Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте!

Можете ли да ми кажете какви соеви продукти се продават в българия и къде може да ги намери човек? И до колко е ясен произходът им (т.е. дали са генно модифицирани или не)?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Гост_веронез_*

За тези,които живеят в София, е лесно да намират соеви храни в

магазини за диетични храни.Например на ул. "Лавеле",зад Съдебната палата,

към "Денкоглу".Аз например препочитам соевата кайма,с която може да се прави мусака,пица,смес за спагети ,разбира се в съчетание с подправки и

зеленчуци.Много вкусно е!

В същите магазини има и други добри неща.Например елда.От нея се прави чудесна салата само като се накисва за няколко часа и като се прибиват лук,магданоз,сол и кисело.Много подходящо е за гости.

Едва ли тези храни са генно модифицирани,защото потреблението им

не е много широко и не носи големи печалби.Така мисля :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте! Купих си вчера от магазина един пакет соева кайма, обаче не знам как да си я сготвя. Кажете някоя рецептичка, че да я хапна най-накрая! Мерси.

Link to comment
Share on other sites

Здравей,

няма да мога да ти дам конкретна рецепта,но ти сам можеш да се насочиш към нещо или да импровизираш.Просто накисни каймата/не я харесвам тази дума!/ както е написано в опътването на опаковката и можеш да си я сготвиш по свой вкус,например всичко,което си готвил с месо преди,или пък да я прибавиш към някое твое любомо ястие.

Аз лично когато си взема соеви кубчета ги варя с малко зехтин, без да ги овкусявам.Незнам дали това ще ти хареса на теб.Чувала съм,че и след варене някои ги панират,може да пробваш и този вариант,но аз ти препочръчвам само варене.

Успех! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Аз не ям соя от доста време, но най-честите начини на приготвяне, които съм виждала са аналог на всякакъв тип храни с месо (може би и затова спрях да ям соя). Баба ми като разбра, че месо няма да опитам, разпитала, купила ми соева кайма и ми направи мусака. Правеше ми кюфтета и други подобни. Общо взето каквато и готварска книга да вземеш, можеш вместо месото от рецептите да използваш различните видове соя.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря! :hmmmmm: Хм, да ви кажа честно - не съм голям почитател на соята, но като всеки един вегетарианец и аз съм изправен пред хипотетичния проблем за недостиг на есенциални, незаменими аминокиселини, пък в соята се съдържат всичките девет такива...

Хапвали ли сте от това соево сиренце доу-фу? Пренеприятно! Макар панирано да уподобява нещо като вкус за... хора.

Link to comment
Share on other sites

Защо,строхотно е!! :thumbsup2:

Просто не си свикнал още,но ако си решил твърдо да стигнеш докрай това,което си започнал,т.е. да промениш начина си на хранене,не само като станеш вегетарианец,а и се откажеш от други вредни храни,които си ял досега ще откриеш,колко много си се заблуждавал преди.И че това,която ядеш сега има истински вкус!

Успех :v:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Обожавам соев кашкавал! Нещо във вкуса му ми напомня прясна извара. Много добре се комбинира според мене с хляб "Тонус" от цели зърна, ако може и със зеленчукова салата. Вкусно, засищащо, витаминозно, пълноценно, тонизиращо ... нямам думи просто!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Гост_Кали_*

Не виждам защо да ям нещо, което никак не е вкусно само защото съм вегетарианка. Не ям никакви соеви продукти и нямам проблем със здравето, нито пък имам нужда да замествам месото със нещо. Всеки сам си избира.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте,

Аз от известно време спрях да ям месо и естествения му пълноценен заместител за мен е соята. Баба ми ми прави много вкусни соеви шницели, които ако първо се покиснат малко в марината или просто им се сложат подправки по вкус (чубрица и други меродии) стават супре вкусни и по нищо не отстъпват на другата скара! А също така и ястията които се готвят обикновенно с месо могат да бъдат сготвени със соеви кубчета. Относно тофуто-ако е с подправки вкусът му ми харесва, много е приятно...

Това е мое мнение, не искам да рекламирам соевите продукти, просто за мен те са незаменими...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ох незнам, направих вече три месеца от както съм Вегетарианец и ми се иска да си хапна нещо соево нали все пак е заместител на месото, но в моя ... град няма нищо, пуснаха една ... в Билла магазин, ... нито соеви топчета, нито тофу, нищо с соя няма, просто е нечовешко, такъв селски град сме, че просто човек си няма на идея!

Бележка от модератора: Моля, спазвайте добър и положителен тон в постингите си. Благодаря!

Edited by Васил
Link to comment
Share on other sites

Ох незнам, направих вече три месеца от както съм Вегетарианец и ми се иска да си хапна нещо соево нали все пак е заместител на месото, но в моя ... град няма нищо, пуснаха една ... в Билла магазин, ...  нито соеви топчета, нито тофу, нищо с соя няма, просто е нечовешко, такъв селски град сме, че просто човек си няма на идея!

В моя град магазин БИЛЛА има от 5 години и там никога не продават соеви продукти. Така, че там няма смисъл да ги търсите. Продават се най-вече в специализираните магазини за здравословни храни, и в някои други супермаркети. В Шумен например се намират и тофу, и соева майонеза, и соево мляко, и соев пастет. Изобщо всичко.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте!

За жалост трудно може да се каже кои соеви храни стават за ядене. Соята е една от най-податливите на ''обработка''.А и част от нея идва от САЩ.Там са царе на ''намесата''.

В Шумен има различни продукти.Мои приятели ги продават в магазин''Слънце''.Има и във Варна,София,Пловдив/пастет,тофу,кубчета/.Може би ще ги намерите и в някои от магазините на българската верига СБА.

Но за мъжете соята не е препоръчителна в големи дози.Ако трябва да ви препоръчам някаква ,тя е един път седмично.

По-подробна информация за соята можете да намерите във www.bratstvoto.net /хранене/

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

За жалост трудно може да се каже кои соеви храни стават за ядене. Соята е една от най-податливите на ''обработка''.А и част от нея идва от САЩ.Там са царе на ''намесата''.

В Шумен има различни продукти.Мои приятели ги продават в магазин''Слънце''.Има и във Варна,София,Пловдив/пастет,тофу,кубчета/.Може би ще ги намерите и в някои от магазините на българската верига СБА.

Но за мъжете соята не е препоръчителна в големи дози.Ако трябва да ви препоръчам някаква ,тя е един път седмично.

По-подробна информация за соята можете да намерите във www.bratstvoto.net /хранене/

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

И аз известно време бях почитател на соевите продукти, докато преди две години не попаднах на книгата на Д-р Атанас Гълъбов ‘Световната конспирация срещу здравето’. За тези които не са срещали името – той е един от пионерите на хомеопатията у нас. Може би ще ви бъде интересно да прочетете още нещо за соята от тази книга. Надявам се, че няма да прозвучи като провокация към почитателите на соевите продукти. Това не е често тиражирана информация и може да ви бъде от полза.

„Напредъкът в технологиите позволи да се произвежда изолиран соев протеин от това, което преди е било смятано за отпадъчен продукт- обезмаслените, с високо белтъчно съдържание остатъци от шушулките, които изглеждат и миришат ужасно. Благодарение на множеството оцветители, консерванти, обезмирисители, подсладители, емулгатори и синтетични хранителни добавки този отвратителен продукт може да се превърне в приятно ухаеща, вкусна храна........

.....Китайците не го консумират така, както другите бобови култури, защото според знанията им от векове то (растението) съдържа голямо количество антихранителни вещества. .......

В растението има и несмилаеми въглехидрати, които предизвикват образуването на газове......

Соята съдържа хемаглутинин, който по принцип допринася за слепване на тромбоцитите с последващо образуване на тромби в кръвоносните съдове.

Соята съдържа и вещества, които потискат функцията на щитовидната жлеза.”

И още – понижава либидото при мъжете, в процеса на обработката се образуват нитрити, в соевото мляко има 10 пъти по-висока концентрация на алуминий, отколкото в кравето, при всички видове животни, хранени със соя са установени репродуктивни проблеми, безплодие, заболявания на щитовидната жлеза и черния дроб. Основната заблуда, която се разпространява е, че японците, които ядат соя 30 пъти повече от американците имат по-малка честота на рак на гърдата, матката, простата. Но, при всички азиатски народи, консумиращи соя честотата на рак на хранопровода, стомаха, панкреаса и черния дроб е значително по-голяма.

Единственият ‘плюс’, които се упоменава от Д-р Гълъбов е, че изофлавоните (вещества подобни на женския хормон естроген), които са в големи количества и са токсични, ако се вземат от време на време от жени в менопауза имат благоприятен ефект. Но децата и мъжете въобще нямат нужда от тези вещества.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ето и пример, за един от начините, чрез който световната индустрия заблуждава хората: "Освен, че предпазва сърцето соята показва мощни антиракови свойства....Японците които ядат соя 30 пъти повече от американците, имат по-малка честота на рак на гърдата, матката и простатата..." Но в същото време не пише, че сред азиатските народи, включително и японците има по -голяма честота на рак на щитовидната жлеза.

Ето и различните проблеми при деца от двата пола хранени с формула на основата на соево мляко: промени в поведението, астма, синдром на раздразненото дебело черво, щитовидна дисфункция и пр...

При различни видове животни хранени със соя са установени следните: Репродуктивни проблеми, безплодие, заболяване на щитовидната жлеза и на черния дроб.

Това са някои от описанит факти от Д-р А. Гълъбов.

А ето и моя личен опит. Соята, която се продава по различните видове магазини и се предлага по китейските ресторанти е доста дребна...говоря конкретно за покълналата, веднъж обаче решихме си направим кълнове от соя в къщи от наша си соя и тя и едра колкото зрял фасул....

Link to comment
Share on other sites

Ето и пример, за един от начините, чрез който световната индустрия заблуждава хората: "Освен, че предпазва сърцето соята показва мощни антиракови свойства....Японците които ядат соя 30 пъти повече от американците, имат по-малка честота на рак на гърдата, матката и простатата..." Но в същото време не пише, че сред азиатските народи, включително и японците има по -голяма честота на рак на щитовидната жлеза.

Ето и различните проблеми при деца от двата пола хранени с формула на основата на соево мляко: промени в поведението, астма, синдром на раздразненото дебело черво, щитовидна дисфункция и пр...

При различни видове животни хранени със соя са установени следните: Репродуктивни проблеми, безплодие, заболяване на щитовидната жлеза и на черния дроб.

Това са някои от описанит факти от Д-р А. Гълъбов.

А ето и моя личен опит. Соята, която се продава по различните видове магазини и се предлага по китейските ресторанти е доста дребна...говоря конкретно за покълналата, веднъж обаче решихме си направим кълнове от соя в къщи от наша си соя и тя и едра колкото зрял фасул....

Браво за смелата обективна вярна оценка! :D

Link to comment
Share on other sites

Който си хапва соя е риба... Без да се обижда... :)

Прочетете постинга на Аделаида... И помислете...

Поздрави...

Link to comment
Share on other sites

А аз се чудех преди време защо не ми понася "толкова полезната" соя... :lol: Очевидно се алергизирам, както след консумация на някои консерви, месо или риби. Кожата започва да ме сърби, появява се дермографизъм за няколко дни, докато ми се изчисти кръвта. Не сме научени от малки да приемаме соя, тя не е традиционна храна за нашия народ. Все пак, отвереме-навреме може да послужи за разнообразяване на менюто. Особено ако е истинска, а не някаква натъпкана с торове модификация... :D

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Преди известно време писах, каквото бях чела за соята тук. Нямам какво да добавя.

Повод да се включа е поста на Латина.

Преди известно време мой познат, който се храни много рационално, спазва пости - с две думи контролира какво яде, си направи изследване, показващо към кои храни има непоносимост. Оказа се, че соята е на първо място. И при други, правили същото изследване, се получи същото. Може би, след като Майката Природа не ни я е дала, не трябва да прекаляваме с нея? За пресни кълнове - добре. Но гранулите за готвене - независимо как ги приготвях, нито котките ми, нито кучетата, които храним, поискаха да куснат. А те като са гладни се радват на всичко.

Link to comment
Share on other sites

Но гранулите за готвене - независимо как ги приготвях, нито котките ми, нито кучетата, които храним, поискаха да куснат. А те като са гладни се радват на всичко.

И аз гранулите не мога да ги понасям!

Link to comment
Share on other sites

Да не говорим и за ядящите месо, че повечето от състава на колбасите, кренвиршите са пълни със соя...

Установено е, че в соевото мляко има 10 пъти по - висока концентрация на алуминий, откжлкжтж в кравето, а в същото време, липсва холестерол, лактоза и галактоза, които са важни хранителни елементи за развиващата се нервна система на ДЕТЕТО. В него може да има и остатъци от различни синтетични и токсични вещества - сода каустик, нитрозамини, които са мощни карциногени и др.

:angry:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Можете ли да ми кажете какви соеви продукти се продават в българия и къде може да ги намери човек? И до колко е ясен произходът им (т.е. дали са генно модифицирани или не)?

В България все още няма производство на генно модифицирани зеленчуци, но соята е едно от първите растения у нас, което се произвежда именно от генно модифицирани семена.

За съжаление нямаме закон, който да регламентира точно какво и кое може или не може в областта на генно модифицираните храни и фуражи - държавата е казала, че уж не е желателно да има такива производства, обаче нищо по-сериозно не е направила по въпроса. Включително няма закон, който да задължава на опаковките да е написано от модифицирана или не суровина е произведена определена храна.

Преди си купувах тофу, но от година поне не поглеждам нищо соево.

Link to comment
Share on other sites

Макар и малко встрани да идва - аз на моите бебчовци не давах квасено мляко, камо ли да дам соево. То си има една специфична миризма.

Моя позната почна да го кваси - откри си някаква формула, по която става и много малко се различаваше по вкус от киселото. Като се сложи малко сладко от диви ягодки и къпинки се получаваха много приятни плодови напитки. Но на мен ми дразнеше стомаха. Предполагам има хора, които нямат подобни проблеми - при всеки е индивидуално.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...