Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Езотерично християнство


Иво
 Share

Recommended Posts

Езотерично християнство

Наскоро се чудех какво значи този термин. Вие как го разбирате? За кои езотерични школи и духовни водачи, писатели, визионери бихте казали, че принадлежат към езотеричното християнство? И що е езотерични християнство въобще?

А дали може ли човек да бъде християнин без да участва в школа/учение/църква?

Може ли човек да стане християнин с четене на книги или с палене на свещи или пък рецитиране на Библията? Или може би с поклонения на свети места и пеене на песни?

А дали може човек, който никога не е чувал за Христос да бъде християнин?

Link to comment
Share on other sites

За последният въпрос - това е критерият - Христос. Християнин е човекът който вижда спасението си в Христа.

Християнството, Иво, стои много по-високо от всякакъв езотеризъм и окултизъм. Затова езотерично християнство реално няма, ако ще и някой да го нарича така. За мен той се е объркал...

Разбира се Библията е свещената книга, но за да си християнин трябва да разбираш завета, а той е единствения начин за освобождение. Реално освобождение - прекъсване на кармичния цикъл и връзките с диалектиката...

Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Ееииий, много голям интерес. Аз обаче имам и ще си попиша тук...

...19. И тъй, братя, като имаме дръзновение да влизаме в светилището чрез кръвта на Иисуса Христа, по нов и жив път,

20. който отново ни отвори Той чрез завесата, сиреч, плътта Си,

21. и като имаме велик свещеник над Божия дом,

22. нека пристъпваме с искрено сърце, при пълна вяра, след като с поръсване очистим сърцата от лукава съвест и умием тялото с чиста вода;

23. нека държим неотклонно изповеданията на надеждата, защото верен е Оня, Който се е обещал;

24. и нека бъдем внимателни един към други, за да се насърчаваме към любов и добри дела,

25. като не напущаме събранието си, като някои имат обичай, а да се подканяме един други, и толкова повече, колкото видите, че приближава денят съдни.

26. Защото, ако ние, след като познахме истината, своеволно грешим, не остава вече жертва за грехове,

27. а някакво си страшно очакване на съд и яростен огън, който ще погълне противниците.

28. Ако оня, който се е отрекъл от Моисеевия закон, при двама или трима свидетели, безмилостно се наказва със смърт,

29. колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи пък оня, който е потъпкал Сина Божий и счел за нечиста кръвта на завета, чрез която е осветен и е похулил Духа на благодатта?

из " Послание на апостол Павел до евреите " - глава 10

Мир и Любов!!! :wub:

Link to comment
Share on other sites

Guest Християнин

Венци ,

Ще поема щафетата малко .

За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин. Тайната е , че няма тайна . Есотеричното(Външното) Християнство всички го знаят. Но не всички умеят да го приложат като вътрешен закон в себе си . Езотеричното християнство учи , че Бог е вътре в нас и да го достигнем трябва да завладеем самите себе си . Да станем господари на самите себе си . А това става като разпънем страстите си на кръста и станем обиталище на Закона на Любовта.

Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни . Разбира се , че за тях езотеричното християнство е бич плющящ и неприемлив за тяхната кауза. Тогава защо да се учудваме , че не го приемат и задават въпроси като ... " Има ли го ?" , " Познавате ли го ? " , " Кои са водачити му? " , ?

"" Може ли човек без да участва в школа да е езотеричен християнин ?"

Разбира се , че може . Зависи за коя школа говорим Ако знаеш същноста на Езотеричното Християнство -може !

Езотеричното Християнство търси Бога вътре в човек . Езо-означава вътре на гръцки . С други думи трансцедентално учение .Точно както е Всемирното Бяло Братство , защото те са едно и също нещо , казано с различни думи .Означава да влезеш във връзка с невидимите светове и да се учиш по вечните закони на природата , неопетнени от човешко ( материално, тленно ) участие . Школата е трансцедентална ( неосезаема за физическите сетива ) .

Ако някой я търси школата в регистъра на търговските дружества ... :P:P:P:harhar::harhar: нещо се е объркал според мене . За езотеричното християнство няма членска книжка или партиен билет . Не съществува начин как да излъжеш сърцевидеца на помислите ти . Е, поне така си мисля- за протокола го казвам . Няма нужда да ходиш в .. Рила , Синай планина, Йерасулим , Мека , Индия или ... където се сетиш още .

Лоша работа за сладкодумците , нали ?

Ще се радвам на опоненти . Опровергайте ме ! Може пък аз да съм се заблудил ? Тоооо... това е Божа работа , за това кой говори Истината .

Езотеричен Християнин

Link to comment
Share on other sites

:hmmmmm:

То, няма какво друго да е. Аз съм напълно съгласен и съм сигурен, че всеки истински християнин е! Обаче...

Не мога да разбера защо наричаш християнството - езотерично. Самата християнска истина и самия закон на любовта и жертвата, който Христос дава на хората е достатъчен и много повече от който и да е епитет. Християнството като последно стъпало на духовната еволюция според мен е доста над екзо- и езотеризъм и всякакъв окултизъм...

Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest Християнин

... :blink: ,

Еееех , Философио ...

Елементарно Венци. Външното християнство приема христовите норми като модел на философска ценностна система за обществото . Която служи като среда за развитие на Вътрешното християнство - като начин на живот неотменим с никакъв човешки закон на земния мир (свят), но развиващо се в земния свят до навършване на Духовно пълнолетие . Външното християнство е само общественно-политическа конструкция като ценностна система .

От тези разсъждения мога веднага да "скоча" в политиката и изводите които ще се наложат от самосебе си могат да ти завъртят главата така , че да не се опомниш доста време от очиизбождащите конкретности. Но не бих искал да преминавам в тази опасна тема . Сайта е за Духовно осъзнаване . Трябва да съм коректен.

Link to comment
Share on other sites

:wacko:

Аз не мога много добре да те разбера, ама сме квит, щото и ти не ме разбираш особено. По-важно ще е да разберем Христовата сила, която не щеш ли, си е вътрешна проява. Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Може да не ви хареса моето мнение,но не е добро това разделяне на вътрешно и външно,езотерично и прочие християнство.Намирисва на атеизъм- нуждата да разглобиш нещо и да си го обясниш,като огледаш всички части от всички страни.Тома Неверни бих казала.ами я си разглобете PC-тата,че да разберете нещо и да го квалифицирате.Не е много удачен пример.Но кое проверяваме и обсъждаме в живота си толкова-кога да се обвържем в брак,кога да имаме даца,дали сме готови за това.Защо го правим с вярата си тогава.

Доверяй,но проверяй-напомня ми нещо.След 10 ноември като се завтекоха в църквата всички,пък после малко им мина.Но казано е -не съди за да не бъдеш съден.

В същност думата ми е за друго-дали от това анализиране няма да изскочи причината поради която още в училищата няма вероучение.Много ми е липсвало това ,че в детството не са ме запознали по един или друг начин с Бога,с християнството.Пък аз да си правя изводите.И когато преди десетина години се постави въпроса в училището на първото ми дете за изучаване на вероучение,бях за с две ръце.Но познайте в следващите 1-2 години колко бяха родителите като мен-след една година имаше само още едно записано дете.И това в период с бум на сектите и страховете от тях.

Сега пък дадоха по една детска Библия и толкова.

Аз се интересувам,чета,говоря с приятели ,чета този сайт/за което благодаря/но приетото и наученото в зряла възраст си има недостатъци.Може вярата ми да е непоколебима,но и аз като част от томаневерните,съм приела християнството след конкретни доказателства че Бог го има.

Но си признавам че не мога да обясня много неща от Библията на децата си и повече разчитам ,че те си я четат.А много хора ,които имат дар слово и могат да обяснят нещата,нямат силна вяра и могат да посеят неверие без да искат.

Да работиш върху себе си ,да се изграждаш като личност се съдържа вхристиянството,но то не се състои само в това.

Link to comment
Share on other sites

Guest Християнин

Здравей Аца !

Няма значение за мене дали си мъж или жена. Сега и тук си за мене Духовен обект и субект. Макар да подразбрах , че си жена. :1eye:

Изобщо не намирисва на атеизъм. Радвам се, че се самоопределяш като християнка. Това е много важно. Значи, че ще се разберем за какво говорим. Харесва ми начина по който разсъждаваш, не се доверяваш без да изпиташ съдържанието на дадена мисъл. Виж...по това си приличаме и аз не вярвам на голи твърдения и красиви празнодумства. Ееех де да бяха и другите хора така !? В никакъв случай не си Тома Неверни .

По същество :...

Няма разграничаване на вътрешно и външно християнство. То е само условно. Двата елемента са едно цяло, взаимно проникващи се и допълващи се. Разграничението идва от степента на проникване на мисълта на вярващия християнин в дълбочината на явленията. За всичко има време под слънцето, време да се родиш, време да порастеш, време да се ожениш, време да остарееш. Цялата сложност е в правилното разпределение на отделните части от Битието. И поради това се налага условно разделение на външно и вътрешно християнство. Превъзходно разсъждаваш .....

В същност думата ми е за друго-дали от това анализиране няма да изскочи причината поради която още в училищата няма вероучение.Много ми е липсвало това ,че в детството не са ме запознали по един или друг начин с Бога,с християнството.Пък аз да си правя изводите.

Ха-ха ... та ти вече си пипнала причината за гушата. Нали точно за това стана меко казано спор тук във форума. ...

Още от създаването си християнството има огромна сила , поради изключително точното и вярно представяне строежа на Мирозданието ( Вселената ) . Явно това не се харесва на ретроградните ( материалистически )сили и те правят всичко възможно да не може да се предаде познанието от едно поколение на следващото (като цяло говоря). Нали ако знаеш общия план на Бога, тук и сега в това прераждане - ще си разпределиш силите и възможностите за по-правилно планиране на живота, така,че да ти стигне времето за всичко. Права си ...приетото и научено в зряла възраст си има своите недостатаци...Ми трябва да изчистваш натрупаната по невнимание и незнание карма, а това види до цялостно напрежение и много излишно изразходвани нерви и пропуснати възможности. За да няма подобни сривове, много е важно да се поддържа чистотата на християнството. Любим похват на антихристияните е да "елеминират" Възкресението като нещо несъществено и недостижимо - та това е короната..., не ... диадемата в короната на християнството. Ако го премахнеш и всичко друго ще се разпадне. Защото системата на християнството е подчинена само на тази едничка цел.

Образно казано... : Махни двигателя и поддържащите го системи на "Мерцидес"-а , качи се в луксозното му купе и очаквай да те визи като "Мерцедес"... Да-да !!! ??? :P Нали всички системи са точно измерени, планирани, замислени и изработени да работят в синхрон. за да вози меко, нежно, бързо и удобно , с нисък разход на гориво ??? ... Дано ме разбра правилно?

За всички изповядващи други религии във форума..:

Имате това право- въпрос на личен избор, а той е неприкосновен. Само запомнете : Христос при Възкресението, възкръсва в ...Бели дрехи ( изчистена карма от грехопадението) , Йоан Богослов в книга "Откровение" глава 1 стих 13, 14 и 15 :

13. ....

"14. Главата и космите му бяха бели

като бяла вълна, като сняг, и очите му-

като огнен пламък "

15. ...

Разбира се цялата Първа Глава е важна, но това е акцента който бих искал да предложа на вниманието Ви .

Еееее , те това ако не е основополагането на "Бялото братство" като Миров закон ..... не знам какво е ???

Така , че Аца попаднала си на правилното място . Проблемите нека не те плашат. Щом ги има , значи Дявола(Дивият материализъм) е бесен когато губи контрол над Човека- на прав път сме.

С Уважение към всички нехристияни, нека и те ме уважат в моят християнски дом (Правословното християнство в България) като гости.

Християнин

Link to comment
Share on other sites

Няма философия тук! Вътрешно? Външно? Аз не знам истински външни ценности... Когато приемаш нещо със сърцето си, то няма да е външно, ама няма да има и нужда да го определяш.

Християнството дава ключа на посрещането на новият човек. Новият човек, който трябва да дойде на света като шеста раса. Човекът на Христовото съзнание, човекът със Христовото съзнание...

На някой може да му се стори, че говоря безсмислици. На него, казвам, че е прав.

Иначе, Христос не е дошъл да спасява чрез чистене на кармата, а да изведе от този омагьосън кръг на живот и смърт всеки, който е готов да го напусне. Християнството противостои на природният окултизъм, който гради. Гради стените на собственото ни ограничение. Христос руши. Защото трябва да умрем в Христа, за да се родим в Христа.

И... Второто пришествие наближава...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Езотерично християнство

Наскоро се чудех какво значи този термин. Вие как го разбирате? За кои езотерични школи и духовни водачи, писатели, визионери бихте казали, че принадлежат към езотеричното християнство? И що е езотерични християнство въобще?

А дали може ли човек да бъде християнин без да участва в школа/учение/църква?

Може ли човек да стане християнин с четене на книги или с палене на свещи или пък рецитиране на Библията? Или може би с поклонения на свети места и пеене на песни?

А дали може човек, който никога не е чувал за Христос да бъде християнин?

За мен христиани е който живее или който поне истински се стреми и полага усилия да живее по Христовото Учение. само да се вярва не е достатъчно. В началото Христос е дал окултна школа, църквата е възникнала след това. В описаните от Ап.Павел дарове на Святия дух не са нещо което прото така се случва от самосебе си. има неща които трябва да се правят(ПРАКТИКУВАТ) за да се развият.

"Христос се обръща към евреите и ги пита кои искат да бъдат Негови ученици. Някои от нас казват: «Аз съм верующ, вярвам в Христа». Ония, които само вярват в Христа, те са слушатели; Неговият въпрос, обаче, се отнася към онези, които искат да приложат Неговия закон. Ако можете да се спрете и да размислите върху думите: «Слугувам на Христа»; ако би се опитали цяла година да научите да слугувате на Христа, бихте научили великата тайна на тия думи, която не може да се каже тук. "

беседа “Законът на служенето”

Сила и Живот 1серия стр. (96)

концепцията че е достатъчно просто да вярваме и че просто трябва да се възприема буквално написаното в Евангелията сега не съотвества на нуждите на Новото Време...

Link to comment
Share on other sites

Според мен, подценяваш значението и смисъла на вярата. Разбира се това е просто дума, коята хората усещат, тълкуват и разбират по различни индивидуализирани начини. За мен поне, всичко казано, включващо и разбирането, прилагането, " слугуването ", всъщност служба, то се събира като смисъл във Вярата. Най-малкото, тя е основата на всичко и това поне е безспорно и абсолютно!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

В беседата "Синът Божий" се казва , че Синът - това е Висшият разум, Божествената Мъдрост, в която човек трябва да вярва - Разумният живот е, в който човек трябва да вярва - да го възприема и да го приложи!!!

Между знание и действителен живот обаче има междина/празнина - Преживяването и Приложението! и действително Вярата - абсолютната вяра е в основата! Любов+Светлина+Мир+Радост!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Езотеричното ("тайното") християнство се различава от обичайно разпространето днес Екзотерично ("явно") такова по това, че "явното" християнство се базира върху едни или други тълкувания на Библията, докато при Езотеричното християнство източникът на информация за събитията, свързани с Тайната на Голгота, е Хрониката Акаша.

След това тази информация се сравнява с Библията. От една страна това спомага за проверка на фактите, изнесени в Писанието, а от друга позволява да се получат и такива данни, които не са приведени в нея.

Голямо значение има и помощта, която Езотеричното Християнство допринася за разбирането на трудни или противоречиви текстове от Библията.

Link to comment
Share on other sites

Акашовите записи не са нищо друго, освен магнитно-информационно поле на Земята. Да, съдържат информация за диалектичните процеси, но не трябва да ги надценяваме - те са част от диалектиката. Ние от нея се освобождаваме... Христовото поле е към което се стремим, то определено е извън диалектичната материалност! То трябва да дава и скрития ( таен, езотеричен ) смисъл на Християнството, като осъществява светлинна връзка със сърцето на готовия за това...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравей!

Добре си го изписал.... за светлинната връзка със сърцето на готовите и за Акашовите записи...магнитно-информационно поле...Да, благодаря.

За другото си мисля че май не е точно така....за надценяването на информацията от Акашата...нали трябва да се учим бързо да различаваме истинно от неистинно познание/информация!?Добре че ги има Акашовите записи - така си мисля, може и да не съм наясно по въпроса.

Иначе аз съм ЗА - диалектиката.

Диалектиката е част от Замисъла на Твореца...Диа+Лек+Тика....

Мисля си че няма как да се "освободим"/разделим от нея тука на земята.

Христовото поле...ами то е навсякъде.... прониква всичко и всякога....диалектиката+пространството+нас като неразделна част от това пространство......така че да му мисли ДиаЛекТика-та ...все някога ще я изтикаме...ама не съм сигурна дали това е пътят...изтикването..нещо ми е мъчно за нея...няма да ни е интересно/осъзнавано... без нея....

Мир+Любов

Link to comment
Share on other sites

На помощ за изтикването... Няма нищо да обяснявам, но пътят е обратния - представи си как е възникнала и обратния процес. Не е точно изтикване, доста по-естествено е струва ми се. Резултат и същевременно паралелен спътник на грехопадението, как ще е с възвръщането...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Брависимо,, Християнин-О"!

Чудесно, човешко и смислено писание!

ВЯРАТА Е ВЪТРЕ В ЧОВЕКА!

А когато замирише на АТЕИЗЪМ и ерес, започва лов на вещици-т.е., "скачаме в политиката " и за вярата се забравя!

Никой силом не може/ не трябва / да приема вярата.

ВЯРАТА Е ВЪТРЕ В ЧОВЕКА!

Приемането на вярата хей така, " вервайки ", носи догмите със себе си!

А в училищата има вероучение!Който желае, може да запише детето си в СИП-вероучение. Вярата не се учи и възприема силом, по принуда. Вярата е вътрешно убеждение.

Това, че не учим децата си на ВЯРА е в резултат на това, че искаме доказателства? Защо са ни, когато вярата е вътре в нас! Какви доказатества са ни нужни? Нима само от страха Божи ще се " втурнем " в храма му?

Казано е: " не си правете идоли "

Неверие се сее, само когато " нивата " е подготвена за семето! Когато вярата е вътре в нас, никой съмнения не може да посее!

Христос е питал: " вярваш ли? " Христос не е казвал: " Слугувай ми! "

Важни са живота и делата на Христос. Живия Христос! Голготота е САМОЖЕРТВА! Тук няма тайнство и окултизъм!

Всичко след " възкресение Христово" се разделя на две:

1. ВЯРА В ДЕЛАТА ХРИСТОВИ и

2. ЙЕРАРХИЯ

Йерархия в смисъла, който влага Християнин .

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Здравейте!

Аз съм християнин и душата ми е част от православието, но има нещо, което ме прави малко гузен :sleeping: , а то е, че осъзнавам прераждането като реалност.

И все пак прераждането чужд, привнесен елемент ли е или е част от Христовата вяра? :blink:

Link to comment
Share on other sites

Споко, Виктор - прераждането и причинно следственият закон официално са съществували като Християнски Доктрини до Никейският Събор (не знам коя година беше), където са ги премахнали, за да могат по-успешно да манипулират стадата си! Защото много по-лесно е да кажеш на човека - или правиш каквото ти кажем, или гориш вечно в огъня. Прераждането изисква голям елемент на лична отговорност и автоматично прехвърля Християнството вътре - прави го вътрешен процес, независим от обществено социалната структура - църквата.

Между другото, има езотерични Християнски школи - такива като Розенкройцерството, Богомилството, Бялото Братство, които приемат превъплътяването като своя основна доктрина и по съществото си са еднакви с всички други световни езотерични школи! Господи Боже, прости и помилуй мене грешния раб твой !

Link to comment
Share on other sites

Господи Боже, прости и помилуй мене грешния раб твой !

Много често и аз си казвам тази молитва когато стигам до изводи различни от официалните или още : Гасподи Иисусе Христе Сине Божий помилуи мен грешния!

Link to comment
Share on other sites

Приятели,много се радвам когато чета подобни теми!Пишете повече факти за ранното християннство и за живота на Исус.Радвам се че съществува този форум който ни помага в нашето духовно развитие!Аз ви БЛАГОДАРЯ на всички вас!Нека имаме ВЯРА!!! :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Интерпретациите върху живота на Иисус не внасят много смисъл в развитието ни. Всеки сам за себе си трябва да се отъждестви с Иисус и да върви пътя към Христос както сам разбира.

Иисусе Христе Сине Божий помилуи мен грешния!
Това е Иисусовата молитва, но при мен завършва на " нас грешните "...
Link to comment
Share on other sites

Спомням си, но смътно с какво уважение великата Елена Петровна Блаватска говори за гностиците, за ранните Християни. Казва че те са разбирали Христос като техният собствен висш вътрешен принцип, а Исус само като Пророк. Те са приемали причинно следственият закон и истината за прераждането- те са били исторически факти в древна Юдея. Тя говори много за Симон Мага, и за други ранни личности, които обаче съм забравил, а нямам томовете на "Тайната Доктрина" подръка. В наченката си Християнството е било истинско учение, а впоследствие е било превърнато в политическо-социална институция за масов контрол и манипулация.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...