате, и които могат да бъдат използвани от всеки от нас?
 • Как подреждате домът/офиса/пространството, в което живеете? Цветове, форми, картини, огледала, символи, отношения между предмети?
 • Как текът енергиите според Фенг Шуи?
 • Как да разберем какви енергии липсват? И с какви да ги допълним?
 • Какво е значението на посоките в тази система? А на елементите?
 • А силата на осмицата? На Ба Гуа? На Тай Чи символа?
 • Как да използваме радиестезия, за да си помогнем във Фенг Шуи?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Много интересна тема, винаги ме е вълнувала.

Да си призная имам съвсем бегли познания по въпроса. Например че не бива да се разполага огледало в дома срещу вратата или леглото да не сочи на там. Ако сложите нещо червено, раположено нависоко ще е на добро и т.н.

Но много ми се иска да разбера повече...

А силата на осмицата? На Ба Гуа? На Тай Чи символа?

:harhar: Тук вече ме хванахте на тясно, думичка не разбрах, но ще се радвам да науча...

Поздрави :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:))) С две думи не може да се даде пълна характеристика:))

Доколкото си спомням обучението е продължавало около 40 години :)) или там някъде ;))

Най-общо казано - Учение или изкуство за хармонизиране на природните енергии с енергиите на човека , обитаващ съответното място :))

Работи и за българи :))Все пак земята е на всички :))

Емпирично е по своя характер.

С него се работи по- скоро на принципа на интуицията , а не на точната наука , въпреки че има съвсем конкретни понятия , схеми , методи.

Заслужава си човек да го опита , най- малкото заради това ,че ни напомня , че сме частица от света и сме подчинени на неговите закони и действия , така че е по -добре да се хармонизираме с тях ,отколкото да им противостоим.

:)))

Link to comment
Share on other sites

Здраевйте

Доколкото знам е наука за петте елемента. И е свързана с разположението на предметите вътре в къщата. Огледала, врати. Леглото да сочи изток-запад.

Имам една приятелка, не й вървеше бизнеса, някакво затишие. Направи ремонт, съобразен с учението на Фен Шуй и всичко се оправи. Тя твърди, че това й е помогнало.

Знам, че е старо българско учение. Цветята прочистват енергийния поток в стаята. Камъни и минерали също лекуват и насочват енергийния поток.

Малко и кратко. Нека някой който разбира повече да разкаже. Ще ми бъде интересно. Поздрави! :P

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Всъщност ще добавя още два :P

Какво е фън шуй

Фън шуй за цветовете и полезни съвети

Желая късмет на всички в това начинание, (ще се включа и аз ;) ), да направим живота си по-добър :thumbsup:

Сърдечни поздрави :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • 3 weeks later...

Нали съм нова тук,реших да се изкажа и по-мако по-стари теми ;) Занимавала съм се с тази наука и от време на време се връщам пак към нея.Има различни раздели,но като,фън шуй е съобразяването ти с вибрациите на околния свят,най-общо казано.Лично аз съм се учила от книгата на Саймънс "Фън Шуй -стъпка по стъпка" и какво ми бе учудването,когато разбрах,че много от нещата съм ги учила в училище :dancing yes: Средното ми образование е свързано с вътрешната архитектура,така че там се изучаваха отделни правила и начини на обзавеждане на една стая.Е,оказа се,че са ме учили по всички правила на Фън Шуй ;)

Във фън шуй има и раздел астрология,която е основана на системата "Ци на деветте звезди".Комбинацията от тези два метода е много интересен.Фън Шуй е като основа с елементите и тяхната комбинация,използват хексаграмите и магическите квадрати,и числата.Методът е разработен много добре от Сандифър в книгата му "Фън Шуй астрология" :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

това е доста интересна тема, моята кариера е в тоалетната-колко жалко, има толкова много книги на тази тема, но книги в нета няма.

И така от тук оттам по малко

:thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Моля, да ми помогнете да се свържа с някой специалист по темеата /Фън Шуй/. Необходим ми е някой, който сериозно се занимава и има задълбочени познания за това учение и би могъл да изнесе една лекция в Пловдив.

Предварително благодаря!

Севдалина

Link to comment
Share on other sites

Здавейте, първо отговарям на Севдалина - Потърси в google Елза Панайотова, консултирала е жилищна сграда , ресторант и се води фен шуй експерт, случайно разбрах за нея от една жена която работи в езотерична книжарница.

Моят опит с фен шуй, препоръчвам ви книгата "ФЪН ШУЙ ЗА 5 МИНУТИ" имам и още една книга но ми беше много сложна за рабиране. Накратко правиш си ба гу а само една стая в тази в която прекарвате повечето време- дневната, хол.Например в сектора на парите- пада се като застанете на вратата на хола и най крйния ляв ъгъл на стаята-там ми се намира вратата за терасата и па фен шуй не е хубаво защото през нея изтича положителната енергия аз съм сложела лечение китайски парички,в ъгъла на отношенията с партнъора съм сложила ветрило и откакто активизирах този сектор отношенията ни се подобриха.Сестра ми дълго време си търсеше работа и видяхме , че в сектор кариера и се намира камината а от там и изтича енергията, сложи си огледало пак лечение и и се обадиха за работа след една седмица и то точно по специалността.Мои приятели от франция ми разказват , че са си продредили по фен шуй и много хубави неща са им се случили.Книгата е много лесна и разбираема, ако имаш проблем в някой сектор, ти дава варианти за лечение.

Невенна препоръчвам ти книгата и по нея си направи ба гу а в дневната виж къде ти е сектора на кариерата там в стаята,и там си активизирай сектора в книгата е посочено как и аз първо се опитах да си направя по другата ми книга на целия апартамент но така и нищо не направих, но сега вече е по различно просто дневната ми стана по топла.Очаквам да ми пишеш какво си направила :)

Р.С Извинявам се за правописните грешки които съм допуснала в моето развихряне. :harhar:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Занимавам се с фън шуй от 5 години. Моят съвет е преди да започнете да активирате различнити видове" късмет" /богатство, здраве, семейство, деца,

кариера и т.н./ по формулата на Лоу Шу или Драконовата порта да неутрализирате външната и вътрешна ша ци /лоша енергия/. В противен случай усилиятя ви ще бъдат напразни.

Edited by Ули
Link to comment
Share on other sites

Здравей Ули! :v:

Тъй като виждам че разбираш и имаш опит в тази тема бих искал да ти задам няколко въпроса:

Основните ми въпроси са върху книгата на Ева Уонг"Основи на Фън Шуй"

1 Неможах да разбера как да тълкувам геомантичния хороскоп.

2 Какво е значението на деветте двореца?

3 Има много оскъдна и разпиляна информация за значението на числата в този хороскоп.Помогни ми.

4 Триграмите имат ли значение тук?

5 Ако да как да ги използвам?С какви значения да ги приложа?

Благодаря ти предварително. :v:

Edited by Вендор
Link to comment
Share on other sites

"Фън Шуй е всичко, което ни кара да живеем в хармония първо със себе си, след това с окръжаващата ни среда, с близките и предците ни, с професията ни и мнението, което имат хората за нас.

Фън Шуй е поемане на отговорност за собствения ти живот . Да поемеш контрола върху мислите и желанията си и максимално върху късмета си, да играеш главната роля във филма, режисиран от теб.... "

Виж цялата статия: Увод във Фън Шуй

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

"Фън Шуй е всичко, което ни кара да живеем в хармония първо със себе си, след това с окръжаващата ни среда, с близките и предците ни, с професията ни и мнението, което имат хората за нас.

Фън Шуй е поемане на отговорност за собствения ти живот . Да поемеш контрола върху мислите и желанията си и максимално върху късмета си, да играеш главната роля във филма, режисиран от теб.... "

Виж цялата статия: Увод във Фън Шуй

Статията на Бисера е добре написана и самата тя е с опит. Може някай историк да оспори авторството на "И Дзин", защото Конфуций е написал голяма част от обясненията към хексаграмите, а той е живял преди 2500 години, докато учението на Фън Шуей се смята, че е на около 5000 години.

Препоръчвам на всички да не се поддават на лесните правила от типа "Фън Шуй за 5 минути"( нали няма да отидете на лекар, който е учил 5 минути?) или "120 златни правила" и още много други такива.

Добрите автори са Л.Ту, Ева Уонг, Р.Уебстър, Джейми Лин, Гил Хейл, Дейвид Кенеди, Стефан Скинър, Реймънд Ло, но много от тях пишат и за двете школи и от това за начинаещите става голяма каша

Link to comment
Share on other sites

Занимавам се с фън шуй от 5 години. Моят съвет е преди да започнете да активирате различнити видове" късмет" /богатство, здраве, семейство, деца,

кариера и т.н./ по формулата на Лоу Шу или Драконовата порта да неутрализирате външната и вътрешна ша ци /лоша енергия/. В противен случай усилиятя ви ще бъдат напразни.

По коя школа работите?

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

В отговор на Иво:

Искам да споделя моя опит с фън шуй и да потвърдя: работи! :)

АЗ

Бургазлийка съм и се запознах с човека, който в момента е моя половинка, но за мое съжаление той е софиянец. В течение на повече от година пътувах, за да се виждаме уикендите. От него получих една книга за фън шуй и реших и аз да пробвам... Гледах си стаята, диагностицирах и разбрах, че сектора, отговарящ за любовта, там чисто и просто архитектурно липсва... Нищо чудно, че не ми вървеше в любовта. Реших като 'лечение' да си сложа едно цвете, така наречения меч, в сектора на възможностите, та дано острите му, кожести листа да пробият застоялата енергия, да прочистят каналите и към мен да завалят възможности...

Успоредно с това в София се развива следното: Половинката ми е каменоделец - освен с каменарската работа обаче прави и каменни скулптури, в които влага различни намерения. Замервали са ги радиестезисти, казвали са, че имат голям заряд... Та поисках да видя неговите камъни, но той ги беше 'складирал' в двора на някакви приятели... Аз се възмутих, наехме един бус и отидохме да си ги вземем... Поради липса на достатъчно пространство, неговият личен и много любим камък Песен поставихме в един ъгъл, който по-късно си дадох сметка, че е сектора на любовта. Прибрах се както обичайно в Бургас и 3 дена след това мои приятели ми се обадиха, че има работа за мен в София.

2 седмици след като преместихме камъка и около месец след слагането на меча в сектора на възможностите аз се бях пренесла в София, имах си работа и заживях с обичания мъж.

Растението си го взех със себе си. В София го поставих в източния сектор, отговарящ за комуникациите в семейството. И се радвам, че го направих, защото със свекървата - доста крива жена, прогонила 3 снахи от дома си - до момента не сме имали никакви проблеми, дума напряко не сме си казали.

РАДИ

Разказах за това на моя приятелка - Радостина. Тя попита дали фън шуй може да бъде полезен и за нея, тъй като в годините, в които не бяхме се виждали, е имала доста неудовлетворяващи връзки и и тежеше, че не може да намери мъж, с когото да сподели живота си, да може да разчита на него... Предложихме и да опита и тя се съгласи. Краси, половинката ми, направи за нея камък - Релакс, - който поставихме в сектора на любовта. 3 месеца по-късно не можах да се чуя с Ради да и честитя рождения ден, тъй като беше изключила всякакви средства за комуникация с нея и се беше усамотила с Кирил да отпразнуват заедно рождените дни /родени са на една дата/ и намирането на дългочаканата обич... Година по-късно бяхме почетни гости на тяхната сватба, а Релакс си остана при тях като сватбен подарък. Живот и здраве до месец трябва да се роди дъщеричката им...

НАДКА

Чу Надка историята с Ради и Релакс и викна: Искам и аз! Надка я познавам предимно от приятелски събирания - ведър, жизнен, и изключително позитивен човек. За личния и живот знаех само, че е двукратно развеждана. Краси направи 'камък' и за нея. Попитахме я само какво желае, за да се заложи това намерение в камъка, докато се прави - тя синтезира: "Обич и хармония". Когато беше готов камъкът, отидохме с Краси у тях с един компас да определим къде да го поставим, за да помогне за намирането на мъжа-мечта :) За съжаление в този сектор на стаята имаше някои мебели, които не можеха веднага да бъдат преместени и се разбрахме с нея, че временно ще го поставим в съседния сектор, отговарящ за всичко, което създаваш - деца, творчество..., - а когато се освободи мястото, да го премести там. Временното място не беще неподходящо, още повече, че тя е креативна личност и престоят на камъка там щеше да стимулира тази и черта. Така се случи обаче, че докато успее да го премести, камъкът свършил за нея много по-голяма и важна работа. Обади ни се тя по телефона и плаче - Имам си дъщеря!

Тогава разбрахме, че тя има от първия си брак момиченце, което е оставено в дом по лекарско настояване, тъй като е родено с тежка диагноза - Синдром на Даун и очаквания да не доживее до 1 годинка. Съвсем случайно е получила информация, че детето е живо и в кой точно дом е. Отишла е да го види и се е оказало, че Маги е не само жива, но и много жизнена и лъчезарна и състоянието и, въпреки мрачните лекарски присъди, позволява да бъде гледана в семейна среда.

Не знаех, че на душата на купонджийката Надка тежи такава мъка, но вече познавам Маги, която е истинско слънчице и знам, че в дома им наистина има обич и хармония... И си мисля, дори друго в живота си да не направим с Краси, и това стига, за да го осмисли...

Нямам достатъчно кетапи, за да се нарека експерт, още по-малко квалифициран, но тези успехи ми дават увереност, че имам разбиране и най-малкото не вредя на хората. Вярвам, че фън шуй е достъпна и ефективна система от познания как да премахваш или неутрализираш пречките в живота си. Да, универсална е. И за българи работи. Просто защото работи с енергии, а енергията е повсеместна, на практика тя поддръжа/представлява самия живот...

Основните принципи на фън шуй, кактои тези на даоизма, акупунктурата и почти целия източен мироглед, са доста простички. Източните народи имат по-съзерцателна нагласа. ВЕкове наред са наблюдавали различните проявления на природата, формулирали са принципи и са изградии стройна система, която на практика обхваща всичко и е приложима за всичко. Защото работят с енергията, а тя тече навсякъде - и в домовете, и в откритите пространстра, и в човешкото тяло, и в обществото... Някъде е по-оскъдна, някъде е по-изобилна, някъде тече свободно, някъде има пречки, които водят до 'задръствания' и застой.... Но тя тече навсякъде и свързва всичко и всички в една невидима мрежа. Всичко е едно цяло и в цялото всичко е в движение, промяна.... Динамично равновесие - това е значението на символа Тай Чи. Син И - учението за 5-те елемента - обяснява трансформацията и характеристиките на енергията, Ба Гуа - Осемте триграми - пък обясняват поведението на енергията в пространството... И ако разбираш характеристиките на енергията, естествения и ход и премахваш препятствията пред него в обкръжаващата си среда, значи фън шуй наистина ти помага.

Боя се, че много се разпрострях и току виж съм се ентусиазирала да напиша цяла книга по темата :) На rainsong@mail.bg можеш да ми пишеш, ако мислиш, че мога да ти дам полезна информация. А ако искаш да рагледаш камъните на Краси, виж www.bgstones.net . По мое скромно мнение, вършат работа!

Здраве и успех!

Здравейте,

Все повече навлиза използването на Фенг Шуи в България. Има вече доста литература по върпоса, а даже и Фенг Шуи експерти. Доколкото знам, Фенг Шуи за дома например се базира главно на силата на формите, на езотеричната геометрия и математика. Пример, очертава се квадрат/правоъгълник около скицата на апартамента, в който живеете. Пресечната точка на диагоналите е много важна. Тя е центъра на здравето. Интересно е да се отбележи, че в езотеричната геометрия/математика (един от най-ранните и представители е Питагор) дадена от Учителя, разрешението на трудностите в живота, т.е. на квадрата, се намира в неговите диагонали. Даже има такова упражнение от Паневритмията – “Квадрат”. За пореден път се убеждвам, че принципите, които движат видимите и невдимите светове са едни и същи, но духовните водачи ги представят под различна форма според епохата, времето, нацията..., където са дадени. Според изследователи има пряка връзка между българската езотерична линия и тази развивала се в древен Китай.

 • Имате ли опит във Фенг Шуи?
 • Какви са основните принципи на тази система?
 • Работи ли? А дали е универсална система? И дали работи за българи?
 • Как и кога е възникнала?
 • Има ли различни течения във Фънг Шуи?
 • Споделете правила, ако/които спазвате, и които могат да бъдат използвани от всеки от нас?
 • Как подреждате домът/офиса/пространството, в което живеете? Цветове, форми, картини, огледала, символи, отношения между предмети?
 • Как текът енергиите според Фенг Шуи?
 • Как да разберем какви енергии липсват? И с какви да ги допълним?
 • Какво е значението на посоките в тази система? А на елементите?
 • А силата на осмицата? На Ба Гуа? На Тай Чи символа?
 • Как да използваме радиестезия, за да си помогнем във Фенг Шуи?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Здравей ,rainsong !

Страхотни са тези ваши камъни .

Изключително интересни ги намирам и като скулптури .

А това ,което ни разказа за твоя и на близките ти личен опит с Фънг Шуи е поразително .

Поздравления ! :3d_022::3d_025:

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Здравей Иво,

разбира се че Фен-Шуи има реални резултати(не мо допада израза"работи ли"?)

Материята е доста обятна и затова има доста начини и техники в него.

Ако нещо конкретно те вълнува-ще се радвам ако мога да ти отговоря на питанията ти.

Относто как да се определи пипващи енергии -това става строго индивидуално,посредством личните числа...

Link to comment
Share on other sites

Фенг Шуи е нещо прекрасно-да си построим хармония в къщи и около нас. Всичко е енергия и това, че някои зони се стимулират може да ни помогне да намерим себе си. Опитвам се да внеса някои подолрения в проблемни зони, така и умът ни се настройва на честоти за по-добри резултати и те не закъсняват...

Домът ни е място, където би трябвало да се зареждаме и да можем да намерим покой. Предполагам ще е интересно да разберем защо прабългарите, траките и всички древни народи са строели жилищата си по определен начин. В зависимост от посоките, дали има река или нещо такова наоколо... Смятам, че е наука и е добре да прилагаме, все пак умерено и с наша творческа енергия... :)

Link to comment
Share on other sites

Най-важното за Фен-Шуи е позитивната нагласа и макар и да има основополагащи принципи-може и да се осланяте и на своята интуиция...

Link to comment
Share on other sites

Най-важното за Фен-Шуи е позитивната нагласа и макар и да има основополагащи принципи-може и да се осланяте и на своята интуиция...

Как да се настроя позитивно към прането на съседката ми отгоре, което денонощно виси пред прозорците ми? :( Не знам дали не излизам от темата, но съм чела някъде, че това наистина действа негативно. Имате ли опит в това отношение? Питам хората живеещи в блокове. Тези в къщите нямат този проблем.

Не знам дали в Германия са имали предвид правилата на Фенг Шуи, но там е забранено дори на балкона да се вижда открито пране, камо ли да опънеш простор директно над прозореца на съседа си. Този идиотизъм го има май само у нас?

Каква ми е ползата да подредя в жилището си всичко, така че да ми носи хармония и същевременно да не смея да си дръпна пердетата и да отворя прозореца? :huh:

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Zdrawej Ani,moq syvet e ili da otide6 i syvsem spokoino da si pogowori6 s tezi tvoi sysedi,no pak povtarqm-bez agresiq ili nqkaka notka na zaqdlivost i ako tova ne pomaga.....prosto si pory4aj tenta s polietilenovo pokritie v nqkakvi sveji zvetove i problema ti we re6en!!!!ne e nujno da se depresira6 ot nehajstvoto na nqkakvi hora s koito nqma6 ni6to ob6to..osven `e delite edna sgrada !!!

uspeh i ako ima6 nqkakvi drugi vyprosi-piraj!!!! :thumbsup2:

Здравей Ани, моя съвет е или или да отидеш и съвсем спокойно да си поговориш с тези твои съседи, но пак повтарям-без агресия или някаква нотка на заядливост и ако това не помага....просто си поръчай тента с полиетиленово покритие в някакви свежи цветове и проблемът ти ще е решен. Не е нужно да се депресираш от нехайството на някакви хора с които нямаш нищо общо освен, че делите една сграда!!!

Успех и ако имаш и ако имаш някакви други въпроси-питай!!! :thumbsup2:

Модераторска бележка: Моля, пишете на кирилица. Текстът от мнението е преписан на кирилица от модератор.

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...