Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цивилизации, раси и култури


Иво
 Share

Recommended Posts

Според доктрината на расите сега се намираме в петата култура на петата човешка раса. Следва шестата култура, от която ще се излъчат основоположниците на шестата раса, за която толковва много всички говорят.

Кои са основните култури и раси? Как се развиват те през времето и каква е задачата им в човешката еволюция?

А кои са основните човешки цивилизации и на какво се дължи упадъка им?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • Replies 64
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • 1 month later...

Относно културите и расите - мнението ми е, че те са непосредствено свързани с осевите месеци, които ние наричаме ери. Ерата на рибите си беше свързана с новата християнска философия - нова раса ?, култура ?. След 2160 години навлизама в ерата на Водолея - очаква се новата раса...

Всяка нова раса е по-съвършена, по-близо до Божията истина. За развитието на живота на Земята е нужно изчезването на едни и възникването на други. Подобното развитие на цивилизациите е част от този процес.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

"На земята според Блаватская е имало 5 човешки раси, нашата е петата. Животът е възникнал чрез уплътняване на материята преди няколко милиона години. Човекът, животните и растенията са се появили едновремено. Всяка раса е породила следващата.

Първата раса, която се е наричала самородените, е възникнала под формата на ефироподобни същества чрез уплътняването на ефирния свят, т.е. света на психичната енергия. Те са били ангелоподобни и свободно са преминавали през стени и други твърди предмети. Изглеждали са като светещи безплътни форми лунна светлина и са били с ръст до 40-50 метра. Протопластичното тяло на хората от първата раса не е било изградено от същата материя, от която се състоят нашите тленни обвивки, и е било с вълнов характер. Те са били циклопи, т.е. еднооки, като функцията на око е изпълнявало някакво подобие на "третото око", чрез което са осъществявали телепатична връзка с обкръжаващия ги свят и Висшия разум...

Втората раса, наричана по-късно родените или безкостните, се е появила на Земята след първата. Те са били призракоподобни, но по-плътни от първата раса и с по-нисък ръст - 30-40 метра. Също са били циклопи и са общували помежду си чрез предаване на мисли...

Третата раса са лемурийците. Делят се на ранни и късни.

Ранните са били високи по 20 метра и са имали доста по-плътни тела, които вече не определяме като призракопозобни. При тях се появяват костите. Двуполовият хермафродит в едни случеи е започнал да трупа мъжки признаци, а в други - женски, в резултат на което половете се разделили и се появило половото размножаване. Ранните лемурийци са били двулики и четириръки. Двете им очи са били разположени отпред, а "третото око" - отзад... Общували са чрез предаване на мисли.

Късните лемурийци, или лемуро-атлантите, са били най-високо развитите хора на земята, с невероятно ниво на технологиите. От части към достиженията им трябва да причислим построяването на египетския сфинкс, огромните развалини в Солзбъри - Великобритания, някои монументи в Южна Африка и др. На ръст късните лемурийци са достигали 7-8 метра. Те са имали по две очи и ръце. "Третото око" е потънало навътре в черепа... При тях се е появила едносрична реч, която и до сега се употребява сред съвременниците ни от Югоизточния регион на Земята...

Четвъртата раса са атлантите. Те са имали две физически очи отпред, а "третото" е било дълбоко скрито вътре в черепа, но е функционирало добре. Били са двуръки, на ръст достигали 3-4 метра, но към края на своето съществуване започнали да стават все по-ниски...

Те са получавали знания от Всеобщото информационно пространство, владеели са дистанционната хипноза, предаването на мисли от разстояние, умеели са да влияят върху гравитацията, имали са летателни апарати (вимана), издигнали са каменните фигури на остров Пасха, построили са египетските пирамиди и ред други загадъчни монументи от древността.

Петата раса, т.е. нашата, наричана в езотеричната литература арийска, е възникнала при късните атланти. По-голямата част от хората на петата раса са подивели и не са могли да използват знанията на атлантите. Отначало са били високи на ръст (до 2-3 метра), но постепенно започнали да се смаляват. Функцията на "третото око" почти напълно изчезнала, заради което се е прекъснала постоянната връзка с Всеобщото информационно пространство. Външността на петата раса придобила чертите на съвременните хора."

Из "От кого сме произлезли?", на Ернст Мулдашев

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

По този повод, някой може ли да ми даде напътствие - откъде мога да намеря липсващите ми томове на " Тайната доктрина " - Антропогенезис, че ми е и спешничко...

Венцислав_, здравей,

има ги, (но) на руски, тук :

Спиралата

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Може ли да попитам - Къде мога да намеря free речник на снаскритски език та дори превода от снскритски да е на English?:) Благодаря ви предварително

Моля, пишете на кирилица. Мнението е преведено от екипа на Портала.

Edited by Ради
Link to comment
Share on other sites

Венци,имам приятел,които има всякакви такива книги дори и тази

Моля, пишете на кирилица. Мнението е преведено от екипа на Портала.

Edited by Ради
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
Guest Мона

към Венцислав

ако все още ти трябва "Антропогенезис", мога да ти дам, имам всичките томове и книги на Блаватска; късно видях, че има такава тема...

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Човекът стъпва в Европа през България

''Един от най-интересните проблеми в европейската археологическа наука е кога за пъри път стъпва човешки крак на нашия континент. С този най-ранен период от развитието на човешкия вид се занимава палеолитът. Според мнението на учените, занимаващи се с тази проблематика, два са възможните пътища, по които това е могло да стане – през Гибралтар, респективно южна Испания, или през Дарданелите – Балканския полуостров.

За това, какво ни дават най-новите изследвания в тази област, разказват Николай Сираков, ст. н. с. в НАИМ при БАН и г-жа Ана Матеос от университета в Саламанка, Испания...''

цялата статия

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Засега най-древната писменост и култура са тракийските. Намерени са и са разчетени множество артефакти- глинени плочици и др., върху които с тракийско писмо са написани наистина уникални неща, които със сигурност биха, или по-точно- ще променят изцяло световната история, наука, и със сигурност- религия (коя и да е религия). Нашенските учени-траколози не знам поради какви причини твърдяха, че траките били племена без писменост....но с каква култура...което е практичеки невъзможно. Високоразвита култура не може да има без знание за записване и съхранение на знанието и мъдростта. Установено е, че първият завет между Бог и човек е Орфеевия завет- състои се от глинен "ковчег" или "кивот", изписан отвън, и съдържащ отвътре плочиците с текста на завета.

grad001.gif

Триединният Бог (или боговете) обхожда (обитава в) Тракия, или

Боже, който си в територията на Тракия

Говоря Истината (Обещавам) да дам (давам) дарове на великия Божий Син

Прославям великия Бог (да прославя великия Бог)

Храмът на Бога е велика крепост (скривалище), или

Боже, който си в храма си, бъди ми крепост и защита (защити ме)!

grad01.jpg

А. Фотография на оброчната плочица

grad02.jpg

Б.Компютърно обработена фотография на плочицата

grad03.jpg

В.Схематична рисунка на оброчната плочица

grad04.jpg

Г.Стилизиран йероглифен препис на плочицата

Авторът на трите части на "Тракийското писмо- декодирано" е Стефан Гайд (Гайдаров), и понастоящем, както е съвсем нормално да се случи, има множество противоречивимнения- едни го охулват, включително учени хора, работещи, ии сътрудници на БАН, трако-лози и др., други го приветстват и приемат, трети- проверяват без хулене и отричане, или пък признаване за авторитет, и т.н. "фен-клуб" дейности...

Има редица писмени източници, известни на историците от цял свят, както и свещени текстове- християнски послания, известни като "Тракийски послания"- сред тях са и посланията на апостол Йоан, както и книгата "Откровение", така и Светото евангелие от Йоан, послания на апостол Павел, послания на Мерлхиседек и др., от които ясно е посочено следното:

"Неизречимва е дълбочината на това откровение от Господа, братя мои, защото Древната Реч, която дойде от Едем до Тиракийския Род в Образи, (а образите се изговаряха от човеците с устни), бе същата, която от по-напред Отец бе изговорил в Йерус с устни, (а се записа в Едемската градина с образи).

И всичк отова що се записа, пра-отецът Ной скри в ковчега, който и го пренесе на тайно през големите води, за да се съхрани.

А тези, които го съхраниха, пък го записаха, за сигурно, на пилони от камък и в стените на гробници, та да достигне до всички избрани от Бога мъже.

Тези древни Тиракийски образни знаци прие Египет и сахръни и в светилищата си, и тези древни езикови звуци приеха Асирия и Израел, и изписаха с букви скрижалите си.

И понеже жреците на първия криеха от мнозина знанието, как да ги четат, а книжниците на последните покриваха от мнозината ключа, как да ги изрисуват, в деня, в който се "объркаха езиците", (който чете, нека разбира), за което ви писах от по-напред, всички те загубиха способността да говорят и пишат Древната Реч!

И тъй, по Божий План и Божие Предопределение, тези са Думи Божии, скрити от създанието на света,

а това стана и заради избраните, така щото те да съхранят само за тези, които са Негов Възлюбен Народ, сиреч, които копнеят ден и нощ за Вечното Божие Слово, за тази "Алфа и Омега", която е Сам Христос.

А относно естеството на Тайната Древна Реч, братя, не ми е позволено по-подробно да ви пиша, ако и по човешки да копнея за това."

(ІІ Послание Мелхиседеково до братята в Тракия, гл. 5, ст. 11-17, и стих 1 накрая.)

"19. Там тече, прочее, и третата река, която Писанието нарича "Хидекел" и мнозина знаят днес, че това е Тигър, и тя и Ефрат се вливат в едно.

20. Но в това е голяма тайна, понеже неправдата която работи в тъмни места, носи онова змийско слово, което идва от Старовременната Змия, която древните зовяха Дракон и Тигър, и така е и името на реката до днес.

21. Понеже е редно да знаете, братя и сестри мои, че във Вавилон се вляха води от херувима, който засенява и до днес воюва с Ибрания Народ!

22. Но преди да се посади Вавилон, и преди да се разшири мракът на онези води, светът видя други времена (моя добавка- днес вече се знае, че преди около 7 500 години днешното Черно море не е съществувало- по дъното му на километри навътре от всичките страни, т.е. километри навътре от всичките брегове, има намерени останки от човешка дейност и култура. Тогава не е съществувало море, нито е имало Босфор- когато е настъпил потопа, в низината-днешното черно море, ппреливащата от Егейско море вода е била на много по високо ниво от това, на което е била "земята" в която са живеели хората- днешното черноморско дъно, и за тях буквално е изглеждало така, сякаш от небесата се стича огромен воден стълб. Произхода на днешното Черно и Каспийско море е нов, датира от около 7500-8000г назад, но река Дунав и тогава си е текла...и е преминавала през цялата "земя" която днес е Черно море..и къде мислите, че се проектира ако вземете една карта и свържете нещата както текстът на посланието обяснява?...) и друга река течеше с водите си, които владееха и напояваха човешките умове.

23. Писанието я нарича "Гион" и голяма е тайната на тази река, защото тя тече в земята на Он и обгръща цялата древна Етиопия.

24. За нея древните мъже правилно изследваха и писаха, както и отбелязва известния вам историк Йосиф, наречен Флавий:"А Гион тече през Египет и означава това, което извира от изгрева на Слънцето, сиреч Он (моя бележка- заслужава си размишление относно пхонятието на древните българи "Он-гъл"), която река египтяните наричат Нил"

25. И тъй, братя, на вас е ясно, че това, което е по-първо, е по-близко до Едема, тъй щото Египет е по-изначален от Вавилон.

26. Понеже това, що дойде чрез Вавилон до света, в който сме днес, беше само мрачкава сянка (?- така е написано- "мрачкава"- моя бележка) от това, що бе дошло до (моя бележка- от къде да дойде ДО?) Египет.

27. По също онази древна слава, която дойде до Египет, не се беше родила в Египет, но идеше по течението на една по-първа река, която течеше от Едема, сиреч, от реката Писон, която бе първа в Едем.

28. Голяма е тайната на тази река и пазена от Силите и Херувимите от създанието на света. За нея именно, ви пиша аз, понеже мнозина мъдри мъже се опитаха да отворят печата й и не можаха, и мнозина гадаеха значението й, но не разгадаха,

29. защото това е реката, казва Писанието, която тече там, где има чисто злато, и златото на онази земя е злато Орфейско, бделий (моя бележка- написано е "бделий", дали не е белий?) и Златен Камък има също там; и тя е Първата Река между четирите.

30. Но за вас, братя, не е трудно да разберете значението й, нито да определите положението й, защото вие имате ум Христов и това, което е скрито от човеците от света, е широко разкрито пред ума Христов.

31. Защото още от времето на Йоана, даже и доднес, има Избран Остатък, който знае и пази тайната на реката Писон!

32. Защото както и писа братът на Йоан за българските царе, нека бъде известно и вам, и на всички, че името на реката Писон и името на реката Дунав е едно.

33. А това, че земята на Орфей, братя мои, е богата на най-чисто злбато от древността, няма нужда да ви пише някой, понеже сами знаете от деца това относно Тракийската земя (моя бележка- днес вече тракийските златни съкровища отдавна обикалят световните музеи, и нови се намират, които по изработка, по прецизност и майсторство учудват днешните учени, понеже технологиите, които са използвани от траките, са познати на днешната наука едва от около първата 1/4 и 1/2 на ХХ век, т.е. във времето на "несвоевременните учени"- като Тесла, Айнщайн, и много други повече или по-малко известни и популярни)

34. Но, казвам ви още по-голяма тайна от тази, а именно, че Истинското Злато на Орфей и Златния Камък (Тир) на тази Тиракийска земя са по-велики от земно злато (моя бележка- тук вече технологиите и металообработката нямат нищо общо...и май ще да става въпрос за "лабораторията" на Ал(Химикът) от онези времена...), защото дори улиците на Божия Град са направени от златния метал и той се счита за нищо там!

35. Но Орфейското Злато и Златния Камък (Тир) на Тракия, братя, се крият в тези велики словеса, за които вече ви писах, даже в Езика Тракийски, който е Първата Реч, и който беше и Първата Духовна Река, напоила света.

36. Това е съкровището, което Първата Тракия от Едем дари на света. Това е Езикът на Тайното Слово, Печатът на Съвършенството, който сам Бог постави на тракия от Едемската градина, но го пазеше скрит от света и до днес."(гл.4 от ІІ Послание Мелрхиседеково до братята в Тракия)

Просто думите да ти "пресъхнат"...Словата на Древната Реч траките са считали за толкова свещени, че с тях са извайвали всъщност формите на своите свещени съдове, с които са отслужвали служенията в храмовете и са принасяли даровете си към Бог- Словото на траките следва да разбираме като слово-форма- всеки един съд, който можем да срещнем днес по музеите, или пък ежедневно да подминаваме, че дори и да ходим върху тях представляват Слово- но нямаме възможността да го разчитаме и да гопроизнасяме...и ето тук идва място на един човек, учен, българин, който независимо от своите добродетели и недостатъци, поради качествната явно които носи в себе си, е "въведен" в точно тази "скрита от света" за толкова много време тайна- извървял е първите няколко крачки, и днес се учудваме, когатго разчитаме тракийските пиктограми и се удивляваме на съдържанието им, и най-вече от това, че тук, в Тракия (сегашна България е част от т.нар "Малка Тракия", докато Голяма Тракия обхваща доста сериозна географска площ- целия балкански полуостров, средиземноморсикте острови като Крит,Кипър, островите межсду Адриатическо и Черно море, земите на цяла Анатолия (Мизия, Фригия и Лидия) чак до Финикия...

Интерес представлява и записаните на гръцки език исторически хроники на Мането- добре известен на историците днес древноегипетски свещеник и историк от Александрия, който пише:" И дойдоха варвари от изток, дръзнали да изпратят експедиция в Египет и с лекота завладяха цялата страна без нито една голяма битка...А техния народ беше наречен "Хик-сос", т.е. "Царе-Жреци-Овчари""(цитат на Мането от Йосиф Флавий- Срещу Апион, кнеигая І, (75-82). Според археолозите е имало поне няколко такива нашекствия на Хик-сос през различни епохи в древен Египет. Типично е също, че траките, потомци на Орфей, са били често описвани в древността като Пастири-Царе-Жреци! Архитипните характеристики почти нямат друг древен аналог измежду съществуващшите в древността народи. Освен това, може да се проследи в египетските текстове от най-старите, до сравнително късните, че повечето фараони имат тракийски произход, проследявайки символът означаващ "Тракия", "Тракийски", който се изписва като четири вертикални "стълба" и една хоризонтална черта за "покрив"- нещо подобно на ІІІІ, а символът ІІІ- означава "роден тракиец"- просто както се казва, думите и мисълта "свършват" внезапно, човек "онемява" и от тук нататък му остава или да махне с ръка и да си каже "това пък що за глупости са- все още няма нищо официално признато и потвърдено...", да вземе да се изпълни спатриотизъм и да го избие на национализъм, или да остане така безмълвен, докато незнайно как, в него се оформи разбирането, предтавят му се все доказателства, в еудин момент попадат в ръцете му сякаш като по поръчка онези книги, които са му необходими, и освен книгите, има неща, които просто стават вътре в човека, които са необясними, но чрез тях човек съвсем истински проверява всичката тази "невероятна история", и доказателствата пред него са повече от видни, ясни, и неоспорими, но могат да бъдат доказателства само за онези, пред които се разкриват...Не е въпрос на умуване, нито на мъдруване или нещо подобно...Необяснимо е, и само когато някой е преживял подобно нещо, разбира естеството на този процес, когато някой сподели подобно нещо...

Това е, което е едно начало- поне за мен. Имам и една книжка, с една много странна картинка- карта на България с днешните й граници...отговаряща дословно на описаното по-горе- ІІ Послание Мелхиседеково до братята в Тракия. Книжката се нарича "Тайната на Сътворението"-част І, авторът е Васил Личев, и в нея освен "безумните" твърдения, основани на текстове от писанието, има и много неща, които авторът й е почерпил от онова Знание, което Учителят Беинса Дуно ни е оставил...

И съвсем накрая...Тир, седмия син на Яфет (който пък е син на Ной), като име означава "Канара", "Основа" и изобщо всичко, което в много по-късни времена нам е известно като гръцкото "петрос", и в името Петър, което вече е разпространено из цял свят заедно с християнската пропаганда...Случайно ли няакак си е станало това съвпадение- Първият да се зове "Канара" и едно дете на свещеник, много преди изобщо да осъзнае себе си и да приеме бремето на Учител, да бъде наречено Петър...който да "води" народа български цели 40 години в "пустинята" на войните-балкански, съюзнически, за независимост и две световни войни...Лесно е да поучаваме днес, "подлагайки" си образованието, дипломите, и какво ли не, като "основа" на знанията ни, с които интелектуалното убеждение в нас ни заблуждава, че това което излагаме, го излагаме с Вяра...но Вярата всъщност е дефицитът, поради който "немирно" умуваме, пишем, дискутираме, търкуваме, опитваме се да "докопаме" мъдрост и знание, и пропускаме нещо...и то ни боде отвътре, и продължаваме с философията и мъдруването...а може пък и да спрем за да поемем дъх, и между едно вдишване и издишване да намерим това, което години труд и пот не са успели да изнамерят...

:) ето линк към сайта, от който са картинките и текста:

ТРАКИЙСКОТО ПИСМО- плочицата от Градешица

Забравих да спомена, че плочицата с този текст, е на около 7500 години, от епохата на енеолита, когато..както в парчето на Тодор Колев се казва "Нямаше още диско и реге, нямаше още "Диана експрес"..." долу-горе такова е било положението с културите, писмеността, и всичко останало...

Link to comment
Share on other sites

Guest valentinus

Извини ме за невежеството, но би ли посочил точни източници и линкове евентуално към информацията ти, която е много интересна?

Edited by valentinus
Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2: Супер, Кристиян, благодаря!

И аз в тази посока мисля, че Словото ни е дадено от Бога, чрез Учителя и не само преди това братята Кирил и Методий, а както казваш ти и траките...

Древните тайни и традиции са съхранявани от народа ни. За добро или лошо все земята ни е разкъсвана и желана, и тъй като сме на кръстопът, кой ли не е минал и взел каквото му е нужно...

Както казва Учителя, българският народ, е избран народ... той се подготвя от 5000 години...

Иска ми се да се самоосъзнае и да вдигне глава. И да проумеем, че сами си ковем Съдбата... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

kozarnika.jpg

Панорама на района на пещерата “Козарника”

Населяването на Евразия започва през днешните български земи.

Тук са се заселили предшествениците от които можеби произлизат траките .

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Нали се сещате, че по пътя на духовната си еволюция сте се "раждали" в различни форми и в сред различни народи!? Не бива да се отъждествяваме като Българи. Кай съм аз - това е въпросът.

Нека всеки да си зададе въпроса кое е той - Българин или... ?

Орфеевия завет, както и всеки един от заветите било то нови или вехди имат за цел да ни събудят от съня на дребното отъждествяване и да прозрем Единството в Творението.

Капчица от океана е човека. Капчица и океан, но не сама по себе си. Когато се отдели частица от океана тя се нарича капчица, а когато не е отделена е цял океан. Къде е капчицата?

Преди да бъда Българин може да съм бил Швед или пък Жираф! Какво значение има, ако има то е само за егото.

Можем да се ползваме, за да станем всеобхватни и да преодолеем разделението на двойствеността, биналността. Можем и да не.

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Самоопределянето и самосъзнанието са важна част от Пътя... Ако не знам от къде идвам, не знам и накъде отивам... Това важи, както за всеки индивид, така и за всеки народ. За да бъде част от Цялото... :3d_039::3d_131:

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Привет valentinus,

Посочил съм източниците- "Тракийските послания"-сборник, изд. фондация "Градът" 2005; "Тракийското писмо-декодирано", част І,ІІ,ІІІ автор Стефан Гайд, издава Институт по Трансцедентална наука- 2006г. част І и ІІ, 2007 част ІІІ, уеб сайт, посочен в книгата www. institutet-science.com - т.е. това е началната страница на линкът, който съм дал в края на постинга- сайта оот който са каартинките. И това са "официалните" източници в постинга ми. Има множество други източници, които са били ваажни в съддаването и оформянето на мнението ми, но ползваните в постинга са тези.

Link to comment
Share on other sites

Guest Лагорда

:hmmmmm: Голямо ровене падна :). Елеазар Хараш много задълбочено пише за това в книгите си и понеже има много неща, аз ще си позволя да цитирам нещо много малко :) а тези които се интересуват могат да си ги потърсят.

ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН

"Откровението се пише до седемте църкви. Това символично означава не църкви а седем културни епохи...

Накратко искам да кажа за посланията до седемте църкви т.е. до седемте културни епохи. Те са: Първо Ефес...Това е древноиндийската култура.

Тя е била с много чиста и силна връзка с духовния свят. Постепенно тази

връзка е започнала да се губи...Тя е била ръководена от един изключителен Посветен, това е Рама...

Второ-до Смирна.Това е древноперсийската култура.

Трето до Пергамската църква...Това е египетско-халдейската култура...

Четвъртата - Тиатир...

Петата - Сарди; Шестата - Филаделфия; Седмата -Лаодикия.

Йоан е бил извисен много високо в Божествения свят, откъдето е можел да вижда духовно всички събития на земята.Това е едно изключително Откровение, да виждаш всички събития на Земята, седемте послания, които са свързани с хилядолетната история на човешкото развитие.Това е наистина изключително Откровение...

Ние сега живеем в пети земен цикъл. Накратко ще кажа как се наричат тези периоди в окултната наука. Първият период се нарича Полярен; вторият се нарича Северен период; третият - Лемурийски; четвъртият - Атлантски. Петият период е наречен Следатлантски период. Това е този период в който ние сега живеем..."

"Седемте културни епохи на нашия пети приод са:

1. Староиндийската - преди повече от десет хиляди години...

2.Староперсийската културна епоха- преди повече от шест хиляди години.

3.Египетско-халдейската преди повече от четири-пет хил. години.

4.Гръко-римската - позната ни от историята.

5.Западноевропейската - тази в която сега живеем.

6.Ще се зароди в Славянството.

7.Губи се в далечното бъдеще, тя ще продължи до края на нашия голям период...

От Староиндийската култура до нашата пета култура човешкият дух е слизал все по-дълбоко в материята. В древноиндийската култура духовният свят е бил реалност, с която хората са живеели, а материалният свят те са наричали "майа", т.е. илюзия.

В древноперсийската култура Духът слиза още по-надълбоко в материята, но все още една запазена част хора живеят с реалността на духовния свят...

В четвъртата, Гръко-римска култура, човекът е потънал вече много дълбоко. В петата културна епоха Духът вече е слязъл много ниско...Днес човек се е превърнал в роб на физическия свят и на механическите сили..." - Източник - Елеазар Хараш - Древна и Нова Мъдрост

Link to comment
Share on other sites

Самоопределянето и самосъзнанието са важна част от Пътя... Ако не знам от къде идвам, не знам и накъде отивам... Това важи, както за всеки индивид, така и за всеки народ. За да бъде част от Цялото... :3d_039::3d_131:

Здравей, xameleona!

Самоопределянето - Зависи кой се самоопределя, т.е. зависи от чие лице се самоопределяме.

Самоопределение може да има на няколко нива. Това сам аз, ама кой точно!?

Така е и с водната капка - тя е капка само когато пада надолу /под формата на дъжд или на сняг/. Снежинката е красива, но е обречена на топене и сливане с цялото, с водата. Самоопределението на снежинката като такава е най-сигурното и разочарование. Снежинката не е само това, което изглежда на пръв поглед.

Ето, пак има разделение. Не част от цялото, а самото цяло! Дръзко е. Необходима е доза смелост. Самичката истина е това, поне така казват всички запознали се с нея.

:yinyang:

:1eye:

:king:

:D

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes: Здравей, Ники. Самоопределянето и определянето е дълбок вътрешен процес, индивидуален за всеки. Той помага на човека да живее днес и сега, а дали снежинката ще е разочарована или радостна от сливането с водата зависи от този вътрешен процес :feel happy::thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Всичко се започва от "предел"- като хора можем да самоопределяме, раз-пределяме, да си оставим нещо не-определено, да доопределяме, защото без-пределността не ни е позната, и не може да ни бъде познато без-пределието, ако и да се напъваме, стигаме само до момента на своето ограничение- своя предел. Добре е да знае човек предела си, защото ако си остане неопределен, когато Без-пределния го посети, няма да бъде познат...самоопределянето е търсенето на собствения предел- себепознанието. Познанието на Божественото става когато Без-пределния се появи в познатото ни себеопределение- и тогава е различимо, и човек знае, че той се е трудил само до толкова, да познава имота си, за да може да различи онова, което му се дава по милост..."Продай всичкия си имот, раздай парите и Ме следвай"- добре, да го продам, ама първо, за да няма грешка, нали трябва да знам що за имот имам...това изисква труд- изчисления, сметки, оценяване- колкото по-скъпо го продадеш, толкова повече ще раздадеш на нуждаещите се, и ще знаеш, че следваж Спасителя, без да си задържал нещо...което може и да е дребно, както няколко езически идоли например- каквато история ни предлага старозаветните разкази от писанието...но, новозаветните писания са затова, за разбиране, че пределът си е предел, в него Без-пределния е посял едно единствено семе, което расте когато Той реши да расте...

Link to comment
Share on other sites

"Самоопределянето - Зависи кой се самоопределя, т.е. зависи от чие лице се самоопределяме.

Самоопределение може да има на няколко нива. Това сам аз, ама кой точно!?

Така е и с водната капка - тя е капка само когато пада надолу под формата на дъжд или на сняг/. Снежинката е красива, но е обречена на топене и сливане с цялото, с водата. Самоопределението на снежинката като такава е най-сигурното и разочарование. Снежинката не е само това, което изглежда на пръв поглед."

:thumbsup2:

Всяка една рамка/предел е ограничение, а ограничението е свързано с разочарования. До като разочарованията съществуват е невъзможно пълното удовлетворение и наслада от вида си. Затова писах, че зависи този, който се самоопределя, от чие лице/име ще се самоопредели - от това зависи, дали ще продължава да страда или ще успее най-сетне да бъде щастлив.

"Не" разбирам, до кога би могло да съществува предела на неразбирането!?

А когато някои се определи като българин и трак - щастлив ли е? Съмнявам се. Самоопределил се като капчица и се е отделил от океана. Е, ще дойде време и за капчицата да се самоопредели като океан, стига и само да спреда се страхува от това, че ще изгуби собствената си индивидуалност, т.е. егоизма си. Тогава настъпва краят на индивидуализма и остава безпределността. Оказва се, че друго не е имало, никога при това.

:yinyang:

Самоопределението скапа xameleona и скъпи Кристиян не е важна част от Пътя, тo е началото на Пътя - това е отделянето на творението от твореца - така нареченото грехопадение в Рая. Без самооределение, като нещо отделно, самостоятелно и индивидуално не би могло да има Път.

Път има поради това, че съществува кой да ходи по него, съществува някои, който се е отделил като се е самоопределил, поради това, че съществува Блуден Син, а това, че някои се приема кото някаква индивидуалност, като нещо различаващо се от Великото Цяло, е самото блудство.

До като има Блуден Син е необходим и Всемилостив Отец. После това отново са Едно Цяло.

"Аз и Отец - Едно Сме!"

:sorcerer:

Самоопределението е и края на Пътя. Самоопределението е Алфа и Омега - Началото и Края и върху тези "два" момента тежи целия смисъл на съществуването.

Затова писах, че зависи кой как се е самоопределил - дали като снежинка, която се страхува да не изгуби красотата си, падайки стремглаво надолу или като океан - непоклатим и величествен.

Както всичко в света и самоопеделението е относително нещо.

:)

Не бива да се приема думата "самоопределяне" единствено като самопознание. От тук идва и разминаването между нас. Един първобитен човек също е способен да се самоопредели, като гладен и жaден човек напримера това си е някакво частично "познание", но реално ли е или не.? Само-определение - всеки е способен да даде такова за себе си и това никак не гарантира себепознание, по простата причина, че в повечето случаи хората имат изкривено/илюзионно самоопределение. Тогава за какво себепознание говорим? Тук е разликата.

"За да се ползваме от думите първо е нужно да определим тяхното значение." Ошо

Edited by niki0912
Link to comment
Share on other sites

Ники, май се разбрахме, че всеки чувства и разбира различно.- "Моят път не е твоя, трябва сам да вървя, но преди да пропадна, поне за миг да полетя..."

:3d_046::3d_139:

Животът просто е красив :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...