Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте, приятели!

Пролет е!

Природата около нас се събужда. Всички дървета и храсти са облекли свежозелени дрешки, по полянките греят жълти глухарчета, розоволилави великденчета, нацъфтели са люляци, кестени...

Как е при вас - има ли нещо хубаво в градинката до блока или къщата на улицата, където живеете? Или се валят найлонови торбички и други отпадъци?

Отварям тази тема, защото съм убедена, че всеки от нас може и е нужно да вземе участие в почистването и озеленяването поне на района, където живее или където работи. Иначе съвсем бездушно гледаме унилия бетонен и мръсен пейзаж и се задоволяваме с това да се възмущаваме, как общината не я е грижа за обществените градинки и за благоустрояването въобще.

Не е толкова трудно да направим няколко квадратни метра приятен зелен оазис за нас и за другите; а и току виж заразим още някой с нашия ентусиазъм. :thumbsup:

Бих искала в тази тема всеки да сподели какво е направил или какво иска да направи. Бихме могли да си даваме един на друг съвети кое, как, кога, от къде ... Лично аз се занимавам професионално с озеленяване и с удоволствие бих дала конкретни отговори на всеки, който се интересува какво и как би могъл да направи в своята или в близката обществена градинка.

За обществените градинки бих искала да напомня, че дори и вече мъртво/изсъхнало дърво се премахва само след изрично разрешение от общината; за малки зелени инициативи разрешение не е необходимо (особено във вече изградени в чисто строително отношение) градинки; ако искате вие да създадете нова тротоарна или междублокова градинка, също е необходимо съгласуване с общината, но формалностите са минимални.

В момента времето е вече достатъчно топло и (тук Максим ще каже с точност :) ) вече няма опасност от слани, така че спокойно може да засявате семенца и от най-топлолюбивите цветя. Направете директен посев (вече няма нужда от правене на разсади, а и така цветята ви ще цъфнат по-бързо), като спазвате следното правило - дълбочината на засяване не бива да превишава три пъти най-големия размер на семенцето. Полейте обилно в началото и после поддържайте равномерна влажност - в момента и природата ни помага с честите превалявания. Обикновено на пакетчетата със семена има указания поне за схемата на разсаждане (разстоянията между отделните растения) - при директния посев се постарайте да спазите тази схема; ако семнцата са много дребни, ще ви е трудно, но дори и да ги пуснете по-нагъсто, после ще проскубете излишните растения.

Точно сега е най-подходящия момент и за засяването на трева - имайте предвид посевната норма 25-30гр/кв.м. За обществена градинка на слънчево място можете да си купите и обикновен пасищен райграс, който по принцип е по-евтин. Тревните смеси са по-добри, но и по-скъпи. Ако градинката обаче е засенчена (примерно от северната страна на висока сграда), тогава непременно си купете тревна смес за полусенчест терен, в която преобладава като състав не райграса, ами власатката.

За дървета и декоративни храсти взети от традиционните разсадници вече е късно, но и в България вече лесно може да се намери контейнерна растителност, която е с целогодишно засаждане. Малко по-скъпо е, особено ако искате растението да е по-големичко, но затова пък прихващаемостта е много голяма, хайде да не е 100%, но 99% :D . Разпитайте в магазина или градинския център растението (според вида и сорта) какво място предпочита, колко бързо расте и до какви максимални размери достига. Имайте пред вид, че повечето дървета стават твърде големи и ако ги садите в близост до сграда, нужно е да оставите най-малко 2м разстояние до нея.

Спирам до тук, за да не ставам досадна. А и най-важното е да си развихрите фантазията - някой интересен камък, някое старо счупено гърне и др.п. могат да се превърнат в чудесен акцент на вашата градинка. Доставете радост - на себе си, на другите, на природата ... :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Пролет е!

Природата около нас се събужда. Всички дървета и храсти са облекли свежозелени дрешки, по полянките греят жълти глухарчета, розоволилави великденчета, нацъфтели са люляци, кестени...

...

Специално за зелената площ пред нашата кооперация- някой постоянно минава и чупи посадените дръвчета,от миналата година се борим с тази вандалщина, толкова е тъжно...

Link to comment
Share on other sites

Aтлантида, много ми е познато това, но мога да предложа доста лесно решение.

Бих ви посъветвала първо да си засадите няколко храста и/или по-високи многогодишни цветя (все пак храстите са по-добрия вариант, особено ако са вечно зелени). Още същата пролет или дори на следващата си засадете и една или няколко малки фиданки (с височината на останалата растителност) на дървета, които ще разположите между храстите.

Спазвайте препоръката разстоянието между дърветата да бъде най-малко 5м. Имайки това предвид, може да предвидите разположението на групички само от по няколко храста там, където бихте искали да има и дърво. Също така, нека храстите да бъдат такива, че да се развиват нормално и на полусенчесто място, защото дървото след известно време ще порастне доста - например еонимус японика, лоницера, спирея, махония, котонеастър и др.п.

Успех!

Link to comment
Share on other sites

16.05.2008г. Почистване и Залесяване на Витоша! Среща в 11ч. пред Боянската църква. Стига се с автобус номер 64.

По Програма - "Младежта в действие" на Европейската комисия и Екобулпак.

Фондации "Оранжева луна" и "Пясъчен часовник"

Маршрут Боянската църква - Боянски водопад, Хижа Момина скала, Копитото.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Браво за инициативите!!!!

:3d_022::3d_047::3d_041:

Напролет и ние ще се включим в други!!!

Имам някоко конкретни въпроса:

Кои видове са най-бързо растящи и подходящи за много лоша, силно глинеста почва?

Площта е огромна и аз сили нямам да й нося хубава почва от нейде и да я смесвам.

Кой храсти и дървета са най-бързо растящи?

А има ли по-устойчиви на кучешко пиш?

Мястото е голямо и пари за ограда домсъвета не дава. Омръзна ми са садя и кучетата да "маркират" и да вехне.

Засега се оказа, че само невенът расте като за световно и го ползвам за разсад.

Напролет, ако някой иска мога да му дам- макар да е пред блока, аз съм го садила и се грижа за него.

Link to comment
Share on other sites

...

Имам някоко конкретни въпроса:

Кои видове са най-бързо растящи и подходящи за много лоша, силно глинеста почва?

Площта е огромна и аз сили нямам да й нося хубава почва от нейде и да я смесвам.

Кой храсти и дървета са най-бързо растящи?

А има ли по-устойчиви на кучешко пиш?

Мястото е голямо и пари за ограда домсъвета не дава. Омръзна ми са садя и кучетата да "маркират" и да вехне.

Засега се оказа, че само невенът расте като за световно и го ползвам за разсад.

Напролет, ако някой иска мога да му дам- макар да е пред блока, аз съм го садила и се грижа за него.

Ако почвата е силно глинеста, едно евтино подобряващо средство е перлитът. Примерно чувал 100л струва някъде около 10 лв и ще стигне за около 10кв.м.; ако се вложи по-повърхностно (примерно там, където ще има цветя) и за 2-3 пъти по-голяма площ.

Бързо растящи и непретенциозни храсти:

- високорастящи - лигуструм, еонимус, форзиция ...

- ниски или стелещи - лоницера, котонеастър, винка ...

Бързорастящи и непретенциозни дървета:

- от широколистните - чинар, топола ...

- от иглолистните - кипарис, туя ...

Кучетата не само пишкат, но и мачкат, ровят ... неизбежно. Особено цветята. Но правят повреди и на дръвчета и храсти, особено на по-чувстивителните иглолистни като лъжекипариси, някои юниперуси ...

Цветя ... Могат да се засадят многогодишни луковични; от тях най-устойчиви и добре се справят на самотек нарциси, ириси, кокичета, минзухари, лилиум ... в този ред.

Ако местото е слънчево чудесно ще растат и самозасяват калдаръмчетата, алисиумите, тагетесите..., освен невена; ако е леко засенчено ... вече става по-сложно; опитайте с годеция например.

Успех от мен на градинарите! :thumbsup1:

Link to comment
Share on other sites

:3d_041::3d_041::3d_041:

Благодаря за бързия отговор!!!

От думите ти лъха оптимизъм!!

А той ми е толкова нужен....

Аз толкова копане копах, а околомен - все недоволни...

Едни искат плодни дръвчета, ама аз да ги пръскам и еди кой си да му се плаща за подкастряванто;

други искат елхички, ама не знам кой ще им опази връхчетата по Коледа;

трети искат не зелено, а паркинг и аз им преча;

туите едва ли имат шанс да оцелеят - много градинарки се оплакват как им изкопават дръвчета и цветя, поливат с нафта лозички...То и на мен ромките ми берат невена и го прадават нейде.

други пък все критикуват, че "това не било за там" и т.н.....

Да, ириси имам, люляк ще посадя, майски сняг, спирея, форзиция. Ще се опитам да намеря и други разсади - кой каквото подари.

Не мога, а и не искам да инвестирам в разсади - всеки минава, къса, тъпчи, краде.... Щом не мога да го опазя, не е нужно да вдъхновявам желания за кражби...

Има ли проблем от законова гледна точка, ако ида в планината ( хълмовете на Стара планина, Витоша е природен парк) и поразредя тамошните фиданки.

Колко големи/високи да бъдат дръчетата?

От една страна по-голямо дърво е по-дебело и с по-голям шанс са оцелее след "кучешките нежности", а от друга - може би трудно се хваща.

Моля за съвет?

Търся идеи и за ограда.

Свободната площ е огромна, шанс да се сложи ограда няма - едни не харесвали дървена (ромите ще я вземат за подпалки зимата), не става и желязна (бързо ще отлети за скрап), а колчета и цветен сезал - било селско; циментов бордюр - скъпо и кой ще го прави...

А в София има ли ентусиасти да се съберем и да садим дръвчета напролет????

Link to comment
Share on other sites

Да, има проблем с фиданките от планината - хем си е забранено, хем едва ли ще се хванат, дори и да са съвсем малки.

Отговарям - ограда може да се направи от жив плет, т.е от самите храсти. Много подходящ е лигуструма - непретенциозен, расте бързо и вертикално нагоре. Дори може да бъде защитен жив плет - примерно от пираканта, защото тя си има ей такива бодли ;) , а същевременно също непретенциозна към условията на отглеждане, вечно зелена, в края на лятото се отрупва с прекрасни малки плодчета, най-често оранжеви. Сади се по-нарядко, защото прави и хоризонтални разклонения. Може да се размножи евтино от въпросните оранжеви плодчета, които все пак не е толкова подсъдно да се оберат 2 шепи от някое растение (в София не съм щъкала напоследък по парковете, но мисля, че в алейките до паметника на незнайния войн има няколко растения - отдалеч греят с плодчетата).

Иначе люляка също ще го късат. Ако искаш цъфтящи храсти - по-добре форзиция, спирея=майски сняг, но има различни спиреи, примерно лятно цъфтящи с розови букетчета, филаделфус, жасмин ...

Да, невена може би ще го берат, тагетеса също (и той е билка); аз затова изредих по-напред калдаръмчетата и алисиумите, а сега се сещам и за мини кученца и иберис. Тези цветя се сеят директно, пликче семена струва примерно лев-два, после се самозасяват или дори отцеляват в една по-мека зима (кученцата), а ибериса си е многогодишен; не изкушват никого да ги бере - ниски са, с къси дръжчици, малки цветчета, не ги изкупуват ...

Фиданките - по-добре съберете някой лев (не зная колко струват в София, но няма да е повече от 10-15лв) и си купете школувани дръвчета от разсадник: както вече изредих - чинари, липи, кестени ... Растението да е около 2-3 метра, не повече (хем са по-скъпи, хем по-трудно се хващат), но и не по-малко от 1.5м.

И дано и други да се заразят от твоя ентусиазъм!

Link to comment
Share on other sites

Любима тема,

За три години на вилата съм засадил 54 дървета и храсти, около 500 луковици и десетки други неща. Много....ободряващо :)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за съветите!!!!

И аз се пробвах да садя птиче грозде са ограда, но много го тъпчат и препикават...

Гледам люляците си правят големи туфи и става широка ограда.

Да, ще ги късат - и това съм прежалила.

Ще опитам с видовете, които ми предложи, ще си поискам от съседски баби и ружи, калдаръмчета...

КОй каквото му даде сърцето. Един познат обеща от вилата да донесе много неща.

Друг - да откопае рози.

За закупуване - това трябва да го реши дом.съвета. Вече достатъчно средства инвестирах, а гаранция за оцеляване няма никаква. Даже критикуват и са недоволни.

За мое щастие "заразих" няколко млади мами, но те се отказаха.

Все пак са заети и те с малки деца и на никой не е приятно да копае, да се поти, а някой да се ди отстрани и да му гледа сейра.

НО, така е...

Трябва да има и ентусиасти и като нас.

:3d_041::3d_047:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Red-Admiral-and-Snowdrops.jpg

Настене пролет, слънце изгрее,

лъчи обсипят свода небесен,

пчела зажужи, вятър повее,

новият живот пее своята песен...

crocus.jpg

Моля опитните градинари да подскажат кога е време за разсаждане на цветя и храсти.

Шарените списания :3d_016: са много красиви, но пишат понякога само общи или пък протоворечиви неща.

Ще ми дадат възможност да си отрежа клонки от форзиция, люляк, майски сняг, птиче грозде, както и храст с падащи към земята клони, цъвтящ с малки лилави цветчета.

Hyacinth%20Flowers,%20Hyacinthus%20Orientalis,%20and%20Pink%20Azalea.jpg

Моля посъветвайте

кога е добре да ги отрежа

дали е нужно да ги държа във вода, за да пуснат коренчета, или в мокър пясък, или в сандъче на терасата, или направо да ги забия в земята???

:3d_046:

Edited by Viki3
Link to comment
Share on other sites

Да, времето се усмихна вече днес thumbup2.gif А, бе, направо си замирисва на пролет 60.gif

Вики, балгодаря за хубавите снимки - много са красиви и ободряващи.thumbup1.gif

Сега - вкореняване на храсти е най-добре да се прави август/септември. Нарязват се полуузрели резници - т.е клонката да е нито съвсем вдървесенена, нито съвсем зелена и мека и се залагат директно в почвата; ако все още е топло - на сянка. Ако резникът е дълъг, може да се скъси откъм върха, така че да е не по-дълъг от 15см. Заровената част е почти половината от общата дължина и й са премахнати листата. За по-чувствителните и бавноприхващащи се растения може да се предвиди средство за увеличаване на въздушната влага около листата във вид на прозрачно фолио/найлон, прозрачна пласмасова или стъклена бутилка, буркан и др.п.

Само някои от вечно зелените и лесно вкореняващите се храсти (примерно еонимус) могат да се подържат няколко седмици във вода (обикновено от 3 до 6), за да пуснат коренчета, като потопената във вода част пак е обезлистена, а във водата може да е се пусне едно въгленче или едно хапче мед. въглен, за да не се развиват гнилостни процеси.

Повечето от тези храсти цъфтят сега, рано напролет и то върху миналогодишните си леторасли, затова не е много желателно да се правят опити да се вкореняват; растението ще вложи всичките си сили да цъфне - това му е програмата.

Може да помолиш вместо клонки, да ти откопаят по една издънка и то още сега, преди разлистването и цъфтежа, защото точно сега е времето да се направи разделяне на коренищата - не само на храстите, но и на другите полухрастовидни или тревисти многогодишни растения: клематиси, божури, дамско сърце (дицентра), лилиуми... Късно е обаче да се разбутват пролетните луковични - те вече цъфтят или всеки момент ще цъфнат, както и ранно цъфтящите: парички (белис), иглики (примула).

Успех на градинарите!

С удоволствие ще отговарям на вашите въпроси!

Link to comment
Share on other sites

450362635_5c8d789683.jpg

Благодаря!!!

Да-а, камбаната била преди 5-6 месеца, а аз се подведох по една фраза, че "...туи жълтото (форзиция), когато и където да го боднеш - все ще се хване...".

Зчучи твърде удобно, за да е истина, ... но ми отърва и си ми хареса... :feel happy:

Forsitia5.JPG

:thumbsup2: Ще набледнем на малки дръвчета (около 1м с дебел ствол):

syringa_vulgaris_miss_ellen_willmott.jpg

Те са издънки от главното коренище. И де факто ще се изкопаят с много дебек, но къс корен. Дано се хванат!!!

Да изчакам ли още 1-2 седмици, за да ги взема и посадя?

На каква дълбочина?

С какъв тор да ги наторя (амониев нитрат?)?

Link to comment
Share on other sites

Вики, какви са тези малки дръвчета с дебел ствол?

Това на снимките е форзиция и филаделфус.

По принцип колкото по-рано, толкова по-добре - стига времето да позволява; т.е да не е замръзнала почвата или прекалено мокра и да възпрепятства засаждането.

Важно е да се знае, че дори и почвата да е доста влажна, след засаждането задължително се плива обилно с вода - това подпомага уплътняването на почвата около корените и запълването на потенциалните кухини там.

Ако е млада издънката и на такива видове, като форзиция, лигуструм, лоницера (орлов нокът), спирея (майски сняг), люляк ... наистина се хващат сравнително лесно, нека да имат по малко коренчета, все пак smile.gif. Засаждат се така, че да останат на същото ниво спрямо почвената повърхност, на която са били преди това; ако се извадят с малка подземна част, специално тези храсти няма да се "разсъдят", ако се засадят и малко по-дълбоко smile.gif

Наторяване на неприхванали се растения не е препоръчително, освен с предимно фосфорсъдържащи разтворими торове, които да подпомогнат вкореняването (амониевия нитрат е противопоказен в случая; може по-късно, по времето на усилена вегетация и нека се има предвид, че той подпомага развитието на листната маса, не и на цъфтежа).

Link to comment
Share on other sites

Обикновено пред блока и в сандъчетата на балкона си садя циния, невен и петунии. Също и латинки.

Тази година трябва да разредя перуниките и едно цвете /май е крем/, защото са много нагъсто и се задушават. Ако някой иска до края на седмицата ще ги поизвадя /коренчетата/ и мога да раздам.

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://graphicshunt.com/emoticons/tags/1/flower.htm

http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://graphicshunt.com/emoticons/tags/1/flower.htm

Link to comment
Share on other sites

Диана, благодаря за отговора.

15_05_20---Primula_web.jpg

Аз май в бързането и краткостта позагубих яснотата.

Има едно огромно дърво бял кичест люляк, на които издънките станаха вече като малки дръвчета - над 1.5м., дебели като палец, прави и красиви.

Надявам се да можем да ги откопаем с по-дълъг корен, за да се хванат.

Но сега идват отрицателни температури и май ще е добре да отложа саденето с около 10 дни.

Primula%20sieboldii%20%27Hibai-no-kagayaki%27.jpg

Хамелеона, ако ти останат - аз винаги мога да ги оползотворя, защото има огромни площи за облагородяване.

Но само, ако няма други желаещи.

Link to comment
Share on other sites

Вики, продължаваш да ни радваш с красиви пролетни снимки - благодаря 3d_046.gif

Люлякът ще се хване, не се притеснявай, той не е претенциозен и тъкмо веднага ще започне да ви цъфти. Но не чакайте много - той си е местен вид, нищо му няма, че ще застудее след пресаждането.

П.П. Аз чак сега се вгледах - това, дето ми заприлича на филаделфус, сниман в едър план и се зачудих, защо има толкова много цветчета накуп, ама нали бързах много тогава ... ми то било въпросният люляк - много е красив! Хайде садете, а наесен ще дойдем за клончета tongue.gif

---------------------------------------------

Хамелеонче, да, забравих да спомена ирисите/перуниките, а това другото, дето му казваш крем, а някъде го наричат крин, най-вероятно е вид лилиум. Наистина ирисите се скъсват да дават издънки, дори по-активно от лилиумите, хубаво е да се разреждат/разсаждат.

Действайте, момичета, сега му е времето thumbsup.gif

Edited by Диана Илиева
Link to comment
Share on other sites

Дианче и всички останали разбира се,

имам следното питане...от баба ми ми останаха едни много красиви луковични цветя, която тя зазимяваше и приспиваше на есен и на пролет отново изваждаше саксиите, за съжаление обаче незная как се казва за да дам точна информация. Та цветята /луковиците/ останаха у мен и зная само и единствено, че на пролет тр да ги засадя, та въпросит ми са следните.

Мога ли да ги засадя в градината и на каква дълбочина горе долу или е задължително да се в сакия и кога горе долу?

3d_041.gif

Lily_A_-_Blackout_red_.jpg

Всъщност намерих го в нета: Казва се Лилиум или Крем. Сега навярно ще ти е по лесно със съветите. И също слънце или сянка обича и колко често се полива.

Edited by Аделаида
Link to comment
Share on other sites

Eхоооо, има ли тук някой който да разбира повече от мен от цветя и да ми помогне.....3d_148.gif

Link to comment
Share on other sites

Привет Аделаида,

мога да изкажа скромното си мнение, но все пак съм по-скоро ентусиаст-хобист, но не и професионалист.

Такива кремове (бели, оранжеви) са супер издръжливи и непретенциозни градински растения.

Lilium_dauricum.jpg

Растат като за световно - особено оранжевите и може да се използват за създаване на цветни бордюри. Много хора не вадят луковиците през есента. И на 2-3 години ги разсаждат. След снега и аз ще помоля една жена да ми извади и да ги разсадя.

Макар,че някои вече са израснали над земята около 1см. - дано сега снегът не ги увреди.

Баба ми гледаше и бял крем:

LiliumFormosanum050821.jpg

Той е малко по-фин и капризен. Или поне изглежда по-нежен и деликатен като туфичка, в сравнение с оранжевите гиганти, които са си направо конкистадори за всяка градина.

Намерих тези статии, дано са ти полезни:

Лилиум

Лилиуми

Лилиум

Преди ти бе сложила друга снимка - на едно бяло-розиво или бяло-цикламено цвете, което е стайно. Имаше го баба ми - държеше го на слънце край прозореца и редовно и по малко го поливаше.

Успех!

lilium_yelloween__43841.jpg

Link to comment
Share on other sites

Една статия, която ме изненада:

Орхидеите се хранели с негативна енергия

Рядка орхидея цъфти за нас!

ОРХИДЕИ В БАН!!!

От 27 февруари до 7 март, всеки ден от 10 до 17 часа се организира изложба „Орхидеите” в Ботаническата градина при БАН, във връзка в Международната година на биологичното разнообразие.

В момента цъфти рядката Малипоенска венерина пантофка („нефритената орхидея”).

Ще бъдат представени и уроци за отглеждане на орхидеи

на 27 и 28 февруари и 3, 6 и 7 март от 11 и 15 часа

Разположение и транспорт:

Градината се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път между бул. “България” и бул. “Черни връх” (Драгалевско шосе).

Авт. № 111 - спирка Киноцентър;

Авт. № 64 - спирка Киноцентъра.

Градината ще работи и на 3-ти март и на 6 и 7 март (събота и неделя) от 10 до 17 часа. Тел. им за информация е 9671105.

(Според други - ще работи само в събота до 15ч.)

Ето няколко красиви снимки на орхидеи:

dendrobium_1.jpg

orhideq-1.jpg

ФЛОРА ПРОЛЕТ 2010

От 05 до 09 март 2010 г. в НДК ще се проведе поредното издание на специализираната изложба ФЛОРА.

Любителите и професионалистите, решили да внесат в дома си свежия полъх на пролетта, ще бъдат приятно изненадани от богатия избор от саксийни растения, декоративни дръвчета и храсти, сухи цветя, посадъчен материал, торове и препарати за растителна защита, екзотични растения, биопродукти, керамика, градинска техника, аксесоари и специализирана литература.

Информация за други изложения за цветя

produktMMM.jpg

Edited by Viki3
Link to comment
Share on other sites

Сега си купих от изложението флора в НДК един мушмул и два лешника.

И един чан за градината.

Много съм довеолен, защото сега в градината на вилата се застъпи цъфтежа на зимния жасмин и хамемелиса.

Хамемелиса има наистина интересни цветове. Но е странно, че не са уханни, както се описва в литературата.

Някой дали знае защо?!

Link to comment
Share on other sites

За орхидеите ще поспоря. ;)

Преди НГ си купих две-цикламена и бяла. Цикламената бързичко прецъфтя и отчупих едното и клонче. Всеки ден по няколко пъти се спирам пред тях и им говоря. Колко са хубави и колко ги обичам, двете принцеси. Преди 6-7 дни видях, че са излезли нови пъпчици, клончета, ще цъфтят и двете, отново.

Тъй че, ако това е приемане на негативна енергия?...:whistling:

Вики, благодаря за инфото, сигурно утре ще посетя изложбата в НДК.:)

Link to comment
Share on other sites

Aделаида, лилиумът наистина е трудно да го повредиш някак. Вики ти е предложила чудесна информация. Расте си, непретенциозен е, цъфти си ... по-добре на слънчево място, но понася и лека сянка. Ако твоят е в саксия, сигурно е от мини-то, дето по принцип е по-нисичко; може да го засадиш и в градината, а може и да си остане в саксията - просто му капни малко водичка, изнеси на светли и топло и чакай да се подаде (водата по-ограничено в началото, че всички растения с луковици, грудки или по-месести коренища са чуствителни към преовлажняване на почвата). Ако вече няколко години е в тази саксия, можеш тъкмо сега да му подмениш пръстта, като същевременно го разделиш, защото най-вероятно се е разрастнал.

Орхидеите - не съм сигурна Вики, защо казват така. Допускам, че тъй като те растат върху други растения (но не са паразитни!) и някои от тях са полупаразитни, може би заради това.

Божидаре, хамемелиса е рядко растение - откъде си си намерил? Той цъфти много рано, преди разлистването, но има поне два вида, може би оттам идва разминаването, а може и да не е разцъфнал достатъчно или да е било много влажно времето, когато си бил на вилата.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...