Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Медицинска астрология


Recommended Posts

Всеизвестно е съответствието между частите и органите на тялото и зодиакалните знаци и все пак ще изброя:

Овен - глава

Телец - врат

Близнаци - ръце, бели дробове

Рак - стомах

Лъв - сърце, гръбначен стълб

Дева - тънки черва

Везни - кръст, бъбреци

Скорпион - полови органи

Стрелец - бедра

Козирог - колена

Водолей - прасци

Риби - стъпала

Как изпозлвате познанията си по астрология за справяне с здравословни проблеми?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Отговори 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Според мене посочените регенти са крайно недостатъчни за определянето на определено заболяване, което може да се прояви при даден човек.

Аз използвам най-вече Шести дом в звездната карта, планетите, които се намират в него, както и положението на Господаря на този дом. Не е маловажно и значението на Луната, на елемента, на който е подвластна тя и на елемента, на който принадлежи целия хороскоп.

Линк към коментар
Share on other sites

Да допълня : АС, планетата управител на АС. Какви аспекти сключва с Луната. Какво има в 6-ти и 8-ми домове, къде са управителите им. Dsc и Asc дават информация за заболяваниета към които е податлив индивида. Да не забравя и 12-ти дом, който е свързан с психичното здраве, домовета на края :)

Линк към коментар
Share on other sites

Приятели,

Струва ми се че не сте разбрали добре постинга, който съм пуснал. Не питах как определяте болестите в една карта, а как изпозлвате познанията си по астрология за да се справяте със собствените си здравословни проблеми, или по какъв начин се стремите да помогнете на хора, които имат такива.

Темата не е за диагностика, а по-скоро за лечение :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Guest_Румяна

Лечението си зависи от всеки индивидуално.Например ако те боли глава значи нещо с мислите ти не е наред, анализирай ги и болката може да си отиде и без хапче. Примерът е елементарен, но отговорът е в анализа на мислите и действията ни. Като знам слабите си места се опитвам да спазвам и режим на хранене(Рак) и т.н. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Мисля, че е въпрос на осъзнаване. Значи първо не трябва да бъде допусната една болест, т.е профилактика на уязвимите места в организма. Тук астрологията е много полезна, защото дава ценни съвети кои органи и системи са евентуално уязвими. Човек, който не се интересува просто ей така от астрология може много да си помогне за в бъдеще. Ако пък болестта вече е факт и има своя астрологичен еквивалент (т.е планета в знак и дом) от помощ са тригоните и секстилите на тази планета (така поне мисля аз :hmmmmm: ). А иначе аз като си виждам ранената луна и натоварената дева започнах много да внимавам с яденето - и като количество и качество; има положителен ефект :P .

Обаче съм забелязала, че хората са много странни - казваш им да внимават с нещо , ама те пак си знаят тяхното и като им задоволиш любопитството и забравят за съвета :angry:

Освен това медицинската астрологията може да служи само като сигнална лампичка, думата преди всичко имат лекарите, и аз мисля, че в това отношение трябва много да се внимава - на кого какво казваш... :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

Опитах се да си спомня какво съм написала, но това което казваш е вярно.

Луната се измести и дишам по-леко :)

Мерси за мнението! То е неизпълнимо:))Да спря да мисля, спирам и да съществувам :)

Линк към коментар
Share on other sites

Диляна, така както описваш ситуацията, главоболието е сигнифицирано от Луната в 1дом, а ситуацията от ретро-Венера (при теб упр. на 11 дом - приятелите, ако не се лъжа) съвпад с Марс.

При теб нещата малко се усложняват от Лилит в Овен в наталната карта, затова единственото, което можеш да направиш е да си изтърпиш болката, която смятам че към момента, ако Луната е излязла от първия ти дом, вече не съществува.

И все пак ако искаш да си помогнеш, то задай си въпроса не мислиш ли твърде много за неща, които са извън твоя контрол? Опитваш да управляваш всички събития около теб. Необходимо ли ти е това? Отпусни малко юздите :-)

Имах предвид не да спреш да мислиш изобщо :)), а да не се опитваш да държиш под контрол това, което става около теб

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте :)

ако може да ви питам - кои са факторите за диабет и как може да се лекува астрологически? Водолей се отнася за кръвоносната система, но захарта ми убягва ;)

Благодаря :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Надя!

Диабет, мислая е свързан с функциите на панкреаса, не съм лекар или медицинско лице, но знам че диабета е нарушена функция на панкреаса!Това означява Дева! съответно Меркурий.Трябва там да се търсят причините.Има ли смисъл в случая, който изследваш? :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Надя!

Диабет, мислая е свързан с функциите на панкреаса, не съм лекар или медицинско лице, но знам че диабета е нарушена функция на панкреаса!Това означява  Дева! съответно Меркурий.Трябва там да се търсят причините.Има ли смисъл в случая, който изследваш? :thumbsup2:

Всъщност диабетът е проблем преди всичко с кръвоносната система - оттам и с Водолей. Не мога точно да го свържа с панкреаса - познанията ми в случая са много малки. :)

В този пример няма никакви планети в Дева и Меркурий почти не е аспектиран, само един секстил. Затова ми се струва по вероятно да е от Водолей болестта. Бях срещала някъде из нета, че Южният възел и знака, в който е разположен е сигнификатор за болести и то наследствени - което се припокрива в този случай. Но това, което наистина не мога да определя, е дали болеста е само отражение на нарушение в кръвоносната система, или е в зависимост и от други фактори в картата (съответно знаци и домове).

Благодаря ти за съвета :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Надя,

Недей да търсиш кръвната захар, като нещо отделно от кръвта. Това е елемент на кръвта.

Тя по-скоро ще насочи към типа причина за заболяването.

Водолей управлява кръвта, но Водолей означава много неща.

Оттук има и различни нарушения и заболявания в кръвоносната система, в зависимост от това кое качество на Водолея не е проявено или не е проявено правилно.

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Надя!

Не, че много упорствам за тази Дева, но да допълня.Планети в 6 дом има ли?Ако няма се предавам за Девата, но ако има  ..занеш какво да ги правиш. :thumbsup:

Здравей, Руми :)

Всъщност въпросният Южен възел във Водолей е в шести дом и Луната също - така че, вероятно влияят и двете.

Имах възможността да изследвам 4 карти с Южен възел във Водолей и установих, че във всичките случаи дават нарушени функции на кръвоносната ситема.

В първият случай Луната е в съвпад с Южен възел и дава диабет.

Вторият Луната в съвпад със Северния, съответно опозиция на Южния дава хормонални смущения.

При третият Луната е в секстил с Южния възел, но в шести дом и дава анемия.

Четвътият случай - Луната е в квадратура с възлите и дава хипотония - хронично ниско кръвно налягане.

Питам се дали в действителност Южният възел и знака, в който е разположен не е ахилесовата ни пета :hmmmmm: ?

Ради,

ти си прав, разбира се, но понеже темата все пак е не за диагностика, а за лечение, то не може лечение без точно определяне на кое от всички възможни качества на Водолей се нарушава във всеки един от случаите. И не на последно място как може астрологически да се лекува това ?

Поздрави,

Надежда

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Надя!

Пак за този диабет- в книгата на А.Апостолов прочетох, че при зле поставен Юпитер в рожденната карта се наблюдават болести....и диабет.И пак там се посочва, че наранен Юпитер във Везни :unsure: , а също и наранен Марс във Везни :unsure::( дават болестта диабет и други са изброени. За Юпитер, добре, но защо във Везни, а и този Марс, не разбирам.Виж дали това ще свърши работа.

А за този Южен възел, според мен той отключва неща от минали прераждания, които не сме довършили и ако не сме тръгнали в правилна посока...спират ни чрез болест. :hmmmmm: Как ти се вижда?

Имам наблюдение за съвпад на Марс и Сев.възел- неправилни действия в живота и начин на мислене и като резултат дълбока депресия.Опитът ми не е голям, но да го споделя. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Руми :)

Благодаря ти за отговора! Това за ранения Юпитер във Везни си е попадение в десятката :D А защо Везни ли - ами най-вероятно защото много обичат сладкото, а Юпитер пък е склонен към излишества и...ето ти къде била захрта в случая ;) ! Марс в случая не работи, но другите фактори са достатъчни.

Всъщност остта на възлите е много любопитен фактор в светлината на медицинската астрология. Ти си права, че недовършените задачи и ненаучените уроци от минали животи могат да се проявят под формата на болест. Това за Марс на Северния възел и депресията е интересно. Според мен с такава конфигурация личността неизменно следва да се стреми към усъществяване на космичните си задачки . Може прибързаните решения да водят до грешки, но още по-фатално би било да се избягват решенията с отлагане и комппромис. Тук зависи и от аспектите към Марс, положението по дом и знак на съвпада.

Интересна е интерпретацията в кармична светлина на болестите в "Духовна астрология" от Жан Спилър и Керън Маккой. Има попадения в тълкуването за предрождените затъмнения и уроците, свързани с тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Съвпадът на Марс със Северен Възел дава по-голяма активност и енергия за усвояване на качествата на Зодиакалния знак, в който попада Северният възел.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Разбрах защо Везни, защото дибет е болест на задстомашната жлеза, а тя е свързана с работата на бъбреците :) ,направих справка с по-запознати с медицината.Диабета бил болест на натрупан гняв за неосъществен цял процес.

Относно съвпада на Марс и Сев.възел- в Риби е в 5 дом и няма напрегнати аспекти само хармонични- секстил със Слънце и тригон с Луна??!

Линк към коментар
Share on other sites

Всеизвестно е съответствието между частите и органите на тялото и зодиакалните знаци и все пак ще изброя:

Овен - глава

Телец - врат

Близнаци - ръце, бели дробове

Рак - стомах

Лъв - сърце, гръбначен стълб

Дева - тънки черва

Везни - кръст, бъбреци

Скорпион - полови органи

Стрелец - бедра

Козирог - колена

Водолей - прасци

Риби - стъпала

Как изпозлвате познанията си по астрология за справяне с здравословни проблеми?

Здравейте

Киро мистля че зада се измисли нещо наистина ефикасно тази тема трябва да се свърже с темата която беше отворил Ради за цветовета

До колкото ми е известно в нашия организъм има изградени 7 чакри които съответстват на даден цват и които са свързани с определени органи.

В случая зодиакалните знаци ще се свържат с определени чакри .

Може би трябва да се търси някакъв баланс между тях.

Някъде бях чела че съществува 8ма чакра която обединява всички тях.

Вероятно проблемите идват когато в тази 8ма чакра има дисбаланс.

Не съм много веща по тези въпроси.Но определено ще помисля. :thumbsup:

Все пак всяка причина е в следствие на нещо

Пзадрави Таня

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Според мен е много опасна темата за медецинската астрология, аз не съм много компетентна, но мисля, 4е който има нужда да търси лекар, а не астролог! Звездите ни посо4ват някои не6та, но здравето е най-важно за всеки така, 4е умната!

Туку 6то про4етох, 4е Надежда се интересува от диабета това всъ6тност наистина е свързано с задстома6ната жлеза (панкреаса) и отделяния от нея хормон инсулин, ако тази жлеза не произвежда достатъ4но коли4ество инсулин, който разгражда захарите в кръвта се полу4ава диабет, но той може да е наследствен, или полу4ен при стрес и т.н

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" от модераторския екип.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Гост_Катя_*

Здравейте!

Nadia, диабетът може да е неинсулинозависим (втори тип), при което даването на инсулин не помага.

Заинтригува ме идеята за връзка на астрологията с чакрите. Но искам да ви попитам нещо друго - имате ли наблюдения относно връзката на органите и заболяванията (от гледна точка на астрологията) с петте елемента и техния баланс в организма?

Съответствията са следните:

орган - елемент

сърце - огън

далак - земя

бял дроб - метал

бъбреци - вода

черен дроб - дърво.

Цикълът на пораждане на елементите е:

огънят поражда земя, земята - метал, металът - вода, водата - дърво, дървото - огън.

Цилъкът на унищожение е:

огънят унищожава метала, металът - дървото, дървото - земята, земята - водата, водата - огъня.

Идеята е, че при поражение на някой орган не се влияе директно върху него, а той се коригира енергийно чрез органа, съптветстващ на елемента, който подхранва елемента на болния орган. Дали това си има своите съответствия в медицинската астрология???

А, и още нещо - на черния дроб съответстват не само дървото като елемент, но и пролетта като сезон, зеления цвят и планетата Юпитер.

Очаквам мненията ви и ви желая всичко най-добро!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

здравейте, случайно попаднах на тая тема, но се изкушавам да вмъкна още една гледна точка. Елементите според мен влияят най-силно на материално ниво, и чрез познаните за тях можем да постигнем приблизителен баланс именно и основно на това ниво. Но някой заболявания възникват първоначално като конфликт на ниво съзнание. Ако конфликта не може да бъде решен там той се проявява на все по ниско ниво докато бъде осмислен и преодолян. Тоест ако има конфликт на ниво съзнание - примерно трудност на човек да се си създаде радстна нагласа към живота, ако приема нещата главно от към тъмната им страна и прекалено сериозно, липсва лекота и радодост и това не бъде осмислено на ниво съзнание, то се проявява все по ниско. От символен свят преминава в ментално, емоционално, етерно и накарая в физическото тяло под формата на диабет за да стимулира осмислянето на комфликта. Когато комфликта бъде решен в СЪЗНАНИЕТО, той вероятно ще изчезне и от тялото, защото вече е изпълнил своята задача - а именно да бъде "лост", помощ за решаването на конфликта. Той вече няма да е необходим...

предварително се извинявам, ако само съм допринесъл за объркването по темата!

Линк към коментар
Share on other sites

Chu-do,

Напълно съм съгласна с това, което пишеш. Въпросът е как всичките ни други знания и представи за заболяванията се свързват с астрологията. Нали в крайна сметка Вселената е единна и всичко е свързано. Значи, примерно връзката между съзнанието и заболяванията, би намерила адекватно обяснение и чрез астрологията, и чрез твоите разсъждения, и по други начини. Но това са все различни начини да се опише едно и също нещо. Ето за това ми е мисълта - да схвана връзката между отделните начини, за да се види по-ясно същността на нещата. :yinyang: Ама и аз го написах... Хайде, лек ден, че нещо много задълбах, а не мога да се изразя ясно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Извинете ме всички. Прочетох внимателно всички мнения до момента. Впечатлението ми е за пълен хаос. Като, че ли никой няма съществена представа от поставените въпроси, но все пак коментира. Защо ?!

Медицинската астрология има известно /за съжаление не голямо/ развитие и автори като Николас Кулпепер, Уилям Лили, Павел Глоба и Лариса Назарова свързват диабета /задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или произвежда прекалено много - инсулина регулира усвояването на захарта в кръвта, т.е. нивото на кръвната захар/ с отношенията Венера/Сатурн при инсулино недостатъчност и Венера/Юпитер при обратното. Венера управлява жлезите с вътрешна секреция и от там хормоналния баланс на организма, както и неговата чистота. Сатурн е свързан с всички процеси на недостатъчност, свиване, изсъхване, запушване, слаба проводимост и т.н. От древността неговия орган е далака. Това няма много общо с Девата и никак с Меркурий.

По отношение на темата поставена от Кирил: медицинската астрология помага за избор и правилно приложение на лечебен процес, но не е самия лечебен процес. Това са различни умения и познания. Астролога и Терапевта са различни неща. Разбира се, човек може да обединява и двете, но не и да ги подменя.

Избора на лечебен процес зависи не само от рождената карта, но повече от актуалното състояние на човека. Затова Декумбитурата ще е по-важна.

Умението да прилагаш избрания лечебен процес или поне да разпознаваш този, който умее да го прилага има само косвена връзка с Астрологията. Човек трябва да има мотив за вътрешно усилие, за упорство и да удържа достатъчно дълго време. Иначе всичко ще си остане само на приказки. Така само хаосът се увеличава. :blink:

С най-добри чуства ! :angel:

Калоян

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...