Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Що е Здраве?


 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Според вас какво е здравето? Как бихте го дефинирали?

Дали здравето е равно на отсъствие на болест?

Чета в книжката "Светът на осъзнатото сънуване" от Стивън Лаберж, стр 231, глава "Лекуващият сън":

"Здравето може да бъде определено като адаптивно реагиране на изискванията на живота"

Дали е адаптивен съм средата човек, който взема сънотворно просто защото не можел да заспи? Или такъв, който когато леко го заболи глава и взема обезболяващо, за да може да продължи да излага тялото и психитата си на същия убийствен ритъм, на който го е подлагал досега? Или такъв, който взема транквилизанти защото днес се чувства нервен?

Какво е виждането ви по въпроса?

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Здравето, или по-скоро идеалното такова е абстрактно понятие, тъй като повечето болести са с предназначение - пречистване. Само идеално чист човек би бил вечно здрав, но такъв не съществува поради простата причина, че това са взаимоотричащи се понятия. Ако е човек - не може да е идеално чист ( поне не през целия си съзнателен живот ), ако е идеално чист - ами просто не е човек.

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Въпроса е поставен доста общо.Но при всички полужения човек има нужда от мотивация,за да се чувства добре.Защото ако я няма,ще му се появят хиляди болежки.И ще има чувството,че го боли и там където,НАИСТИНА не го боли :v:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Световната Здравна Организация определя ЗДРАВЕТО като " състояние на физическо, духовно и социално благосъстояние,

а не само отсъствие на заболяване"

Разсъждавайки/размишлявайки бързо за тази тройца - физическо+духовно+социално благосъстояние ...осъзнавам ,

че тя като че ли ни дава /маркира добър вариант на Пътя за себепознаването чрез самоанализ.

Какво е действителното състояние на моето физическо здраве( всички клетки и системи)?До Колко сме духовно и социално здрави?

Как разбираме тази троица? И ако виждаме, че има какво да променяме към по добро...как да го постигнем?

Всеки сам за себе си и всички заедно?

Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Здравейте

здравето е добри условия за проява на живота, или просто: свобода.

Някои го наричат благосъстояние, или адаптивност към изискванията на живота... 3а мен важи: колкото по-крепко здраве, толкова повече свобода. Понякога са нужни болести, за да сме по-здрави (звучи парадоксално на пръв прочит). Е, по-добре без тях, но понеже ги считам (болестите) за подсъзнателно регулирано чистене на организма, считам че без болести могат само свръхсъзнателни хора, а такива не знам да има (напр. които да използват 100% от мозъка си).

:)

Link to comment
Share on other sites

Здравейте ,

Защо не започнем от отделният човек.

Зравето е личностна характеристика. Защо здравето ни е такова или друго е обяснявано на много места.

Обикновенно за здраве/състоянието на здравето/говрим,когато ни напусне. Зравите хора не говорят за здраве.

Всеки от нас може само да се чуди на огромните възможности, на белтъчните ни молекулки да се справят с всички заобикалящи ни вредни фактори. Който пак ние сме си подсигурили. Даже просветлени хора са умирали от тежки заболявания. Така ,че няма обикновен човек на земята, който да е в състояние да каже аз мога да подържам физическото си здраве. Разбира се ,че е добре да не си самонавреждаме-но на всички полета - Духовно, Душевно и физическо. Но винаги ли можеме да предвидим резултата от проявата на нашата свободна воля.

За мене е по важен един друг въпрос. Лекуват ли нещо лекарите. Могат ли да ни спасят живота. Или могат само да ни помогнат в страданията.

Веднага в този смисъл се сещам за Христос и притчата за търговците в храма.

Тук не включвам никой от редовите лекари/вкл и професорите/, за които се говарят врели не кипели, с цел да се отклонява вниманието на хората.

Какво ще кажете за лекарствата, цените им и Медицинсата апаратура и

цените им. Голямите фирми ни използвуват за дойни крави-носещи много добри печалби. Ние, коiто внасяме здравно осигурителни вноски сме лишени от естественото си право на куповачи. Можеме само да плащаме. Нормално ли е това. Нормално ли е да се гордеем с държава в която основно се разчита на

на дарения за набиране на средства необходим за лечението на деца.

С уважение :

К Петров

Link to comment
Share on other sites

Здравей!

Даже просветлени хора са умирали от тежки заболявания.

то това си е част от работата им тука...съзнателна жертва - изтегляне/намаляване на разпространението на болестта и заради новородените.

Иначе поставяш изключително сериозни въпроси.....Само за дойните крави ще отбележа....ние позволяваме да бъдем използвани...инерцията и т.н. субективни и обективни причини....още...народопсихологията ни... виждаме какви чудовищни опашки се вият пред здравните каси...за безплатни лекарства...тази схема е бездънна яма.Матрицата си е Матрица.

Всеки носи отговорност за действията си и бездействията....от вечността и за вечността.

Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

:D:):thumbsup2: това е здраве

Здраве за планетата - има и такова нещо.

Спокойствие за планетата.

Радост за Земята.

Ето, земята се радва. Казва ви хора - оставете децата ми да се радват.

Не ме променяйте. Аз сама ще се променя, сама ще оздравея ако ме оставите да се радвам.

Забравете всичко старо, което са ви учили и ви учат. Празнувайте :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Най-добрия начин да се забавляваме с Живота е да се събираме и да празнуваме всеки ден като празник на Живота. Практически това бива улеснявано от музика която вдъхновява. Тъй като различната музика вдъхновява различни хора, участниците в празника може да се редуват - всеки да пуска по една вдъхновяваща песен. :sorcerer:

Това може да се прави и по интернет - този форум, чат канала, в програмата http://Paltalk.com, където има аудио чат стаи и хората си пускат музика, споделят, шегуват се. Ако знаете английски, ще срещнете хора като вас от цял свят, които работят за духовната просвета на земята. Има и българска стая, в която се събират българи от цял свят, които се обичат и подкрепят и забавляват заедно :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Темата за здравето е твърде широка и аз разбира се си имам собствено мнение, но много не ми се разпростира в темата. Има една руска натуропатка, може да сте я чували - Галина Шаталова, която разглежда здравето по-комплексно от повечето познати ми автори. Направил съм pdf файлове на нейното най-значимо произведение - ЗДОРОВЬЕ ЧЕЛОВЕКА и есето на един от нейните последователи Николай Иванович Курдюмов - О ПИТАНИИ И ЗДОРОВЬЕ. Аз бих ви препоръчал да започнете от него. Ето линковете:

http://yavor-moskov.narod.ru/Kurdumov.pdf

http://yavor-moskov.narod.ru/shatalova.pdf

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

"Човек извършва два процеса в природата: работа и почивка. При работата космическата енергия постоянно излиза навън, а при почивката се влива. Радвайте се, когато космическата енергия постоянно изтича навън и се втича навътре. Докато детето играе, работи и скача, то е здраво. Щом престане да играе, то е болно. Същото се отнася и до човека. Вместо да играе, той работи. След като работи известно време, човек се нуждае от почивка. Колко време трябва да почива? – 5 минути. Повече от 5 минути не се позволява. Човек трябва да знае колко време да работи и колко да почива. Ако работи или почива повече, отколкото трябва, той губи разположението на духа си и започва да боледува.

Стремете се към красиви, съзнателни и пластични движения, за да се свържете разумно с приливите и отливите на космичната енергия, т.е. с изтичащата и втичаща се космична енергия. Излизането и влизането на космичната енергия определя здравословното състояние на човека, а също така и неговите мисли и чувства."

(източник)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

След като работи известно време, човек се нуждае от почивка. Колко време трябва да почива? – 5 минути. Повече от 5 минути не се позволява. Човек трябва да знае колко време

Дааа! 5 мин. Не повече?

Интересно ми е как ще си почине зидаря след 4 часа работа с тези 5мин.

Та дори и след два да е. Опитайте и ми кажете получава ли се.

Link to comment
Share on other sites

Изгрев, поздравления! Буквата и авторитетът не бива да застават пред вложения смисъл и здравия разум. Мисля, че Учителят би се обидил, ако някой съвсем буквално следва думите му, дадени като пример. Що не вземе секундарник, да не сбърка? Има обаче последователи, които са с твърде блокиран собствен разум, не изпитват нещата, не ги прилагат творчески според ситуацията и оттам опорочават с поведението си даденото учение. В крайна сметка нещо, в което има вложен дълбок смисъл, става за смях и подигравка. В случая е важно да се почива колкото е нужно, ни повече, ни по-малко. Секундарник не ни трябва, а вътрешно усещане и здрав разум. И да сбъркаме няма да се самобичуваме, ами ще продължим напред.

Обаче думите ти, отправени по този начин, имат смисъл за глупаците, тези, които не мислят със собствената си глава, дадена им от Бога не само за украса, а и за разсъждаване, за изпитване на нещата.

Link to comment
Share on other sites

:) Здравейте! На времето, щом не исках да ям, понеже "пазя" диета :D баба ми казваше: чадо, за да си ЗДРАВА :thumbsup2: трябва да пазиш диета ДВА пъти в месеца :1eye: когато Луната се пълни и когато се празни ( т.е. по ПЪЛНОЛУНИЕ И НОВОЛУНИЕ)тогава никак не проумявах естествените закони на ритъма и факта, че когато си в хармония с тях - плуваш по течението :) Петте минутки :dancing yes: може да са интензивна почивка или пък да са разтегливооо време :blink::dancing yes:

Казано е обаче и : Шест дена РАБОТИ, а на седмия – ПОЧИВАЙ! Кой ли е седмия ден?!Един вариант

:v: ЛУНЕН КАЛЕНДАР : През дадените 24 часа добре е да не се употребява храна, а само течности. Даден е "часът" на започване, като на другия ден в същия час се спира “почивката” от недобри... храни+ течности + мисли+ чувства+ думи+ дела.На добър час !

:v: РАБОТЕТЕ + ПОЧИВАЙТЕ винаги с ЛЮБОВ + СВЕТЛИНА + МИР + РАДОСТ! АМИН

:v: ФЕВРУАРИ 2006

Първа четвърт 05.02/ 8:28

Пълнолуние 13.02/ 6:44

Последна четвърт 21.02/ 9:16

Новолуние 28.02/ 2:30

:v: МАРТ

Първа четвърт 06.03/22:15

Пълнолуние 15.03/ 1:35

Последна 22.03/21:10

Новолуние 29.03/13:15

:v: АПРИЛ

Първа четвърт 05.04/15:00

Пълнолуние 13.04/19:40

Последна 21.04/ 6:28

Новолуние 27.04/22:43

:v: МАЙ

Първа четвърт 05.05/ 8:13

Пълнолуние 13.05/ 9:51

Последна 20.05/12:20

Новолуние 27.05/ 8:25

:v: ЮНИ

Първа четвърт 04.06/2:05

Пълнолуние 11.06/21:03

Последна 18.06/17:08

Новолуние 25.06/19:05

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Guest Доктор Златева

Здравето е нещо много ценно и скъпо.Всеки трябва да го пази.Можеш да имаш всичките съкровища на света,но без здраве си нищо!Препоръчвам,Ви (особено на децата) повече спорт,разнообразна храна,хигиена.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 3 weeks later...
Guest Гост_Орлин_*

Здравейте,

Според вас какво е здравето? Как бихте го дефинирали?

Дали здравето е равно на отсъствие на болест?

Чета в книжката "Светът на осъзнатото сънуване" от Стивън Лаберж, стр 231, глава "Лекуващият сън":

"Здравето може да бъде определено като адаптивно реагиране на изискванията на живота"

Дали е адаптивен съм средата човек, който взема сънотворно  просто защото не можел да заспи? Или такъв, който когато леко го заболи глава и взема обезболяващо, за да може да продължи да излага тялото и психитата си на същия убийствен ритъм, на който го е подлагал досега? Или такъв, който взема транквилизанти защото днес се чувства нервен?

Какво е виждането ви по въпроса?

Иво

<{POST_SNAPBACK}>

Привет на всички здравеняци!

Обикновено човек е здрав докато е млад. Обикновено е болен когато остарее. Младостта е сила. Старостта е слабост. Когато силата намалее, програмите за унищожение, силите на разрухата надделяват. Тогава колкото и добър да е контролният механизъм на съзнанието, колкото и добре да се адаптира, болестите пак не си отиват. Целият живот може да се разглежда като болест, макар че това не е добра гледна точка, със сигурност! Като еднодневки сме. Боже Господи - искам да знам, да знам всичко, но не мога, нямам време. Интересуват ме всички клонове на науката, религията, изкуството, философията, но нямам време. Когато са ни създвали, са ни направили смъртни, пеперудки които се раждат, в същият ден трябв ада се чифтосат и оставят поколение и искат или не, да си отидат... това е жестоко! \е, да, има прераждане! Прераждането е автоматична функция за слепите съзнания!!! Не искам да се прераждам, не искам да умирам, не искам да съм ограничен в смъртна черупка с пет дупки! Искам вечност, искам всезнание и всеможене!

Здравето може да се разглежда като процес с два основни компонента: Сила и Съзнание!

Първо, докато човек не придобие неизтощима сила, докато не се свърже с източника на Силата, не образува безсмъртно тяло, здравето е фикция!

Второ - Съзнание - Дори и сега, когато сме в тези илюзорни носители с програма за самоунищожение в рамките на време - пространството(телата ни), дори сега поне за малко можем да поддържаме здраве с помощта на доброто функциониране на съзнанието си! Ако съзнанието ни е добър силен трансформатор на импулси както от подсъзнанието, так аи от външната среда и се АДАПТИРА своевременно, както казва Иво, здравето може да бъде поддържано поне докато силата ни не намалее съвсем. Успешността на този процес зависи до голяма степен от генните заложби на темперамента който получаваме заедно с ДНК-то на родителите си, която ДНК носи записите на целия род преди нас.

А когато силата намалее... и това не помага! Във Вселената всичко опира до СИЛА. Както в нашия социум всичко опира до пари, така и в Универсума на всичките му слоеве на съществуване Силата е всичко! А съзнанието с неговите функции ИН,ЯН, Любов и Мъдрост управлява тази сила. Трябв ада има какво да управлява обаче. Самата сила е двуполюсна - Електро(Ян)-Магнетична(Ин).

May the Force be with you, and you be with the Force too! :1eye:

Link to comment
Share on other sites

:D Орлине, дупките са седем, не са пет, хе, хе, хе, проброй си всички входове и изходи, дано разбереш шегата ми. А иначе, харесва ми какво си писал и аз искам повече време, но понякога си мисля така - недей да искаш да имаш време, като остарееш ще имаш мноооооого такова. :D

Пък здравето е липсата на болест, хе, хе, хе :D .

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Баланс и хармония между душата и тялото

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

"Според вас какво е здравето? Как бихте го дефинирали?"

Здравето е нормалното, естествено състояние на човека, който живее в природосъобразна среда. Когато се откъсне от нея, боледува, защото нарушава природните закони/отделя се от тях/.

Нали човек е създаден по образ и подобие на Бога. След като Бог е съвършен, и творенията му трябва да са такива.

Link to comment
Share on other sites

И на мен ми харесва здравето да е с нещо подобно на съвършенството. Но живеем в несъвършен свят и то трябва да бъде съотнесено към възможнстите на всяко същество да прявява до определена степен вложения в него импулс към усъвършенстване. Ако тази степен на проява е адекватна на припципно възможната за това поле степен на изява, тогава това е наистина здраве в най-ирокя смисъл на думата! :thumbsup2:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Не съм сигурна, че всеки път добре разбирам постингите на Венцислав_, обаче по тази тема се е изказал точно така, както и аз бих го направила:

Здравето, или по-скоро идеалното такова е абстрактно понятие, тъй като повечето болести са с предназначение - пречистване. Само идеално чист човек би бил вечно здрав, но такъв не съществува поради простата причина, че това са взаимоотричащи се понятия. Ако е човек - не може да е идеално чист ( поне не през целия си съзнателен живот ), ако е идеално чист - ами просто не е човек.
Link to comment
Share on other sites

Вярно е, че света, в който живеем, е далеч от съвършенството. Но ние, хората, сме го направили такъв- изкуствен. А в природата всичко е създадено мъдро.

Когато човек боледува, значи в нещо греши. Със самото си откъсване от природната среда се създават условия за болести.

Болестта е един вид сигнал, че човек трябва да се коригира и да се замисли

Edited by tzveti
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...