Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Общ проект в полза на човечеството


daaah

Recommended Posts

Отнася се до проекта на Google " Project 10100"

Както може да видите, става дума за проект, имащ за цел да събере идеи в полза на човечеството. Всеки е свободен да изпраща своите идеи, като крайния срок за това е 20 октомври. Следва селектиране на 100 идеи, които се предлагат на публично гласуване. От това гласуване се отсяват 20 идеи. Комисия избира 5 от тях и реализацията им се финансира. На практика се приемат всякакви идеи, важното е да носят блага на възможно най-много хора по света.

Сигурен съм, че тук е пълно с човеколюбиви хора способни да дадат такива идеи. Питам се може ли да работим задружно, да потърсим такива идеи и да участваме с тях в този проект? Би било хубаво да направим този опит за всеобща работа и да видим какви ще са резултатите.

Всеки е разсъждавал малко или повече по въпроси от този характер и може да стане добра дискусия, стига предложението да ви се вижда добро.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей daaah,

Ако правилнo разбирам, ти предлагаш да обмислиm заедно, и предложим идея, с която да кандидатстваме в проекта на Google. Google са готови да спонсорират идеята, която изберат, с 10 000 000 долара! Добра сума за старт на проект :)

Всъщност остава малко време до крайния срок 20 октомври и е добре да започнем с идеите още сега. Ти имаш ли някаква идея за старт?

По-долу слагам изискванията и критериите на google към проекта. За жалост нямам време да преведа на български, затова ги копирам директно на английски

--------------------------

Guidelines

Our goal is to set as few rules as possible. However, we ask that you put your idea into one of the following categories and consider the evaluation criteria below.

Categories:

* Community: How can we help connect people, build communities and protect unique cultures?

* Opportunity: How can we help people better provide for themselves and their families?

* Energy: How can we help move the world toward safe, clean, inexpensive energy?

* Environment: How can we help promote a cleaner and more sustainable global ecosystem?

* Health: How can we help individuals lead longer, healthier lives?

* Education: How can we help more people get more access to better education?

* Shelter: How can we help ensure that everyone has a safe place to live?

* Everything else: Sometimes the best ideas don't fit into any category at all.

Criteria:

* Reach: How many people would this idea affect?

* Depth: How deeply are people impacted? How urgent is the need?

* Attainability: Can this idea be implemented within a year or two?

* Efficiency: How simple and cost-effective is your idea?

* Longevity: How long will the idea's impact last?

--------------------------

Идеи?

Поздрави,

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

Хрумва ми да поискаме на хубаво място у нас да има екотеритория с международна собственост, резерват с истински гаранции, че ще остане такъв, че нашите както се видя не признават нищо... Не знам дали европейски екозащитни институции, СЗО или някой друг ако пряко контролира освен това, ще бъде в плюс, но все по някакъв начин ще трябва да може да съхрани поне едно кътче от вече жестоко ошмулената ни родина! А вече там може да бъде базиран примерно научен център по екология, природна медицина, психология, изкуство и универсална духовност, т.е. по всички необходими и нефанатично поставени клонове на човешката и човечната цивилизация...

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен поставените от конкурса цели могат да бъдат постигани по материален или по идеален път, или чрез определена комбинация от двата. Ако потърсим релизиране на идеалния път, то това би било нещо свързано с разпространение на знанието. В по-общ план: стимулиране на активността и свободата.

От друга страна, нищо ново не съществува под слънцето. Всяка добра идея по правило вече е била открита и по нея е работено години наред. Казвам го както теоретично, така и от личен опит. Един прект в тази посока, който може да бъде посочен, е проекта Гутенберг. Целта му е да събере и предостави напълно безплатно и на доброволен принцип да натрупа максимален обем от електронни копия на издадени книги. Проекта стартира дейноста си през 1971г. и до момента разполага с десетки хиляди копия на книги. Струва ми се, че си заслужава да поработим върху включването на текстовете от Новото учение в тази библиотека. Въпреки, че това не е нещо грандиозно, то е разумно и насочено към постигане на максимален ефект. Така наред с "Махабхарата"например, в световната съкровищница ще се появи и Словото на Новото учение, дадено в родни условия. Така освен с природата, за която нямаме особени заслуги (особено напоследък), бихме имали принос и чрез едно оригинално и жизнено духовно учение за Човека и неговият път към себе си и Истината.

Обогатявайки световната съкровищница от познания в идеален план, ефекта върху материалното би се възвърнал неколкократно и това би могло да продължава във времето, умножавайки допълнително ефекта от този "идеален имулс".

Редактирано от Васил
Линк към коментар
Share on other sites

Просто попаднах тук, не разгледах добре условията, но ще изразя първичното си възмущение. Лансираме човеколюбивото творчество, а точно от тази гледна точка ми се вижда безумно отсяването. Ще гласуваме и прецеждаме (те де). Ами направо да излъчим победител, да го наградим достойно за прекрасната идея и да не се опитаме да я приложим. Това е много човеколюбиво.

Но като виждам някои от предложенията, някак частни ми се струват - човеколюбиви в конкретността, отнесена към себето. Нека бъдат неарогантно вселюбиви!

И за съжаление тези инициативи все още се раждат прекалено насила, както се и развиват. Ако бяхме човеци, щеше да ни е малко по-лесно да сме човеколюбиви.

Извинявам се за смущението, но всеобщото лицемерие ме боли не за друго, а защото е и моя съставка (и аз - негова).

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Ще гласуваме и прецеждаме (те де). Ами направо да излъчим победител...

Да, и аз обърнах внимание на гласуването пост фактум (пост постинг :) ). Това налага съобразяване на идеите не само с тяхната фактическа полезност и ефективност, но и с тяхната популярност. Това значително намалява шанса (да не кажа че го прави почти невъзможно) изцяло нова и непозната идея да си пробие път.

Редактирано от Васил
Линк към коментар
Share on other sites

Не виждам лошо в проекта. Не мога да кажа как ще протече и до какъв резултат ще се стигне. Може да има намесено лицемерие, може да цели реклама, но може пък и наистина да се цели нещо добро. Аз лично искам и вярвам в добрите намерения и резултати.

Ние може да използваме проекта, като повод да направим опит да работим заедно.

Наясно сме, че идеите не ги раждаме ние, а сме посредници за тяхното разпространение. Ако снесем една светла идея на Земята, въпроса е да я споделим, да я предадем нататък по веригата. Не трябва да мислим ще попаднем ли сред тези 100, 20 или 5 идеи – идеята ще си стигне докъдето трябва.

Интересно е, че проекта засяга, не дадена държава, не даден народ, а цялото човечество. Това подтиква към по-различни разсъждения и вероятно ще спомогне човек да се почувства като част от цялото. Да търси проблемите на човечеството отвъд обхвата на полезрението от собствена камбанария. Може би с това трябва да се започне - да се разгледат какви са проблемите, към които трябва да се насочим...

Линк към коментар
Share on other sites

... имаше преди време тук една идея за клиника, обединяваща всички алтернативни методи на лечение...а в комплект с минералните извори на страната ни...

Кой ще доразвие идеята?

Линк към коментар
Share on other sites

Интересно е, че проекта засяга, не дадена държава, не даден народ, а цялото човечество. Това подтиква към по-различни разсъждения и вероятно ще спомогне човек да се почувства като част от цялото. Да търси проблемите на човечеството отвъд обхвата на полезрението от собствена камбанария. Може би с това трябва да се започне - да се разгледат какви са проблемите, към които трябва да се насочим...

Много интересна тема! Зададох си въпроса: Какво може да касае всички човеци на Земята? Ами самата Земя, нашият общ дом, например. Всички знаем, че не се грижим за нея добре от години, особено последните. Преди време гледах един научно-популярен филм за това, че въглеродният двуокис в момента заплашва много повече нашата Земя от глобалното затопляне, което (както казват) вече се овладява. Във филма се говореше за изгорелите декари от гори, които ще се възстановят много бавно. Ние в България имаме също достатъчно унищожени от пожарите гори напоследък. Затова си мисля, че може да се помисли и да се направи нещо в тази посока. Ето конкретно за какво си мисля: Всеки човек да посади и отгледа дърво(поне едно), а защо не и повече. Това е което ми хрумва. Така ще помогнем на Земята и на себе си, т.е. на бъдещото човечество да диша чист въздух.

Между другото, в четвъртък и петък съм на курс точно за правене на проекти. :rolleyes:

Редактирано от Роси Б.
Линк към коментар
Share on other sites

... имаше преди време тук една идея за клиника, обединяваща всички алтернативни методи на лечение...а в комплект с минералните извори на страната ни...

Кой ще доразвие идеята?

Въпреки че и на няколко други души освен мен тая идея импонираше (а от болшинството само казваха защо не може или дори някои - че не бива да се реализира), мога да отговоря от собствено име. Аз досега съм реализирал със сравнително малка помощ от сътрудници няколко по-малки проекта - за природни продукти, книги и сайтове. Някои от тях достигнаха до повече хора и имат по-завършен вид, а други са стигнали само донякъде... Разбира се, ако други хора се бяха ангажирали по-пълно, нещата щяха да са на друго ниво. Но първопроходците в днешно време са в доста голяма степен наивници, а никак не е изгодно - финансово, емоционално и т.н. - да се проявяваш като наивник в днешно време. Ето защо почти всички хора с малко повече знания и опит (а такива всъщност ни трябват за такива начинания) проявяват благоразумие, като не започват сътрудничество или навреме се оттеглят от него.

И наистина, ето например аз на времето помогнах почти съвсем безвъзмездно в трудното прохождане на няколко столични вестници и кабинети по природна медицина. И какво? Шефовете им "обръщаха другата страна" скоро след като им потръгваше и после на мое място идваха далеч по-комерсиални консултанти, които никога не биха си хабили времето и силите за първопроходство. Ето защо, както казва Васил, и в проектите се залага на вече популярни каузи, а не на по-непопулярни, макар и принципно по-перспективни.

В крайна сметка, по отношение на конкретната идея, аз и тук, и на други места очертах точно с какво мога да участвам в проекта - експертно, информационно и дори отчасти материално - но почти никой не отговори със същото. А хората, за които все още си мисля, че биха ме подкрепили и действено, не само на думи, сега преживяват трудни периоди... познато, нали? Всички съдействия, които съм оказвал, и при мен са на фона на много други професионални, семейни и др. задължения. След като знам, че цял легион други специалисти, с много повече пари и свободно време, са се затворили в тясноегоистичните си амбиции, започвам да си мисля, че наистина няма особен смисъл да бъдеш наивник. То (наивничеството в добрия смисъл = алтруизъм) би придобило смисъл в едно съвсем друго общество...

Новите ми идеи включват развитие в много по-тесен кръг до степен, когато отново ще мога да предложа нещо по-ъпгрейтвано като идеи и реализирани продукти - тук или в чужбина, ще видим... А ако междувременно отдругаде наистина излезе някаква устойчива инициатива, с подходящи хора, които вече я движат, остава мое право да преценя с какво и до каква степен да й съдействам...

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

След като знам, че цял легион други специалисти, с много повече пари и свободно време, са се затворили в тясноегоистичните си амбиции, започвам да си мисля, че наистина няма особен смисъл да бъдеш наивник. То (наивничество в добрия смисъл - алтруизъм) би придобило смисъл в едно съвсем друго общество...

Добромире, идеята ти се радва на големите ми симпатии, както знаеш. Но недей така песимистично. Има хора, които да помогнат, но понякога се иска време да се съберат и има и периоди на застой, които в началото на човек му се струват обезсърчаващи, но впоследствие се оказват логични и необходими (на фино ниво текат също процеси). Все още подкрепям идеята ти, имам и собствени идеи, заедно с мои приятели, но ние самите отлагаме, защото ще ни отнеме време да се поосвободим от други задължения, както и да прехвърлим концентрацията си от досегашните си професии и източници а средства към новите. Засега работим върху концепцията. Аз лично не правя нищо, от което да печеля много пари, за да имам причина да не го зарежа за едно по-благородно дело. Господ единствено ще ми се разсърди, ако си зарежа научната работа, защото нея трябва да си я свърша, но и там се боря от години да се освободя от досадни задължения в института (вкл. и занимания с тематика, която не ме вълнува), за да се захвана с нещата, които наистина трябва да правя (чета, пиша).

Основно мое послание: Вяра и търпение. И... мен ако питаш, не този проект на Гугъл (или кво беше точно) е твоето нещо. Твоето нещо си е твое и само твое и ще го разпознаеш веднага като такова. Минавали са ми мисли, че след работата в малки групи в различни направления известно време, не е изключено тези групи да се обединят в нещо по-мащабно. Разбира се, по собствено свободно изразено желание. И да, става дума и за България, и за "чужбина".

П.П. Освен това, ако аз съм от хората, проявили интерес и забравили после, отчети факта, че бях с бан... колко месеца. И аз не знам. Хал хабер съм си нямала какво става на форума, но като се върнах, веднага те попитах. Радвай се :)

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Твоето нещо си е твое и само твое и ще го разпознаеш веднага като такова. Минавали са ми мисли, че след работата в малки групи в различни направления известно време, не е изключено тези групи да се обединят в нещо по-мащабно.

:feel happy::thumbsup: Разпознах го някъде към 10-годишната си възраст и въпреки че оттогава съм се занимавал и с много други неща, винаги нещо ме връщаше към него; ама че то самото си е достатъчно съдържателно, като интеграция на важните неща в живота! А за малките и големите групи, там наистина има надежда някаква и както и ти си стигнала до същия извод, може би самите ние трябва да покажем по- (или още по-) качествена работа вътре в тях, за да бъдем по-полезни, когато (и ако) ни е съдено да взаимодействаме... Ето тук: www.mirbg.info/article.php?aid=41 - един учен и кабалист предлага нещо като общ план за изход от кризата на съвременната цивилизация. Дали е утопия, не знам, ама ми звучи като че ли вече малко над повърхността на водата... :angel:

Линк към коментар
Share on other sites

Прегледах публикацията - добре звучи и има резон, но е доста обща и абстрактна. Липсва конкретика относно реализацията, а това е най-важното. Защото да се правят планове е едно, а да се реализират съвсем друго.

П.П. Интересно ми е откъде е взето числото 10% "генетични" алтруисти?

Линк към коментар
Share on other sites

Прегледах публикацията - добре звучи и има резон, но е доста обща и абстрактна. Липсва конкретика относно реализацията, а това е най-важното. Защото да се правят планове е едно, а да се реализират съвсем друго.

П.П. Интересно ми е откъде е взето числото 10% "генетични" алтруисти?

То конкретиката сама се подрежда, когато се получи интерференция на насочените към обединение добри воли! Нищо не помага и най-конкретният план, ако хората не са съгласни да го следват. Но и тези 10% (които според мен са казани като приблизително число, а не като установена генетична закономерност) алтруисти си имат фин егоизъм, т.е. съгласни са да се случи нещо такова, но искат да стане по техния начин... това автоматично води до необразуване или скорошно разпадане на принципно възможните обединения и проекти. Много е важно да се съберат не само теоретици, но и практици. Като сондирах редица общности, които съм посещавал, се оказа, че чистите теоретици много пречат, защото за тях нещата започват и завършват в мислите и думите. Отначало си мислех, че както аз се опитвам да реализирам много от идеите си, така са и останалите, но срещнах само изключения от същия тип. И с някои от тях направихме, макар и не шикоро мащабни, но много интересни и,надявам се, полезни реализации. От друга страна, радикалните практици също не са най-добрата партия. Те често нямат търпение да отшлифоват това, което азбуки подчертава като предварително важно - уточняване на концепцията какво и как да се прави...

Май че в крайна сметка, каквото е възможно при сегашните обстоятелства да стане, то ще си и стане. Това няма да ме накара да лежа по цял ден и да чакам, защото не мисля, че това е начинът, нито ми е такова природното естество. Но ако съумея да действам, без прекалено да се очаровам и съответно разочаровам от перспективите и последствията, може би нещата ще се движат по-гладко и резултатно?!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, подходящи съмишленици няма да е лесно да се наберат.

Чистите теоретици дори и да не пречат, в никакъв случай няма да помогнат за нищо конкретно.

Радикалните практици имат и други недостатъци - влече ги предимно материалния свят, повечето се интересуват от много по-краткосрочни перспективи, отколкото, ей така, за някакво неопределено бъдеще на човечеството ...

Аз затова попитах за 10-те процента алтруисти, защото ако наиситина са толкова, ще е супер, но аз явно се движа в някаква непредставителна извадка хора :o , защото около мен няма по 10 алтруисти на всеки сто човека.

Иначе от тези десет алтруисти, ако само един е общо взето балансиран между теория и практика - ами те нещата със сигурност ще се получат. В близкото бъдеще (имам предвид няколко години) ще си проличи накъде сме се запътили.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, подходящи съмишленици няма да е лесно да се наберат.

Чистите теоретици дори и да не пречат, в никакъв случай няма да помогнат за нищо конкретно.

:3d_088: Много, много пречат! Казвам го все пак и от известен опит. Проблемът не е в това, че те много говорят; покрай обременяването човек може, ако ги изтърпи, да вземе нещо ценно от тях в това отношение. Но много от тях говорят така, като че са и практици - и докато се разбере, че не са... :3d_007:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Да, подходящи съмишленици няма да е лесно да се наберат.

Последните две години ми показват, че съмишленици винаги се намират, особено когато идеята си заслужава. Може да са малко, но пък се отнасят сериозно към поетите отговорности, което е по-важното. Обикновено резултатите не идват веднага, но ги има.

Линк към коментар
Share on other sites

Вижте кои са за пример,кои са великите.Фолк певиците ,борците,мошениците-те са на върха.За някои те са успелите .Не трябва да ги мразим и да ги плюем,но ако някой от нас има отношения с тях да не ги взима за богоизбрани,а да им казва истината.Платил съм последствията   от казването

само на това което искат да чуят.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, подходящи съмишленици няма да е лесно да се наберат.

Може да са малко, но пък се отнасят сериозно към поетите отговорности, което е по-важното.

:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...