Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Евритмия


Guest Гост_Севдалина_*
 Share

Recommended Posts

Guest Гост_Севдалина_*

Скоро научих за съществуването на "евритмия"-комплекс от упражнения. Моля ако някой знае нещо повече, моля да напише.

Благодаря,

Сев

Link to comment
Share on other sites

Знам малко по въпроса за Евритмията. Но все пак ето малка полезна инфо.

Буквално Евритмия означава: интерпретацията или превърщането на музикалния ритъм в движения на тялото. Може да означава също и хармонични пропорции в архитектурата. Етимологичния корен на думата е в латински и гръцки - евритмия, евритмус. На английски думата се ползва в два варианта: eurhythmy и еurhythmics. В по-модерно време Евритмията е била използвана като термин от Емил Жак-Далкроз, професор по хармония към Женевксата обсерватория, който се смята за един от архитектите на модерната музика и изкуство. Изглежда, че едва по-късно същия термин Евритмия е използван да обазначи комплекс от движения на музикален съпровод - развит и обяснен от Рудолф Щайнер.

"Корените на евритмията идват от древните времена, когато движението, речта, драмата и песента били изпълнявани от духовниците, които са и лечители. Техните простички обредни движения в кръг, обогатени по-късно в Египет, Месопотамия и Древна Гърция, стават основа на съвременната евритмия, създадена през 1925 г. от един от основателите на антропософията Рудолф Щайнер - философ и математик." (вижте например: Евритмия или хармония чрез движение)

В Германия имат Ев-Ритмия. А в България е създадена Пан-Ев-Ритмия. Според някои изследователи има пряка връзка между тях. Пан - означава всеобщ, космичен, Ев - истински, висш, Ритмия - ритъм, хармония. Или преведено "Всеобщ Космичен Ритъм".

Може би някой ще ни каже още по въпроса? Някой виждал ли е на живо движенията?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Някой виждал ли е на живо движенията?

Това е сериозен метод даден в езтеричната школа на Рудолф Щайнер, които влиаят на аурата и на енергии и чакри в човека.

има различки евритмични упражнения това може да се използва и за медитация.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Да, правила съм ги ....комплексът е от 6 упражнения и е много лесен и удобен за изпълнение..и дава добри бързи резултати....и превода на формулите/мантрите е добър.... Иво е дал линк към тях....... и всеки търсещ може да ги пробва и да прецени.

Лично аз работя най - сериозно с 6 окултни на Учителя и видях , че Ради ги е постнал някъде из форума....имам конкретни въпроси за уточняване , но това евентуално при жива среща на Рила или Мадара!

Любов + Светлина + Мир + Радост !

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

За сефте опитах Паневритмия (бел. на модератора: най-вероятно става въпрос за Евритмия) миналата седмица.

В зала, с група нищо неподозиращи възрастни.

Казвам нищо неподозиращи, защото се озовахме за 20 мин в един друг, пълен с вълшебство свят.

И това в едно училище.

Валдорф училище.

Според педагогиката на Рудолф Щайнер, обоснована на антропософията.

Това ще учи и моето дете. От първи клас. 2 пъти в седмицата. Целогодишно.

А то е едно дете индиго.

Най подходящото нещо за най подходящия човек

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Един въпрос: има ли и каква е разликата между Паневритмията и Евритмията? Каква е същността на Евритмията (практикува се в антропософията)? Дали Паневритмията съдържа в себе си Евритмията, но е на по-високо ниво от нея? Какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

Здравей Кирау,

На въпросът ти за същността на Паневритмията - моля, виж този постинг, в който са дадени web- източници по темата, от които може да добиеш представа. Паневритмията притежава потенциал на физически и духовен план, който трудно можем да оценим. Тя е моетод за хармониране и насочване на цялостното ни развитие в правилна посока по един естествен начин. Истинско понятие за Паневритмията може да се добие само след известна практика (няколко години да кажем). И колкото повече се практикува, толкова повече от съкровищницата на Паневритмията открива за себе си човек.

Евритмията, дадена от Рудолф Щайнер, доколкото съм запознат с нея, също представлява метод за хармонично свързване на човека със силите на Природата. Лично аз се отнасям с интерес и голямо уважение към приноса на изявеният мистик и философ Щайнер към световната култура. Предполагам, че Евритмията е също един мощен метод за хармониране на човешкото тяло и дух. Най-вероятно той също крие големи дълбочини в себе си. Според мен тези два метода - Паневритмията и Евритмията - са ценни инструменти за духовно повдигане на човечеството. Между тях не може да става въпрос за превъзходство, а по-скоро за допълване.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Севдалина, виждам, че модератора правилно е преместил постинга ми от другата тема в тази.

Както той е отбелязъл точно Евритмия съм имала предвид.

Тези училища в днешно време работят повече с надарени или проблемни деца. Моята дъщеря е съвкупност от двете. Води се проблемно дете, защото блика от енергия и се разпилява много бързо. В същото време рисува невероятно.

Принципа, на който се гради педагогиката им е, че едно дете трябва да получи знанията си, само тогава, когато е готово да ги приеме. Подхожда се индивидуално, независимо, че класовете са големи. Не се дават цифрови бележки, които да карат децата да страдат примерно, а се пишат писма до родителите, в които се коментира етапа на развитие на детето за един определен момент и от какво се нуждае занапред. Тази педагогика изисква много съвместна работа между родителя и учителя в полза на детето.

Дано тази информация задоволява интереса ти

Ето няколко линка

http://de.wikipedia.org/wiki/Waldorfschule

http://www.waldorfschule.info/

На немски са, дано да разбираш нещо. Ако не, питай чичко Гугъл (има доста училища в Щатите и Канада)

Кирау, предполагам лично аз, че Щайнер като последовател на Учителя е използвал методите на Паневритмията и ги е вкарал в педагогиката.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...
Guest Зара_

В края на юли във Варна имаше конференция по лечебна педагогика и социална терапия с участието на представители на различни европейски центрове, основаващи дейността си върху антропософското учение. Имаше и практическа част- по рисуване, музика, евритмия.

Ето го тук сайтът на организаторите:

http://oporabg.com/

Link to comment
Share on other sites

Запознах се с всички мнения до момента за Евритмията. Занимавам се с Евритмия от 3 години. Благодаря за уважението, което проявявате към това изкуство, което се практикува в етерната /жизнената/ област. То е един от пътищата за навлизане в единосъщието. Сложно е за обясняване, но буквално се нарича "видим говор" - онова, което обикновено говориш не го вербализираш, а го правиш с тялото си, но не толкова физическото, колкото етерното /жизненото, онова заради което сме живи/. Има изключителен ефект за хора, които имат такава потребност. Може действително да служи за хармонизиране на вътрешната сила; за изграждане на азовост и т.н., но в крайна сметка е един от пътищата към Любовта.

Евритмия е древногръцко божествено слово и с това име съществуват различни школи в Европа. Те не са добили известност. Единствено онова откровение, което възражда д-р Рудолф Щайнер остава и се популяризира значително в цял свят, но най-вече училища по Евритмия /Евритмиуми/ съществуват в САЩ, КАНАДА и Европа /Русия, Украйна, Германия, Швеция, Швейцария, Франция, Холандия, Великобритания и т.н./ Евритмията е видим израз на Антропософията преминала през Рудолф Щайнер и е трудно да навлезеш в истинско изживяване ако нямаш никаква представа.

Рудолф Щайнер не е последовател на Учителя Дънов и никога не е бил. Това не е необходимо за Еволюцията на нашия етап. Те са посветени хора на своето време, които са ни дали път към Истината. Петър Дънов също не е последовател на Щайнер, както мислят някои антропософи.

Евритмия и Паневритмия се различават напълно външно и се практикуват по съвсем различен начин. Тяхното родство е вътрешно. В Евритмиумите обучението е минимум 4 години и с различните специализации става 7 години. Това е нещо като Натфиз и в този смисъл няма нищо общо с Паневритмията, която се преподава в читалища, на открито или по друг частен начин максимум 1 година. Художественото в Евритмията достига пълно професионално ниво, докато Паневритмията изобщо няма такива цели. В последната имаме точно определени упражнения, които не бива да се променят, защото са свише дадени. В Евритмията имаме свободата сами да творим /тя е нещо като азбука, докато Паневритмията е нещо като най-съвършена поема/.

Щайнер умира 1925г. създава Евритмията през 1912г. за видимия свят. В невидимия тя винаги е съществувала. Както и Паневритмията. Именно там те се допълват невероятно и всяка дава своя принос.

Взаимното обогатяване предполага поне известно запознаване с другото.

Можем да поговорим доста за Валдорфската педагогика създадена също от Щайнер. Първото у-ще се появява в Щутгард през 1919г. Сега са около 3 000 наистина в цял свят като са възприети като държавно образование в някои страни /Холандия, Чехия, Украина и др./

Всичко това е част от широко разпространено антропософско учение на Рудолф Щайнер, чийто център е в Дорнах /в околностите на Базел/ в Швейцария. Нарича се Гьотеанум и е с размерите на НДК. Построена е сградата от частните дарения на антропософите предимно от Западна Европа и САЩ през 20-те и 30-те години на ХХ век. Първият Гьотеанум е построен през 1922г. Строежа започва 1913г. За съжаление, понеже е бил от дърво е изгорен на Коледа 1923г. от фашизирани елементи. Тогава е построена втора сграда, но вече от бетон.

Антропософията има още доста невероятни измерения, които практически се живеят в много страни по света. Ако темата ви е интересна мога да я продължа.

д-р Калоян Петров

Link to comment
Share on other sites

В Евритмията дадена от Щайнер човешкото тяло се движи според етерните потоци, а не като физически фактор. Това трябва да се покаже - писането и обясненията умъртвяват живия процес. Така всичко стои като абстракция. Щайнер е наблюдавал движенията на жизнените сили в човека и е създал изкуство, което да позволява да се движим в синхрон с тях. Така се балансира най-вече астралното тяло и се изграждат условия за развитие на Аза. Практикува се като Арт Евритмия /художествени ансамбли играят на сцени в големите зали по света; репетират; имат костюми и т.н./; Валдорф Евритмия /за деца - пригодена към техните нужди и възприятия/; Лечебна Евритмия /призната за лечебен метод от всички европейски официални институции; има такива клиники в Швеция, Швейцария, САЩ, Канада, Германия, Холандия и т.н./; Социална Евритмия /комплекси от упражнения за служители и работници в големите компании като Сименс, Мерцедес, Уестингхауз и др. - това замества успешно фитнеса и подобни недотам пълноценни и добри за човека методи за релаксация/; Медитативна Евритмия /опитва се да възражда и осъвременява методите на древността за работа навътре в човека/. Това са.

Както за всичко друго има нужда от наставник. Без него човек лесно започва да навлиза в измислени неща. Много лесно.

По въпроса за Валдорфските училища: за съжаление в България все още няма такова. В абсолютно всички европейски държави с изключение на Албания, България и Босна-Херцеговина такива съществуват. При нас Сдружение с идеална цел "Приятели на Валдорфската педагогика" работи по въпроса, но засега обучават учители. Нужна е много сериозна преквалификация. Не е обвързано със самата философия на Щайнер и е напълно свободно като обучение до 12 клас в действително чудесна обстановка за децата. Наричат ги "училища за възпитание в свобода". Нямат директори. Всички управленски решения се взимат от учителската колегия. Тя е всичко. Работят плътно с родителите.

Като цяло тази педагогика никак не е лоша. Не е единствената обаче. Има и други идеи за реално възпитание на децата. При всички случаи трябва да се адаптира за нашите условия.

д-р Калоян Петров

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
Guest Зара_

Не може ли да поразширим тази тема с антропософията като цяло, защото евритмията е само една част, докато има още много неща,които могат да бъдат казани, а на мен лично ще ми допадне това да открием общото (да хвьрлим няколко духовни моста :thumbsup: ) между антропософията и учението на Всемирното Бяло братство.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Аз бих отишъл още по-далеч, макар че отивам леко в страни от темата. Може ли да поразсъждаваме как в България да създадем училища, възпитаващи дух на креативност, за да могат децата ни да получат фундамент на съзидателност и за да започнем промяната в общественото мислене. Но затова може да се започне нова дискусия.

Link to comment
Share on other sites

Аз бих отишъл още по-далеч, макар че отивам леко в страни от темата. Може ли да поразсъждаваме как в България да създадем училища, възпитаващи дух на креативност, за да могат децата ни да получат фундамент на съзидателност и за да започнем промяната в общественото мислене. Но затова може да се започне нова дискусия.

Прекрасна идея...

Ето какво създаде един приятел...например.

Още е само началото...

Edited by infinity1305
Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...
 • 1 month later...
 • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...