Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Уволняват полицай,защитил българския национален флаг!


Recommended Posts

Военният съд в Сливен взе решение полицаят от с. Бояджик Митко Чавдаров да бъде уволнен дисциплинарно и да му се наложи административна глоба в размер на 1000лв.Присъдата над полицая произнесе съдия старши лейтенант Мая Йорданова.

Чавдаров бе обвинен от Военна прокуратура Сливен, че преди 4 месеца е превишил правата си, държейки се грубо и е малтретирал 6-ма цигани, които са скъсали българския национален флаг.

Действието се е развило в двора на училището в Бояджик около 2 ч. сутринта.

Циганите са се хванали на бас кой пръв може да скъса флага на 3-метровия пилон.

Чавдаров ги е видял, осветил ги е с фенерче и ги е изгонил от двора на училището.

След това е подал рапорт срещу циганите за нарушаване на обществения ред.

Ямболският районен съд обаче е отхвърли мотивите на досъдебното производство срещу циганите.

В същото време, подучени от адвокати, те подават жалба срещу Чавдаров.

В жалбата се твърди, че той ги е обиждал и малтретирал и им е причинил стрес.

Военна прокуратура повдигна обвинение срещу Митко Чавдаров, а днес съдът реши полицаят, който е защитавал честта на българския национален флаг да бъде уволнен.

„Нищо не мога да кажа, потресен съм. Оставам без работа и без препитание.

Надявам се все пак справедливостта да възтържествува на по-горна инстанция” коментира Митко Чавдаров просълзен, след като чу присъдата си.

Тя може да бъде обжалвана в 14-дневен срок.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_470684417

Който има желание да подкрепи уволнения полицай,може да подпише

петицията на този адрес:

http://www.bgpetition.com/porugavane-na-bylgarskoto-zname/page-18.html

Линк към коментар
Share on other sites

Българското знаме е една светиня, за която достойни мъже са проляли кръвта си. По това няма спор и поругаването и би трябвало да се наказва от закона.

Аз обаче съм с усещането че ситуацията, така както ни се представя е крайно съмнителна.

Някак си ми се вижда много странно 6-тима зрели мъже да се съберат към 1 -2 часа в двора на някое училище за да вдигнат патардия и да привлекат вниманието на полицията. И най-вече-забележете- те би трябвало да изчакат полицая и когато може да ги чува и вижда добре- да се хванат на бас, че ще скъсат знамето?!! Е това е история за малоумници.И този полицай трябва да е бил истински "Рамбо" да малтретира сам шестима мъже.

За мен една от най-непривлекателните страни на живеенето в България е неспазването и погазването на човешките права.

Предполагам, че не само на мен, а на почти всички, живяли в "европата" и изобщо извън страната това се набива много на очи.

Много ми се иска и се надявам наистина като в една цивилизована европейска държава полицията да вдъхва най-вече чувство за сигурност, защита и справедливост у гражданите. Черните случаи на (само)убийства на задържани в полицията хвърлят зловеща и петняща нашата страна сянка. Надявам се да останат в миналото. Имах един приятел като първокурсничка, състудент в Софийски Университет, математика. Беше ми казал, че ако имам някакъв проблем винаги мога да се обърна към него за помощ.Изчезна мистериозно. След години случайно разбрах, че е бил задържан от милицията и се бил самоубил, докарали го в закован ковчег на родителите му. Изобщо не може да се поставя на дискусия въпроса, че побоя и изобщо физическо/психическо насилие над задържан е превишаване и злоупотреба със служебното положение и незаконно. Без изключения! Има си законови начини за установяване има ли наистина провинение, колко е тежко то и съответно наказание.

Разбира се, то при несъвършената система у нас вероятно наистина е трудно на полицаите, защото след като си свършат работата, подадат сигнал, арестуват (да кажем законно и цивилизовано) заподозрян, до колкото разбирам често евентуалния нарушител неоснователно и неправилно бива освободен или сигнала пренебрегнат и т.н...

Би трябвало да вървят и двата процеса у нас- уважение и спазване на законите и поправяне/създаване на закони по един компетентен и интелигентен начин.

Да се поставя, обаче, един 18-19 годишен младеж под общ знаменател с един 35-40 годишен мъж е много сериозен недостатък, според мен, на българското правосъдие. Аз мисля, че е очевидно и ясно за всеки, минал тинейджърските години, че един младеж на 18-19 или дори 21-22 е много по-податлив на провокации, няма достатъчно опит и мъдрост и прави грешки, които никога не би направил на 30 години, примерно. В Германия при възраст 18 и няколко години след нея(вероятно 22, не знам точно), случая се анализира и от психолог и се преценява степента на зрелост и често в такива случаи наказанието е по-малко.

Излизам извън темата, можем да я разширим, ако Скарлет е съгласна, за да не пускам отделно за сериозните недостатъци на правосъдието в България.

Та точно защото отношението ми към правосъдната система у нас е доста отрицателно, ми трябва повече информация,да намеря за себе си достатъчна яснота за случая, който Скарлет споделя тук.

Линк към коментар
Share on other sites

...

Но едно нещо в петицията привлече внимамието ми:

"Ако това е правова държава, аз не съм част от нея!" ( А Полицаят постъпи така, точно защото се чувстваше част от държавата!)

Разбирам, че цитираното горе изречение е емоционален изблик.

Обаче - хайде да се постараем този модел на мислене да се замени.

Правова или не, другите държави ни приемат за правова държава и ни оценяват по всички прояви, и на съдиите, и на циганите.

Да спрем да се дистанцираме от това, което по силата на съдбата е наш дом.

Да се захванем да го градим или кърпим поне - кой колкото може.

Да изискаме да бъдат съдени нарушителите

и да съберем всички заедно парите за глобата на полицая -

в това виждам смисъл.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на форумците, които се вълнуват от този случай. Все още не е изгаснало чувството на българската ни принадлежност, въпреки споровете къде са корени ни :). Важното е да защитим нашите ценности и приоритети тук и сега. Друг няма да го направи вместо нас, нито Обединена Европа, нито САЩ, нито Русия. Ако един народ си няма имунна система, то съдбата му е много лоша. :angry:

Ето някои данни:

...вечерта на 9 февруари тази година групата роми били в селската дискотека. След полунощ те излезли на площада и започнали да вдигат шум. Събудили хората от района, а полицаят, който дежурял през нощта отишъл на място да провери какво се е случило. Той заварил ромите до пилона на училище “Св.Св. Кирил и Методий”, а един от тях бил покачен на пилона и късал знамето. Полицаят Митко Чавдаров предприел съответните мерки, предвидени от закона, но когато сигналът отива в прокуратурата, от там постановяват, че няма данни за престъпление. Случаят обаче не приключва. Марин Димитров, който скъсал трибагреника, съди полицаят, че го е тормозил. Извадил си и медицинско, че има следи от побой.

...

Прокурор по делото беше бургазлията Байчо Кулев, който е и обвинителя по другото нашумяло дело срещу граничния полицай Михаил Цонков, който уби турски контрабандист при изпълнение на служебните си задължения.

подробности тук.

Линк към коментар
Share on other sites

В материала се казва, че ги малтретилал ...Да бе да, сам човек пък макар и с пистолет ще ги малтретира. Дори така да е те каква работа имат да късат знамето, аз не вярвам че ги е малтретирал но дори някойот тях да е отнесъл шамар сам си го е предизвикал, не шамар ами не знам какво ..., знамето ще къса... <_< Трудно ми е да си представя, за знамето толкова кръв е проливано, а сега се намират хора катерещи се по пилоните да го късат, и на всичкото невинни накрая. :angry:

Линк към коментар
Share on other sites

"Информационната агенция Фокус вече обяви, че в случай че присъдата бъде потвърдена от Военно-апелативния съд, ще плати глобата от 1000 лева. Сдружение "Плиска" с председател историка Божидар Димитров ще връчи почетна грамота и парична награда от 1000 лева на полицая Митко Чавдаров. Войводите от ВМРО също категорично застанаха зад полицая. Най-активни са медиите в Ямбол и Сливен."

"Кметът на село Бояджик Герган Герганов пък заяви, че се прибира в селото със срам на челото. Как оттук насетне ще намерим полицаи, за да ни охраняват, щом този, който трябва да получи награда, го съдят, каза Герганов. По негова инициатива в Бояджик и Ямбол вече се разпространяват националните знамена. "Идеята е те да се веят по всички къщи, аз самият ще закупя 100 знамена и ще ги раздам. Това ще бъде нашият протест и солидарност с Чавдаров", каза кметът Герганов. "Стандарт" научи, че зад полицая е застанал и Димитър Мутафов. Той е истинска легенда на бокса и в момента тренира четиримата роми, оплакали се от полицая. Оказало се, че Мутафов е бил в полицейския участък, когато ромите пристигнали да бъдат разпитани. Според него насилие не е имало. Интересна подробност е отказът на ямболската прокуратура да започне разследване срещу четиримата роми за поругаване на националното знаме. Така или иначе казусът "Полицай Чавдаров" ще фокусира вниманието поне до произнасянето на апелативния съд."

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

Уволняват полицай,защитил българския национален флаг!

Гледах предаването по телевизята вчера и бях много възмутена.

Аз съм от града който е седалище на партията "Евророма" и имам своето особено мнение и виждане по въпроса :31: . Дано успеят да защитят човека. Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 years later...

В една от частите на "Диагностика на кармата" бях чел за случай такъв. По време на болшевизма в Русия някакъв военен взривява църква. Не помня детайлите точно. Но основното беше, че не след дълго умира и че Лазарев (бел. моя: авторът на поредицата) обяснява смъртта му с ответен удар на егрегора на взривената църква. От горния случай насам имаше и други подобни. Замислих се дали няма егрегорът на знамето да напакости на осквернителите.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...