Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Национално почистване на Централен Балкан - 17-24 септември


Recommended Posts

Приятели!

Пригответе се да впишете единственото и умопомрачително Национално ПО-ЧИСТ-ване на годината на За Земята в дневно-месечния си ред. Мястото е Централен Балкан, а участъка - Вежен – Беклемето.

Препоръчваме пристигане на 17ти септември (сряда) вечерта на хижа Вежен и после програмата протича по следния ред:

1. х. Вежен: 18 – 19ти септември (четвъртък и петък)

2. х. Козя Стена: 20 – 21ви септември (събота и неделя)

3. х. Ехо: 22 – 23ти септември (понеделник и вторник)

Слизане на 24ти (сряда).

Храната за участниците, извозването на отпадъците, слънчево време и всички многообразни административни градивни елементи за гладкото протичане на почистването са осигурени от За Земята. В програмата ще има и среща с представител на НП Централен Балкан за запознаване с флората и фауната в района и за обсъждане на проблемите в парка.

За новодошлите - почиствателният лагер е 11-ти под ред за За Земята. Миналата година прегледахме езерата и морените в Пирин, а през по-миналите 3 години – в Рила. През 2002-ра, покрихме в Стара Планина, между х. Рай и х. Дерменка. Затова сега продължаваме на запад, с останалата част от Национален Парк „Централен Балкан“.

И една малка вметка - това чистене няма да е от най-лежерните. Хижите Ехо и Козя стена не се достъпват от автомобилни превозни средства, което означава, че ще има известно носене на гръб на събрания отпадък. Но както знаем, в шерпстването му е чара на почистването, както и в изкореняването на различни видове сметища... Така че – очаквайте изключително много забави.

Важни практически бележки:

* Ще се къмпингува. Затуй си носете: сравнително дъждо-устойчива палатка + чувал + шалте + топли дрехи + + канче + вилица + лъжица + светлина + джобно ножче (за връзките на чувалите) + може и мокри кърпички

* Срещата е директно на хижа Вежен на 17-ти вечерта.

Най-лесният подход към х. Вежен е от северна страна, а най-трудния - от юг, от град Клисура. От Рибарица има черен път и за около три часа достигате хижата.

Ако дойдете на х. Козя стена, изходната точка за там е село Х.Г. Даново от южна страна, а от северна – с. Рибарица. Може да се качите и от Беклемето, откъдето пътят е по-малко от час.

Ако пък дойдете на х. Ехо, подходите са с. Розино от юг или с. Чифлика от север. От Розино се върви около 4 часа, а от Чифлика – около 3-4.

* За износването на отпадъците ще се използват метални рамки, взети от стари раници тип Самар. Ако имате стари раници (тип Самар или други), които могат да се използват за носене на чували, вземете ги с вас, понеже повечето от металните рамки са леко неудобни и нямат колани.

С други думи: събираме стари раници, които да станат част от антуража на акциите за почистване! Моля помогнете и предайте старите си (планинарски) раници насам, .......дори и да не успеете да дойдете до почистването!

Няма нужда да се записване, но има огромна нужда от различни видове помощ!!!!!

Като например с изнасянето на храната за групата. Това ще се случи съботата и неделята преди почистването, 12-13ти Септември. Храната трябва да бъде отнесена от Беклемето до хижа Козя Стена. Покриват се пътни и храна за подготвителната група! Нужни са около 5-6 души.

Търси се главен/вна готвач/ка, който/която да предложи асортимент с продукти за закупуване и чиято храна да радва окото и стопля сърцето по време на лагера. (Познания относно приготвяне на торта от обикновени бисквити и боровинки е силно препоръчителен елемент за кандидатурата на главен/вна готвач/ка)

Може да дойдете, когато и където желаете. Ще има малка такса участие в размер на 10 лв. за целия период, с която да възстановим разходите по храна и организация.

Очакваме вас и ПО-ЧИСТванетоо с най-голямо нетърпение.

Доведете приятели, нови хора, семейството и децата!

Ваши верни с много обич,

Филка и Ваня

Телефони/E-mail за допълнителна информация и резервации:

+ 02 943 11 23

priateli (at) zazemiata (.) org

За тези, които могат да помогнат с разнасянето на храната по хижите - пишете ни веднага.

Източник:

http://forthenature.org/actions/151

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Три тона отпадъци бяха събрани на национално почистване на Централен Балкан

26.09.2008

За Земята

Екологично сдружение „За Земята“ организира 70 души за почистване в Стара планина. Инициативата представлява единствено по рода си ежегодно високопланинско почистване на трудно достъпни терени. Извършва се за десета поредна година с участието на доброволци от цялата страна в защитените територии на България.

Тази година почистването протечете съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ по маршрут х. „Вежен“ – х. „Ехо“ – х. „Козя стена“. От района на хижа „Вежен“ бяха събрани и изнесени 0,6 тона отпадъци. Околностите на хижите „Ехо“ и „Козя стена“ бяха най-замърсени, От там бяха събрани съответно 1,4 и 0,9 тона боклук. От двете хижи извозването на отпадъци е трудно, скъпо и не се практикува. Въпреки огромния брой чували, изнесени на гръб, сметищата в районите им не са ликвидирани.

В района на „Козя стена“ остана голям бетонен контейнер за вода, пълен с битови отпадъци и старо сметище, за изнасянето на които ще бъде организиран допълнителен работен лагер.

Хижа „Ехо“, например, демонстрира разделно събиране, съпроводено с разделно изхвърляне в самия Национален парк. „Според хижарите там, алуминиевите кутии от шкембе чорба се разлагат за една година при смесването им с оборска тор“, разказва участникът Димитър Василев.

Битовите отпадъци на високопланинските и труднодостъпни хижи представляват не по-малко сложен проблем от боклука на София. Хижарите са задължени да заплащат данък смет, но общините не извършват сметосъбиране в труднодостъпни планински местности, нито инициират свалянето на отпадъците от там. В същото време всички сметища в Националните паркове са незаконни и подлежат на санкции.

От друга страна посетителите на Националните паркове внасят тонове битови отпадъци, които по навик оставят в кошчетата за смет на хижите. По-голямата част от туристите не се замислят, че опаковките, които изхвърлят в хижите се депонират незаконно в съответната защитена територия.

„Настояваме всички труднодостъпни хижи да премахнат кошчетата си за смет и туристите да поемат отговорност за донесените от тях отпадъци“, коментира Александра Йоцова. „От своя страна, хижарите трябва да свалят всички опаковки и други отпадъци, които внасят в парка“.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...