Jump to content
Порталът към съзнателен живот

От аптечката на баба


ris_78

Recommended Posts

Здравейте, на всички,

Тази сутрин ми проблясна една идея,която ще се радвам да осъществим заедно.Всеки има възможност да общува с възрасни хора ,нека иползваме тази възможност да почерпим от опита и знанията им.Какво имам в предвид : ако всеки от нас се поинтересува за някой позабравен бабешки ляк,мисля че би се получила една интересна лечебвица на баба.Можем дори да съпоставяме с други аналогични рецепти на Дънов или Димков и до колко са се е припокривали.Ще се радвам ако тази идея събуди интерес във вас, тъй като дава възможност да се събира информация от толкова различни места и хора с минимални усилия на всеки.А информацията сама по себе си е ценна.Ще се радвам ако съм успяла да събудя интереса ви.За мен най-интересното е до колко народната медицина се е доближила до истината.Другото което ме мотивира е спомена за една съседка, която правеше някакъв тайнтсвен мехлем за рани,който наистина караше раната да зарасне и не оставаха никакви белези -като на магия.Но както се досещате жената почина и отнесе рецептата със себе си.Никой не я попита каква е ,а ние като съседи само ходехме да ни отсипе или да ни направи.Сърдечни поздрави на всички :3d_125:

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава и полезна тема :thumbsup2:

Майка ми прави такъв "вълшебен" домашен мехлем за рани - може би е подобен на този, за който пишеш. :)

Ето каква е рецептата - събират се и се скълцват цъфнали стръкове жълт кантарион, цветове невен и листа жиловлек, горе-долу в равно съотношение (невенчето може и да е повече), поставят се в прозрачно стъклено бурканче, чисто и сухо, което да се напълни поне на 2/3 с микса от билки, после се налива зехтин до горе (или поне да покрие билките), затваря се със суха и чиста капачка и се оставя на слънчево място (примерно на прозореца) за 40 дни, за да се получи маслен извлек. След това се съхранява на тъмно, сухо и хладно място (билкте ги оставяме да си стоят вътре), като се запазва годно поне една година - до следващата реколта с билки :) .

Раните зарастват наистина удивително бързо, може да се прилага при всякакви случаи - повърхностни (охлузвания), дълбоки (порезни) рани или от изгаряне; също и на всякакви места - и върху кожа, и върху лигавица. Ако е имало някакво загнояване, гнойта се капсулира в торбички и се отделя буквално пред очите ви, не за дни, а за часове. :thumbsup:

Винаги имам под ръка поне по едно бурканче от него, особено когато децата бяха по-малки, защото, освен всичко друго, обработването на раните с него е абсолютно безболезнено - не "щипе" и т.н. като повечето други неща за промиване и превързване на рани. И аз раздавам и отсипвам от него на приятели, колеги, комшии, които, като се убедят в "чудодейността" му, после си го приготвят сами.

П.П. Мога да дам и примери за много драстични наранявания, които се повлияха чудесно с този мехлем.

Дъщеря ми на 3 годишна възраст падна и се удари на ръба на мивката така, че се получи цепка успоредна на долната устна (виждаха й се зъбите), смазани бяха и предната част на венците на долната (по-малко) и на горната (повече) челюст. Ходихме при хирург да зашие раната, но тъй като е в устата, не може да се превърже, все е влажно, не може да не приема храна, която дори и предимно течна, все се задържат остатъци от нея по наранените места. На 3 години е трудно да накараш дете да се жабури дори с нещо по-безобидно - примерно с лайка. Тогава майка ми припомни, че ми е оставила този мехлем и че той спокойно може да се употреби и в устата. Започнах да топя памучни тампони в него и да ги придържам колкото може по-дълго време ту към наранените венци, ту към раната на устата. Само след 2 часа от венците се отделиха гнойни торбички и на следващия ден видимо бяха зарастнали, на третия ден се бяха възстановили. Цепката на устата се изчисти от гнойта на следващия ден и спряхме да ходим при хирурга да промива и чисти раната, защото той ни предупреди, че въпреки зашиването, в крайна сметка се получават нещо като джобове, които, тъй като не можем да държим детето гладно, все ще се замърсяват и съответно набират. На втория ден ръбовете на раната се прибраха, на третия беше почти зарастнала - смаяхме хирурзите, защото я заведохме да махнат конците. Сега има един съвсем малък белег под устните.

Свекърва ми преди няколко години се заля с вряла вода при приготвяне на зимнина - ходи на лекар да обработят изгореното, там са класифицирали изгарянето като предимно 1 степен и частично втора. След първите няколко дни (бяха я стреснали да не пипа нищо и да ходи всеки ден на смяна на превръзките) започна да слага от този мехлем и възстановяването видимо се ускори и остана много по-малък белег, отколкото можеше да се предполага.

Дълбока порезна рана на дланта на един редовен наш клиент, който чинно си ходел повече от седмица на превръзките, без особен резултат, а последните дни се оплаквал как пари и пулсира нещо в ръката му, на което сестрата в манипулационната и лекаря въобще не отреагирали. Тъкмо се канеше да ходи при хирург. Аз усетих гнойник с формата и големината на бадем. Отсипах му от мехлема и след седмица дойде при мен без превръзка, на въпросителния ми поглед отговори с неколкократно, енергично свиване в юмрук и разгъване на ръката си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Не знаех точно къде да пусна поста си и реших ,че тук може да е подходящо място.За дамите:) и не само.Това са лично мои експерименти ,които съм изпробвала върху себе си и дават невероятен резултат.И не само:3d_146: върху себе си.

Почистване на лицето-сварете си чай от мащерка добавете мед и лимон.Вземето пакетчето от чая и го увийте в марля или бинт.След това обтрийте лицето старателно навсякъде ,особено на проблемните места.Почистват се черните точки и порите в дълбочина.При кожа с широки пори се наблюдава отваряне на пората,затова ще ви посъветвам поне няколко часа,след това да се избягват вероятни замързявания и излагане на кожата на студено.Втората рецепта дава също невероятни резултати,но не бих могла да кажа как точно въздейства и дали при някого няма да даде нежелани странични ефекти при мен лично до сега съм нямала такъв случай,но нека всеки прецени дали да я използва.Върху марля се слага щипка син камък-меден сулфат и лицето и проблемните зони се обтриват.Ефекта е получаване на гладкост и мекта на бебешка кожа,местата където цялостта на кожата е нарушена до половин час заздравява без да се получава натрупвания на мъртви клетки,мъртвата кожа изсъхва и след половин час може да се отстрани като люспичка,при акне успокоява зачервяванията и заздравява проблемвото място.Усеща се силно щипене на местата, където цялостта на кожата е нарушена в началото.Ефекта е поразяващ от комбинацията на двете процедури.За половин час може да имате перфектна кожа ,ако акнето не е много силно изразено.Ще се радвам на впечатления как се е отразило на кожата ви,ако някой реши да пробва.Сърдечни поздрави на всички.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

А какво количество от този мехлем за рани трябва да се използва за раната? Овива ли се с много бинт или само прикрепително може да се използва? Много се заинтригувах от историите.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Здравейте,Диана.Казвам се Малин Йорданов и съм от Враца.Попаднах на Вашия пост за този 'вълшебен'мехлем за зарастване на рани търсейки в интернет. Не мога да повярвам на невероятният ефект който се постига с него.Аз съм музикант,свиря на китара.Преди няколко дни порязах безименният си пръст на лявата ръка на дърводелска машина-абрихт,възглавничката на пръста ми с част от месцето 'отлетя'.Нямам поражения върху нервите,костта и т.н., само тази рана.Реших да Ви пиша,тъй като описанието за приготвяне на мехлема очевидно изисква слънчево и топло време.Моля да ми отговорите, ако имате от този лек и най-вече ако имате желание да споделите малка част от него.Извинете ако съм Ви причинил неудобство,но не успях да Ви пиша на лични,вероятно кутията Ви е пълна с писма.В очакване на отговор от Вас.Поздрави.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравейте аз си спомням като бях малък че за кашлица ми даваха смесено ракия мед и олио и наистина помагаше доста облекчаваше кашлицата а след известно време напълно изчезваше. Да чукам на дърво до сега не см пил антибиотик и съм се леквал все с такива "бабини" билки и рецепти

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 year later...

Здравейте, Диана,
Пиша Ви относно публикацията Ви за мехлема за рани, който престоява 40 дни. Тъй като не разполагам с това време, защото ми трябваа в момента, заради незарастващи рани по краката. Искам да Ви попитам дали може да си закупя от Вас малко количество от този мехлем. Ако сте съгласна, моля пишете ми, за да се разберем. Мерси предварително. :)

П.С. Когато стане моя мехлем ще върна жеста и ще Ви изпратя 1 бурканче от моя в знак на благодарност.

Линк към лека Ви: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=5663

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! От година изпитвам болки от "вътрешната страна" на тазобедрената става. По принцип не съм от хленчещите и си търпях- помислих, че от само себе си ще отминат. Но положението стана от лошо по-лошо и то дотам, че се събуждам от болки вечер. Посетих ортопед и от рентгена се разбра, че на ставата и няма нищо, но някакъв нерв в близост е възпален и точно това е причина за болките. Изписаха ми обезболяващи лекарства с обяснението, ако не ми подействат ефективно да отида пак за инжектиране с "Кортизон". Каква "бабина рецепта" мога да приложа в моя случай конкретно, за да съм сигурна, че и това съм опитала. Бих искала предварително да уточня, че живея в Германия и голям % от немците "гледат" с насмешка на народната медицина. Може би и затова нищо в тази насока не ми бе препоръчано. Благодаря предварително на всички отзовали се!!! 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Чудех се къде да споделя нашия бабешки лек против настинка....Дано тук е на място. 

 

Допреди няколко години се подсмихвах иронично и дори си служех с него като със шеговита "заплаха" - "ако не слушаш, ще те намажа с гас и мас"

 

Обаче при една сериозна настинка си спомних, че моята баба ме мажеше с мас и сол и не пиех антибиотици, сгрявах се и тръпките ми минаваха бързо. Реших да опитам първо на себе си и като усетих на другия ден благотворното му влияние, започнах да прилагам на децата. Ефектът беше неочаквано добър и това стана нашата панацея при настинки. 

Миналата година по друг повод си купих Тодикамп - екстракт от зелени орехчета в пречистена газ (руски препарат) и реших да пробвам онази смешна рецепта. Оттогава само ако не се намажа навреме, е в състояние да ме свали и то само докато се намажа сериозно с разтривка - гърба и покрай гръбначния стълб и ходилата. 

 

Още не съм пробвала косата, макар че отлично знам как мургавите хасковлийки от веселия квартал поддържат косите си охранени и лъскави :)  Е, ще трябва да изтраете миризмата :) Ние се шегуваме, че сигурно вирусите бягат от нея :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...