Jump to content
Порталът към съзнателен живот

И най-безумната постъпка на Любовта


 Share

Recommended Posts

Като за форум, а не с академични цели, цитирам тук по памет една от уникалните мисли на Учителя, като повод за разговор: "И най-безумната постъпка на Любовта е по-разумна от най-разумната постъпка на Мъдростта."

Ако някой желае да сътрудничи в академичен план за подготовка и бъдещо издаване на ДАС ("Диалектическа Енциклопедия на Словото" - мисли от Учителя по тези, антитези и синтези), моля да се обади. Този труд е необходим за регулиране на субективизма при подбор и цитиране на Негови мисли, което е неизбежно. Всички хора, селектиращи и пропагандиращи цитати , по неизбежност виждат и изтъкват само тези, които отговарят на тяхното еволюционно ниво. По този начин търсещите, които не черпят директно от Живия Извор, а от такива цитати и съставители, могат да бъдат настроени едностранчиво и даже да пострадат. Мнозина, съзнателно или не, искат да придадат на Учителя своята окраска, да представят Учението окастрено. Има мисли, които те никога не биха цитирали, защото те са невидими психически за тях - или и да ги видят и прочетат, ги тълкуват превратно. Ето защо чрез този форум, заедно с надеждата за присъединяване на нови сътрудници, можем да обсъждаме и най-ярките тези, антитези и синтези, за са напреднем в дълбочина в това Велико Учение. Григорий от София, сега в Пловдив - inlania@yahoo com , anhira@abv.bg ,

tel.(032)-69-42-27, ICQ 41873952

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Глупакът" от таро или път номер 11 от Дървото на живота...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Здравейте, прибавям и моя интерес след Ради! Нещо по конкретно!

И защо "диалектическа."..аз съм от схванатите понакога, не схващам веднага, затова питам..." али с питане до Цариград се стигало!....крилатата фраза си има и продължение..."само ако не стигнеш, тогава ще ти се смеят..."

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Темата наистина е интересна. Харесва ми начина по който е поставена. Пресъединявам и моят интерес към нея.

Само не разбирам защо трябва да се смеят хората ако не се стигне до Цариград. Самото тръгване вече е показателно за решимост и желание, а това не е малко според мене. Иска се голяма доза смелост и познание. Все пак нали не става въпрос буквално за Цариград, а за "Цариград".

Мисля, че да се сътрудничи в академичен план е много сложно нещо, както във видимия свят така и в невидимите светове. Струва ми се , че академичното сътрудничество трудно може да се обвърже ( прогнозира ) със земния календар поради творческият процес на сътрудничеството. Тъй като за това са необходими съответните условия, а те струва ми се не са никак малко. Финната настройка е много важно нещо.

Напълно съм съгласен , че и най-безумната постъпка на Любовта е много по-разумна от разумната мъдрост. Но много зависи Любовта (Словото ) от кое ниво "слиза" , какъв идеен и енергиен заряд носи, и поради това е непредсказуема във времето и пространството.

Темата наистина е интересна.

Поздрави на интерисуващите се !!

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Иване! Поздравите са приети и умножени!

Малко за физическия Цариград - пътищата до него са известни, с питане се стига...ама има хора дето само си питат и не тръгват , или питат - показва им се и въпреки това не стигат.....

Само не разбирам защо трябва да се смеят хората ако не се стигне до Цариград.
- не ми беше оставало време да погледна и от този ъгъл... има варианти за разсъждение - светът е оцелял, защото се е смял....; мотивиращ/предупредителен/подсещащ - внимавай, питай - ама и стигни..иначе ...присмех...!

Аз лично я давам за пример когато хората се притесняват да питат( често срещано поведение на несигурност, комплексираност0....защото какво щели да си помислят/да кажат другите...ама ако изглеждам тъпо....и т.н.

Ако искаш да стигнеш до някъде - питай смело...и след това върви...и стигни все пак ...в този живот, това е по-добрия вариант.

Ив, благодаря за въпроса!

Преди време когато ми казаха ...разбери....човече

"И най-безумната постъпка на Любовта е по-разумна от най-разумната постъпка на Мъдростта."
я усетих с всичките си клетки и то си е точно така...харесва ми как разсъждаваш за нивата и зарядите.Така е.

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

:))))) :D

Никога не се притеснявам да питам когато не знам . Ама абсолютно никога . :)))) За мене питането е част от живота , не е срамно да попиташ . Няма уклони към всякакви тенденции ... :))))

Защо не помислиш, че въпроса може да се постави и по друг начин за питането ...:)))

Ами ако въпросите които ме интерисуват съм питал по всички възможни начини и знам , че отговорите може да ми се дадат само от трансцедентален път ... тогава ???

Не се обиждам по никакъв начин от питане - определено и точно го казвам . Защо не си зададеш въпроса , че това за което ми върши работа вече съм питал и ми е ясно как ще ми отговорят ... тук .

Може да звучи шокиращо , но просто за миг си представи че е възможно . Ами ако съм " превъртял " вече думите в действия и чакам следствията още преди да дойда във форума ??? :))) Това не е бездействие , а съзнатено изчакване .. " влака на перона " .."))) Единственият който може да ме изненада е Духът . Просто съм стигнал до фразата ... " Аз знам , че абсолютно нищо не знам, но има такива които и това не знаят " .

Ти обаче не вярваш , нали ?

Какво щели да си кажат другите ? :))) -- Всеки има право да си мисли по своему. Това е свободата . Стига с действията си да не пречи съзнателно. Това е Любовта .

Не си първият , нито последният който не ми вярва . И с това вече съм свикнал . :))))

Жаден съм много , но за чиста вода от Извора . Мнението на човеците е преходно . То е подчинено на страстите им и се върти като ветропоказател . Тук съм да търся онези с постоянното мнение подчинено на Вечноста ....

Доволен ... ??? :))))))

Link to comment
Share on other sites

Абсолютно доволна! Вярвам ти, даже и не си помисляй, че мога да проявя отрицателни чувства към теб, а и реакцията ти показва че си прав - отстоявайки разбиранията си.

Благодаря ти че се срещнахме и по тази тема.

Изведнъж се сещам за Блаженствата...особено за седмото ...

"Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии."

И още нещо , което Христос казва...

"Мир ви давам/оставям.Моят Мир ви давам."

и за да бъда христова ...значи трябва да съм в мир със себе си, с ближните си и с Бога....или в обратния ред...миротворец да съм ! Амин

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Даааа! Мисля си какво да мисля по горния пост... мисловен капан или тренировка за нагъване на гънките на мозъка .....игра на думи...нямам време ... , но само бързичко...

Казваш:

Безумен ще рече пълна липса на рационалност. Като се замисля: Любов ще рече пълна липса на рационалност. 
Та за какво си говорим тръгнахме от :

"И най-безумната постъпка на Любовта е по-разумна от най-разумната постъпка на Мъдростта."

Защо ли ми се струва , че си говорим за следното : златото е метал, мълчанието е злато , следователно мълчанието е метал....

Така ли е или да?

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Е-тата в твоето изказване не са знак за тъждественост, така че... Златото не е просто метал, а мълчанието не е просто злато...

Обаче някак не върви да определяме любовта с критерий за съзнание... Всички постъпки на любовта са безумни ( Без ум ), както обмислянего е безчувствено... Кое е правилното - това зависи от начина по който мислиш и чувстваш, зависи от начина и степента на връзка с ... На всичкото то горе има и междуполова разлика - ти знаеш...

Link to comment
Share on other sites

Здравей! Приемам, така е ! Мир и Любов!

Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава - лице с лице , сега зная донейде....

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
Guest Антон Каро

Мисълта, която е цитирана в първи пост заслужава червен цвят!

"И най-безумната постъпка на Любовта е по-разумна от най-разумната постъпка на Мъдростта."

Идеята за съставяне на диалектически сборник е невероятна. Подкрепям я напълно.

Link to comment
Share on other sites

Guest Антон Каро

Ето затова сборникът е абсолютно необходим - за да разберат хората какво значи думата ДИАЛЕКТИКА, а и за да могат да разберат ДИАЛЕКТИЧНОТО СЛОВО на УЧИТЕЛЯ.

Айде по букварите, че не остана време до НИБИРУ!!!

:3d_069:

Link to comment
Share on other sites

Е, не. Това не е отговор. Щом Мъдростта е написана с главна буква, това вече изключва възможността нещо да е по-разумно от нея. Ако беше с малка буква, ако обозначаваше някакъв преходен етап от постигането на Мъдростта, тогава да. Ами нека перефразираме: И най-безумната постъпка на Божествената Любов е по-разумна от най-разумната постъпка на Божествената Мъдрост. Или пък: И най-безумната постъпка на Абсолютната Любов е по-разумна от най-разумната постъпка на Абсолютната Мъдрост.

Тук можем да зададем и въпроса: кой оценява постъпката на Любовта като безумна и постъпката на Мъдростта като разумна? Ако е човекът, и всъщност става въпрос за това, че постъпката на Любовта може само да ни изглежда безумна, но тя никога не е такава. Но проблемът с това, че Мъдрост също е написана с главна буква си остава. Глупаво е да се допусне, че една постъпка на Мъдростта може само да изглежда разумна, но в действителност да не е такава. Ако ставаше въпрос за човешка мъдрост – да, но в случая...

Link to comment
Share on other sites

Guest Антон Каро

Хубави съждения - като една голяма съвкупност от букви.

Давам жокер - Помисли какво означава "и най-безумната постъпка на Любовта" - Умна и Безумна Постъпка?

Какво означава "Божествен Импулс" (надявам се да не мислите, че това е Божията скорост по Божията маса?) ?

И по-отгоре аз наистина съм отговорил - констатирам: на хората, четящи беседи, не подозират за диалектичния характер на Словото, понеже четат "извадки" от беседи, правени от хора, които нямат идея как се правят извадки. Естествено, това не е упрек нито към едните, нито към другите. Едните са имали импулс да работят по написаното слово, другите са имали импулс да го прочетат. Прекрасно.

Един ден аз може да имам импулс да гледам крава, но ако не зная как да я храня, тази крава ще умре. Горе-долу така и с извадките от беседите.

А как може да се систематизира и организира писаното слово по един нов начин - е написано в първи пост на тази тема.

Link to comment
Share on other sites

„И най-безумната постъпка на Любовта“ означава, че на обратния полюс имаме най-разумната постъпка на Любовта. От изречението става ясно, че най-безумната постъпка на Любовта бележи долната граница на Нейните прояви, и съвсем естествено следва изводът, че най-разумната постъпка на Любовта бележи горната граница. Когато казваме, че някой постъпва безумно, това не означава, че той не използва ума си, но че не го използва разумно, т.е. правилно.

Link to comment
Share on other sites

Guest Антон Каро

Костелив орех ще се окажеш, Станимире!

Втори жокер - Защо Добрият пастир оставил цялото стадо с овце, за да ходи да търси онази, заблеялата се овца, дето се омотала в храстите? Рискувал е да дойде вълк и да му омете цялото стадо с овце, заради една-единствена овца, с проскубано руно (щото храстите вероятно са го проскубали)...

„И най-безумната постъпка на Любовта“ означава, че на обратния полюс имаме най-разумната постъпка на Любовта.

От гледна точка на еквилибристичната лингвистика - Да, но реално - Не. Няма такова нещо като "разумна постъпка на Любовта" - Разумът е функция на Мъдростта, не на Любовта.

От изречението става ясно, че най-безумната постъпка на Любовта бележи долната граница на Нейните прояви,

Каква "долната граница"? Това ти си го измисли. Къде е тази граница?

и съвсем естествено следва изводът, че най-разумната постъпка на Любовта бележи горната граница.

Това също ти си го измисли.

Когато казваме, че някой постъпва безумно, това не означава, че той не използва ума си, но че не го използва разумно, т.е. правилно.

Повтарям се - Умът, Разумът - това са производни на Мъдростта. Любовта си има свои производни. Жокерът с овцата-новатор дава достатъчен жокер.

Когато казваме, че някой постъпва безумно, имаме предвид, че постъпва неразумно, не постъпва според РАЗУМНИЯ ПРИНЦИП на Мъдростта.

Ай, стига съм се правил на супер-разбирач, щото ще ме клъцнат админите. Те и без това са ми набрали.

Edited by Антон Каро
Link to comment
Share on other sites

Костелив орех ще се окажеш, Станимире!

Това би било проблем за теб, само ако си се фиксирал в идеята да ме убедиш в правотата си. В противен случай не виждам какво точно може да те притеснява.

Втори жокер - Защо Добрият пастир оставил цялото стадо с овце, за да ходи да търси онази, заблеялата се овца, дето се омотала в храстите? Рискувал е да дойде вълк и да му омете цялото стадо с овце, заради една-единствена овца, с проскубано руно (щото храстите вероятно са го проскубали)...

Сега точно не ми се търси притчата за да си я припомня. Може би вечерта.

„И най-безумната постъпка на Любовта“ означава, че на обратния полюс имаме най-разумната постъпка на Любовта.

От гледна точка на еквилибристичната лингвистика - Да, но реално - Не. Няма такова нещо като "разумна постъпка на Любовта" - Разумът е функция на Мъдростта, не на Любовта.

Да, но в "цитирания" текст (нека не забравяме, че текстът е цитиран по памет) съвсем явно се придава разумност на Любовта, щом се претендира, че Любовта може напълно да замести разумността на Мъдростта. Щом най-безумната Любов се приема за по разумна от нещо друго, как може да се отрече разумността в Любовта?

Разумът е функция на Мъдростта и именно затова смятам, че е абсурдно да се говори за това, че Любовта може да замести Мъдростта. Да я допълни - да, но в никакъв случай не може да я замести.

От изречението става ясно, че най-безумната постъпка на Любовта бележи долната граница на Нейните прояви,

Каква "долната граница"? Това ти си го измисли. Къде е тази граница?

и съвсем естествено следва изводът, че най-разумната постъпка на Любовта бележи горната граница.

Това също ти си го измисли.

Да, когато говорим за безконечни величини, границата бележи по-скоро посока, а не някакво реално-съществуващо ограничение.

Добре е тези, които са решили да се задълбочат в темата да прегледат Мисли за Мъдростта и Мисли за Любовта.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Guest Антон Каро

Да, но в "цитирания" текст (нека не забравяме, че текстът е цитиран по памет) съвсем явно се придава разумност на Любовта, щом се претендира, че Любовта може напълно да замести разумността на Мъдростта.

Никъде не се претендира, че Любовта може да замести разумността на Мъдростта. Никъде не се казва, че една постъпка на Любовта може да замести една постъпка на Мъдростта. Една толкова простичка мисъл, която ни говори за ... една постъпка на Любовта и една постъпка на Мъдростта, не за Любовта срещу Мъдростта.

Щом най-безумната Любов се приема за по разумна от нещо друго, как може да се отрече разумността в Любовта?

Отново твоя интерпретация - никъде не пише, че най-безумната Любов е по-разумна от нещо друго...

Разумът е функция на Мъдростта и именно затова смятам, че е абсурдно да се говори за това, че Любовта може да замести Мъдростта. Да я допълни - да, но в никакъв случай не може да я замести.

Отново твоя интерпретация - нъкеде не се говори, че Любовта може да измести Мъдростта. Дори не пише, че я допълва.

Мисълта е кратка, но съдържателна. За обичащите да четат, бих препоръчал, като четат - и да мислят какво са прочели.

А за костеливия орех - това отново е твоя интерпретация - някъде да съм казал, че е проблем, и че искам да те убеждавам в нещо? Изказвам позиция, който иска - може да я прочете. Който иска - може и да се съгласи. Който не иска - може да не се съгласява. Ето, аз сега имам един абсолютно неразумен импулс да пиша в тази тема - защо? Ето това е третия ми жокер. Има ли разумни импулси?

Link to comment
Share on other sites

Никъде не се претендира, че Любовта може да замести разумността на Мъдростта. Никъде не се казва, че една постъпка на Любовта може да замести една постъпка на Мъдростта. Една толкова простичка мисъл, която ни говори за ... една постъпка на Любовта и една постъпка на Мъдростта, не за Любовта срещу Мъдростта.

Отново твоя интерпретация - никъде не пише, че най-безумната Любов е по-разумна от нещо друго...

Отново твоя интерпретация - нъкеде не се говори, че Любовта може да измести Мъдростта. Дори не пише, че я допълва.

Ами според мен си ги пише тези неща. Не са директно казани, но самия текст насочва към изводите, които съм направил.

Мисълта е кратка, но съдържателна. За обичащите да четат, бих препоръчал, като четат - и да мислят какво са прочели.

Нали това правя - мисля върху прочетеното. Но ако "да мислиш" означава да приемеш нещо безпрекословно, тогава си прав.

Link to comment
Share on other sites

...

„И най-безумната постъпка на Любовта“ означава, че на обратния полюс имаме най-разумната постъпка на Любовта.

От гледна точка на еквилибристичната лингвистика - Да, но реално - Не. Няма такова нещо като "разумна постъпка на Любовта" - Разумът е функция на Мъдростта, не на Любовта.

Да, но в "цитирания" текст (нека не забравяме, че текстът е цитиран по памет) съвсем явно се придава разумност на Любовта, щом се претендира, че Любовта може напълно да замести разумността на Мъдростта. Щом най-безумната Любов се приема за по разумна от нещо друго, как може да се отрече разумността в Любовта?

Разумът е функция на Мъдростта и именно затова смятам, че е абсурдно да се говори за това, че Любовта може да замести Мъдростта. Да я допълни - да, но в никакъв случай не може да я замести.

...

Да, много хубав пост на Григорий, съгласна съм с това:

Всички хора, селектиращи и пропагандиращи цитати , по неизбежност виждат и изтъкват само тези, които отговарят на тяхното еволюционно ниво. По този начин търсещите, които не черпят директно от Живия Извор, а от такива цитати и съставители, могат да бъдат настроени едностранчиво и даже да пострадат. Мнозина, съзнателно или не, искат да придадат на Учителя своята окраска, да представят Учението окастрено. Има мисли, които те никога не биха цитирали, защото те са невидими психически за тях - или и да ги видят и прочетат, ги тълкуват превратно
а предложението му е интерсно, обаче се чудя - кой може да стане такъв сътрудник :hmmmmm:

Колкото до коментарите тук - Стан, за мен не е очевидно, че се придава някаква разумност на Любовта, това си е чисто твоя интерпретация; също така говориш за заместване или допълване, а замислял ли си се за обхващане на нещо от друго нещо. Ииии ... според мен тук ще ни е трудно с обичайната логика да обясняваме/коментираме нещата.

Което впрочем се отнася въобще за Словото.

Link to comment
Share on other sites

Guest Антон Каро

А каква интерпретация би дал на трите ми жокера към теб?

:3d_069:

(до Диана) -

Ние, ако не можем една такава простичка мисъл да успеем да проумеем, да не се хващаме със Словото по-добре!

Edited by Антон Каро
Link to comment
Share on other sites

Ненапразно насочих към темите "Мисли за Мъдростта" и "Мисли за Любовта", защото твърдението на което е основана тази тема е в ярко противоречие с доста от мислите там. Освен това ще се радвам ако някой ме насочи към оригиналния текст, защото моите търсения се оказаха безплодни.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share


×
×
  • Create New...