Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Големият град: Какви вреди нанася на здравето


aratron

Recommended Posts

Населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места, пише Zdrave.bg

12.11.2008

Световната статистика сочи, че населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места.

Отслабване на имунитета

Една от основните причини за това е отслабването на имунитета. То води до развитие на хронични заболявания и склонност към алергии.

Особено характерно е за жителите на големите промишлени центрове, където има повече производства и твърде много автомобили. На такива места замърсяването на въздуха с вредните газове и отпадъците от производствата е много по-голямо, а поради гъстотата на населението, инфекциите се разпространяват по-бързо.

Според лекарите, най-опасният за имунитета фактор са вредните вещества, с които работи човек или близо до чиито източници живее. Данните сочат, че имунитетът на населението, което живее в радиус от 1 км от център на производство е силно понижен.

Снимка: БГНЕС

1

Замърсеният въздух също е опасен. В големите градове почти няма екологично чисти места. Дори ако в близост до жилищните райони няма вредни производства, то със сигурност се движат много автомобили. Отделяните от тях газове оказват не по-малко отрицателно влияние на имунната система.

Решение:

За да намалите риска от инфекции, трябва да си правите профилактични ваксини, а по време на епидемия да избягвате местата, където се струпват много хора. Приемайте имуностимулиращи препарати, особено за профилактика на грипа (но само по лекарско предписание!). За витамин С и Е също се смята, че укрепват имунитета.

Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко, което повишава риска от алергия: натрупване на прах, пухени възглавници, предмети от естествена вълна. Всички тях можете да замените със синтетични материали.

Недостиг на микроелементи

Втората голяма вреда, която нанася животът в големия град е недостигът на микроелементи. Като следствие от това човек по-бързо се уморява, понижава се способността му да мисли, става по-раздразнителен.

Специалистите смятат, че причината е в недостига на магнезий и желязо. Основният признак за пониженото количество магнезий е повишена чувствителност и нервност. Недостигът на желязо пък се характеризира с влошаване на паметта и промяна в характера.

Изгорелите газове от автомобилите насищат въздух с олово и манган, а оловото пречи на организма да усвоява необходимото количество йод. Наднорменото количество манган пък увеличава риска от болестта на Паркинсон и способства и за недостига на желязо.

Повечето хора в големите градове страдат и от липса на селен, особено важен за възрастта между 42 и 49 г. Състоянието на организма през този период определя в най-голяма степен колко дълъг и "качествен" живот ще има човек оттук нататък.

Липсата на цинк води до повишаване на риска от алкохолизъм (с помощта на този минерал се извършва утилизацията на алкохола в безопасни продукти).

Решение:

За да избегнете недостига на:

- магнезий - включете в менюто си натурален шоколад, какао, различни ядки, портокали.

- цинк - яжте пшеничени кълнове, семена, фъстъци, яйца, хайвер. Най-много цинк има в стридите. Можете да приемате и добавки, съдържащи цинк: цинков сулфат, цинков аспаргинат.

- селен - не забравяйте за броколито, царевицата и ръжения хляб.

- желязо - употребявайте повече месо и черен дроб. Хлябът и хлебните изделия, както и млякото и яйцата, влошават усвояването на желязото.

Психологическо напрежение

Третата вреда, застрашаваща здравето на жителите на големите градове, е психологическото напрежение. Неговите най-чести прояви са резките промени в настроението, агресивността и умората от общуването.

Психолозите подчертават, че жителите на големите градове общуват по различен начин от тези в малките населени места, където всеки човек има своята значима роля в "историята" на града или селото, а съседите се познават от няколко поколения.

За разлика от малките градове и селата, където традициите са особено на почит, правилата и нормите на живот в големия град са до толкова разнообразни, че нерядко са неясни. А това често е причина за вътрешни конфликти, нарастване на социалното напрежение и желание да се изолираш от другите.

Всичко това се усложнява и от еволюционния факт, че за човека като биологичен вид всъщност рядко е полезно да открие себеподобни. Неслучайно едрите бозайници си имат свои територии, където живеят по двойки или на семейства. Същото важи и за птиците, които живеят на ята, състоящи се от няколко десетки птици. Дори най-общителните от човекоподобните маймуни също си имат "племена", които ревностно охраняват своите територии от "чужди".

Човекът в големия град трябва постоянно да се бори с този инстинкт, който обаче остава заложен в него от природата - обърнете внимание на хората, които в полупразния автобус винаги предпочитат тези места, където ще са максимално далеч от останалите пътници.

По-често хората са принудени - в транспорта, на работното си място, понякога и у дома си, буквално да бъдат един до друг. Това доказано води до склонност към агресивност, проява на скритите комплекси и общо влошаване на психичното здраве.

Според интересно наблюдение на американски психолози, разглеждането на еднакви елементи (например многоетажни домове с прозорци) предизвиква и у хората и у животните пристъпи на агресия и немотивирана мъка.

Решение:

За да се справите с този проблем, постарайте се и у дома, и на работното си място да си организирате свое лично пространство.

Ходете по-често на изложби, излизайте сред природата, където психиката ще има възможност да си отпочине от градската среда.

Добре е всеки ден да си отделяте по половин час "насаме със себе си" - това е необходимо за психиката на всеки човек.

Здраве.bg

Линк към коментар
Share on other sites

Да за вредата от големия град може навярно и едно дете да се досети.

В София вече, както казвам аз е място само за работа и по-малко за живеене. Много мръсно, много трудно за предвижване от точка А до точка Б, бавно и с късане на нерви... По центъра е невъзможно да се движи пешеходуц, защото тротоарите са паркинги, а да паркираш е все е дно да търсиш игла в купа сено. Много изнервен народ, кофти енергия...

Хм, остава да видим обаче ако сме в па-малък град село какво ще ядем, ако не намерим работа? Е, в случая може и да сме добри предприемачи и да пробием, но може и да не сме и да разчитаме да ни вземат някъде на работа.

Ето това е проблема, да избереш.

Спокойствие и по-нисък доход в едно затворено общество или мръсотия и утрепия с по-добър доход в едно отворено общество.

Някак трябва да избираме? Отново?

Линк към коментар
Share on other sites

Aratron, много ценя участието ти във Форума, затова не приемай следващите думи лично.

Текстът на Здраве.бг е пълен със скрита реклама - ваксини, хранителни добавки, подмяна на мебелировка...А и кой си позволява да ме убеждава, че ще живея кратко - това си е зомбиране. Дай да сдухаме човечеца, за да купува и да е горд, че прави нещо за себе си и децата си.

В детството си сегашните 75-годишни не са подозирали за техниката, която ги заобикаля днес. Какво ще бъде след 40 - 50 години? Нека да сме по-внимателни с прогнозите. И да не забравяме, че от изкуствените витамини организмът ни усвоява една трета, другото натоварва обмяната на веществата. Отделно пък не се знае какво има в хранителните добавки, продавани в България.

Разбира се, че трябва да се прави нещо за здравето на хората. В големия град е подходящо това да са на първо място социални и градоустройствени мерки. Например:

-разширяване на булевардите до 6 платна

-бърз строеж на метрото, наземно и висящо на релси метро

-цивилизован градски транспорт

-изнасяне на университетските центрове в малки населени места

-безоловен бензин и нов автомобилен парк

-отопление на жилищата, щадящо въздуха

-държавна подкрепа за екологични енергийни източници

- озеленяване!!!, запазване на парковите площи, създаване на водни площи

- екологично приемлива обработка на боклуци и вторични суровини

....

Това ми хрумва, без да съм мислила по въпроса. Знам, че по-напредналите държави имат готови, успешно действащи модели.

А не да ни пращат пак да се борим поединично с вятърните мелници, както сега с парното и междусъседските отношения.

А също да се върнем към традиционното земеделско стопанство с чиста продукция.

И да не забравяме, че в малкия град или на село отрицателните енергии във вид на злоба, завист, клюкарство, дребнавост, също не са малко.

Важното е ние с какви хора и с какви явления в живота си ще се оградим.

Всичко започва с правилно мислене.

Предпоставка за него - информация, която да не е манипулирана. ( Ако има такова животно. :) )

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Море на колко неща ме научи големият град Берлин. Включително и на това да неутрализирам негативните влияния и да си светя в тъмното ;) И тъмното изведнъж се оказва светло. Според ъгъла, от който се наблюдава...

Всяко нещо си има своето място и смисъл на този свят.

П.П. Съгласна съм обаче, че София, това не е град... Нямам точна дума за София... Но въпреки всичко и това си има смисъл и място :D

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

В големия град, независимо от това колко добре е благоустроен, големият проблем е в голямото струпване на хора. Имам предвид буквално: брой хора на квадратен метър. В този смисъл и едно малко, но много скупчено селце - с малки дворчета, гъсто разположени къщи, обитавани от много хора дава ... същите негативи на жителите му.

Представете си - всеки от нас е една енергийна система; живеейки, ние непрекъснато участваме в процеси на обмен на енергия, която пък е носител на информацията (Словото).

Всички сте били свидетели на това колко си пречат на функционирането например два уреда, работещи с електромагнитни вълни, разположени близо един до друг - или единия заглушава другия, а понякога взаимно се заглушават, или се получава изкривяване на информацията (обикновено при по-слабия), или изпадат в резонанс ... Да не говорим, че понякога един мощен субект може да доведе до срив в някои други обекти около него.

Е, това става и с хората. Просто не е толкова видимо (все още).

Линк към коментар
Share on other sites

дори и да е скрита реклама, статията в списание "здраве" си е много точна

градовете се превърнаха в клоаки, с извинение, обаче е трудно да се диша в тях

за синтетичните материали в дома,

още преди много , много луни, преди в списанието да напишат тази статия замених у дома всичко,

което е възможно със синтетика,

защото по-лесно се поддържа хигиена и наистина не се събира толкова много прах

а иначе кво да кажа, освен да почнат да ни раздават от общината противогази за през деня

аз друг начин не виждам

и озеленяването няма да помогне ми се струва срещу автомобилния трафик и миризливите производства

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...